Jag har svårt att se bättre tillbehör i burgaren än chilli, ost och bacon.
Som alternativ varvar jag en del med picklad lök, tomat och tryffelmajjo.
Under sommaren har jag kört en del burgare med fläskfärs, bacon, karamelliserad lök och stekta äpplen med kanel - som en skånsk burgarvariant. Ja plus majjo (igen - aningen enformigt kanske ).
https://i.imgur.com/vfMsSn2.jpeg
Men ja, chilli, ost och bacon (och kanske baconmajjo) är vinnare.
Det jag tycker är svårt är att få tag i tillräckligt bra bröd. Och även kött alltså. Nöjer mig med max bröd eller nå färdiggjort brioche-bröd från brödhyllan för att det är enkelt att få tag i. Har inte hittat riktigt rätt på brödvalet.
Och när det kommer till kött så behöver man antingen en bra slaktare - eller mala själv. Och av bekvämlighetsskäl blir det sällan av heller. Blir färdig köttfärs från butikskedjorna. Den är inte dålig eller så. Men nog märks det när man fått tag i köttfärs ämnad för ändamålet.
Så jag har två frågor.
Hur gör ni med brödet?
Och vilket kött är bäst?
Oavsett bröd steker jag det i en klick smör, som blir det enda fett jag använder vid tillagning.
Och även om hemmagjort bröd är godast orkar jag aldrig baka eget.
Istället har jag fastnat för Pågens Gourmetbröd med Brioschesmak, som snajk ratar här nedanför. Briochedelen skiter jag i, tycker bara det är bästa hamburgarbrödet jag kan hitta i hålan jag bor i.
Surdegsbröd, bladsallat, älgfärs, stekta champinjoner, rostad lök och rårörda lingon.
En riktigt Sverigeburgare helt enkelt!
Jag gillar inte smash-burgare så mycket, blir lite torrare än vad jag föredrar. Jag fick lära mig ett knep som jag kört med länge och det är att forma burgarna så lite som möjligt och steka de med liksom ändarna på fibrerna eller "korvarna" från malningen nedåt i pannan. Så i vanliga fall får man ju köpt köttfärs i ett tråg med "korvarna" i riktningen vänster-höger. Då delar jag det i så många delar som jag ska ha burgare vertikalt. Sen när man plockar upp dessa så har man liksom en handfull med "köttkorvar" som jag vänder så att ändarna ligger uppåt och nedåt och formar till en rund biff samtidigt som jag försöker röra över- och underdel på biffen så lite som möjligt, dock måste man ju platta till lite för att inte få mer av ett kött-torn än en burgare. Då får man en varierande yta på det som steks, fettet kommer upp och tillagar mellan fibrerna en aning och det längst ut blir liksom krispiga bitar.
Det här låter helt klart spännande. Måste testas!
Bra kött är viktigt, som folk redan noterat. Men om högrev inte finns att tillgå, så kan jag faktiskt busa lite och blanda en biff med lite mörk öl och dijonsenap i. I brist på bra kött får man göra vad man kan för att piffa till det lite.
Jag har inte haft stekt ägg i en burgare jag gjort hemma, men ett gammalt biljardhak i Ängelholm hade för många år sen nån slags megaburgare med bacon, ägg och chips i. Sanslöst jäkla gott, då.
Den megaburgaren låter ju inte dum! Men "då" är nog helt rätt, låter väldigt mastigt. Vad har du på burgaren idag?
Är vegetarian och älskar burgare. För mig är det därför inte "köttet" som är viktigast utan helhetsupplevelsen: det ska vara lite slabbigt och kännas lite onyttigt.
Jag brukar variera mina "recept": Ibland vill jag ha flottigt med ost, stekt lök och stekt tomat, andra dagar bara färska grönsaker.
Lägger in gurka: skivar, saltar över natten, sen 1-2-3-lag med senapsfrön och dill i en månad innan jag öppnar burken.
Bäst dressing: Majonnäs, färskost, vitlökspulver och lökpulver.
För något år sedan hittade jag en burk "Lökmarmelad" - färdig karamelliserad lök, som var utmärkt på burgare med ost, men jag har inte hittat det igen. För någon vecka sedan hittade jag något med balsamvinäger i, men det var på tok för sött. Någon som känner igen det?
Håller med om variation, oftast äter jag simpla ost- och lökburgare men ibland är det gott med annat på! Vilket är den bästa veggopucken då? Är det halloumi som gäller, eller något annat?
Ryzen 5 5600X | Asus RTX 4070 Ti Super ProArt OC | ASRock B550M-ITX/ac | Noctua NH-L12S 16GB DDR4 @ 3600 MHz | Fractal Design Terra | LG 42C2 | Logitech Pro X Wireless | Keychron K2 | Logitech G Pro X Superlight
Nvidia Shield TV Pro 2017 | LG 65CS | Valve Index