Corsair H50

Egenskap

Värde

Tillverkare

Corsair

Modell

Hydro Series H50

Dimensioner (HxBxD)

152 × 120 × 27 mm (radiator)

Vikt

Material

Koppar, plast, aluminium

Fläkt(ar)

120 mm

Fläkthastighet

Max 1 700 RPM, PWM-kontrollerad

Kompatibilitet

Intel sockel 1366, 1156 och 775, AMD sockel AM2/AM2+/AM3

Kylpasta

Förapplicerad

Konstruktion

Sluten vattenkylning med pump, kylblock och radiator

Pris

Cirka 750 kr inklusive moms

Corsair behöver knappast någon närmare presentation för SweClockers läsare. Företaget har under de senaste åren etablerat sig som en riktig jätte inom allt från nätaggregat till minnesmoduler. H50 är ett samarbete med Asetek och Corsairs första satsning på processorkylare för entusiastmarknaden.

Hydro Series H50 är ett komplett kit med radiator och kylblock för processorn. Systemet är vattenfyllt och tillslutet vid leverans, användaren behöver således bara tuta och köra.

Radiatorn är gjord för att passa en 120 millimeter stor fläkt och Corsairs tanke är att den ska monteras i chassits bakdel. Systemets pump sitter integrerad tillsammans med kylblocket för processorn.

Kontaktytan mot processorn har vid leverans förapplicerad kylpasta som är relativt enkel att torka bort, dock kan lite rester fastna i de nedsänkta skruvhålen. Ytan i sig är av koppar och är jämn och fin.

Corsair skickar med fästen för alla populära socklar från både Intel och AMD. Medföljer gör också en 120 millimeter stor, PWM-kontrollerad fläkt samt skruvar och brickor för att fästa denna.

Monteringen av H50 är mycket väldokumenterad och bjuder inte på några direkta svårigheter. Det handlar dock om många små plastdetaljer och skruvar som ska hamna rätt, med andra ord gäller det att läsa manualen ordentligt. Konstruktionen upplevs som stabil och robust, trots att stora delar av den är tillverkade av plast.

Skruvarna som håller fast fläkten vid radiatorn används även för att fästa hela paketet i chassit. Corsair rekommenderar att fläkten hämtar in kall luft från chassits utsida för bästa möjliga kylprestanda. Fläkten ansluts med fördel till moderkortets PWM-kontrollerade fläktkontakt. Pumpen ska dock matas med 12 volt hela tiden.

Värt att tänka på är att Corsairs lösning endast kyler processorn och ger således ingen luftströmning över omgivande komponenter. Den som överklockar på hög nivå bör därför överväga att lösa kylning av minnen, spänningsregulatorer och moderkortskretsar på något annat vis.

För den bekväme har Corsair knåpat ihop en utmärkt instruktionsvideo som steg för steg går igenom hur H50 ska installeras.