Tråden om gröna energikällor [Vindkraft, solenergi, kärnkraft osv.)

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

Båda men inte bara det.

Det finns ganska många dokumenterade fall där radioaktiva ämnen (tex Kobolt-60 och Cesium-137) har hamnat på villovägar. Det har orsakat flera dödsfall i många olika länder under flera decennier.

Inga lagar, regelverk, tekniska konstruktioner eller något annat har lyckats förhindra detta. Det har slarvats, saker har hänt, okunnighet, korruption, och emellanåt illvilja. Transporter av radioaktiva ämnen med potensial att ge dödliga doser på kort tid har kapats flera gånger. I våras greps två personer i Mumbai i besittning av flera kilo uran. Det finns många exempel.

Kort sagt har vi inte lyckats hålla koll på radioaktiva ämnen hittills, de har spridits okontrollerat ett flertal gånger per decennium sedan 40-talet och det händer i Tyskland, Japan, Taiwan, Mexico, Brasilien, Spanien m fl länder.

Jag ser ingen anledning att tro att det är möjligt att lösa det problemet, och eftersom det inte finns någon rimlig chans för en oinformerad att veta att de befinner sig i livsfara om någon tappat en bit Cesium någonstans i deras närhet så leder det också ofta till dödsfall.

En energikälla som kräver att stora mängder av den sortens ämnen inte bara produceras men måste omhändertas av ett stort antal männsikor under väldigt lång tid känns därför inte optimal.

Även om kärnkraft förstås även har enorma fördelar så tycker jag det känns troligt att vi numera har gångbara alternativ med färre nackdelar.

Att radioaktiva ämnen sprids okontrollerat vind för våg och att förlagda cesium och kobolt bitar orsakat många dödafall under flera decennium var en nyhet för mig. Var kan jag läsa mer om det?

Permalänk
Medlem

Ja? Vad har det med bristen på ström att göra?
Förväntningarna på vindkraften till 2040 är som jag visade att gå från 30 till 120MWh. Ditt scenario kommer inte att spelas ut.

Skrivet av hasenfrasen:

Två ögonblicksbilder på tider en söndag då svenska förbrukningen är bland de lägsta under vakentid.

Den ena från söndag, den andra tidigare i månaden. Det är en bild av hur det faktiskt ser ut, i jämförelse med tafatta argument som att behöva köra i 150. Sverige kommer med stor sannolikhet sätta ett exportrekord i år. Det säger ganska mycket om produktion kontra behov i landet.

Skrivet av Jackbob:

Resten av (Norra) Sverige som blir tvingad att förstöra sina älvar och fylla hela skogarna med vindkraftverk till fördel för södra Sveriges behov är ju förstås mindre intresserade av att ta bort kärnkraften eller inte bygga ut den mer.

Det handlar inte bara om siffror heller. Hela anledningen till att vi ens har den diskussionen är pga av att vi vill rädda miljön. Rätt kontraproduktivt att då skövla skogarna och dämma upp älvarna kan jag ju tycka. Hade jätte gärna låtit vår natur vara och byggt ut kärnkraften istället. En anläggning som i princip kan försörja ett helt land och tar bara upp 1 kvadrat kilometer i yta. Kan ju inte bli mycket bättre än så, lycka till att hitta en kraftkälla som slår det. Och hitta den gärna igår så vi hinner stoppa klimat förändringen.

Det är en väldigt enkelspårig retorik från ja-sägare till kärnkraft.
Det är helt rätt och riktigt att det i de flesta fall är en miljöfråga. Att då rekommendera något som är förbjudet i Sverige, dvs uranbrytning, för att det är för farligt och istället lägga ut det på andra länder med lägre välfärdsstandard och etisk hållning för att sända ut personal till att göra detta är rätt svagt. Nästa steg är själva brytningen i sig som redan vid brytningstillfället skapar restavfall så som radium och radongas och utsätter personal för strålning. Sedan ska det fraktas till Sverige i flera steg, inklusive anrikning. När det väl är uttjänt ska det kunna förvaras i minst 10 000 år. Vi vet alla hur långt världen har kommit bara de senaste trettio åren. Om 300 år kommer man att garva åt dumheterna om kärnkraft idag. Visst är kärnkraften effektiv, men det är också allt den är.

Skrivet av MacAllan:

Nu tittar du igen bara på produktion vs förbrukning i hela Sverige för att styrka din åsikt om att det inte är ett hållbart argument, men den rätta termen är egentligen att det är effektbrist i vissa delar av Sverige (läs elområde 3 och 4) medans det är ett överskott i övriga delar.

