Copyswede vill ha avgift på hårddiskar

Permalänk
Avstängd
Skrivet av jeru:

Sist jag kollade hade vi en borgerlig regering.

I övrigt instämmer jag.

borglig regering..ja
större skattesänkningar..nej
de som bedriver enskild firma betalar i realiteten 60% av inkomsterna i skatt(50% skatt på vinsten och så har vi 25% moms på det mesta)
om man är löntagare kan man tvingas betala betydligt mer pga progressiva skatter, arbetsgivaravgifter, staten tar av dina pensionspengar om du får för mycket, etc.

sen finns det en anledning till att vi har höga skatter också, men den diskutionen får man ta någon annan stans.

Visa signatur

dator: amd phenom 965 C3 3616mhz. gigabyte 5850 @ 826MHZ. 4 GB xms3 ram 9-7-7-20. Gigabyte GA-790XTA-UD4. corsair TX 650W 80+. benq 2222hdl. logitech s220 speakers. 640GB Western Digital Caviar Blue SATA II. logitech. Logitech Deluxe 250 Keyboard Svart OEM.
os: genuine windows 7 ULTIMATE 64 bit + alla viktiga updateringar
Mobil: htc desire HD + telia max 25

Permalänk
Avstängd

enligt wikipedia kan privatkopiering göras genom fildelning precis som piratkopiering. Det som skiljer de två åt är att privatkopiering är där folk delar med sig av musiken de köpt utan något intresse att tjäna pengar för att sedan springa ut på en blomsteräng och dansa. Piratkopiering däremot är onskefulla krafter som vill tjäna pengar på att ge ut andras verk gratis, genom tex reklam.

Skillnaderna verkar svaga och i mina ögon ser det som ordbajs som används för att kunna tjäna pengar på piratkopieringen samtidigt som man bekämpar den med allt man har.

edit: privatkopiering till andra är också olagligt och det är nog detta de vill hab betalt för. Att kopiera för sig själv är lagligt.

Permalänk
Avstängd

om det inte vore för att danska ekonomer har konstaterat att det svenska välfärdssystemet kommer kollapsa(igen, ni kan skälva räkna ut vad det beror på) så hade jag röstat på PP

Visa signatur

dator: amd phenom 965 C3 3616mhz. gigabyte 5850 @ 826MHZ. 4 GB xms3 ram 9-7-7-20. Gigabyte GA-790XTA-UD4. corsair TX 650W 80+. benq 2222hdl. logitech s220 speakers. 640GB Western Digital Caviar Blue SATA II. logitech. Logitech Deluxe 250 Keyboard Svart OEM.
os: genuine windows 7 ULTIMATE 64 bit + alla viktiga updateringar
Mobil: htc desire HD + telia max 25

Permalänk

Vilken tur att jag precis lagt en beställning på en 3Ware 9650SE-24M8 och 10 st 2TB Diskar, börjar få dåligt med plats på min backup burk...

Visa signatur

Server: E6850, 4x1GB DDR2 6400 Corsair XMS2 CM2X1024 Pro, 4TB HWRaid5 + 6TB SWRaid5 Samsung F1 S-ATA, Windows 2008 Std 64-Bit
Hemma: Intel Q9550, 1x150 VelociRaptor, Windows 7 Retail Ultimate 64-bit

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mats42:

Och vilket parti är det som vill bevara monopol?
Vilket parti var det som samarbetade med Hollywood inför räden mot TPB?
Vilket parti var det som satt vid makten när denna puckade lag togs?

Tipset är att en röd ros är dess symbol.
Därmed lär det inte hjälpa med att rösta på monopol och diktatur utan du får nog tänka dig pirat eller blått om du vill ha något hopp i denna fråga.
Handlar du från utlandet så slipper du ju avgifter så länge inte frihandeln rörs

Att rösta bort är att rösta för samma sak. Det finns säkerligen väldigt mycket pådrivning på bägge från rika intressen.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrc:

Tror inte de skulle införa en rak linjär ersättning, snarare degressiv eller liknande.

De är efterblivna nog att komma på idén då är de nog dumma nog att sätta en rak linjär kurva också. Kul när man betalar 3700kr för en TB HDD där sjävla HDD priset utgör ca 16% av det fulla priset...

