Åska i lägenhetskomplex, korkat att stänga av allt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Leatherface75:

Det är ju fiber in till huset och det slog ner i nån central i närheten och inte i själva huset.
In till lägenheterna är det nätverkskabel däremot.
Så enligt egen erfaren dra ut allt kopplat till väggen oavsett vilken kabeltyp.

Som påpekat, olika i olika bostadsbestånd.

Permalänk
Medlem

Mitt problem vid åska brukar vara att strömmen kan gå under en kort stund, och då stängs datorn av helt oplanerat. Och det kan ju skada ett och annat om man har otur. Ja, i alla fall har jag hört att hårddiskar kan skadas om de stängs av medan de skriver. Senast gick mitt nätaggregat sönder efter ett kort strömavbrott vid åska. Trodde det var helt trasigt, men sedan testade jag, och det klarar fortfarande av att köra datorn efter att jag kopplat ur DVD och CD. Hade inget riktigt grafikkort inkopplat, så jag är osäker på vad detta säger om nätaggregatets nuvarande effekt, om nu DVD och CD var tungan på vågen. I framtiden får jag väl lov att åtminstone stänga av allting när åskan går. Men stänger jag av kan jag lika gärna dra ur sladdarna också. Kanske läsa en bok eller nåt?

EDIT: Åskväder idag igen, drog ut alla sladdar, datorn startade sedan inte upp som den skulle, precis som vid det förra åskvädret. Har nu insett att det nog inte är åskväder som sabbat nätaggregatet. Det är nog bara gammalt, och 'startmotorn' tappar all energi när sladden dras ur, vilket gör att nätaggregatet måste vara inkopplat och påsatt ett tag innan det orkar starta upp datorn. Lurigt värre, men det är nästan så att det lutar åt att bara stänga av i framtiden och aldrig koppla ur, för jag har aldrig fått någonting förstört av ett åskväder.

Visa signatur

I'm a slacker, hear me snore...

Permalänk
Medlem

Drar alltid ur allting när det åskar.
El till dator/tv/router/whatever.
Antenn till TVn.
TPn ur uttaget i hallen.
Bor i lägenhet. Fiber med nodrum i källaren där alla 18 lägenheter i huset matas från via koppar.
Ingen UPS på noden. ÖSPskydd via stickproppsanslutet grenuttag med inbyggt öspskydd i nodrum. Alltså inget att hänga i granen när det åskar ordentligt. Vi har klarälven mindre än 500 m från kvarteret och däri slår de allt för ofta ner, och även i o omkring kraftverket mitt i älven.
Drar som sagt ur allt,litar på nått/någon.
Har dock en polare som bor i en brf i grannkommun o han har satt överspänningskydd (steg 2) i sin central samt transientskydd (steg 3) i vissa uttag t.ex för dator/switch/tv/etc.. små smidiga saker som ansluts bakom uttaget i anslutningarna o sen göms i dosan. Alltså inget ipluggat som av misstag kan kopplas bort. Han har inte dragit ur nått på de tre åren han bott där. Dock har föreningen nu pratat på att sätta blixströmsskydd (steg 1) i alla huvudcentraler i föreningen ( ca 10 st ) då alla 6 husen har åskledare o ringledning nergrävd, detta i samband med att man ska bygga ut till 3-fas till alla lägenheter.
Tillägg, föreningen hans har fiber med nodrum i varje hus o koppar till varje lgh, precis som jag har i min hyresrätt.

Permalänk
Medlem

Ber sjukt mycket om ursäkt att jag tillfälligt återupplivar denna tråd, men jag känner verkligen ingen lust att starta en helt ny bara för en enkel fråga.
Moderator får dock radera min fråga om det känns för opassande med återupplivningen.

Min fråga är angående transformator-stationerna.

Inatt åskade det för kung och fosterland här hemma och för 2 sekunder så blev det strömavbrott och strömmen var tillbaka lika snabbt igen.

Då föddes min fråga om det finns någon typ av skydd i just stationerna, liksom att om åskan slår ner före stationen eller i den så bryter den för ett par sekunder för att skydda det som sitter efter stationen, alltså kablar och i slutändan våra hus/lägenheter?

/Lifooz

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av joalin:

Tack för ditt svar, kan ha varit det som skedde i mitt fall alltså.
För som jag sade så handlade det om 1.5 - 2 sekunder då strömmen var borta och sedan kom tillbaka, jag sket nästan ner mig för jag trodde all elektronik plus lamporna stendog, hahah.

/Lifooz

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!