Nu har du delvis fel. Argumentationen från de som jag inledningsvis riktade mitt svar till säger som Moderaterna och Kristdemokraterna: Det är elbrist i Sverige. Det jag säger är att det är fel och det är en felaktig argumentation. Kärnkraft är inte lösningen då det dels tar 15 år att bygga ett verk, dels är etiskt fel och det löser inte problemet som vi båda vet om är den egentliga boven: Infrastrukturen.

Citat:

Om det hade funkat med en förbättrad infrastruktur hade det varit bra, men eftersom det planeras stora ökningar i de delar som har ett överskott nu så kommer inte enbart förbättrad infrastruktur hjälpa utan även förbättrad produktion i de delar som har brist är ett måste.

Det kommer räcka. Vi kan sitta här och spekulera i våra spåkulor men jag ser inte dessa problem alls.

Citat:

Sverige är egentligen redan självförsörjande av el eftersom vi producerar mer än vi förbrukar, problemet är fortfarande fördelningen.
Ett annat problem är att all el vi importerar kommer från olje eller kolkraftverk, vet inte om du vill kalla den grön?

Det är dock en populistisk propaganda för att lyfta fram kärnkraft. Att använda import, och då en bråkdel av denna som råkar vara kol eller oljebaserad, för att motivera ett mångmiljardprojekt som inte kommer finnas på plats för ens lång tid framöver klingar falskt när samma förespråkare säger att vi behöver den idag. Vilket heller inte är sant. Det enda som är tråkigt med import av ström är att, som du säger, ibland är den inte grön.

Citat:

Tankevurpan som sker är återigen när man bara tittar på det totala och glömmer fördelningen.

Det blir så när andra säger att det är "brist i Sverige". I balansräkningen för Sveriges elbehov så ser det fortsatt bra ut.

Citat:

Visst utvecklas teknik och visst ökas produktionen, men så gör även förbrukningen och redan nu har företag stoppat utbyggnad och etablering i södra delarna pga att den el dom behöver inte finns att tillgå.

Den som sen tror att vindkraft inte påverkar naturen måste nog tänka om, dom antal tusen vindkraftverk du nämner måste ha någon stans att stå också vilket kommer ha en enorm påverkan på miljön.

Jo men om man tittar på det kommande behovet så ser det ut att enbart räcka med vindkraftens utveckling. Då har man fortfarande inte tagit med vattenkraft eller solenergi. Den där lampan där uppe är den största källan till energi som finns, låt det gå 100 år så är det nog löst. Likt kolkraften som kom för 70 år sen är det säkerligen så att vindkraftverken kommer ha spelat ut sin roll när vi bättre kan ta tillvara på solenergin. Som du ser i länken jag la upp så räknar man med att minska antalet vindkraftverk något mellan 2030 och 2040. Ännu längre framåt tror jag det minskar ännu mer. Kolkraften var behövlig för sin tids utveckling som bland annat gav oss vindkraften. Nu är alternativ till kolkraften nödvändig för att ge oss bättre alternativ senare.

Permalänk
Medlem

Utan att ha läst något av ovan inlägg, så skulle jag säja att kärnkraft är det bästa och mest säkra vi har att producera el (förutsatt att det drivs på ett bra sätt).

Visa signatur

"Maybe one day you will learn that your way, is not the only way"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Iskra:

Det är ett optimeringsproblem. Men det borde vara tillräckligt lågt för att tränga undan alla fossila bränslen.

Det blir svårt att förhålla sig till det eftersom priset på fossila bränslen varierar och det finns garanterat en gräns där priset inte betraktas som billigt längre. Därför hade det varit lättare med en siffra.

Citat:

Det finns många skäl till det, men det viktigaste tycker jag är att miljökonsekvenserna av kolkraften i Polen och Tyskland drabbar även oss i Sverige. Sen kan det vara praktiskt för ett litet land som Sverige att kunna importera när vi själva har effektbrist.

Kärnkraften är stabil i den meningen att den producerar lika mycket klockan 6 på morgonen som klockan 16. Den är pålitlig på det sättet att den sällan har några oväntade driftsavbrott, och den är planerbar på det sättet att det går att bestämma år i förväg när ett kraftverk ska stoppas för revision.

Okej jag förstår vad du menar med planerbar nu.

Citat:

Vad som blir billigast i längden beror på vilket perspektiv man utgår ifrån. Från konsumentens perspektiv så leder kärnkraft till den lägsta elräkningen, men från elbolagens perspektiv så leder investeringar i småskaliga energikällor kombinerat med fossil reservkraft till de största vinsterna i förhållande till investeringarna (åtminstone när man räknar med subventioner, billiga krediter och den politiska risken med kärnkraft).

