Intel Arc får specifikationer – släpps som fem olika grafikkort

Permalänk
Medlem
Skrivet av bagfalls:

Blir spännande att se om Intel kan slå Nvidia på fingrarna när det gäller drivrutiner till alternativa operativsystem så som Linux. Med tanke på att Intels integrerade grafikkretsar ofta brukar fungerar rätt bra så kan det finnas bra underlag för det, men det återstår att se.

Tror precis detta kommer bli problemet, att Intel är duktiga på att fixa drivrutiner med stöd för obskyra OS och ålderdomlig hårdvara (säkert ovärderligt i servervärlden!), men att de inte kommer uppdatera grafikdrivrutinerna i den takten som krävs för att lyckas på gamingmarknaden.

Förmågan att få ut en snabb workaround när en stor och nysläppt speltitel presterar mindre optimalt på deras GPUer kommer vara mycket mer relevant än om någon kan använda sitt Intel Arc på OpenVMS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av noobs:

Känns som det bara blir laptop crap av allt. Enklare för Intel tvinga på en Intel CPU då.

Det är väl dock positivt att utvecklingen går emot att iGPU duger till mer än att pressa potatis?

Permalänk
Medlem

Prestanda i nivå med?

3070Ti

3060Ti

3060

3050

Hade gjort susen för marknaden

Permalänk
Medlem
Skrivet av JDM:

Prestanda i nivå med?

3070Ti

3060Ti

3060

3050

Hade gjort susen för marknaden

Beror ju på drivrutinerna är tillräckligt optimerade, skulle nästan säga att det nog kommer vara närmare 3070 till 3050 prestanda om jag känner Intel.

Visa signatur

Corsair Carbid Spec-Alpha|Arctic Liquid Freezer II 240|i9 10900K@5ghz|Gigabyte Z590 UD AC|EVGA GQ 750W|Gigabyte 3070 Vision OC @2100mhz|ADATA 32GB 3200mhz CL14 (4x8GB) |512GB + 1TB NVSE SSD, 2TB HDD, 2x2TB raid0|

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Raynstorm:

Jo det är lite så som med 6500XT men då kan det inte kosta 3000-4000kr så som 6500XT gör. Om prestandan hamnar i samma härad som 6500XT så hamnar väl tyvärr priset där också.

Hade jag varit tvungen att köpa ett kort för farföräldrarna så räcker väl ett 1030 eller 1010 för nån tusing.

Jo, kanske det. Det blir ett till den enklare barndatorn då.

Skrivet av Sveklockarn:

Ska Intel sälja dem direkt till konsumenter då, eller hur ska distributionen gå till för att inte alla ÅF ska justera upp prisnivån till vad motsvarande prestanda kostar från de andra tillverkarna?

De får väl sätta krav på vilket pris som de ska säljas för.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av JDM:

Prestanda i nivå med?

3070Ti

3060Ti

3060

3050

Hade gjort susen för marknaden

Tänk på att det var ett HELsyntetiskt test de siffrorna kom ifrån. Inte alls säkert det blir nåt i verkligheten med spel och övrigt. Men jag håller tummarna!

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sveklockarn:

Det är väl dock positivt att utvecklingen går emot att iGPU duger till mer än att pressa potatis?

De är ju svårt bandbreddsbegränsade idag. När standard 128-bitars buss mot DDR4 byt mot DDR5 (någon gång i framtiden...men inte allt för långt borta), så kommer deras prestanda att i runda slängar fördubblas, och kanske mer om tillverkarna stöttar upp dem med lite mer on-chip cache.

RX6500XT må vara kattskit som enskild produkt, men ger en liten fingervisning om hur iGPU:er kan komma att prestera på TSMC 5nm, dessutom utan begränsningarna i videominne och PCIe busskommunikation.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gdt43rszvdssdg_anon:

Hoppas på att något budgetkort kommer så vi kan få hdmi 2.1 under en månadslön.

Dom verkar få display port 2.0 också!

Permalänk
Medlem

Allt jag vill se nu är pris och tillgång.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem

Mer optimistisk än på länge. Men räknar med att allt går till scalpers och miners. Sitter på ett 1070 som börjar svettas lite, men oklockat. Borde klara ett år eller två om man sänker upplösningen till 1080. Tråkigt men dessa priser vill inte jag uppmuntra.

