Inledning

Söndagen den 11 september är det dags för val i Sverige och valkampanjerna har gått på högvarv i flera veckor. Redaktionen har därför tillsammans med SweClockers medlemmar tagit fram frågor som berör våra kärnämnen och skickat ut dem till riksdagspartierna. De behandlar primärt därmed IT och teknik och nu är det dags att presentera svaren.

Deltagare och upplägg

Frågorna ställdes till samtliga åtta partier som just nu sitter i riksdagen, det vill säga Socialdemokraterna (S), Moderaterna (M), Sverigedemokraterna (SD), Centerpartiet (C), Vänsterpartiet (V), Kristdemokraterna (KD), Liberalerna (L) och Miljöpartiet (MP).

Vid publicering saknas svar från tre partier. Liberalerna valde att tacka nej till följd av tidsbrist och Moderaterna har utlovat svar, men ännu inte hunnit återkomma med dessa. Till följd av ett olyckligt kommunikationsstrul från SweClockers sida fick Miljöpartiet frågorna i sista minut och svar dröjer därmed till de fått möjlighet att se över dem (besvikna PM gällande detta kan skickas direkt till @enviro). Om ytterligare svar skickas in efter publicering uppdateras artikeln löpande fram till valdagen. Uppdatering 14:56: Svar från Miljöpartiet har lagts till i sammanställningen. Uppdatering 16:58: Svar från Moderaterna har lagts till i sammanställningen.

Frågorna har sorterats i ämneskategorier, med partiernas svar samlade under varje fråga. Alla fick samma uppsättning frågor och lika lång tid på sig att besvara dem, med undantag från Miljöpartiet. Saknas svar från ett visst parti beror det på att partiet i fråga avböjt att svara på just den frågan alternativt inte deltog i enkäten. SweClockers redaktion har valt att inte redigera eller bearbeta svaren, annat än styckesindelning, formatering och eventuella stavfel för att underlätta läsning.

I vanlig ordning är generellt politiksnack utanför SweClockers kärnämnen inte tillåtet. Det är fritt fram att diskutera sakfrågan, eller i det här fallet sakfrågorna, som presenteras i artikeln. Alltför stora utsvävningar på ett eller annat vis kan komma att modereras. Vilda associationslekar där sakfrågor kopplas till andra politiska områden accepteras inte och regelbrott leder till omedelbart avstängning till dess att valet är över.

Förhållningsregler för forumet:

Vi förstår att politiska frågor, särskilt under rådande omständigheter, kan väcka både starka känslor och engagemang. Därför ber vi om att komma ihåg att vara måna om både varandra och om att behålla en trevlig stämning, där vi kan diskutera med ömsesidig respekt och utan rädsla för personpåhopp.