Kärnkraft behöver antagligen utgöra en del av energimixen, men det är oklart hur stor del av energimixen som kärnkraft ska utgöra för att det ska leda till den lägsta elräkningen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Nu har du delvis fel. Argumentationen från de som jag inledningsvis riktade mitt svar till säger som Moderaterna och Kristdemokraterna: Det är elbrist i Sverige. Det jag säger är att det är fel och det är en felaktig argumentation. Kärnkraft är inte lösningen då det dels tar 15 år att bygga ett verk, dels är etiskt fel och det löser inte problemet som vi båda vet om är den egentliga boven: Infrastrukturen.

Vad är det som är fel?
Jag har hela tiden sagt att totalt är det inte brist men lokalt är det, dvs fördelningen i kraftnätet fungerar inte.
Vem är det som säger att kärnkraft är etiskt fel och på vilket sätt?
Infrastruktur tar också tid, kan ju bara titta på sydvästlänken som dom hållit på med i snart 10 år och som fortfarande inte fungerar i full drift, ingen vet heller när och om den kommer göra det.
Både ny kärnkraft och infrastruktur är vad som behövs.

Citat:

Det kommer räcka. Vi kan sitta här och spekulera i våra spåkulor men jag ser inte dessa problem alls.

Att det kommer räcka är ju precis lika mycket spekulation, jag säger att det kommer bli (är redan) problem i södra delarna.

Citat:

Det är dock en populistisk propaganda för att lyfta fram kärnkraft. Att använda import, och då en bråkdel av denna som råkar vara kol eller oljebaserad, för att motivera ett mångmiljardprojekt som inte kommer finnas på plats för ens lång tid framöver klingar falskt när samma förespråkare säger att vi behöver den idag. Vilket heller inte är sant. Det enda som är tråkigt med import av ström är att, som du säger, ibland är den inte grön.

Ja att säga all el som jag gjorde blir fel, det kan jag hålla med om.
Men om du kallar det "populistisk propaganda" då tolkar jag det som du inte kan styrka dina egna påstående.
Enligt Vattenfall importerar vi 28% fossilproducerad el och med tanka på att t.ex. den oljeproducerade elen vi importerar från Polen är 14ggr smutsigare än den vi själva producerar så skulle jag inte vilja kalla det varken "en bråkdel" eller "ibland inte grön".
"Klingar falskt" bara för att man förespråkar en typ av produktion som tar tid och samtidigt menar att dt skulle behövt vara på plats redan.
Vad är det som är falskt med det?
Man måste även se framåt, ny kärnkraft tar tid att få på plats, men samtidigt kommer vi har nytta av den under längre tid om det underhålls på rätt sätt.

Citat:

Det blir så när andra säger att det är "brist i Sverige". I balansräkningen för Sveriges elbehov så ser det fortsatt bra ut.

Det svaret är lika intetsägande och kommer när man inte vill eller kan se problemet som faktiskt finns i de södra delarna.

Citat:

Jo men om man tittar på det kommande behovet så ser det ut att enbart räcka med vindkraftens utveckling. Då har man fortfarande inte tagit med vattenkraft eller solenergi. Den där lampan där uppe är den största källan till energi som finns, låt det gå 100 år så är det nog löst. Likt kolkraften som kom för 70 år sen är det säkerligen så att vindkraftverken kommer ha spelat ut sin roll när vi bättre kan ta tillvara på solenergin. Som du ser i länken jag la upp så räknar man med att minska antalet vindkraftverk något mellan 2030 och 2040. Ännu längre framåt tror jag det minskar ännu mer. Kolkraften var behövlig för sin tids utveckling som bland annat gav oss vindkraften. Nu är alternativ till kolkraften nödvändig för att ge oss bättre alternativ senare.

Var ser du det kommande behovet, dela gärna.
Men återigen gissar jag att du använder siffror för Sverige totalt vilket inte är relevant förrän tillgängligheten är större än efterfrågan i alla delar av landet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Det blir svårt att förhålla sig till det eftersom priset på fossila bränslen varierar och det finns garanterat en gräns där priset inte betraktas som billigt längre. Därför hade det varit lättare med en siffra.

Livet är inte alltid så lätt. Olika elpris kan vara "rätt" i olika situationer och det är en komplicerad diskussion. Jag nöjer mig med att konstatera att om man tar bort en storskalig källa till miljövänlig och billig elektricitet så det att elpriset blir mycket högre än det hade behövt vara. Och jag är också övertygad om att det kommer göra det omöjligt att göra några framsteg med att minska koldioxidutsläppen.