Visa signatur

i7 12700, 3080 ti, 16gb - vrum vrum

Citera för svar!

Permalänk

Så sjukt jävla puckat. Sverige i ett jävla nötskal alltså... Snart kommer väl det skatt på RAM minnen också då de kan innehålla kopieringsskyddat material... Alltid älskat Sverige men... FOLKET SOM STYR ÄR JU HELT JÄVLA EFTERBLIVNA?! Herregud.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Oberheim:

Jävla kapitalister, det är som jag säger, rösta rött i höst!

Kapitalister kan inte införa den här avgiften, det går helt emot allt som kan beskrivas som kapitalism att hårddisktillverkare, handlare och konsumenter skulle ge bort pengar till en för dem irrelevant intresseorganistation. Det krävs påverkningsbara politiker (vilket alla är, oavsett block) med för mycket makt över människors pengar för att sådana här kapitalismfientliga fördelningsprogram skall ha en chans att bli verklighet.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Avstängd

s

Skrivet av MB76:

de lär ju inte ta 3kr/gb för hårddiskar, sen handlar det inte om piratkopiering utan privatkopiering som nämnts ett par gånger i tråden redan

De skumma med ditt resonmang där är att PRIVATKOPIERING är lagligt.

Hävdar de privatkopiering är dom ju ännu sjukare i huvudet än man kunde tro om människor.

Handlar allt om pengar? Ja måste hitta på ett sätt så jag kan bestraffa de som röstar på oss så vi kan få massa pengar så får vi sparken o lever gött resten av livet. Är de så de funkar inom politik.

Visa signatur

Harry

Permalänk
Medlem

Varför inte börja beskatta användning av språk också? Så att man inte kommer undan när man nynnar på nån låt man hört...

-.-

Visa signatur

We are the Microsoft. Resistance is futile. You will be bluescreened!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Patrik_J87:

Jag menar förstås att det organiseras på något sätt och legaliseras. Klart att allt redan finns att tanka, men det är inte lagligt.

Jag skulle nog kunna tänka mig betala några kronor extra på hårddisken om jag kunde tanka nya filmer i HD utan ads osv. från någon direct http link @ max speed. 8-)

Edit: Detta kommer givetvist inte att ske då allting handlar om att maximera vinster. Money rules the world, mina vänner. Håll i era plånböcker!!

Grejen är ju att de gäller privatkopiering men dom menar ju piratkopiering de måste ju låta bra för vanliga folket med. Så du måste ju köpa grejerna samt betala en avgift för hårddsiken extra ifall du skulle kopiera filmen till din mediaspelare. Då ska du straffas som enligt lagen är OK. Vilket vi borde anmäla Copyswede till en lämplig organisation för brott mot brottsbalken. Innan det är försent.

Sen finns de redan Netflix, itunes massa andra, man kan tom hyra filmer på en svensk sida få ner dom som en torrent. När du seedar får du samtidigt betalt

Visa signatur

Harry

Permalänk
Medlem

Väldigt enkelt,
köp ingen musik eller film så fattar de kanske att de får ta och ändra inställning, framförallt till prissättning.
De har haft sina goda år, nu är det dags att komma ner på jorden kanske??

Eller menar de att bara för att de hade 30% mindre intäkter så jagar de pengar på annat håll???

Så det visar ju hur pengarstyrda de är, kanske folk inte använder cd och dvd skivor lika mycket för att filmer finns på nätet? (genom betalning etc.).

Det är typiskt filmbranschen, varje år måste de tjäna mer pengar, annars är något fel i deras system...
sjukt...

Många kommer nog ladda ner en rulle extra efter denna nyhet.. synd att de inte är med den nya generationen.

Permalänk
Medlem

Vilka sköna idioter.

Om dom tar ut huvudet ur arslet så hade dom förstått att anledningen till att försäljningen har sjunkt är pga av att alla beställer sina skivor från bla tyskland.

Vem faan betaler 8 kr skivan i Sverige när man kan få dem för 1,20 kr från tyskland istället!

Visa signatur

|Fractal R2| i7 930@2,8 GHz| NH-D14| X58A-UD3R| ATI 5870| Corsair 6GB XMS3 ram| Crucial m4 64GB SSD +Intel x25 G2 40GB SSD +2*Samsung F3 1T i raid| FD 650W| WIN 10 64|

Permalänk
Medlem

Ctrl+C - Ctrl+V kombinationen borde väll också ha en avgift då. Eller?