Visa signatur

Kids, always eat your vegetables and ALWAYS check run as administrator.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fonclbrich:

Det är tacksamt läge att lansera grafikkort nu. Priserna blir väl med största sannolikhet jämförbara med AMD och Nvidia's motsvarande kort, det räcker ju för att sälja grafikkort som det ser ut nu. Det ska bli väldigt intressant att se vad de har att komma med hursomhelst :]

Det räcker väl idag att ha kort som existerar för att sälja

Permalänk
Medlem

Spännande, får lite Ryzen 2017 känslan när det begav sig.

Intel Arc SKU blir att säga och därefter modellnamnet?

Visa signatur

MSI X99A GODLIKE GAMING | i7-6950X 4.3GHz | 64GB RAM 3200MHz | RTX 2080

Nintendo Switch | PlayStation 5 | Xbox Series X

Min FZ Profil

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snudge_B:

Allting mäts väl ändå i FPS när kort jämförs med varandra så vid recensioner så kommer det ju ändå bara vara FPS vid maxinställningar i olika upplösningar och sedan jämför man priserna. Visst diverse lull-lull som RT och DLSS-liknande kommer ju också tas upp, men FPS brukar ju vara den huvudsakliga mätpunkten. eller jag kanske missuppfattade vad du menade?

Men Om det inte finns spel optimerade för det så spelar det mindre roll med fps

Skrivet av perost:

Intel har sitt oneAPI som är en öppen standard, och de har även verktyg för att konvertera CUDA-kod till oneAPI. Men de är inte kompatibla med CUDA rakt av.

Okej men frågan är då hur mycket det behöver optimerad

Permalänk
Medlem

Det blir intressant att se hur det blir med drivrutiner till Linux. Intel har ju alltid bistått med specar och källkod till den öppna Linuxdrivaren för deras IGPer, till skillnad från Nvidia och AMD som hållit på sina hemligheter. Men då har ju Intel varit i ett eget segment där de saknat konkurrens, och inte direkt haft några arkitekturhemligheter att dölja. Nu när de ska vara med och slåss i prestandasegmentet kan det bli helt annorlunda.

Visa signatur

Här hade jag en historik sen 1990-talet, men den blev tillslut för lång. Aktiva maskiner 2022-framåt:
Work/Play/Everythingstation: AMD Epyc 7443p, Pop OS host, Win10 + Linux guests (KVM/Qemu)
Work/Play nr 2: AMD Phenom II 1090t, Debian + Win 10 (dual boot)
Server x3: Epyc 7252 (TrueNAS Core), Atom 2550 (FreeBSD, backup), Opteron 6140 (Ubuntu, off prem backup)
Retrohörna under uppbyggnad: Dual Pentium Pro 200MHz, Pentium P54C 90MHz, Gravis Ultrasound MAX

Permalänk
Medlem
Skrivet av JDM:

Prestanda i nivå med?

3070Ti

3060Ti

3060

3050

Hade gjort susen för marknaden

Även om kortet landande på exakt samma pris som konkurrenterna? Känns som det skulle innebära att man bara får en tredje aktör som inte levererar kort i nog stor utsträckning..

Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Tänk på att det var ett HELsyntetiskt test de siffrorna kom ifrån. Inte alls säkert det blir nåt i verkligheten med spel och övrigt. Men jag håller tummarna!

Korrekt. Hur många gånger visade inte t.ex. AMD upp imponerande siffror i syntetiska test för att, när det väl kom till kritan, ändå prestera sämre än Intel?

Bättre att vänta på riktiga siffror.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem

Värt att påpeka är väl att typ alla andra hemsidor som rapporterar om detta påstår att det är grafikkretsar för laptops och inte grafikkort på lösvikt. förutsatt att bilden stämmer ofc, vilket man kanske ska ta med en nypa salt än så länge.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Mildew:

Gött att se att Raja i alla fall tipexade bort CU och skrev EU innan han kopierade ritningarna från förra arbetsgivaren!

Antar att ovan var ett skämt, för en spännande sak med Intel Xe är att deras grundläggande komponent, EU, är rejält annorlunda i sin design jämfört med både AMD och Nvidia. AMD och Nvidia har fler saker som är lika, men det finns även här vissa riktigt fundamentala skillnader i designen.

Nvidia är unik i att man inte använde SIMD, något som i princip alla andra GPU-designer använder. Nvidia kallar sin variant SIMT, rent konkret består skillnaden i att deras kärnor har "skalära register" (så varje register håller 1 värde, i RDNA håller registren 32 st värden och i Intels fall är registren fysiskt 4 värden "breda" men kan logiskt på instruktionsnivå vara 1, 2, 4, 8, 16 eller 32 värden breda).