Skrivet av pine-orange:

Kärnkraft behöver antagligen utgöra en del av energimixen, men det är oklart hur stor del av energimixen som kärnkraft ska utgöra för att det ska leda till den lägsta elräkningen.

Problemet är ju att den frågan aldrig ställs på ett ojektivt sätt, utan det är antingen koleriskt kärnkraftsmotstånd eller populistiskt kärnkraftsvurmande typ de som vill bygga ett kärnkraftverk i Luleå trots att det är den kanske sämsta placeringen utifrån effektbalansen i landet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av henkiii:

Att radioaktiva ämnen sprids okontrollerat vind för våg och att förlagda cesium och kobolt bitar orsakat många dödafall under flera decennium var en nyhet för mig. Var kan jag läsa mer om det?

En bra sökterm är ”orphan sources”, iaea har en avdelning dedikerat till problemet om jag förstått det rätt.
Iaea orphan sources

Det finns flera listor på wikipedia som samlar olika incidenter, bland annat orsakade av orphan sources.

Några exempel:

Mexico 1962

March 1962 a 10-year-old boy discovered a 5-Ci cobalt-60 industrial radiography source, not in its shielded container. The boy carried the source in a pocket for several days, then it was placed in a kitchen cabinet in his home. Four family members died of resulting radiation sickness: the boy died 29 April (day 38), his mother on 19 July, his 2-year-old sister on 18 August, and his grandmother on 15 October. Radiation exposure was not identified as the cause of the deaths until July-August.

Algeriet 1978

May 5, 1978 – Setif, Algeria – A 25-curie iridium-192 source fell off a truck during transport. Two children found it and kept it for several days before giving it to their grandmother, whom kept it in the kitchen of her home. After 38 days radiation exposure was identified by medical personnel. The grandmother died of radiation injuries, and six members of her family received varying radiation injuries.[7]

Marocco 1984

March 19, 1984 – Casablanca, Morocco – A 16.3-curie iridium-192 source was lost and taken home by a laborer, whom placed the source on a table in the family bedroom. The source remained in the house for several weeks. Eight people died and three were injured.[14]

Kina 1992

A 10 Ci (370 GBq) 60Co source (which were used for an agricultural project) was taken home by a worker from a well within a construction site which used to be part of an environmental monitoring station in Xinzhou, Shanxi, China. This resulted in three deaths and affected 100+ people.

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

En bra sökterm är ”orphan sources”, iaea har en avdelning dedikerat till problemet om jag förstått det rätt.
Iaea orphan sources

Det finns flera listor på wikipedia som samlar olika incidenter, bland annat orsakade av orphan sources.

Några exempel:

Mexico 1962

March 1962 a 10-year-old boy discovered a 5-Ci cobalt-60 industrial radiography source, not in its shielded container. The boy carried the source in a pocket for several days, then it was placed in a kitchen cabinet in his home. Four family members died of resulting radiation sickness: the boy died 29 April (day 38), his mother on 19 July, his 2-year-old sister on 18 August, and his grandmother on 15 October. Radiation exposure was not identified as the cause of the deaths until July-August.

Algeriet 1978

May 5, 1978 – Setif, Algeria – A 25-curie iridium-192 source fell off a truck during transport. Two children found it and kept it for several days before giving it to their grandmother, whom kept it in the kitchen of her home. After 38 days radiation exposure was identified by medical personnel. The grandmother died of radiation injuries, and six members of her family received varying radiation injuries.[7]

Marocco 1984

March 19, 1984 – Casablanca, Morocco – A 16.3-curie iridium-192 source was lost and taken home by a laborer, whom placed the source on a table in the family bedroom. The source remained in the house for several weeks. Eight people died and three were injured.[14]

Kina 1992

A 10 Ci (370 GBq) 60Co source (which were used for an agricultural project) was taken home by a worker from a well within a construction site which used to be part of an environmental monitoring station in Xinzhou, Shanxi, China. This resulted in three deaths and affected 100+ people.

Det där är en ickefråga i Sverige. Jag trodde det var svensk kärnkraft vi diskuterade? I Sverige är det rigorösa kontroller på allt från plasthandskar som har väldigt låg aktivitet till använd bränsle. Helt enkelt en ickefråga.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Ja? Vad har det med bristen på ström att göra?
Förväntningarna på vindkraften till 2040 är som jag visade att gå från 30 till 120MWh. Ditt scenario kommer inte att spelas ut.

