Det börjar dra ihop sig inför Apples lansering av nästa generation Iphone, där de övergripande detaljerna redan avslöjats i flertalet läckor. Det har sedan tidigare varit tal om att Apple planerat ett lanseringsevenemang i september månad och nu framgår vad som sägs vara det slutgiltiga datumet.

Enligt två oberoende rapporter från Bloomberg och Wall Street Journal är det den 9 september som förväntansfulla spekulanter ska ringa in i almanackan. Valet av datum är enligt rapporterna ingen slump, utan Apple valde den andra tisdagen i september då Iphone 5S och 5C lanserades motsvarande tisdag förra året.

Vad som ofta kallas Iphone 6 sägs vara två nya grundmodeller i storleksklasserna 4,7 och 5,5 tum, vilket är två stora steg upp mot dagens 4,0 tum. Övergången till större skärmar väntas skapa rekordhög efterfrågan på Apples Iphone, varför bolaget uppges ha bett tillverkare att producera totalt 70–80 miljoner enheter.

Förutom nya formfaktorer väntas designen få den första stora uppdateringen på länge och frontpanelen sägs begåvas med safirglas-laminat, vilket ska vara mer stryktåligt än annars välanvända Gorilla Glass. Andra finesser som är att vänta är en A8-processor och förbättrad kameradel, där det talas om optisk bildstabilisering för 5,5-tumsmodell.

Även om datumet uppges vara spikat för Iphone 6 är det möjligt att det endast gäller den mindre modellen. Detta då det ryktas om tillverkningsproblem för den större 5,5-tummaren, som istället kan dyka upp i början av nästa år.