Alla tre är rätt ordentligt olika kring hur de hanterar fysiska "trådar" i kretsarna samt också olika i hur man valt att bäst försöka använda de beräkningsresurser som finns.

Så i praktiken kommer Intel ha unika styrkor/svagheter, precis som vi idag ser att vissa saker passar GeForce bättre och andra passar Radeon bättre. Är rätt svårt att utifrån idag känd information göra en speciellt värdefull gissning kring Intels styrkor, men tror ändå att man mer optimerat för GPGPU än för spel-prestanda givet att Intel nog är rejält sugen på att utmana Nvidia i datacenter (fast kan ha fel, förhoppningsvis klarnar det under våren).

Skrivet av GuessWho:

SKU 5 verkar vara ungefär motsvarande de kommande Mobila Alder Lake iGPU lösningarna.
Core i9, Core i7 Processor Graphics 96 EU.

Sen Core i5 och neråt har färre EU.

GPU-kretsen ser ut att vara samma som för 96 EU för mobiler.

Men mycket pekar på att dGPU-varianterna kommer vara rätt mycket högre klockade än mobilvarianterna. 96 EU GPUerna toppar ofta på 1,35 GHz medan det pratas om i alla fall 2 GHz för dGPU-versionerna (både Nvidia och AMD klockar ju sina aktuella dGPUer högre än så).

Så det ger ett hyfsat prestandatillskott även om antal EU är det samma. Ovanpå det är RAM-bandbredden i.o.f.s. låg för en dGPU med 64-bit bus, men ändå rejält mycket högre än bandbredden man har i mobillösningar.

Skrivet av Oegat:

Det blir intressant att se hur det blir med drivrutiner till Linux. Intel har ju alltid bistått med specar och källkod till den öppna Linuxdrivaren för deras IGPer, till skillnad från Nvidia och AMD som hållit på sina hemligheter. Men då har ju Intel varit i ett eget segment där de saknat konkurrens, och inte direkt haft några arkitekturhemligheter att dölja. Nu när de ska vara med och slåss i prestandasegmentet kan det bli helt annorlunda.

Både Nvidia och AMD har haft fler orsaker än bara "vi vill hålla det hemligt" som hindrat dem från att öppna upp deras drivers. Intel hade samma problem för ~10 år sedan.

Problemet är att man inte själv äger licensrättigheterna till en del programvara som ingår i drivaren och då är det inte självklart att man kan släppa källkoden. Intel gjorde en "clean-start" av deras Linux-drivare för ca ett decennium sedan, resultatet blev så lyckat att man sedan en tid tillbaka kör i stort sätt samma stack på Windows.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Håller tummarna för rekorderliga priser och hyfsad tillgänglighet. Då kan de lyckas.

Visa signatur

AMD RYZEN 5 5600X | RTX 3060Ti | MSI B450 GAMING PRO CARBON AC

I ett tidigare liv:
AMD 2600X | AMD 8350 | AMD Phenom II X2 555 Black edition | AMD Athlon 64 3700+ | Intel® Pentium® II | Intel® 486DX2-66

Permalänk
Medlem
Skrivet av Raynstorm:

Hade jag varit tvungen att köpa ett kort för farföräldrarna så räcker väl ett 1030 eller 1010 för nån tusing.

Exakt, idag finns ju ingenting med lite prestanda i i intervallet 1500-2000 kronor. Det som tidigare så effektivt täcktes upp av kort som GTX 1050/Ti.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nimin:

Håller tummarna för rekorderliga priser och hyfsad tillgänglighet. Då kan de lyckas.

Rekorderliga priser och tillgänglighet kan inte gå hand i hand i dagens marknad. Är priset bra (och korten inte presterar uselt dvs) kommer inte tillgängligheten vara god (även om dom faktiskt har relativt god volym).

Men priset kommer vara extremt intressant att följa, man kan ju alltid hoppas på att Intel försöker kontrollera priserna och hålla riktpriser hos återförsäljare, kör dom samma affärsmodell som Nvidia/AMD där det nästintill verkar vara fri prissättning så lär priserna springa iväg på samma sett.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sKRUVARN:

Rekorderliga priser och tillgänglighet kan inte gå hand i hand i dagens marknad. Är priset bra (och korten inte presterar uselt dvs) kommer inte tillgängligheten vara god (även om dom faktiskt har relativt god volym).