Ok så ditt scenario med massor av vind som ger el ibland kommer spelas ut, trots att kommuner och militär inte vill ha dessa och stoppar de på löpande band. Däremot produktion av co2 fritt stål som man bygger för fullt kommer inte spelas ut? Jag tror jag nöjer mig så med att diskutera med dig. Det blir ju bara tramsigt.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wiinis:

Däremot har Arbetsmiljöverket en bra hemsida kring Vindkraftverk, så tycker nog det tas på stort allvar.
https://www.av.se/produktion-industri-och-logistik/vindkraftv...

Retoriken och att försöka vinna argument i den här tråden är ibland löjliga. Kan vi höja nivån och lite mer intressanta fakta-baserade diskussioner?

Kompletterar med denna:
Risker med arbete vid vindkraftsverk

Sedan när det gäller statistik från AV, så kan man inte få ut händelser kopplat till just vindkraftsverken om det saknas en djupstudie.

Titta på sida 44 i denna rapport om arbetsskador, så förstår ni hur allt grupperas:
arbetsskador 2020

Vindkraft kan alltså hamna i två grupper, tillsammans med andra verksamheter som tillhör samma gruppering.

Permalänk
Avstängd

Debattartikel i Aftonbladet i ämnet. Samma sak som vi redan sagt här i tråden men nu kommer det från en gammal energiminister också.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/66lg8z/karnkraften-behovs...

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

https://sverigesradio.se/artikel/7556731

Ang att bygga länken från norr till söder för många miljarder och sedan inse att den tydligen var meningslös.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Avstängd
Skrivet av ingenjören:

https://sverigesradio.se/artikel/7556731

Ang att bygga länken från norr till söder för många miljarder och sedan inse att den tydligen var meningslös.

Japp, så rätt.
Det kommer bli mörkt, kallt och dyrt i skåne. Bor själv i Västerås så får säkert en släng av sleven jag också.

Någon som kan förklara varför det blivit elbrist i resten av världen också just nu? Beror det på kryptobrytning, elbilar eller miljöhets och nedlagda kärnkraftverk och kolkraftverk runt om i världen?

Eller har allt att göra med datorhetsen nu när alla jobbat hemma och måste ha fler datorer och tillverkningsenheter byggs upp på löpande band?

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Japp, så rätt.
Det kommer bli mörkt, kallt och dyrt i skåne. Bor själv i Västerås så får säkert en släng av sleven jag också.

Någon som kan förklara varför det blivit elbrist i resten av världen också just nu? Beror det på kryptobrytning, elbilar eller miljöhets och nedlagda kärnkraftverk och kolkraftverk runt om i världen?

Eller har allt att göra med datorhetsen nu när alla jobbat hemma och måste ha fler datorer och tillverkningsenheter byggs upp på löpande band?

Har inte med elförbrukningen att göra. Efterfrågan har kommit tillbaka rent generellt och bränslepriserna har stuckit iväg, så många saker i samhället har stuckit iväg i pris.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av pine-orange:

Kan du utveckla ditt exempel lite? Om kärnkraft levererar stabil el, hur ska det hjälpa med att köra 150 km/h ibland?

Det är oklart för mig vad det är du menar när du säger att man kan se det på elpriset? Jag vet att priset säger något om vad det kostade att producera den dyraste elen i kedjan men utöver det har jag svårt att se vilka andra slutsatser vi kan dra utifrån det?

Att man har ett överskott av el helt enkelt.
Om du har 10 kronor så kan du inte köpa en sak för 20 kronor, har man då även 10 kronor på banken så kan man ta dessa och då ha råd att köpa saken för 20 kronor.
Förstår du nu eller är det bara att du inte vill förstå?

Har du ett vindkraftverk som ska alstra din el så får du helt enkelt vänta på att det ska börja blåsa innan du kan spela dator.

Skrivet av Petterk:

Har inte med elförbrukningen att göra. Efterfrågan har kommit tillbaka rent generellt och bränslepriserna har stuckit iväg, så många saker i samhället har stuckit iväg i pris.

Måste väl ha med den att göra också då jag inte tror vi har höjt elförbrukningen så mycket mot hur det såg ut innan Corona men kan ha fel. Visst har oljepriset gått upp men vi har varit på dessa nivåer tidigare också och mer därtill. Var inte så länge sen oljan stod i över 100 dollar/fatet.
Kylan på vintrarna hade vi även innan Corona så det borde våra politiker kunnat ta med i beräkningarna.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Att man har ett överskott av el helt enkelt.
Om du har 10 kronor så kan du inte köpa en sak för 20 kronor, har man då även 10 kronor på banken så kan man ta dessa och då ha råd att köpa saken för 20 kronor.
Förstår du nu eller är det bara att du inte vill förstå?

Har du ett vindkraftverk som ska alstra din el så får du helt enkelt vänta på att det ska börja blåsa innan du kan spela dator.