Permalänk
Medlem
Skrivet av nae0:

Ctrl+C - Ctrl+V kombinationen borde väll också ha en avgift då. Eller?

Glöm inte glasögon utan de så får närsynta svårt att se film.

Permalänk
Medlem
Skrivet av PerZerk:

Glöm inte glasögon utan de så får närsynta svårt att se film.

Alla med glasögon eller linser bör givetvis ge en slant till Copyswede för att dom kanske använder dom för att privatkopiera, jag menar man behöver jhu oftast kunna se för att göra själva kopieringen!

Jävla bluff-företag, lägg ner skiten...

Permalänk
Medlem

som jag minns det.

förr i världen var det vanligt att man spelade in musik från radion på kassetband, antingen det eller från LP skiva. fanns ingen annanstans att spela in ifrån och inget annat än musik att spela in (undantaget vissa dator spel/prog tex C64)

kommer inte ihåg igentligen om det var olagligt eller inte att göra detta men jag tror inte det. om jag minns rätt var detta ursprunget till kasset skatten.

skatten följde sen med till cd skivan även fast man kan lagra annat än kommersiellt material på den som tex egna bilder tagna med digital kamera osv. här nånstans började det gå snett enligt min mening.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av adolf512:

borglig regering..ja
större skattesänkningar..nej.

Menar Du att det inte är en riktigt borgerlig regering om de inte toksänker skatten? Hur ska man då se Carl Bildts regering? Skattesänkningar är nog kul att lova när man är i opposition - men kanske svårare att genomföra när man ska ta ansvar för vad som händer sen. Statsfinanser är en komplicerad historia. Se bara hur misslyckat det blev när svenska ekonomer 'hjälpte' Ryssland att sälja ut all egendom till oligarkerna.

Men att ta bort skatten på lagringsmedia borde vara något som blir problemfritt nu när man drivit igenom IPRED. - Se där, ett vallöfte för jagade ungdomsgenerationer.

Skrivet av adolf512:

om det inte vore för att danska ekonomer har konstaterat att det svenska välfärdssystemet kommer kollapsa(igen, ni kan skälva räkna ut vad det beror på) så hade jag röstat på PP

Jag kan inte låta bli att gissa; är det att man underfinansierat skattesänkningarna?

Annars är inte danska ekonomer kända för sin kompetens om svensk ekonomi. De har spått Sveriges snara undergång i decennier, eller mer. Myyycket ovilja och önsketänkande där.

Själv har jag svårt att se hur dansk syn på vårt socialförsäkringssystem ens kan vara en faktor när man avgör hur man ska rösta i Sverige. Men alla blir saliga på sitt sätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oberheim:

Jävla kapitalister, det är som jag säger, rösta rött i höst!

Ehrm, det röda blocket lär nog snarare älska detta förslaget, och när vi ändå är igång, varför inte tvinga alla att installera övervaknings utrustning, så att vi verkligen blir ett fint, rött land... Vi har, beklagligtvis, kommit en bra bit på vägen hittills. Det värsta är att med alla små steg som tas, så kommer vi nog inte vara medvetna om när vi övervakade och styrda som fina små medborgare...

Sverige är tyvärr ett rött och dött land.
(Möjligtvis snarare att anse som döende... det kanske går att rädda?)

Skrivet av jeru:

Du vet, det där liknar ren historieförfalskning.

Både IPRED och FRA infördes av den sittande regeringen. Oppositionen röstade emot. Så skammen och skulden är helt och enbart minstären Reinfeldts. Oavkortat!

Sen är inte S kända för att vara några integritetskramare - men det ändrar inte på vad Alliansen gjort. Minns; -"Vi ska inte jaga en ungdomsgeneration"...

Får väll egentligen hålla med, tyvärr, dock är det alltid enkelt att rösta emot något, när man är i opposition, det är alltid enklare att lova och göra något när man inte har något att förlora på att göra det... Oppositionen tycker om att försöka göra det de inte kan göra (gäller också när högern är i opposition...). Dessutom ska man alltid komma ihåg vilka som la grunderna till vissa av förslagen... Att högern passar på att putta in förslagen är en annan sak, dem passar det, att man sviker väljarna är en annan historia.

