Tidigare under månaden började Intel rulla ut mikrokoduppdateringar till sina kunder, för att skydda dessa mot säkerhetshålen Spectre och Meltdown. Kort därefter uppdagades det att ett flertal användare stött på problem efter uppdateringen, där enheterna startades om av sig själva. Detta bekräftades även senare av Intel själva.

Intel menade då att detta endast påverkade användare med Haswell- och Broadwell-processorer, men meddelar nu att problemet är mer utbrett än så. Företaget har lyckats återskapa detta och konstaterar att även nyare processorer ur Skylake- och Kaby Lake-familjen påverkas, samt äldre Sandy Bridge- och Ivy Bridge-baserade system.

Företaget har gjort ett antal tester för att avgöra hur prestandan påverkas för servrar och datacenter. Dessa gjordes med en Xeon-processor ur Intels Skylake-familj och visade på upp till 25 procent lägre prestanda i vissa scenarion. Överlag handlade det dock om en prestandaminskning med cirka 2-4 procent.

Läs mer: Meltdown och Spectre – vanliga frågor

Intel meddelar att de hoppas kunna hitta orsaken till problemen inom kort och de arbetar tillsammans med kunder och partnertillverkare för att åtgärda dessa. De kommer också börja skicka ut nya mikrokodsuppdateringar till tillverkare under nästa vecka.