Powerbank som levererar enligt märkning?

Permalänk
Medlem

Powerbank som levererar enligt märkning?

Hejsan.

Ska erkänna att jag är ganska ny på det här med powerbanks. Och jag har sökt här på forumet men inte riktigt hittat nåt som behandlar min specifika fundering.

Det var iaf såhär att min tjej kom glas i hågen i förra veckan och sa att hon köpt en present till mig som nog passar bra till min och brorsans långvandring längs en naturled längre fram.

Hon hade köpt en powerbank kombinerad med solcellsladdare.
En sådan: https://fyndiq.se/search/?q=Powerbank+20000mah&search=enter#7...

Tänkte väl lite för mig själv att "hur kan kvaliteten vara för det priset, och varför är den nedsatt från 699:- til 259:-?"
Iaf jag blev ändå glad och tänkte ge den en chans. För det första märker man direkt att det är kinagrejer när man läser beskrivningen. Det är typ google-translate engelska och man kliar sig i huvet ett antal gånger och det är lite svårt att få grepp om, men hursomhelst.
Denna är märkt med 20000 mAh. Låter ju bra. Mitt 1900mAh batteri i telefonen skulle då kunna laddas ca 10 gånger. Något mer eftersom batteriet inte riktigt har full kapacitet idag, skulle gissa att det tappat ca 20-25%. OM märkningen stämmer och inte är en glädjemärkning.

Men nu har jag testat att se vad den klarar att ge från full till tom, två gånger. Båda gångerna ger den upp efter 2 fulla laddningar och tredje omgången når den ca 30% batteri på min lur, sen ger den upp.
I min värld är det inte 20000 mAh utan snarare ca 4000mAh.

Jag tänker igen: "Jahapp, som jag trodde, Kinaskit". Men hur fan kan de hitta på såna jäkla glädjespecifikationer? Är det vanligt? För när jag googlar för att försöka hitta powerbanks som levererar någorlunda enligt märkdata får jag ju gott om träffar med recensioner. Men ingen recensent verkar bry sig om att faktiskt kolla att de faktiskt får ur de antal laddningar man borde få om märkningen stämmer. Bara en hittade jag som nämnde att han fick ut ca 8-9 fulla laddningar ur en 20000mAh powerbank.

Är detta vanligt? Är det här med powerbanks fortfarande så pass nytt att det trycks ut vad skit som helst på marknaden?
Jag blir fan förbannad på sånt. Och varför bryr sig inte folk om att kolla att den levererar vad den ska?

Nu till min huvudfråga: Kan någon tipsa mig om en BRA powerbank i området 15-20000mAh som faktiskt levererar de amperetimmar det påstås att den skall göra? Jag bryr mig inte om ifall den är tung, ful, fel färg, ohipp på annat vis, det ENDA jag bryr mig om är att om jag har en 20000mAh powerbank, då skall den klara ladda ett 1900mAh ungefär så många gånger som märkningen anger.

Tips någon? Finns där några ute på marknaden i den storleksordningen som levererar det antal laddningar man kan förvänta sig?

Mvh. Och stort tack på förhand för er tid.

Visa signatur

Lenovo Legion Y540-17-IRH med: 17.3" 144Hz skärm | Intel I7 9750H | 32GB DDR4-2667 CL16 | GTX 1660TI 6GB | 2TB Crucial P2 NvME Boot + 2TB SSD Lagring

Permalänk
Medlem

Du kommer att ha en effektivitet på 65%-75% när du laddar från din powerbank. Detta kommer göra att du inte kommer att få 100% av all energi från någon powerbank.

Gav bort 5st Xiaomi 10400mAh powerbanks i julklapp till tjocka släkten och dessa har fungerat riktigt bra och ger ca 2 uppladdningar av mobilen.

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5950X | Nvidia Titan V | 64GB G.SKILL TridentZ NEO 3600 | AORUS X570S MASTER | Samsung 970 EVO 2TB | Phanteks Enthoo EVOLV ATX | Seasonic Platinum 1200W | Alienware AW3423DW QD-OLED ]

Permalänk
Medlem

Powerbank har alltid angivit hur stora batterierna är i mAh (eller Ah om det är stora pack) vid 3.7 Volt genomsnittlig urladdningsspänning - så har det varit sedan när de första kom ut och det har inget att göra med hur många mAh du kan få ut på själva USB-uttaget eller om cellerna inuti i powerpacken egentligen är parallellkopplade eller seriekopplade.