Edit: "Privatkopiering" är dessutom ett mycket finare ord än "piratkopiering", likaså känns "Privatpartiet" mindre fult än vad just "Piratpartiet" känns ;).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xake:

Det är egentligen ännu mer absurt om man tänker på det.

Ta exemplet att jag köper en möbel, ett skåp på träben från IKEA.
Ett av träbenen går sönder när jag flyttar möbeln, och eftersom jag vet hur man snider och hanterar trä gör jag en kopia av orginal-benet och byter ut det trasiga mot min egengjorda kopia.
Innebär detta att Copyswede ska få pengar från min bygghandel (där jag köpte trä) och IKEA ska ha pengar från Copyswede för att jag uppenbarligen gjorde en privatkopia av deras ben för att kunna fortsätta kunna ha kläder i garderoben?

Blir ännu mer intressant för detta slår egentligen direkt mot tillverkningsindustrin för just den bransch Copyswede verkar påstår sig företräda. Jag vet inga som kräver så mycket utrymme på sina datorer just nu som ett gäng musiker (för rå-material till deras låtar, ljud-samplingar och liknande), några fotografer (foton för utskrivning i A2 kvalitet tar lite utrymme, och om man sedan betänker hur många foton en session innehåller...) och en datorgrafiker jag känner. Den sistnämnde köper hårddiskar i snabb takt på grund av renderingar han måste göra för en film-firman han arbetar för. Detta plus gigantiska USB-lagringsenheter för att kunna "ta med sig jobbet hem".
Kan dessutom tänka mig att Copyswede inte bryr sig så mycket om dessa småfirmor/frilansare då de inte har massa gigantiska (förvisso ifrågasättningsbara siffror) om hur mycket deras material blir piratkopierat/privatkopierat.

Det är inte ett problem, eftersom man får undantag för utrustning och media som används inom företag och föreningar, om man ansöker om det. (och har en godtagbar motivering. Exempelvis backup-media)

Skrivet av usilusken:

Antingen blir det FETNEJ eller så legaliseras piratkpiering på köpet. Det är bara att välja. Eller så kommer Copyswede vakna upp med ett hästhuvud i sängen.

Så sa folk när det som avhandlades var avgifter på enheter med inbyggt lagringsutrymme. Gissa vad som hände? Sverige är ett land befolkat av idioter som hävdar en helvetes massa, enda tills det är dags att agera. Då knyter svensken handen i fickan, och stannar hemma, istället för att göra något.

Skrivet av mats42:

Och vilket parti är det som vill bevara monopol?
Vilket parti var det som samarbetade med Hollywood inför räden mot TPB?
Vilket parti var det som satt vid makten när denna puckade lag togs?

Tipset är att en röd ros är dess symbol.
Därmed lär det inte hjälpa med att rösta på monopol och diktatur utan du får nog tänka dig pirat eller blått om du vill ha något hopp i denna fråga.
Handlar du från utlandet så slipper du ju avgifter så länge inte frihandeln rörs

Och vilken färg är där på partiet som har monterat ned den personliga integriteten, avlyssnar hela svenska folket, och inte har tagit bort någon av de problematiska lagar du vänder dig mot? Vilken färg symboliserar partiet som säljer ut svensk bilprovning trots att det är ett faktum att det kommer göra tillgängligheten sämre, och ge högre priset? Monopol, är inte alltid av ondo, vet du. Staten SKA äga infrastruktur, och säkerhetsapparaterna runt om denna.

Jag håller med, rösta rätt i höst, rösta Pirat. Men försök inte utmåla Moderaterna till någon slags godhetens tjänare. Sedan Reinfeldt tog över ratten, har han rövknullat oss lika hårt, och intensivt som Perrson någonsin gjorde.

