Under den gångna veckan har människor i flera länder ombetts att jobba och studera hemifrån om möjligt, som en åtgärd för att minska smittspridningen av coronaviruset. Därmed har internetanvändandet ökat och i vissa fall har problem med instabil uppkoppling uppstått, varför exempelvis EU-kommissionären Thierry Breton uppmanat till sänkt kvalitet på strömmad video.

Som ett svar på EU:s vädjan valde Netflix att i torsdags reducera bildkvaliteten med 30 procent, något som gäller alla europeiska videoströmmar den närmaste månaden. Även Youtube får en tillfällig ändring för att spara bandbredd. I samtal med Sveriges Radio berättar digitaliseringsminister Anders Ygeman att dessa åtgärder egentligen inte behövs i Sverige.

Vi har ett väl utbyggt fibernät i Sverige och vi har en hög andel av befolkningen som har fiber

Infrastrukturen som stora delar av den svenska befolkningen nyttjar för internetanvändandet står pall för ökad användning, varför sänkt videokvalitet inte bidrar i fallet Sverige. Ygeman får medhåll från teknikchefen på Netnod, Patrik Fältström, som kallar dessa åtgärder för "trams". Han menar att det svenska nätet är såpass kapabelt att det inte finns någon anledning att underhållning och lektioner i videoformat strömmas i lägre upplösning än tänkt.

Enligt siffror från Tele2 har trafiken ökat med mer än 20 procent, ställt mot slutet av februari. Fältström säger att infrastrukturen pallar med detta och att taket för kapaciteten inte nåtts ännu. Värt att understryka är dock att den högre användningen resulterat i driftstörningar på flera håll i världen, där Spanien och Norge lyfts fram som exempel.

Har du testat Netflix eller Youtube sedan åtgärderna trädde i kraft? Ser du någon skillnad på bildkvaliteten? Berätta i kommentarstråden!