På årets CES-mässa visar Asus upp en trio bestående av nya gamingskärmar med OLED-paneler som alla har en uppdateringsfrekvens på 240Hz - som minimum. Den första av dessa är PG39WCDM, som med sina blir den första skärmen på 39 tum som erbjuder den frekvensen.

Sedan finns även ROG Swift PG27AQDP som blir världens första OLED-skärm som har 480Hz som standard uppdateringsfrekvens och 1440p i upplösning.

Den mest unika av de tre skärmarna är ROG Swift PG32UCDP som med sina 32 tum erbjuder ett unikt dubbelläge. Skärmen kan skifta automatiskt - men även justeras manuellt - mellan en frekvens 240Hz med 4K som upplösning och en frekvens på 480Hz med en upplösning på 1080p.

“Dubbelläget erbjuder en fördel för de som exempelvis vill spela e-sport på kompetitiv nivå, där en högre frekvens är viktig. Sedan kan man smidigt övergå till kanske filmvisning och där är den högre upplösningen bra.” - Jonas Thörnqvist på SweClockers Testlabb

ASUS_OLED_CES_2024.jpg

ROG Swift Oled PG39WCDM ska, med sina 39 tum, ha en 1440p-upplösning

Tekniken är utvecklad av LG som innan varit de enda som erbjudit dubbelläge på sina skärmar. ROG Swift PG32UCDP blir den första som anpassar tekniken för just gaming. Jonas Thörnqvist är övertygad om att det är en tidsfråga innan andra skärmtillverkare släpper monitorer med dubbelläge men att tekniken blir universell.

“Det är som en trevlig finess att ha på sidan och kanske inte förändrar hela marknaden. I det lägsta läget får man 240Hz vilket fortfarande är väldigt bra för gaming.” - Jonas Thörnqvist.

Vad skärmarna ska kosta och när de släpps är ännu inte känt. Historiskt bestäms det under årets andra kvartal.