Måste väl ha med den att göra också då jag inte tror vi har höjt elförbrukningen så mycket mot hur det såg ut innan Corona men kan ha fel. Visst har oljepriset gått upp men vi har varit på dessa nivåer tidigare också och mer därtill. Var inte så länge sen oljan stod i över 100 dollar/fatet.
Kylan på vintrarna hade vi även innan Corona så det borde våra politiker kunnat ta med i beräkningarna.

Det är gaspriset som dubblerats tror jag

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Att man har ett överskott av el helt enkelt.
Om du har 10 kronor så kan du inte köpa en sak för 20 kronor, har man då även 10 kronor på banken så kan man ta dessa och då ha råd att köpa saken för 20 kronor.
Förstår du nu eller är det bara att du inte vill förstå?

Har du ett vindkraftverk som ska alstra din el så får du helt enkelt vänta på att det ska börja blåsa innan du kan spela dator.

Måste väl ha med den att göra också då jag inte tror vi har höjt elförbrukningen så mycket mot hur det såg ut innan Corona men kan ha fel. Visst har oljepriset gått upp men vi har varit på dessa nivåer tidigare också och mer därtill. Var inte så länge sen oljan stod i över 100 dollar/fatet.
Kylan på vintrarna hade vi även innan Corona så det borde våra politiker kunnat ta med i beräkningarna.

Olja, gas och kol har alla ökat, nivån de ligger på nu är (upp till) flera gånger priset vi hade förra året. Efterfrågan har ökat rent generellt från den sänka vi hade, vi har transportproblem med längre transporttider och annat som påverkar priserna rent generellt. Elförbrukningen är däremot på vanliga nivåer.

Sen tittar vi mycket på spotpriset i tråden, tittar vi på vad typ Vattenfall tar för rörligt pris ligger vi i nivå med 2018.

Edit: Kol är ungefär 4 gånger dyrare än oktober 2020, olja är straxt över dubbelt så dyrt. Gas har bara ökat 60-70 % från oktobers nivå ett år sedan, men 3 gånger från sommaren av förra året. När oljan låg runt de här nivåerna sist så hade inte kol ökat i pris till något i närheten av dessa nivåer. Så kolet kan förklara elpriserna här till viss del och höga priser på helt andra marknader. Gaspriserna har ju USA till viss del manipulerat.

Edit: (upp till) + edit
Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Olja, gas och kol har alla ökat, nivån de ligger på nu är flera gånger priset vi hade förra året. Efterfrågan har ökat rent generellt från den sänka vi hade, vi har transportproblem med längre transporttider och annat som påverkar priserna rent generellt. Elförbrukningen är däremot på vanliga nivåer.

Sen tittar vi mycket på spotpriset i tråden, tittar vi på vad typ Vattenfall tar för rörligt pris ligger vi i nivå med 2018.

Ännu en bra orsak till varför "vi" (i bemärkelsen EU eftersom vi ingår i samma prismekanism) borde röra oss bort från beroendet av fossila bränslen, och inte bygga fast oss i naturgasberoende genom att ha allt för stor andel intermittenta energikällor som sol- och vind.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Det där är en ickefråga i Sverige. Jag trodde det var svensk kärnkraft vi diskuterade? I Sverige är det rigorösa kontroller på allt från plasthandskar som har väldigt låg aktivitet till använd bränsle. Helt enkelt en ickefråga.

Det är ambitionen förstås men Sverige lyckas inte heller tyvärr, Här är ett exempel

Studsvik Nuclear AB skickade tre stycken 37 mm höga kapslar med pellets av den radioaktiva isotopen iridium-192 i en strålskyddad behållare typ 2835 A 27 december 2001. [..]
En av kapslarna öppnades och pellets kom ut från behållarens strålningsbarriär. Detta upptäcktes vid ankomsten till en lastterminal i New Orleans den andra januari 2002.[1]

I högsta grad en fråga även i Sverige med andra ord. Vi har en hel myndighet enbart för att sköta dessa frågorna faktiskt.

https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/

Permalänk
Medlem

Vattenkraft är en jättebra energikälla. Den bör man behålla då "skadan redan är skedd" från 70-talet? Men borde kanske inte bygga ut den.

För er som fortfarande tror att solkraft är något att satsa på i Sverige så krävs det en yta av solceller som en fotbollsplan + batterier för 1 normalstor villa. Kommer man ner till sydliga delen av tyskland och ännu längre ner är solceller mycket mer effektiva.