Detta är också ett sätt att ange hur mycket energi det är lagrat i batterierna (ibland tillsammans med uppgiven antal Wh som är produkten av spänningen 3.7V gånger antal Ah) - vilket är viktigt om objektet får tas med på flygplan eller inte vid resa och andra myndighetskrav - där bryr man sig inte ett skvatt om omvandlingen mellan 3.7V och 5 Volt är effektiv eller inte.

Det betyder att du aldrig kommer att hitta några Powerbank som ger uppgiven antal mAh på sin 5V uttag då att höja från 3.7 till 5.2 Volt (spänningen är ofta lite förhöjd för att kompensera spänningsfallet i USB-kabeln vid 1-2 Ampere laddstyrka - ledningarna i USB-sladden är tunna och värms faktiskt märkbart av laddströmmen) vilket gör att nära 30% av antalet mAh går bort direkt bara för att man höjer spänningen från 3.7 Volt till 5.2V även räknat med en omvandlare på 100% verkningsgrad.

I verkligheten har omvandlarna (och batteriernas inre resistans tillsammans) mellan 5 och 10% omvandlingsförluster när den höjer spänningen vilket gör att man får ännu mindre antal nyttiga mAh till telefonen, och skillnaden mellan en kvalitets Powerpack och en billigaste möjliga är hur varm den blir när den laddas respektive laddar en förbrukare. Är det bra kvalitet så håller de sig svala vid laddning och urladdning, medelkvalitet blir varma vid laddning men håller sig svalare när de laddar telefonen, och de enklaste blir varma i båda lägena. Alla dessa faktorer påverkar hur många Ah som laddas i telefonen.

Telefonen i sig är också dålig att förvalta inkommen ström och använder gärna upp en del av det direkt så fort USB-sladden sätts i - dvs. drar betydligt mer ström än när det bara drivas av batteriet, och detta går ofta inte att stänga av. Till detta är regleringen ganska enkel där man bränner av skillnaden mellan 5.0 - 5.2 Volt på USB-sladden och batterispänningen genomsnittligt 3.7 Volt och mellanskillnaden då blir värme - laddas det med 2.1 Ampere så är förlusten runt 1.5 Watt (plus att telefonen också drar mer ström när den är 'väckt' i och med USB-anslutningen) och är förklaringen till varför telefonen blir varm under laddningen.

Det är bara senaste telefonerna/plattor med USB-C anslutning som har bättre kraft-chip i sig som transformerar energin istället för att bränna av delar av denna till värme när den sänker inkommande spänning till rådande batterispänning.

---

Krasst räknat när man köper Powerbank så får man räkna med att bara 50% av angiven mAh i Powerbanken hamnar i telefonen vid laddning - något mer i praktiken men när man räknar på det sättet så får man en smula marginal på kanske 5-10%.

Även om du kanske inte gillar att man som kund måste 'veta' att ~50% försvinner av angivna antal mAh i en powerpack innan det har landat i telefonens batteri, så är det bara att gilla läget - för så har branchen räknat ända från början och ur myndighetssynpunkt är man bara intresserad av hur mycket energi som är lagrat _i_ själva batteriet för att kalkylera olycksrisker och konsekvens av det (tex. inom flygtransport), inget mer.

Permalänk
Medlem

Okej.

Jag tackar för ett bra och informativt inlägg, det klargjorde en del.

Är det då ändå någon som har lite tips på någon powerbank som ger liite mer än 2 laddningar på en 20000mah powerbank - för det känns ändå ganska dåligt. Visst, 2 laddningar man får ut är ändå väldigt värdefulla när man behöver dem ute i skogen - men det känns som att man kanske borde kunna få ut 4-6 laddningar iallafall med den märkningen.

Så jag tar fortfande emot tips angående BRA powerbanks som levererar lite prestanda och mer än 2 laddningar med 20000 mAh angivna på specsen till ett 1900mAh batteri..

Mvh

Visa signatur

Lenovo Legion Y540-17-IRH med: 17.3" 144Hz skärm | Intel I7 9750H | 32GB DDR4-2667 CL16 | GTX 1660TI 6GB | 2TB Crucial P2 NvME Boot + 2TB SSD Lagring

Permalänk
Medlem

@Peter77: har du kontaktat fyndiq och frågat varför de säljer produkter med felaktiga beskrivningar? Får de ens sälja power banks som inte är CE-märkta?

