Äntligen händer det. Apple har gått från sin egen lightningkontakt i förmån för USB Type-C. En övergång som många längtat efter och som redan skett på företagets andra produkter som Ipad och Macbook. Men i vanlig Apple-manér har situationen gjorts överdrivet komplicerad då vanliga Iphone 15 endast har USB 2.0 i stället för rappa USB 3.0.

Mer specifikt stannar Apple Iphone 15 och 15 Plus kvar på USB 2.0 med en överföringshastighet på 480 Mbps, samma hastighet som gamla lightningskontakt, medan Pro-versionerna får USB 3.2 Gen 2 som kan nå upp till 10Gbps. Rätt stor skillnad, helt enkelt.

iphone15usbport.jpg

Givetvis finns det en ekonomisk aspekt i det hela. Att skippa USB 3.0 och Thunderbolt-hastigheter i basversionen av nya Iphone kommer spara företaget en hel del pengar. Och troligtvis sitter Apple på så pass mycket data om sina användare att de känner sig trygga att de som köper vanliga Iphone 15 laddar över bilder och andra filer via kabel så pass sällan att överföringshastigheten är irrelevant.

Äntligen kan Iphone- och Android-användare dela laddkablar i alla fall.

Det är väldigt mycket ”vem bryr sig egentligen om överföringshastighet” över det hela, men det är ändå en stark signal från Apple att inte köra nyare USB-standard brett. Företaget ser ofta till att pusha gränserna och innovera när det kommer till funktionalitet. Att inte köra full fräs på USB-porten är dock en push nedåt som varken gynnar mobilbranschen eller konsumenter. Det signalerar endast att det är acceptabelt att strunta i premiumfunktioner i denna prisklass.

Svårt att ens hitta lurar utan USB 3

Tittar vi på Android-sidan så går det knappt att få en ny telefon som inte kör USB 3.0, eller senare, om du inte siktar på något i budgetsegmentet. Därför svider Apples beslut lite extra med tanke på att Iphone 15 är en premiumprodukt med prissättning i premiumsegmentet. Iphone 15 börjar på 12 000 kronor i Sverige, men för den pengen får användare alltså en USB-standard som introducerades för snart ett kvarts sekel sedan. Visst, Apple-produkter ligger ofta högt i pris, men du har till stor del fått valuta för pengarna. Men nån gång måste väl trenden brytas.

I slutändan är övergången till USB-C något bra, trots snålhet med gammal USB-version. Äntligen har vi nått en punkt där Iphone- och Android-användare kan dela laddkablar mellan varandra. Delad glädje är ändå dubbel glädje. Apples beslut att stanna kvar på gamla USB 2.0 känns ändå småsint och snålt. Förhoppningsvis är detta en engångsgrej och att det blir ändring redan med Iphone 16. Men Apple har med Iphone 15 visat att prioriteringarna är mer att sänka sina egna kostnader än att ge sina kunder den premiumupplevelse användare förtjänar.