Antec P380

IMG_5526.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

SSI-CEB, E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

223,6 x 555 x 557 mm

Vikt

12,25 kg

Material

Stål, aluminium, plast

Optisk enhet

Slim 5.25" (Ej inkluderad)

5,25"-platser

2 st. (endast interna)

3,5”-platser

8 st.

2,5”-platser

8 st. (varav samtliga använder samma vaggor som 3,5")

Fläktplatser

4 st. 140/120 mm, 3 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 140 mm, 1 st. 120 mm

Platser för expansionskort

9 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Där föregångaren klassificerades som ett väldigt stort miditower tar Antecs P380 steget upp till fulltower. Modellen har växt till sig med 3 centimeter på höjden i jämförelse med P280, men bjuder i övrigt på nästintill identiska yttermått som sin äldre broder. Stommen tillverkas återigen av stål medan utsidan har fått sig en rejäl uppgradering på materialsidan med 6 mm-tjocka aluminiumplattor utgör både frontpanel och chassits topp.

IMG_5527.jpg
IMG_5533.jpg
IMG_5534.jpg

Chassits aluminiumbestyckade frontpanel är en helt slät historia, vilket är ett resultat av att modellen helt saknar externa 5,25"-platser. Detta innebär också att P380 är den första i sin serie att inte använda sig av någon form av lucka. I springan bakom själva aluminiumplåten gömmer sig två uppsättningar av ström- och resetknappar, vilket innebär att dessa kan kommas åt oavsett vilken sida användaren har placerat chassit på.

IMG_5537.jpg

De frontmonterade portarna har förpassats till den främre flanken av toppen och utgörs av två USB 3.0-portar, två USB 2.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Panelen som huserar anslutningarna är finurligt nog roterbar, vilket innebär att dessa kan peka åt antingen vänster eller höger beroende på hur chassit står i förhållande till användaren.

IMG_5535.jpg
IMG_5536.jpg

För att undvika dammuppbyggnad inuti chassit är P380 bestyckad med två löstagbara filter. Det första sitter bakom frontpanelen och kan endast kommas åt genom att dra ut detta underifrån, vilket kräver att chassits front hänger utanför en bordskant eller att hela låda läggs ned på sidan. Filtret under nätaggregatet är avsevärt enklare att komma åt då detta skjuts ut från chassits sida.

IMG_5528.jpg

Frontpanelen på chassit går inte att plocka bort direkt från utsidan utan kräver först att användaren avlägsnar sex skruvar från insidan. Bakom denna återfinns plats för antingen två 140 mm-fläktar alternativt tre 120 mm-fläktar. Observera även att modellen av någon outgrundlig anledning fortfarande har två 5,25"-platser trots att dessa har plockats bort på utsidan.

IMG_5550.jpg
IMG_5551.jpg

För den som absolut vill montera en optisk enhet i chassit skickar Antec med en vagga ämnad åt slimline-modeller. Denna vagga monteras på insidan av frontpanelen och gör enheten åtkomlig från antingen vänster eller höger sida. Det bör även tilläggas att denna vagga sitter precis vid chassits luftintag och kommer därmed att blockera detta vid montering.

IMG_5529.jpg

En närmare titt på baksidan avslöjar något som påminner väldigt mycket om P280, vilket har en enkel förklaring då nykomlingen använder samma grundstomme som dess föregångare. Detta innebär en förmonterad 120 mm-fläkt samt gummerade in- och utgångar för extern vattenkylning. Därtill syns hela nio perforerade expansionsplatser, medan nätaggregatet i vanlig ordning monteras i botten.

IMG_5539.jpg
IMG_5541.jpg
IMG_5543.jpg

Chassits topp är tillverkad av samma tjocka aluminiumplåt som frontpanelen och lossas genom att plocka bort två tumskruvar i bakkant. Under denna sitter två förmonterade 140 mm-fläktar och den som önskar kan byta ut dessa mot tre 120 mm-fläktar. Toppen huserar även panelen med de frontmonterade portarna och som tidigare nämnts går denna att skruva bort och att rotera.

IMG_5530.jpg

P380 ska, likt sina föregångare, vara byggt med tystnad i åtanke och därför har Antec bestyckat modellens sidopaneler med ljuddämpande material. Ironiskt nog har företaget valt att bygga in ett fönster i den vänstra sidopanelen, vilket talar helt emot det tysta konceptet som de vill förmedla med modellen. Det bör även nämnas att P380 endast finns till salu som fönsterbestyckad.

IMG_5531.jpg

Med sidopanelen av möts vi av ett mycket välbekant inre signerat grundstommen från det fyra år gamla P280. Detta innebär ett rymligt innandöme med plats för moderkort upp till E-ATX samt den något obskyra formfaktorn XL-ATX. Därtill syns en stor mängd gummerade genomdragningshål för kablar till baksidan av moderkortsplåten samt verktygslösa tumskruvar till expansionsplatserna.

IMG_5546.jpg
IMG_5547.jpg
IMG_5544.jpg

Lagringsburarna har dock gjorts om rejält till P380, där dessa nu är uppdelade i tre sektioner. Chassit är bestyckat med totalt åtta lagringsvaggor som i känd stil använder sig av silikonbussningar för att hämma vibrationer från 3,5"-hårddiskar. Samma vaggor kan även användas för montering av 2,5"-enheter. Varför Antec har valt att behålla de två 5,25"-platserna i toppen år återigen ett mysterium.

IMG_5553.jpg
IMG_5555.jpg
IMG_5556.jpg
IMG_5557.jpg

Antec har gjort hela lagringsstapeln modulär, vilket innebär att användaren kan plocka bort burarna i sektioner, inklusive 5,25"-platserna. Detta är inte fullt lika rättfram som det låter utan involverar dessvärre en del skruvande. För att plocka bort samtliga lagringsburar behöver man nämligen avlägsna chassits front och sedan lossa 36 (!) skruvar. Med samtliga burar borta öppnas det upp för montering av exempelvis en 240 eller 360 mm-radiator i chassits front.

IMG_5548.jpg

Även chassits topp tillåter radiatormontering av modeller i storleksordningen 240 och 360 mm. Det bör dock nämnas att utrymmmet mellan själva toppen och moderkortet är ytterst begränsat och därför bör man hålla sig till tunna radiatorer (27 mm) i denna monteringsposition.

IMG_5532.jpg

Baksidan av moderkortsplåten bjuder på hela 30 mm utrymme för kablar, vilket i kombination med de många genomdragningshålen borde göra det till en smal sak att få till en snygg kabeldragning. Det utstansade hålet för baksidan av moderkortets sockel är även det väl tilltaget och bör utan problem passa de flesta modellerna på marknaden idag.

IMG_5549.jpg

Sist men inte minst har Antec utrustat P380 med en fläkthubb. Denna får ström från en ensam 4-pins molexkontakt och kan driva upp till sex fläktar.