Permalänk

Den bästa som finns just nu:
Tyvärr brukar frakten ta ett par veckor.
https://www.fasttech.com/products/1424/10009006/6612000

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xylocaine:

Den bästa som finns just nu:
Tyvärr brukar frakten ta ett par veckor.
https://www.fasttech.com/products/1424/10009006/6612000
https://youtu.be/KfntN4ZlOCU

Wow tack!

Har ännu inte haft någotnmed Xiaomi att göra men det blir nog ett köp här. Har läst övervägande bra åsikter om dem tidigare så de känns riktigt seriösa!

Visa signatur

Lenovo Legion Y540-17-IRH med: 17.3" 144Hz skärm | Intel I7 9750H | 32GB DDR4-2667 CL16 | GTX 1660TI 6GB | 2TB Crucial P2 NvME Boot + 2TB SSD Lagring

Permalänk
Medlem

Om man är mycket ute i väta så är inte Clas Ohson powerbank 38-7700 så dum, med stängd lucka så är den vattentät och den laddar en helt nedkörd samsung med 2600 mAh batteri på gnällen 2 gånger. Då med den gamla versionen med 9000 mAh-batteri. Dessa har också hållit bra över tid (min äldsta är typ 4 år) och inte tappat allt för mycket kapacitet - annars en 'sjuka' på powerpack att de kroknar ganska fort och indikerar halvladdat redan efter några minuter laddning trots att de var helt fulladdade innan redan halvår till år efter inköp.

Såg nu att den har större celler och 10050 mAh. - dessa är förvisso inga 20000 mAh-pack utan man får ha 2 stycken typ, men de tål att bli våta medans vanliga batteripack är komplett värdelösa så fort de har fått minsta lilla vatten i sig och oavsett hur stora de är.

Sedan är det också mycket skräp som säljs - typ olika present-butiker mm. med ofta väldigt stor urval batteripack i alla möjliga utförande - där är det bokstavligen importerad 'kina-kit' av lägsta klassen och där skall man inte bli förvånad om en 20000 mAh, egentligen har 10000 mAh batteri i sig (ofta celler tagna från gamla laptop-batterier som förpackas om och har mindre än 50% kapacitet kvar) och med så dåliga omvandlare att det räcker inte till mer än 4000 mAh telefonbatterikapacitet - kort sagt det ljugs ganska fritt ohämmat på sådana ställen.

Att köpa lösa skyddade 18650-celler är också förbaskat riskfullt. Celler som brukar märkas trustfire eller likna trustfire-celler med färg och tryck med ibland fantasibelopp på antal mAh, är ren fejk - riktigt skräp

Detta har blivit ett så stort problem att det går inte längre att köpa 18650-celler via Ebay mfl. ställen utan rejäl källforskning på vad det är för leverantörer bakom då risken för fejk eller omförpackade batterier från uttjänta lapptopbatterier är allt närmare 100% idag.

Permalänk
Medlem

köp 2 såna här kanske ? kostar bara 99kr, visserligen 13000mah så man får ut runt 10 000 kanske men ändå bra pris tycker jag.

https://www.webhallen.com/se-sv/mobilt/237593-huawei_ap007_po...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xylocaine:

Den bästa som finns just nu:
Tyvärr brukar frakten ta ett par veckor.
https://www.fasttech.com/products/1424/10009006/6612000
https://youtu.be/KfntN4ZlOCU

Lyckades dessvärre inte beställa därifrån till Sverige, det levererades inte battericeller hit stod det så det gick inte att genomföra. Men det blev en sådan via Ebay. Får hoppas det blir rätt nu och att det blir original.

Den verkade ju gedigen enligt testerna iallafall och det var angivet 14000 mAh "real capacity" på den sidan du länkade, det känns ju mer ärligt när man skriver ut sådan data också.

Får hoppas den är bra nudå.

Mvh

Visa signatur

Lenovo Legion Y540-17-IRH med: 17.3" 144Hz skärm | Intel I7 9750H | 32GB DDR4-2667 CL16 | GTX 1660TI 6GB | 2TB Crucial P2 NvME Boot + 2TB SSD Lagring

Permalänk
Medlem

@Peter77: Kan annars varmt rekommendera denna: https://www.webhallen.com/se-sv/mobilt/249924-deltaco_20000ma...

Grymt för priset, kan ladda telefonen ett flertal gånger med den. (iPhone 7)

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=3679209

Visa signatur

Falling In Reverse - Game Over

"Midway upon the journey of our life I found myself within a forest dark, For the straightforward pathway had been lost."