Tester

Tester genomförs på en dator med Windows XP. Pekaracceleration i Windows är avaktiverad och pekarhastigheten i Windows är satt till standardläget. Spel som används är Quake 3 och Command & Conquer 3. Som jämförelse kommer en Logitech MX500 i 1000 Hz och en Razer Lachesis att användas. Musmattor som används i testet är en Q-Pad 1,5 mm, en Func Surface 1030 och en Everglide Gamingmat.

Test: Hastighet och oönskad acceleration

Ett problem med många möss är oönskad acceleration. Detta innebär att musen läser av underlaget sämre i höga hastigheter, vilket är dåligt för precisionen. Om man exempelvis i ett datorspel tittar in i en vägg och noterar musens position på underlaget, sedan flyttar man sakta muspekaren åt något håll. Om man sedan med en snabb rörelse flyttar tillbaka musen till utgångsläget på musmattan, och man inte hamnar på samma plats i spelet, så lider musen av oönskad acceleration. Detta är framförallt ett problem med låg uppdateringsfrekvens och/eller dålig sensor.

För att testa accelerationen ställde vi in musen i 1000 Hz uppdateringsfrekvens. Detta ger dock bara 825 Hz stabilt som vi såg på förra sidan, men eftersom uppdateringsfrekvensen är stabil är detta bättre än 500 Hz. Vidare testar vi acceleration under 400 DPI, 800 DPI och 1600 DPI.

Under normalt höga hastigheter upptäcktes ingen oönskad acceleration. Om man däremot försöker hitta problem, genom att svänga runt med musen som en idiot, kan man snabbt hitta kraftig acceleration. Detta är förmodligen inte ett problem i praktiken men är ändå mycket sämre än MX500 (som klarar högst hastigheter av alla möss) och Lachesis, där det är mycket svårt att se någon acceleration även om man försöker.

Test: Glid

Zalman FPS Gun har ett bra glid, framförallt på Func Surface 1030 men även de andra två musmattorna ger ett bra glid. Eftersom musen är ganska stor är det viktigt att man använder en hård musmatta, annars är det lätt att musen trycks ner i underlaget och då tar det emot något när man använder den.

Test: Lyfttester

Om man använder låg känslighet måste man lyfta runt musen på underlaget en del. En intressant parameter hos möss är hur högt man måste lyfta musen för att den inte längre ska läsa av underlaget. Detta är viktigt eftersom pekaren annars kan sticka iväg när man flyttar musen från en sida av musmattan till den andra. I Zalmans fall så slutar musen läsa av underlaget vid 4 millimeter. Detta är ganska högt, och framförallt vid upplyftandet så förflyttar sig pekaren okontrollerat. Både Razer Lachesis och Logitech MX500 ligger på runt 2 millimeter, vilket är bra.

Test: Vanlig användning

Vanlig datoranvändning testas i webbläsare, texteditorer, ordbehandlare, bildbehandlingsprogram och andra vanliga användningsområden.

Som nämnts tidigare i recensionen så går det inte att använda Zalman FPS Gun på ett normalt vis om programvaran är startad i bakgrunden. Musknapp 4 och 5 fungerar inte när programmet körs och dessa knappar är mycket viktiga när man använder exempelvis webbläsare. Vanlig datoranvändning testades därför utan Zalmans kontrollpanel startad.

Dessvärre är Zalman FPS Gun väldigt dålig på detta testscenario. Detta är framförallt på grund av skrollhjulet, som lämnar mycket att önska. Under normal vanlig datoranvändning används skrollhjulet väldigt mycket – bra mycket mer än i spel, och om skrollhjulet är obekvämt att använda så är vanlig datoranvändning därför också obekväm. Det är dessutom svårt att komma åt musknapp 4 och 5. Man måste vika upp tummen på ett onaturligt sätt för att komma åt dessa knappar. Detta påverkar också detta test eftersom musknapp 4 och 5 ofta används för att backa och gå framåt i webbläsaren.

Allt är inte negativt dock. Som redan nämnts tidigare i recensionen har Zalman FPS Gun ett obekvämt grepp. Det är dock inte outhärdligt att använda grundläggande funktioner (flytta pekaren och använda höger och vänster musknapp). Om man använder produkten ett par timmar vänjer man sig vid storleken och man börjar mer tänka på att man faktiskt håller handen i en helt annan vinkel.

Detta fungerar faktiskt förvånansvärt bra. Om man står upp och slappnar av så pekar ju handflatorna in mot kroppen. Att använda ett pekdon som är designat för att ha handflatorna vinklade in mot kroppen känns därför inte bara naturligt utan bekvämt också, något som är svårt att beskriva om man använt normala möss hela sitt liv. Vertikalgrepp som koncept är därför en riktigt positiv överraskning, och trots Zalman FPS Guns övriga brister så skiner vertikalgreppskänslan igenom.

Ett bra skrollhjul och bra placering av framåt- och bakåtknappen är dock A och O för webbläsaranvändande med mus, och eftersom detta är två av produktens svaga punkter får FPS Gun underkänt i detta testscenario.

Test: Quake 3

Första speltestet är givetvis Quake 3. Här kan man ta vara på produktens namn och låtsas att man håller i ett vapen och inte ett optiskt pekdon. Detta är dock bara roligt i ungefär fem minuter, på samma sätt som personer som aldrig någonsin använt en dator tidigare brukar tycka att det är hysteriskt roligt att använda en vanlig mus.

Till Zalmans fördel så kräver inte Quake 3 lika stor användning av skrollhjulet eller andra musknappar än höger och vänster. Nackdelarna med övriga funktioner kommer därför inte att vara lika tydliga i detta test. Fokus är snarare på sensorn, precision och användning.

Här upptäcks faktiskt ett problem med vertikalgreppet, som visserligen är tydligt även i vanlig användning men är tydligare när man spelar. Detta problem är att det är obekvämt att vicka handleden inåt. Med normala möss vrider man handleden i sidled. Med vertikalgrepp vrider man istället handleden upp och ner. Detta är mycket obekvämt. Det kan dock vara en vanesak, men när man är ovan så undviker man att vrida handleden alls (vilket är hela poängen med vertikalgrepp). Om man spelar med låg känslighet kommer man alltså att röra armen och belasta axlarna mer. Vertikalgrepp är därför bekvämast med hög känslighet, så det räcker att röra underarmen eller handleden lite grann.

Utöver vertikalgreppet är Zalman FPS Gun inte mycket att hänga i julgranen. Både Logitech MX500 och Razer Lachesis har bättre sensor än FPS Gun. Detta var tydligt i hastighetstestet, och det märks även generellt. Att sensorn på musen inte sitter under handen utan långt ut har även det sina egenheter som gör det svårare att placera muspekaren där man vill ha den. Effekten blir högre känslighet i sidled än upp och ner, och en pekare som går i en båge om man vrider på handleden.

Test: Command and Conquer 3

Strategispel kan ses som ett slags mellanting mellan FPS och vanlig datoranvändning. Att kunna trycka på olika delar av skärmen är det viktigaste, inte nödvändigtvis mjuka rörelser. Kontroll över pekaren är viktigt. Dessvärre syns samma problem i C&C 3 som i Quake 3. Att sensorn inte sitter under handen gör att det är svårare att kontrollera pekaren.