Under förra årets CES-mässa visade den holländska chassitillverkaren Phanteks upp en tidig prototyp av ett kommande flaggskeppschassi som vid den tiden gick under namnet Project 916. Ett halvår senare hade prototypen förvandlats till en nästintill färdig produkt på Computex, och nu, under CES 2017, har det blivit dags för en skarp lansering av det färska flaggskeppet Enthoo Elite.

Enthoo Elite är ett mastodontchassi i ordets rätta bemärkelse, där yttermåtten på 750 x 615 x 270 mm i kombination med en vikt på hela 32 kg gör modellen till en minst sagt bastant skapelse på skrivbordet. Vikten tillskrivs faktumet att chassits stålstomme har klätts med borstade aluminiumskivor med en tjocklek på 4 mm, något som även ger modellen ett ytterst högkvalitativt intryck.

Förutom aluminiumskivorna har chassit även bestyckats med rejäl sidopanel av härdat glas – även detta med en tjocklek på 4 mm. Glaspanelen sitter monterade på gångjärn och kan öppnas likt en dörr för åtkomst till komponenterna på insidan. Nämvärt är att det inte krävs några skruvar för att hålla panelen på plats, utan företaget har istället satsat på riktigt starka magneter som en låsmekanism.

Likt tidigare prototyper av chassit ligger fokus hos Enthoo Elite på ett nästintill helmodulärt inre med både extrema och flexibla expansionsmöjligheter. Uppbyggnaden består grunden av tre kammare, där nätaggregat och huvudkomponenter separeras från varandra. Den tredje kammaren kan utnyttjas av antingen en myriad av lagringsplatser eller ett flertal riktigt stora radiatorer.

Just vattenkylning är, likt många av Phanteks andra chassin, en fokuspunkt hos Enthoo Elite. Chassit har stöd för ett flertal radiatorer i mastodontklassen, där bland annat 480 mm-varianter kan ta plats i fronten, toppen, botten och mittenpanelen. Därtill finns det medföljande fästen som kan husera ett flertal pumpar och reservoarer på varierande platser i chassit.

Modulariteten hos modellen yttrar sig på ett flertal olika sätt, men gemensamt för samtliga är att de nödvändiga tillbehören medföljer chassit vid köp. Det handlar bland annat om möjligheten att montera in ytterligare ett system, utöver det primära, i Mini ITX-klassen.

Därtill finns det monteringsdetaljer för flera nätaggregat, vertikal montering av grafikkort med tillhörande riser-brygga, samt en 5,25"-bur för den som önskar använda optiska läsare.

Phanteks Enthoo Elite väntas landa i handeln under februari med ett tillhörande mastodontpris på 899 EUR.

► Läs alla artiklar från #ces-2017