Men priset kommer vara extremt intressant att följa, man kan ju alltid hoppas på att Intel försöker kontrollera priserna och hålla riktpriser hos återförsäljare, kör dom samma affärsmodell som Nvidia/AMD där det nästintill verkar vara fri prissättning så lär priserna springa iväg på samma sett.

Så klart. Förhoppningen är ju att Intel men hjälp av sitt stora kapital kan hålla tillbaka priserna permanent på sina första produkter, likt de tillfälliga rabatter som Nvidia körde med, fast hålla i det. För att slå sig in rejält på marknaden.

Visa signatur

AMD RYZEN 5 5600X | RTX 3060Ti | MSI B450 GAMING PRO CARBON AC

I ett tidigare liv:
AMD 2600X | AMD 8350 | AMD Phenom II X2 555 Black edition | AMD Athlon 64 3700+ | Intel® Pentium® II | Intel® 486DX2-66

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sveklockarn:

Det är väl dock positivt att utvecklingen går emot att iGPU duger till mer än att pressa potatis?

Går väl inte direkt så länge man kör med DDR4-5.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dracc:

SKU3 låter väldigt intressant om det går att köpa för under 5000;-

Skrivet av JDM:

Prestanda i nivå med?
3070Ti
3060Ti
3060
3050
Hade gjort susen för marknaden

Jag misstänker att SKU3 kommer hamna för lågt i prestanda för att bli riktigt attraktiv (för 1080p).
Givet att SKU1 presterar som RTX 3070Ti och SKU3 har halverad hårdvara mot SKU1 så hamnar SKU3 prestandamässigt snarare under än över RTX 3050. Konkurrent till RX 6500XT?
Det blir nog SKU2 som hamnar på en mer attraktiv prestandanivå och borde ligga en bit under 5000kr för att vara riktigt attraktiv att köpa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av JonasT:

Hoppas de behåller placeholder-namnen. Ett Intel Arc Skuett, tack!

Skrivet av Vangen:

Spännande, får lite Ryzen 2017 känslan när det begav sig.

Intel Arc SKU blir att säga och därefter modellnamnet?

SKU står för stock keeping unit ett ganska vanligt uttryck i retail, så det kommer de nog inte heta.

Permalänk
Redaktion
Praktikant ✨
Skrivet av FreddeY2K:

SKU står för stock keeping unit ett ganska vanligt uttryck i retail, så det kommer de nog inte heta.

Hehe, jo jag vet vad SKU betyder. Det var ett försök att vara lite lustig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av jan-banan:

Kommer dessa att stödja standard som cuda eller likade eller betyder det att det måste skrivas om betyg för att man ska kunna göra beräknar på dessa kort eller spel?

Cuda är ingen standard, det är nvidias proprietära lösning.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Olle P:

Jag misstänker att SKU3 kommer hamna för lågt i prestanda för att bli riktigt attraktiv (för 1080p).
Givet att SKU1 presterar som RTX 3070Ti och SKU3 har halverad hårdvara mot SKU1 så hamnar SKU3 prestandamässigt snarare under än över RTX 3050. Konkurrent till RX 6500XT?
Det blir nog SKU2 som hamnar på en mer attraktiv prestandanivå och borde ligga en bit under 5000kr för att vara riktigt attraktiv att köpa.

GPUer skalar riktigt bra med ökad bredd, men det är inte "perfekt" skalaning. Jämför med 3060, 3070Ti har något mer än dubbla teoretiska beräkningskapaciteten men presterar "bara" runt 50 % bättre.

Vad vi inte vet idag är om Nvidias skalning är representativ för Intels skalning, kan garanterat skilja en del men Intel lär knappat ha "perfekt" skalning de heller. Om skalningen är snarlik borde SKU3 hamna ~3060.

Skrivet av Alphahanne:

Cuda är ingen standard, det är nvidias proprietära lösning.

CUDA (API:et) är ingen standard, det är en de-facto standard. Huruvida något är proprietärt eller ej är rätt ortogonalt mot huruvida det är en standard ("riktigt" eller "de-facto"). Standarder kan vara öppna för alla att använda, eller kan vara omgärdade med alla möjliga krav för att få användas.

Givet att AMD HIP i praktiken också är CUDA, fast det laggar 3-5 versioner, trycker bara mer på att CUDA (tyvärr) är det industrin valt att bygga sina lösningar på.

Får se hur bra/dåligt det går för Intel på GPGPU-scenen, där har man ju valt en öppen standard i form av Khronos SyCL. SyCL är faktiskt riktigt bra och har till och med en del fördelar mot CUDA (till skillnad från OpenCL som är rejält mycket krångligare att använda än CUDA utan att man får något för komplexiteten).

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Både Nvidia och AMD har haft fler orsaker än bara "vi vill hålla det hemligt" som hindrat dem från att öppna upp deras drivers. Intel hade samma problem för ~10 år sedan.

Problemet är att man inte själv äger licensrättigheterna till en del programvara som ingår i drivaren och då är det inte självklart att man kan släppa källkoden. Intel gjorde en "clean-start" av deras Linux-drivare för ca ett decennium sedan, resultatet blev så lyckat att man sedan en tid tillbaka kör i stort sätt samma stack på Windows.

Tack, intressant. Jag hade antagit att det främst var hemligheter kring kretsdesignen som föranledde de stängda drivarna. Om Intel kan fixa ett prestandakort med en öppen drivarstack + bra OpenCL-stöd eller motsv. så kan det bli en spännande utveckling framöver.

Visa signatur

Här hade jag en historik sen 1990-talet, men den blev tillslut för lång. Aktiva maskiner 2022-framåt:
Work/Play/Everythingstation: AMD Epyc 7443p, Pop OS host, Win10 + Linux guests (KVM/Qemu)
Work/Play nr 2: AMD Phenom II 1090t, Debian + Win 10 (dual boot)
Server x3: Epyc 7252 (TrueNAS Core), Atom 2550 (FreeBSD, backup), Opteron 6140 (Ubuntu, off prem backup)
Retrohörna under uppbyggnad: Dual Pentium Pro 200MHz, Pentium P54C 90MHz, Gravis Ultrasound MAX

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

... 3070Ti har något mer än dubbla teoretiska beräkningskapaciteten men presterar "bara" runt 50 % bättre.
... Om skalningen är snarlik borde SKU3 hamna ~3060.

Visst skalar det dåligt om man bara tittar på total beräkningskapacitet, men om man bryter ner hårdvarujämförelsen till de olika beståndsdelarna får man ganska linjär skalning.

3070Ti har jämfört med 3060:
- 71% fler CUDA-, tensor- och RT-kärnor. (Matchar angiven skillnad i teoretisk beräkningskapacitet.)
- 50% fler texturenheter.
- 36% högre minnesbandbredd.
- 33% mindre mängd VRAM.
Begränsningarna i texturenheter och minnesbandbredd har uppenbarligen ganska stort inflytande.
Skalar alltså ganska bra i förhållande till teoretisk kapacitet.

Man kan även titta på RX 6700XT mot RX 6600. Där ligger också teoretisk och praktisk skillnad i samma storleksordning.

Så om man jämför SKU1 mot SKU3 så har SKU3 exakt halva prestandan i samtliga delfaktorer, bara modifierat av eventuella skillnader i frekvenser. Det betyder att oavsett vilken faktor som bildar (momentan) flaskhals är skillnaden ~50%. (Större skillnad när VRAM inte räcker till.)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olle P:

Visst skalar det dåligt om man bara tittar på total beräkningskapacitet, men om man bryter ner hårdvarujämförelsen till de olika beståndsdelarna får man ganska linjär skalning.

3070Ti har jämfört med 3060:
- 71% fler CUDA-, tensor- och RT-kärnor. (Matchar angiven skillnad i teoretisk beräkningskapacitet.)
- 50% fler texturenheter.
- 36% högre minnesbandbredd.
- 33% mindre mängd VRAM.
Begränsningarna i texturenheter och minnesbandbredd har uppenbarligen ganska stort inflytande.
Skalar alltså ganska bra i förhållande till teoretisk kapacitet.

Man kan även titta på RX 6700XT mot RX 6600. Där ligger också teoretisk och praktisk skillnad i samma storleksordning.

Så om man jämför SKU1 mot SKU3 så har SKU3 exakt halva prestandan i samtliga delfaktorer, bara modifierat av eventuella skillnader i frekvenser. Det betyder att oavsett vilken faktor som bildar (momentan) flaskhals är skillnaden ~50%. (Större skillnad när VRAM inte räcker till.)

Titta på 6500XT så ser du snabbt att teorin spricker. Finns andra SKU med exakt dubbla kapaciteter mot den, men den presterar likväl inte ens hälften ganska ofta. Finns exempel åt båda hållen