Toshiba är en riktigt stor aktör på elektronikmarknaden och har varit så under en lång tid. Men företagets uppbyggnad skiljer sig rätt mycket från andra liknande företag. Till exempel är företaget uppdelat i separata enskilda företag som inte använder sig av samma affärssystem och inte har kontor på samma ställe. En sådan del är avdelningen som utvecklar och säljer bärbara datorer. Den svenska avdelningen för bärbara datorer är baserade i Stockholm och har tre anställda.

Den största försäljningen har Toshiba genom en rad stora återförsäljare och distributörer. Siba, Onoff, Elgiganten, Inwarehouse, Komplett och Dustin finns bland annat på denna lista. Likt många andra tillverkare kan de även ta fram modeller efter stora elektronikkedjors önskemål.

Vi var nyligen på ett pressmöte i Stockholm där vi träffade Toshibas svenska personal samt två produktchefer från England. Pressmötet var rätt informellt och personligt och hölls i Stockholm Conferance Center mitt i Stockholm. Toshiba visade upp en hel del nya modeller för de flesta segment och vi fick även ta del av lite försäljningsstatistik och RMA-statistik.

Ankomna till pressmötet bjöds vi på diverse snacks och dryck.

Vi hälsades först av Märta Nyman som är säljansvarig för Toshibas avdelning för bärbara datorer i Sverige. Bredvid Märta har vi Tony Wikström som är Channel Account Manager.

Ken Chang började med att visa upp vilka segment Toshiba främst fokuserar på. De har en rätt heltäckande produktportfölj när det gäller bärbara datorer, vilket kan ses på datorerna som visades upp på pressmötet. Vi fick även se lite statistik som syns på bilden ovan. Dock kan vi inte presentera siffrorna då de ägs av analysföretaget IDC. Vi fick även ta del av mycket intressant RMA-statistik, men även här äger respektive analysföretag siffrorna.

Toshiba delar upp sina bärbara datorer på konsumentmarknaden i främst i fyra segment: everyday home, thin, small & light, big screen och gaming.

Everyday home-produkterna hos Toshiba motsvarar cirka 80 procent av försäljningen nu när gemene man har insett fördelarna med en bärbar dator. Toshiba har precis lanserat flera nya modeller i detta segment, bland annat en uppdaterad version av Satellite A300. Den bygger på Intels senaste Centrino-plattform som går under arbetsnamnet Montevina, vilket bland annat innehåller en Penryn-baserad processor. Modellen A300D skiljer sig väldigt mycket från A300 då den baseras på Puma-plattformen från AMD. Datorerna använder dock i princip samma chassi och monitor.

A300 och A300D finns med ett gäng olika specifikationer, bland annat med ett integrerat Radeon Mobility 3470/3650, Radeon X1200 eller Intels egna GMA X3100. Minnesstödet sträcker sig till fyra gigabyte och då modellerna har två hårddiskplatser kan man utrusta dem med upp till 640 gigabyte hårddisk. Något stöd för SSD-hårddiskar finns inte i skrivande stund, men det är förmodligen något som kommer komma detta år. Monitorn är 15,4 tum och har en upplösning om 1280x800 bildpunkter. Det finns även en variant (som syns på bilden ovan) som heter P300 och har en 17-tumsmonitor.

Små bärbara datorer är riktigt populära bland entusiaster just nu. Toshiba är en tillverkare som alltid har haft små datorer i sin produktportfölj vilket Tony Alderton på bilden gärna berättade. Satellite U400 är en mycket intressant modell som ligger i konsumentsegmentet. Den är rätt liten och har en 13,3-tumsmonitor.

Trots en rätt liten storlek innehåller Satellite U400 en Core 2 Duo-processor samt Intels styrkrets 956GM. Det integrerade grafikkortet är Intels GMA X3100 och datorn har en 2,5-tumsplats för hårddiskar upp till 250 gigabyte. Vikten är 1,9 kilo och batteritiden skall vara upp till fyra timmar vilket inte är helt fel. Vi gillade verkligen designen på Satellite U400 med glänsande ytor och en subtil gråbrun nyans på locket som även innehöll en Toshiba-logga.