En vindsnurra på 1MW räcker för en hel liten by med viss industri. (man skulle väl fortfarande behöva en lagringslösning i form av batterier eller liknande)

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem
Skrivet av Iskra:

Ännu en bra orsak till varför "vi" (i bemärkelsen EU eftersom vi ingår i samma prismekanism) borde röra oss bort från beroendet av fossila bränslen, och inte bygga fast oss i naturgasberoende genom att ha allt för stor andel intermittenta energikällor som sol- och vind.

Höga bränslepriser är billigare än ny kärnkraft.

Enda vägen att göra oss mindre beroende är att använda mindre energi, kärnkraft kommer aldrig kunna stå för 85 % av världens energi.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Herr Kantarell:

Vattenkraft är en jättebra energikälla. Den bör man behålla då "skadan redan är skedd" från 70-talet? Men borde kanske inte bygga ut den.

För er som fortfarande tror att solkraft är något att satsa på i Sverige så krävs det en yta av solceller som en fotbollsplan + batterier för 1 normalstor villa. Kommer man ner till sydliga delen av tyskland och ännu längre ner är solceller mycket mer effektiva.
https://www.researchgate.net/profile/Thomas-Vandervelde/publication/221913391/figure/fig1/AS:305333022019584@1449808474015/Sunlight-hitting-the-dark-disks-could-power-the-whole-world-if-installed-in-areas-marked.png

En vindsnurra på 1MW räcker för en hel liten by med viss industri. (man skulle väl fortfarande behöva en lagringslösning i form av batterier eller liknande)

Går bra att använda solceller i Piteå om du spårar solen. Fördelen du har längre ner är att termisk solkraft fungerar mycket bra.

Då hus redan har en energilagringsenhet i form av ackumulatortanken så är det vettigare att uppgradera värmesystemet och köra solfångare för varmvattnet. Om vi pratar om saker att sätta på taket då. Tror ingen förväntar sig att solceller ska ersätta reaktorer här i Sverige.

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

Det är ambitionen förstås men Sverige lyckas inte heller tyvärr, Här är ett exempel

Studsvik Nuclear AB skickade tre stycken 37 mm höga kapslar med pellets av den radioaktiva isotopen iridium-192 i en strålskyddad behållare typ 2835 A 27 december 2001. [..]
En av kapslarna öppnades och pellets kom ut från behållarens strålningsbarriär. Detta upptäcktes vid ankomsten till en lastterminal i New Orleans den andra januari 2002.[1]

I högsta grad en fråga även i Sverige med andra ord. Vi har en hel myndighet enbart för att sköta dessa frågorna faktiskt.

https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/

Intressant, kände inte till detta. Frågan är:
1. Varför skickas detta över halva jorden?, Halveringstiden är 74 dagar så frågan är hur pass aktivt det var när detta hände?
2. Hur avyttrar man alla idioter som gör idiotfel? Kan man skydda en människa från sig själv alltid?

Edit:
Iridium-192 is commonly used as a gamma ray source in industrial radiography to locate flaws in metal components.[10] It is also used in radiotherapy as a radiation source, in particular in brachytherapy.

Hade detta ens med kärnkraft att göra?
"Iridium (Ir) är en silverfärgad spröd metall
i platinagruppen. Atomnumret är 77 och
densiteten är 22,4 kg/dm3. Radionukliden
Ir-192 har en halveringstid på 74 dygn och
sönderfaller till platina-192 genom beta-
(672 keV) och gammastrålning (≤ 468 keV).
Den tillverkas genom neutronbestrålning
av ren iridiummetall med de stabila isotoperna Ir-191 och Ir-193. Studsvik är en av
världens största tillverkare av Ir-192."

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Höga bränslepriser är billigare än ny kärnkraft.

Enda vägen att göra oss mindre beroende är att använda mindre energi, kärnkraft kommer aldrig kunna stå för 85 % av världens energi.

På väldigt kort sikt är det förstås billigare att köpa olja och gas än att bygga kärnkraftverk. Bortser man från miljökonsekvenserna är kol också billigt.

Men på lite längre sikt finns inget annat sätt (som vi känner till idag) för att pressa ned energipriserna och samtidigt ställa om från fossila bränslen.

Att minska elförbrukningen är inte möjligt om man samtidigt ska minska koldioxidutsläppen, annat än om man genomför en drastisk sänkning av levnadsstandarden. Och när det är fråga om att sänka levnadsstandarden så är det aldrig de rika som drabbas, utan de som har det sämst idag är de som drabbas hårdast av höjda energipriser.

