Capcoms senaste Resident Evil-titel dras sedan lanseringen med ett problem där bildfrekvensen hackar, även kallat stuttering. Problemet sker främst i lite mer intensiva delar av spelet, som vid olika strider. Detta är dessvärre även ofta viktigare delar av spelet, vilket kan göra problemet lite extra frustrerande. Problemet återfinns dock inte på konsolversionerna av Resident Evil Village

Nu rapporterar Digital Foundry i sin granskning av spelet att problemen på PC ser ut att hänga ihop med en dålig implementation av DRM-skydd. I PC-versionen använder Capcom lager på lager med både sitt eget DRM-skydd samt ett från Denuvo. Speltest med en piratkopierad version där DRM-skydden avlägsnats får inte samma problem varken i strider eller andra scenarion.

Det är inte första gången DRM-skydd pekas ut som boven i dramat för prestandaproblem i PC-spel. Specifikt användning av Denuvo har kritiserats till den grad att utvecklare i efterhand valt att plocka bort det. Det var till mångas förtjusning när Bethesda av misstag lanserade Doom: Eternal utan Denuvo.

Det verkar dock inte vara specifikt Denuvo som ger de mer påtagliga problemen i Resident Evil. Digital Foundry förklarar att Capcoms eget DRM-skydd är inbakat i skyddet från Denuvo, vilket gör det betydligt sämre optimerat än vanligt. Det går därför inte att ta bort det ena utan att ta bort det andra, vilket gör det svårt att avgöra vilket som ställer till med mest problem.

Läs mer om spel: