Bruce Nesmith var under många år speldesigner på Bethesda. Innan han nyligen gick i pension var han systemdesigner på Starfield. Han säger i en intervju med Minnmax att det nya succéspelet kanske hade varit bättre om det inte var riktigt lika stort.

Bethesda är känt för att skapa stora, öppna världar för sina rollspel. Starfield tar det till nästa nivå: Spelet har runt 1 000 matematiskt genererade planeter och spelare kan tillbringa hundratals timmar med att bara utforska alla världar och göra uppdrag som inte för huvudberättelsen framåt det minsta.

Enligt Bruce Nesmith blev spelet så stort delvis för att det är vad spelarna förväntar sig, och regissören Todd Howard ”tog siffran 100 solsystem ur tomma luften”. Valet att inkludera så många system och planeter gjorde att utvecklarna fick kompromissa med något annat, och eftersom de även ville ha med exempelvis möjligheten att bygga egna rymdskepp blev det djupare och mer meningsfulla interaktioner som fick stryka på foten.

– Jag tror att den del av utforskandet inte blev så bra som det hade kunnat vara eftersom de gjorde andra val. Och missförstå aldrig detta. Alla spelstudior i världen vet vilka val de gör. De vet vad som inte kommer finnas i spelet. De vet vad spelarna kommer klaga över. Alla måste fatta de tuffa besluten.

Knappt två månader efter lanseringen har Starfield drygt 72 000 omdömen på Steam som är mestadels positiva. Enligt Metacritic har spelet 83 av 100 i genomsnittsbetyg från 89 recensioner och 7.0 av 10 i genomsnittligt omdöme från 10 726 spelare.