Jag tror inte heller att det vore lämpligt att ha 85 % av energin från kärnkraft. Men just nu så är problemet att 80 % av energin kommer från fossila bränslen, så jag är inte särskilt bekymrad över att vi skulle få för mycket kärnkraft.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Går bra att använda solceller i Piteå om du spårar solen. Fördelen du har längre ner är att termisk solkraft fungerar mycket bra.

Då hus redan har en energilagringsenhet i form av ackumulatortanken så är det vettigare att uppgradera värmesystemet och köra solfångare för varmvattnet. Om vi pratar om saker att sätta på taket då. Tror ingen förväntar sig att solceller ska ersätta reaktorer här i Sverige.

Nej det handlar om två saker: soltimmar och hur mycket energi som försvinner i atmosfären.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem
Skrivet av Orici:

Utan att ha läst något av ovan inlägg, så skulle jag säja att kärnkraft är det bästa och mest säkra vi har att producera el (förutsatt att det drivs på ett bra sätt).

Vindkraft.

Visa signatur

Fractal Design Define R4 | ASUS Z170-A | i7 6700K @ 4.6 GHz med CM Hyper 212 Evo
ASUS GTX 1070 Ti Cerberus Advanced | Corsair LPX Black 3000 Mhz 16 GB CL 14
Samsung m2 970 Evo 1 TB | EVGA Supernova G2 750W | Huawei Mate 20 X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Iskra:

På väldigt kort sikt är det förstås billigare att köpa olja och gas än att bygga kärnkraftverk. Bortser man från miljökonsekvenserna är kol också billigt.

Men på lite längre sikt finns inget annat sätt (som vi känner till idag) för att pressa ned energipriserna och samtidigt ställa om från fossila bränslen.

Att minska elförbrukningen är inte möjligt om man samtidigt ska minska koldioxidutsläppen, annat än om man genomför en drastisk sänkning av levnadsstandarden. Och när det är fråga om att sänka levnadsstandarden så är det aldrig de rika som drabbas, utan de som har det sämst idag är de som drabbas hårdast av höjda energipriser.

Jag tror inte heller att det vore lämpligt att ha 85 % av energin från kärnkraft. Men just nu så är problemet att 80 % av energin kommer från fossila bränslen, så jag är inte särskilt bekymrad över att vi skulle få för mycket kärnkraft.

Världen behöver mer el, tveksamt om Sverige behöver mer el däremot. Bostäder och service behöver inte stå för halva elförbrukningen.

Om vi växer befolkningen tre gånger och ökar energianvändningen sex gånger utan att ge alla en höjd levnadsstandard så gör vi något fel. Det går inte att sänka utsläppen utan att sänka energianvändningen. Även om vi bygger kärnkraft skulle energianvändningen öka så pass mycket att vi ändå skulle använda mer fossilt. Eftersom befolkningen växer stämmer detta även om vi skulle få ner det fossila till 70 % eller för den delen 60 %, vi skulle ändå använda mer fossila bränslen än idag. Några tusen reaktorer kommer aldrig räcka till att sänka utsläppen om vi inte också ska sänka energianvändningen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Herr Kantarell:

Nej det handlar om två saker: soltimmar och hur mycket energi som försvinner i atmosfären.

Ser inte hur du svarar på mitt inlägg.

Det går bra att köra solceller i Piteå då de har provat, det är jämförbart med södra Sverige.

Ska du köra termisk solkraft vill du såklart ha så många soltimmar som möjligt. Söder ut har du samtidigt mark utan större värde.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Ser inte hur du svarar på mitt inlägg.

Det går bra att köra solceller i Piteå då de har provat, det är jämförbart med södra Sverige.

Ska du köra termisk solkraft vill du såklart ha så många soltimmar som möjligt. Söder ut har du samtidigt mark utan större värde.

Piteå har typ tre timmars sol(som knappt når över horisonten) på vintern när elen behövs som mest så jag vet inte om jag håller med om att solceller i Piteå skulle vara en bra ide.

Visa signatur

Lian Li PC-V2120B | ASUS X79-Deluxe | Intel 4930K + EK 360 | Corsair 4x8GB 1866MHz VENGEANCE LP | EVGA Geforce GTX 1080 Ti FTW3 SLI | Corsair AX1200i | Intel 530 240GB + Samsung 860 EVO 1TB + några TB blandad mekanik | Dell U2711 | Synology DS 411j

Permalänk
Medlem
Skrivet av mr_sQuinty:

Piteå har typ tre timmars sol(som knappt når över horisonten) på vintern när elen behövs som mest så jag vet inte om jag håller med om att solceller i Piteå skulle vara en bra ide.

Och solceller på ett tak i södra Sverige är täckta av snö när elen behövs som mest. Luleå brukar ju ha fler soltimmar per år än Stockholm.