Datorn har ett gäng tryckkänsliga ytor för att bland annat stänga av och sätta på datorn som spontant känns rätt tufft. Det som är mest intressant angående Satellite U400 är dock priset. Enligt Märta Nyman kommer U400 ligga på cirka 6 500 kronor när den levereras till Sverige (vilket sker inom kort). Detta är ett mycket lågt pris för en relativt liten bärbar dator.

En funktion som samtliga datorer i konsument-segmentet (och andra segment) har är en funktion för att logga in med hjälp av ansiktet. Tony Alderton demostrerade denna funktion och den fungerande över förväntan. Man sparar helt enkelt ner sitt ansikte och när man behöver logga in trycker man bara på "Face recognition" i inloggningsrutan i Windows Vista för att komma till en skärm där datorns webbkamera identifierar användaren. Vi blev mycket imponerande av denna funktion, som möjligen har få användare, men höjer definitivt nördfaktorn på datorerna.

Tony Alderton lämnade över till Ken Chang som är produktchef hos Toshiba i England och norden för företagsmarknaden. I segmentet Everyday business hittar vi tre uppdaterade modeller med namnen Satellite Pro L300, Satellite Pro A300 samt Tecra A9.

Satellite Pro L300 har en Pentium Dual-Core-processor på 1,73 gigahertz och har en 15,4-tumsmonitor med en upplösning om 1280x800 bildpunkter. Beroende på modell levereras datorn med en eller två gigabyte minne samt en hårddisk på 120 eller 160 gigabyte. Det är en standarddator som lär fylla de krav som en vanlig användare har.

En detalj som Toshiba valt att framhäva är också kompabiliteten med Windows XP. Många bärbara datorer som säljs idag har inte mjukvarustöd för Windows XP utan stödjer endast Windows Vista. Samtliga datorer från Toshiba levereras med Windows Vista installerat men önskar man köra Windows XP kommer det med en DVD-skiva som användare kan utnyttja för att installera operativsystemet. Ett bra drag av Toshiba tycker vi.

En dator som visades upp var Portégé R500 som inte är splitter ny och kom litet innan Apple lanserade Macbook Air. Det är en mycket nätt dator som har en 12,1-tumsmonitor och en vikt på låga 0,77 kilo (770 gram). Hårdvarumässigt bygger den på Intels 945GMS-styrkrets och en Intel Core 2 Duo Ultra Low Voltage (ULV) i frekvenser upp till 1,33 gigahertz.

Portégé R500 har en SSD-hårddisk på upp till 128 gigabyte samt ett integrerat Intel GMA 950-grafikkort som delar 256 megabyte grafikminne med internminnet. Monitorn är väldigt tydlig tack vare LED-belysning. Upplösningen på 12-tumsmonitorn är 1280x800 bildpunkter. I övrigt verkar datorn har det mesta man kan önska sig: gigabit-nätverk, 802.11n-stöd och en batteritid på ungefär fyra timmar. Priset är dock en klass för sig. Den dyraste modellen som Toshiba har på sin webbplats har ett rekommenderat pris på cirka 27 500 kronor.

Förutom bärbara datorer visade Toshiba även upp en fotoram med rätt avancerade funktioner. Modellen var tydligen väldigt populär som julklapp i England detta år. Fotoramen har en 8-tumsskärm med högglansig lack samt tryckkänsliga knappar. Via 128 megabyte integrerat minne spelas de flesta bildformat upp. Det går även att spela upp video med Gigaframe, som den kallas.

Via ett integrerat batteri kan man "ta loss" Gigaframe från väggen om man vill visa korten i handen, så att säga. Den har också två små högtalare integrerade så att ljud kan spelas upp. Kort och gott en rätt fullspäckad fotoram, även om vi saknade trådlöst nätverk på den.

De nya modellerna som presenterades är helt klart intressanta och estetiskt tilltalande. Toshiba nämnde även att de kommer att lansera ett gäng datorer som utvecklats för spel i höst, men någon närmare information kunde de inte lämna. Den dator som fångade mest intresse från vår sida var utan tvekan Satellite U400, som troligen kommer att bli en stor succé bland entusiaster.