SweClockers börjar bevaka smarta hemmet

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2004
Skrivet av Joakimus:

Hej Min bror som är nybörjare ihemautomation men väldig intresserad vill gärna veta mer om bla
* Säkerhet
* Setups - exv alla enheter fungerar inte ihop etc och det kan vara svårt för en nybörjare att förstå vilka som är bäst.
Med vänlig hälsning Filip genom hans bror Joakim

Tack för input Filip och Joakim. Både jag och Mattias har varit där. Redan när vi började fanns det rätt mycket olika system och enheter att välja på, idag är det inte lättare. Jag noterar några rader här och utlovar att vi ska försöka täcka så många områden det bara går, för att guida så många som möjligt på rätt väg in i djungeln av det smarta hemmet.

Dator: NZXT Noctis 450 ROG | ASUS ROG Strix B450-F Gaming | AMD Ryzen 7 3700X @ 4.2Ghz | 16GB 2666Mhz HyperX Fury Minnen | ASUS ROG Strix GTX2070 Super @ 2010Mhz | XFX 750W 80+ Bronze | Raid 0 Samsung 840 EVO 120GB + EVO 850 250GB SSDs | Benq 2730z 144hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2015

Tester såklart! Nyhetsbevakning. Jag ser hellre produktfokus än politiska diskussioner om etik etc. Programmering och en del case studies är ju också intressant. Vill inte läsa om elektronikskatt, Kinaproduktion, integritetsrisker. Allt det där hanteras bättre i almänna media.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011

Jag skulle vilja ha en överblick av alla system, för och nackdelar, opensource vs ’färdigt’, vad en typisk/valig hub klarar att brygga etc.

Sjukt svårt att få in första foten till förståelse för min del, allt känns så spretigt

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jun 2008

Litar inte på IoT saker. Ser det som precis samma sak som att bjuda in en främling att sitta i din soffa med ett anteckningsblock. Så jag vill absolut veta mer om säkerheten som till min kännedom är icke existerande. Jag vill också se vad företagen samlar in och deras historik av att slå på inställningar som man stängt av eller på andra sätt ändrar kod för att kunna samla in mer information.

I5-8600K, Corsair 16GB DDR4 CL 15 3000MHz, MSI RTX 2070 Armor, Gigabyte Z370 HD 3, Samsung 970 EVO 500GB SSD, Samsung 840 EVO 250GB SSD, Seagate 3TB 7200RPM Barracuda, Corsair CX 600M

Asus VG248QE, Samsung Syncmaster T220, Corsair Scimitar, Corsair Strafe MX Silent.

Trädvy Permalänk
Relik 📜
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2003
Skrivet av Kenneth:

Jag sitter fortfarande kvar med SmartThings och kan uppdatera med att jag själv inte har märkt att deras molntjänst har gått ner (än), men ibland är den otroligt seg på att svara. Det är såklart extra jobbigt på natten när man ska på toa och sensorn märker inte att man står där inne och viftar åt den.

Nej, den stora kraschen var väl precis innan du började köra. Eller, samtidigt som du ändå inte hade några batterier i sensorerna..

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-8400 - Z370M-ITX/ac - GTX 1070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 3600 - Prime B450-Plus - GTX 1080 Ti - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> Surface Pro 7 - i5-1035G4 - 8 GB DDR4
▪ Konsol -> Nintendo Switch Lite

Trädvy Permalänk
Testpilot
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2010

Det börjar komma fler och fler produkter som säger "smarta hemmet utan hub/bridge"! Som om det vore en feature. Skulle gärna se genomgångar av säkerheten i olika lösningar som hub/bridge vs ingen hub/bridge.

Är även intresserad hur enkelt det är att hålla alla devices up to date. Vilket också såklart är en säkerhetsaspekt. Det gillar jag med Philips Hue att det går är ställa in att uppdatera alla devices automatiskt, jag tänker mig att det är delvis pga av att systemet är uppbyggt runt bridgen. Hur är detta med wifi-enheter som talar direkt med routern? Måste man gå in på varje enskild enhet för att uppdatera den? Är det olika för olika lösningar?

Den största anledningen till att jag skaffade Hue var för att det går att ha i liten skala, men samtidigt enkelt att skala upp till fler enheter utan att det direkt påverkar mitt wifi med fler direkt kopplade enheter. Så skulle gärna se en genomgång på vad som är en bra inkörsport för att sedan INTE behöva börja om på nytt när man bara vill ha mer och mer.