Skrivet av adolf512:

om det inte vore för att danska ekonomer har konstaterat att det svenska välfärdssystemet kommer kollapsa(igen, ni kan skälva räkna ut vad det beror på) så hade jag röstat på PP

Jag ser inte riktigt hur du tänker. PP har sagt att de kommer bilda regering med någon / några oavsett vad, eftersom de inte har, och inte är intresserade av ett heltäckande program. Skulle de få 95% av rösterna, moderaterna 1.5% sossarna 1%, och "övriga" partier får dela jämt på resten, kommer de bilda regering med moderaterna. (Nå, med ett så jämt valresultat, hade de antagligen bildat regering med fler parter, och tvingat fram en överenskommelse.)

B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Skrivet av jeru:

Du vet, det där liknar ren historieförfalskning.

Både IPRED och FRA infördes av den sittande regeringen. Oppositionen röstade emot. Så skammen och skulden är helt och enbart minstären Reinfeldts. Oavkortat!

Sen är inte S kända för att vara några integritetskramare - men det ändrar inte på vad Alliansen gjort. Minns; -"Vi ska inte jaga en ungdomsgeneration"...

För det första så var både FRA och IPRED planerade INNAN alliansen kom till makten. För det andra så börjades allt på socialdemokratiska skrivbord, men de bytte sida när alliansen kom till makten, förmodligen för att fiska röster från den stora majoritet bland folket som är emot båda lagarna. I och med att alliansen hade majoritet i riksdagen så hade lagarna gått igenom oavsett hur S voterat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SkunkFunk:

För det första så var både FRA och IPRED planerade INNAN alliansen kom till makten. För det andra så börjades allt på socialdemokratiska skrivbord, men de bytte sida när alliansen kom till makten, förmodligen för att fiska röster från den stora majoritet bland folket som är emot båda lagarna. I och med att alliansen hade majoritet i riksdagen så hade lagarna gått igenom oavsett hur S voterat.

IPRED skulle varit infört redan 2004, om du ska kunna klandra sossarna för det... Sanningen är att sossarna valde att inte införa IPRED, trots att Bodström är en av de mest aktiva när det kommer till att driva fram den här typen av lagstiftning, och att detta ärkepucko varit inblandad när det gälde att driva igenom IPRED på EU nivå... Det kommer kanske inte som någon överraskning. Och nä, några större förändringar väntar jag mig inte när sossarna får makten efter valet.
FRA, var uppe och snurrade 2007, men en minoritet föreslog en vilandeförklaring, vilken godtogs genom omröstning. Med andra ord en majoritet röstade mot att driva igenom "FRA lagen", som sen moderaterna drog fram, dammade av, och drev igenom.

Lustigt nog. Precis så som Sossarna var emot Moderaternas IPRED & FRA spektakel, var Moderaterna mot Sossarnas. Spel för gallerierna... Nä, så skulle aldrig våra integritetsfyllda politiker göra. Inse fakta. Litar du på en politiker, kommer du bli våldtagen. Om inte fysiskt, så andligen. Jag tänker köra en chansning till årets val. Det blir PiratPartiet för min del. Alla de andra har redan visat att när pengarna börjar strömma in, spelar idealen ingen roll. Vem vet, det kanske finns en eller annan pirat med lite stake i.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Avstängd

Men eller hur...!
Vad är det med dessa sjuka intresseorganisationer/lobbyister, osv??

Om de nu ska lägga en avgift på dessa medium, då ska det banne mig bli lagligt att piratkopiera också, så som det skrivs här i inlägg #2!

Annars är det ju DE som är piraterna!

Förb--- blodsugare!

Jag kan då säga att den absoluta majoriteten data på mina diskar INTE är "piratkopierat" material. Utan sånt som jag köpt. Det andra har jag rippat från egna källor. Dvs min musik. Skivor jag KÖPT för SURT FÖRVÄRVADE pengar.

Rösta på Piratpartiet i höst och hjälp till att knuffa undan dessa knäppskallar!
Det tänker jag göra, garanterat. Även om jag röstar av andra orsaker än det om fildelning, osv.

Visa signatur

Corsair Obsidian 800D || Corsair HX1000 || ASUS P6T SE || Core i7 920 @2.67GHz (stock) || Thermalright IFX-14 + 2st NF-P14 FLX || 3x2GB Corsair Dominator 1600 || Sapphire HD5870 || WD Raptor 150GB || Windows 7 x64 Home Premium || ZM-MFC3 || LG GGC-H20L || Samsung LED 7-series 46" UE46B7050 Min sida på DVD Profiler!

