Med vårens stortitlar som Mass Effect 3 och Diablo 3 i hamn är det dags att blicka framåt mot hösten och vinterns högsäsong, som i år inbegriper allt ifrån efterlängtade expansioner till storartade uppföljare samt en och annan lovade uppkomling.

Spelschema 2012 (PC/Windows)

Titel

Genre

Datum

Sleeping Dogs

Action

17-aug

Counter-Strike: Global Offensive

FPS

21-aug

Darksiders II

Action

21-aug

Dark Souls

Action/RPG

24-aug

Transformers: Fall of Cybertron

Action

24-aug

Guild Wars 2

MMORPG

28-aug

The Sims 3: Supernatural

Äventyr

06-sep

Lord of the Rings Online: Riders of Rohan

MMORPG

07-sep

The Testament of Sherlock Holmes

Äventyr

07-sep

Borderlands 2

FPS

21-sep

World of Warcraft: Mists of Pandaria

MMORPG

25-sep

FIFA 13

Sport

27-sep

NBA 2K13

Sport

05-okt

Sniper: Ghost Warrior 2

FPS

09-okt

XCOM: Enemy Unknown

Strategi

12-okt

Dishonored

FPS

12-okt

FIFA Manager 13

Sport

25-okt

Medal of Honor: Warfighter

FPS

25-okt

Assassin's Creed III

Action

31-okt

Call of Duty: Black Ops II

FPS

13-nov

Hitman: Absolution

Action

23-nov

Epic Mickey 2: The Power of Two

Action

23-nov

Far Cry 3

FPS

29-nov

F1 2012

Racing

?-sep

Battlefield 3: Armored Kill

FPS

?-sep

Battlefield 3: Aftermath

FPS

?-dec

Augusti månad inleds av Sleeping Dogs, som ursprungligen var tänkt att släppas som den tredje delen i spelserien True Crime (Black Lotus/Hong Kong). Spelhuset Activision stoppade dock utvecklingen efter en lång rad förseningar och sålde rättigheterna till Square Enix, som dock inte fick rätt att använda namnet True Crime utan döpte det GTA-inspirerade spelet till just Sleeping Dogs. Lanseringen sker den 17 augusti.

Näst på tur står en länge efterlängtad modernisering av den alltid lika populära multiplayershootern Counter-Strike. I nya Global Offensive handlar det mesta om att finputsa spelet med förbättrad grafik, fler vapen och spellägen. Dessutom utlovas en del nyheter för mer tävlingsinriktade spelare, som matchmaking och poängtavlor. Nya CS: GO den 21 augusti, alltså.

Först ut bland de riktiga mastodonterna är Guild Wars 2, ett MMORPG som släpps den 28 augusti. Den massiva onlinevärlden Tyria hotas denna gång av drakar och det är än en gång upp till spelarna att bekämpa inkräktarna och samtidigt kriga mot rivaliserande gäng. Spelet finansieras för ovanlighetens skull inte av en månadskostnad utan av handel med varor och tjänster, så kallade mikrotransaktioner.

Näst på tur står uppföljaren Borderlands 2, som med "tecknad" grafik och ren och skär anarki bjuder på klassisk action med inslag av rollspel. September månad avslutas med inget mindre än World of Warcraft: Mists of Pandaria, möjligtvis den sista expansionen till världens populäraste MMORPG.

Uppföljare och expansioner i all ära, men i oktober lanseras åtminstone ett helt nytt spel. Dishonored från Arkane Studios och Bethesda Softworks har beskrivits som en smörgås Assassins Creed med pålägg av steampunk, där det gäller att överleva som lönnmördare. Datumet att lägga på minnet är den 12 oktober.

För den som hellre vill ha bomber och granater levererar EA Games nya Medal of Honor: Warfighter med ögongodis via spelmotorn Frostbite 2, känd från Battlefield 3. Spelet är den fjortonde (!) i serien och utspelas bland annat i Filippinerna och Somalia. I multiplayerläge är dessutom den svenska insatsstyrkan Särskilda Operationsgruppen en spelbar klass.

Året avslutas med en kaskad av AAA-titlar. Spel som Call of Duty: Black Ops II och Assassins Creed III behöver knappast någon presentation, inte minst med tanke på att marknadsföringen för de båda spelen redan dragit igång. Med andra ord blir det spel för alla smaker under hösten och vintern 2012.