– Funktioner/installation

Alla sladdar kopplas in till enheten och vi öppnar webbläsaren. Det första som händer är att vi kan använda internet som vanligt. Routern är förinställd på dynamiskt IP-nummer och därmed fungerar den på de flesta internetabonnemang utan installation. Men, här ska man akta sig då det trådlösa nätverket är helt oskyddat och öppet om man inte väljer att konfigurera routern.

IP-adressen för routern, 192.168.1.1, knappas in och inloggningsskärmen med förifyllt lösenord kommer upp.

Zyxel ger i nästa steg användaren tre valmöjligheter: Wizard, Basic och Advanced setup.

Wizard är en guide och går igenom de väsentliga inställningar som krävs för routerns funktion såsom inställningar för internetanslutning och trådlöst nätverk.

Basic och advanced setup skickar vidare webbläsaren till det vanliga webbgränssnittet. Skillnaden mellan dessa två lägen är att man kan ändra fler inställningar i advanced mode. Sidan man skickas vidare till är statussidan för routern.

Informationssidan är imponerande och ett mecka för den teknikintresserade. Den visar bland annat hur mycket processorn belastas och hur mycket minnet används. Inte nog med att den visar mycket information. Man får även en enkel och överskådlig vy över vilka inställningar som är gjorda, vilka gränssnitt som är igång och mycket annat. Den är helt klart ett föredöme för andra tillverkare. Klicka gärna på bilden för en större variant som visar all information.

Som en liten parentes kan vi nämna att routern även har stöd för konfiguration via telnet för dem som gillar textbaserade gränssnitt. En kanske inte helt nödvändig funktion, men kul för den som gillar att pilla.

Routern är visserligen den dyraste i testet, men den är fullproppad med diverse funktioner. Den har exempelvis stöd för WMM, vilket är trafikprioritering i trådlöst nätverk. Zyxel har dock tagit det hela ett steg längre och implenterat en egen variant av trafikprioritering. Det går att välja vilken data som ska prioriteras och vilken prioritet den ska ha.

För att göra det ännu häftigare finns en mätare som visar hur mycket trafik som får vilken prioritering.

Föräldrakontroll med schemaläggning finns.

Vidarebefordring av portar med förinställda lägen för spel och andra program.

Helhetsintrycket av routern är bra. Det finns funktioner massor och det går att ställa in det mesta efter önskemål. Webbgränssnittet känns ibland lite långsamt och det är inte alltid responsen på alla klick kommer direkt.