Permalänk
Medlem

eländig fläkt på helt ny HP laptop

Hej, har en ny HP DV5-1210eo med följande spec:

Athlon X2 Dual-core QL46 2.10ghz
4GB ram
Ati radeon HD 3450 512mb

Problemet är det att ända sedan jag körde igång datorn för första gången så märkte jag att fläkten går hela tiden, den blir aldrig tyst.. Så fort jag kör igång något som bara är lite processorkrävande kanske ett firefox fönster och samtidigt har winamp på så varvar fläkten upp och datorn låter som ett flygplan.

Detta är särskilt störande om man ska skriva på word till exempel, låter som datorn håller på att dö. Kan lägga till att den blir väldigt varm också.

Följande har jag gjort för att försöka lösa problemet:

*uppdaterat bios
*kört en "clean install" på vista
*ändrat en inställning i Bios som sa: "fan always on", den stod på enable så jag satte den på disable... utan resultat
*kollat så inget är i vägen för fläkten och liknande

För övrigt så funkar datorn som den ska har inga problem med den, men ska det verkligen vara såhär? Verkar ganska skumt

Visa signatur

[Asus Nforce2 socket A] [AMD Athlon XP 3000+] [1024 PC 2700 minnen] [80GB + 60GB Seagate Barracuda HDD] [ATi Radeon 9600XT 128MB] [Colorcase X-dreamer II]

Permalänk
Vila i frid

Vad säger CoreTemp om din processors temperatur i vila och med last?

Permalänk
Medlem

Jag har lite av samma problem löste det med hjälp av att i CCC sätta performance: "optimal battery life" på grafikkortet. Så fort man ska spela är det bara att ändra till high performance. Samma sak med processorn som är inställd på batteridrift när jag bara surfar.

Permalänk
Medlem

hej tack för svaren, jag försökte installera speedfan men det funkade inte jag får upp loggan nere i aktivitetsfältet men sen kan man inte göra mer programet svarar inte alls när man klickar. (?)

vad är ccc? kanske kan hjälpa mig då om det fungerade för dig

Visa signatur

[Asus Nforce2 socket A] [AMD Athlon XP 3000+] [1024 PC 2700 minnen] [80GB + 60GB Seagate Barracuda HDD] [ATi Radeon 9600XT 128MB] [Colorcase X-dreamer II]

Permalänk
Medlem

CCC = Catalyst control center. Högerklicka på ATI symbolen i snabbstartsfältet. heter det så på svenska? fältet brevid klockan iaf. Så får du fram CCC. Väl där där hittar du powerplay i fönstret till vänster. Ändra inställningar för plugged in klart!

Permalänk
Medlem

tjenare okey tack jag gick in o testade men den låter fortfarande hela tiden.. Efter lite googlande så fick jag uppfattningen att det tydligen är ett känt fel på de nyare HP datorerna, tydligen så löste hp ett känt överhettningsfel genom att programera sina bärbara så att fläkten alltid ska vara på.

Någon som vet något om detta ? Om det nu stämmer så är det riktigt dåligt av HP, hade aldrig förväntat mig detta. Jag hittade informationen på ett forum när jag skummade genom massa sökresultat, jag har försökt att hitta inlägget igen men utan resultat.
Tack på förhand

Visa signatur

[Asus Nforce2 socket A] [AMD Athlon XP 3000+] [1024 PC 2700 minnen] [80GB + 60GB Seagate Barracuda HDD] [ATi Radeon 9600XT 128MB] [Colorcase X-dreamer II]

Permalänk
Hedersmedlem

Från konsumentköplagen:

När är varan felaktig?
Din vara är felaktig om:
•den inte stämmer överens med vad du har avtalat om med säljaren. Detta kan exempelvis handla om varans art, mängd eller kvalitet.
•bruksanvisning saknas.
Om du inte har kommit överens med säljaren om annat är varan också felaktig om:
•den inte kan användas till det den ska användas till, som till exempel ett regnplagg som inte står emot regn.
•den inte har de egenskaper som säljaren hänvisade till då du köpte varan.
•den inte är förpackad på det sätt som behövs för att bevara eller skydda den.
Varan är dessutom felaktig om:
•säljaren inte har upplyst dig om detaljer om varan som du borde ha blivit upplyst om.
•den avviker i något annat avseende från vad du borde ha kunnat förutsätta.
•säljaren har installerat varan och installationen är felaktig.
•den är i sämre skick än du hade kunnat förutsätta med hänsyn till varans pris, även om den har sålts i "befintligt skick"."

I min värld är det helt klart fel på datorn om fläkten inte tystnar vid lätt belastning av datorn men kolla med din konsumentvägledare om du är tveksam.
Har du varit i kontakt med HP?

Visa signatur

Numera nöjd med en Chromebook.

Permalänk
Medlem

Ojoj,

Jag har ju reda planerat att beställa en hp dv5-1190eo nästa vecka. Om problemet med att fläkten är högljudd är "ett känt problem med hps senaste modeller" bör jag kanske avvika från dv5 serien? Några fler som har d problemet säg till jag har endast en vecka på mig

Permalänk
Medlem

Har själv en DV3550 med P7350 CPU och GF 9300GS GPU som är väldigt tyst, men tjejens DV7 med P8400 CPU och GF 9600GT GPU låter en hel del när fläkten går på den. Förstår inte varför inte BIOS gör att fläkten går på en lägre nivå. Jag vet inte hur DV5:orna är, men det låter inge vidare. Har varit med om högljudda och det är inte behagligt.

//R

Permalänk

tycker att även min dv5 låter lite väl allt som oftast blir att åka till elgiganten och ta sig ett prat när man orkar;)

Visa signatur

Religion and greed cause millions to bleed

Permalänk
Medlem

Här sitter man men en annan HP-amd laptop som fläkten går lite väl mycket på.
I början när man startar den så det rätt lugn då fläkten låter mindre/lika mycket som hddn. Efter den kommit upp i ca 56 grader låter den betydligt mer och försöker hålla den tempen till varje pris.

på det flesta bärbara går ju oftast fläkten på högvarv i perioder .

Funderar på att köpa "Laptop-ställ med fläktkylning." ifrån CO och se om det gör någon skillnad.

Permalänk
Medlem

Alla HP's DV-serier har urusel kylning och låter som jetplan. Har kommit upp i 98 grader som mest innan processorn throttlade, fläkten var lite dammig då men även när den är helt rengjord så ligger tempen mellan 90-95 grader på ett vanligt bord utan kylplatta. Finns tyvärr inget att göra åt det förutom att skaffa hörselskydd :/

Permalänk

Fick en 3 år gammal HP 6720s för ett par dagar sedan. Den var totalt oanvändbar med Vista Basic, men jag drog in Windows 7 Ultimate, så nu är den ganska pigg. Tyvärr får jag följande Loadresultat enligt Speed Fan:

Tror ni det finns någon möjlighet att byta fläkt i den?

Visa signatur