Permalänk
Medlem
Skrivet av hajdeff:

Jag kan då säga att den absoluta majoriteten data på mina diskar INTE är "piratkopierat" material. Utan sånt som jag köpt. Det andra har jag rippat från egna källor. Dvs min musik. Skivor jag KÖPT för SURT FÖRVÄRVADE pengar.

Precis sånt de tycker du ska betala för. De skulle eventuellt kunna tänka sig att låta dig slippa betala om du köpt musiken i form av en DRM skadad nedladdning som bara fungerar från det fysiska media där den hamnar första gången... Med andra ord din HD.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Inaktiv

CD-DVD skivor var idiotiskt. Detta är ju ännu löjligare.

OM detta går igenom, ja då jävlar byter jag medborgarskap!
Folket går med på mycket idioti, världens högsta skatter, massarbetslöshetsinvandring, finansiering av feministparti mm.. men detta här är ju kulmen.

Nån jävla ryggrad får väl om inte politikerna så åtminstone folket ha! Stå upp till försvar mot idioti!

Permalänk
Medlem

Vad skulle ge dem rätt att leva på andra personers och företags hårda jobb?

Permalänk
Medlem

Det intressanta här är ju precis som med CD och DVD. Företag som använder nämnda media inkl. HDD i äffärsverksamhet ska snällt också betala för "ev. piratkopiering". Det sjukaste med detta är ju att man tar ut en avgift för piratkopiering. Det innebär väl att Du som slutkund har betalat och därmed har rätt att piratkopiera? Du betalar ju en avgift för att få göra det? Eller? Hykleri? Ja!

Kan nämna att jag själv slutade pirata för flera år sedan, men nog fan betalar man avgifter för det.

Visa signatur

“Problems that remain persistently insoluble should always be suspected as questions asked in the wrong way.” ― Alan W. Watts

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av jeru:

Eller så ville man att byggsektorn skulle använda mindre naturgrus, därav beskattningen? Jämför med miljöskatter. Idag kommer allt grus från bergtäkter - naturgruset är så gott som slut.

Jag tog inte ställning till om det var rätt eller ej. Hade du läst vad jag svarade på så ser du att det var ett påpekande att det faktiskt finns skatt på sten, i Sverige.

Skrivet av jeru:

Så är de i de flesta länder i västvärlden. Amerikaner klagar på samma sätt - lever de i ett omvänt skatteparadis?

Sverige har dock fortfarande en av världens högsta skattetryck. Jag förstår inte heller varför att Sveriges skattevansinne blir mindre illa för att andra har det på ett liknande sätt?

Skrivet av jeru:

De flesta historiker är eniga om att vi hade en massiv tillväxt just under dessa decennier. Det var en viss nedgång i ökningstakten i slutet av 60-talet, men man brukar ange 70-talet som brytpunkten.

Jag hårddrog det, givetvis. Men problemen började så tidigt som jag skrev (50-talet), inte direkt och då, utan genom en mängd politiska felbeslut som ett antal år senare ställde till stor skada. Inklusive, men inte enbart, en mängd märkliga skatter som hittades på.

Skrivet av jeru:

Sjuk eller inte, uppenbarligen har den fungerat. Sverige är rikt som trollet.

Så länge vi har över 1100 miljarder i statsskuld så är det påståendet direkt felaktigt. Jämfört med många andra länder ja. Strikt ekonomiskt, nej.
Norge är däremot rikt och har samlat ordentligt i ladorna för framtiden också.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Jag är glad att jag bor i Taiwan just nu.... Freeedoooom!!!

Visa signatur

Foto: Canon 1Dmk4, 5Dmk2, Canon 24-70 2.8L, TS-E 24mm 3.5L II, TS-E 45 2.8, 300mm 2.8L IS, 85mm 1.2L II, Sigma 105mm 2.8 Macro, Samyang 14mm 2.8 | Leica M8 + Voigtlander 35mm 1.2 ASPH II, 12mm 5.6 ASPH II

Permalänk
Medlem
Skrivet av str8forthakill:

Vad skulle ge dem rätt att leva på andra personers och företags hårda jobb?

Är ju nästan som att Blizzard skulle kräva pengar av mig bara för att jag kan ladda ner mina spel via mitt battle.net konto