Dessutom blir inte tekniken lika obsolet då Hue använder zigbee som är en standard som fler tillverkare använder så skulle kunna använda andra Controller för att styra mina lampor då det inte är något proprietär lösning med en jättespecifik app. Hade tidigare TP-link wifi-pluggar som bara klarade 2,4GHz-bandet, så det var problem när jag föredrog att använda 5GHz-bandet på min telefon. Blev alldeles för krångligt i längden...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örebro
Registrerad
Maj 2008

Tänk även på oss som inte längre är unga studenter med oändligt med fritid att plöja ner i nya saker. Jag är visserligen inte lastgammal men vid 38 år och med två barn som tränar 5 dagar i veckan så finns det inte tid kvar för att bli nördig bara för att få något att funka. Skriv gärna tydliga guider för de olika nivåerna som man kan lägga sig på i hemautomationen. Då kan man kanske suga in allt från nybörjare till entusiaster. Framförallt guiderna till de enklare delarna bör vara tydliga och alltid uppdaterade. Till de högre nivåerna så kan man ju vara lite mer generell i beskrivningarna eftersom man oftast har lite grundkunskap.

Jag har själv kört Z-wave i 5-6 år och är ju väldigt trögt att försöka skapa lite mer avancerade scener. Jag försörjer mig visserligen på att koda men man kan ju tyvärr inte använda SAS-kod i de här sammanhangen...

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2011

Vissa saker blir självklara när man pysslat en stund.

En "Läs detta först guide" vore kanske det första som skulle skrivas.

Ett område borde vara hur man kan minska kostnaderna för sitt smart(are) hem.

Hade jag börjat om idag så hade jag inte kört smarta vägguttag för att koppla in lampor - utan jag hade köpt en smart ljuskälla direkt istället.
Det blir billigare på det sättet då en smart vägguttag kostar 4-500 kr medan du kan få en smart ljuskälla från 100 kr.
Har man flera ljuskällor i sin lampa och bara vill styra den on/off så blir det billigare med det smarta vägguttaget till den.

Finns säkert andra som har bra tips till en sådan guide och att köra en tråd inför skapandet så kan vi crowd-source:a lite erfarenheter...

Dator: Japps, några år på nacken men tillräcklig | Dell 3008WFP 30" skärm
Bärbar dator: MBA 13" NAS: Synology DS3612xs, DS416
Skrev jag något vettig? "Bra inlägg":a så vet jag att det fanns nytta i min post.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Motala
Registrerad
Okt 2003

Skoj!

Kör Home Assistant i Docker på en Ubuntuserver i Hyper-V. Funkar klockrent.

.: AMD FX-9590 :. .: ASUS Crosshair V Formula-Z :. .: Crucial Ballistix Sport 16GB 12800 (2x8GB) :. .: Corsair H100i:. .: Gigabyte R9 290X :. .: Corsair Force GT 240GB :. .: Corsair Force GS 240GB :. .: Antec P280 :.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Växjö
Registrerad
Jul 2001

Jag har kört fibaro Home center, Vera edge, animus, openhab, domoticz, homeassistant mm men har fastnat för Homey. Tycker den sköter det hela hyfsat bra och stödjer flertalet protokoll.
(Har väl en 50 enheter kanske, z-wave och zigbee)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2009

Jag skulle vara intresserad av "kom igång"-artiklar. Jag vet inte ens vad jag skulle vara ute efter, så kanske en artikel som tar upp en större bredd av användningsområden och tips om vilka som i praktiken gav mycket värde.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2008

Försök att inte göra det alldeles för enkelt eller alldeles för komplicerat. Mitt förslag är att ni delar upp det i olika nivåer så att alla kan ta del av det utan att känna sig utanför.

Det svåra som jag förstått handlar om att skapa egna GUI, integrera olika typer av smarta system till ett system. PLC o sånt. Använda fjärrstyrning etc. (kan inte sånt, chansar bara) Tror inte att denna nivå hör till Sweclockers.

Mellansteget är nog Fibaro, vera, homey etc. Inklusive olika typer av set.

Det lätta är helt enkelt Google Assistans och Philips HUE.

Ultralätt nexa fjärrkontroll (räknas inte ens som smart?)

🖥️ - Gigabyte X570 AORUS MASTER - AMD Ryzen 9 3900X - Sapphire Radeon RX 5700 XT - G.Skill 3600MHz CL16 Trident 64GB - Corsair Force MP600 1TB - Corsair RM750X 750W - Dark Rock Pro 4-
📱 - Xiaomi Mi A3
🧩 - Prusa MK3S MMU2S

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Nov 2018

Står själv inför att välja system just nu och lutar väl åt fibaro 3, men tycker det är oöverskådligt vad man skall välja för att få ut så mkt som möjligt ur det.
Renoverar ett hus och tänker lägga in detta i alla rum (belysning/värme osv, helst kameror och ljud med) men saknar en bra guide för vad man behöver och vart man köper sakerna.

Mina leksaker..
1: Ryzen 2700x | RTX 2080 | 32gb Ripjaws V 3200| Benq EX3501R
2: Ryzen 2600x | RX580 8gb | 16gb Ballistic Sport 3000| MSI Optix 32
3: Ryzen 2600x | RX580 8gb | 16gb Ballistic Sport 3000| AOC C32G1
4: Macbook Pro 13" 2017