I maj i år dömde en jury i Kalifornien till Sonos fördel i en patenttvist som rör multirumsljud. Sonos stämde Google 2020 för patentintrång, och företaget fick på grund av domslutet göra ändringar i Google Home-applikationen. Framför allt har det under sommaren inte gått att placera en högtalare i fler än en grupp, till exempel ”hela huset” och ”vardagsrummet”.

Nu rapporterar Reuters att domstolen har annullerat domen, och Google har nästan omedelbart uppdaterat applikationen för att återställa den ursprungliga funktionaliteten. Det går återigen att gruppera högtalare precis som du vill, med andra ord.

Sonos åberopade ett patent som godkändes 2019, men företaget hade lämnat in en provisorisk ansökan redan 2006. Det i sig är inte ovanligt, och inte heller att det tar många år för patentet att slutligen godkännas. Men just i det här fallet hade Sonos inte inkluderat en beskrivning av den påstådda uppfinning, utan lade till dessa i en uppdatering av ansökan 2019.

– Det här handlar inte om en innovatör som leder branschen till något nytt, utan en bransch som tog fram något nytt och först då kom uppfinnaren fram och påstod sig ha haft idén först, skriver domare William Alsup i det nya beslutet.

Sonos ska överklaga domen men Google har alltså inte väntat med att åter börja använda teknikerna som täcks av det omtvistade patentet.