SweClockers prestandaindex

Att få en snabb överblick över hur ett grafikkort presterar bland alla diagram är inte alltid helt lätt, och därför bistår vi med SweClockers prestandaindex – kort och gott ett snitt för alla speltesterna. Samtliga titlar vägs in för resultatet, och Nvidias Geforce RTX 3070 i referensutförande står till tjänst som index 100.

Till skillnad från vissa tidigare versioner av SweClockers prestandaindex är detta nu inte längre uppdelat enligt grafikgränssnitt. Vi har valt ut det mest lämpliga gränssnittet för samtliga speltitlar och därför är respektive index en blandning mellan DirectX 11, DirectX 12 och Vulkan – allt detta för att ge en så enkel och tydlig bild som möjligt över modellernas generella grafikprestanda.

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellerna är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

SweClockers prestandaindex 2022

Tabellerna nedan representerar ett snitt av tolv olika spel – Assassin's Creed: Valhalla, Chernobylite, Cyberpunk 2077, F1 2021, Far Cry 6, Forza Horizon 5, Guardians of the Galaxy, Hitman III, Red Dead Redemption 2, Resident Evil Village, Total War: Warhammer III och Watch Dogs Legion. För information om grafikgränssnitt och inställningar hänvisar vi till de individuella speltesterna.

Geforce RTX 4090 tar inte helt oväntat omedelbart ledningen. Lika väntat är att klivet upp från RTX 3090 Ti inte är enormt – totalt landar det på 27 procent. Den ganska blygsamma ledningen är starkt sammanknuten med det faktum att 1 920 × 1 080 pixlar är en upplösning som hämmar Nvidias ny värsting rätt rejält och processorn blir en ordentlig flaskhals.

I 1440p ökar skillnaden mellan Geforce RTX 4090 och övriga än mer. Steget upp från RTX 3090 Ti blir hela 43 procent och RTX 4090 tar täten utan några större bekymmer. Med det sagt är det fortfarande några spelen som begränsas processorn i den här upplösningen och det håller ned indexsiffran något.

Som tidigare nämnts är 4K UHD-upplösningen där Geforce RTX 4090 verkligen får glänsa. Det är solklart när vi vänder blickarna mot prestandaindexet. Toppen nås med en ledning på hela 64 procent jämfört med RTX 3090 Ti och det är anmärkningsvärt hur mycket RTX 4090 drar ifrån de övriga.