Vad gör ni för något för att lindra de ökade kostnaderna för el, ränta och bolån?

Permalänk
Medlem
Skrivet av 925a:

Sorry, Highjackar tråden en aning...

Jag har inte bott i Sverige på 7 år och mina "Svenska Nyheter" får jag från DN (hålla mig lite uppdaterad)...och, ja här...

Vad betalar ni här i igenomsnitt i EL? Jag sitter i en vindsvåning (100m2) med sydlig riktning och har solen på från 8 på morgonen till kanske 18:00 - Blir varmt, så AC (central) är på under tiden jag jobbar. Har lätt över 30 grader i hela lägenheten utan AC på (jag gillar dock värme). Jag är helt okapabel i köket så enda jag använder där är kyl/frys..och espresso maskinen. Men Jag jobbar mellan 6-18 timmar per dag, nästan varje dag...

Fick min elräkning från 28 Juli till 14 September för nån dag sedan och den låg på 350 Euro. Från räkningen: 998,2 kWh x 0,357182 euro/kWh. Ser ut att vara låst till nästan 4kr/kWh. Jag har noll koll. Är det mycket eller lite för er som bor i Sverige? Och skulle det vara mycket surt för mig, skulle det vara lite... Varför? Är inte hela Europa i kris?

Det är nog dyrt. Spot-priserna (rörliga marknadspriser) har i Spanien varit i medeltal på runt 15cent/kWh (150€/MWh) i juli-september:

https://www.omie.es/en/market-results/annual/daily-market/dai...

Skulle du binda ditt avtal nu så ligger priserna på 3-4kr/kWh, så det är rätt nära vad du betalar, men nu är ju den sämsta tiden nånsin att binda sig, om man då inte tror att priserna kommer gå upp ännu mera på sikt, vilket ju är rätt osannolikt.

Men sen är din förbrukning nog väldigt hög också, med runt 600kwh per månad. Utan uppvärmning/AC så ligger vi på runt 150kWh/månad för vitvaror, tv, datorer, tvättmaskin etc.

Visa signatur

Instead, why don't you go get me a big cup of coffee with so much fake sugar that the coffee itself gets cancer?

Louqe Ghost S1 MkII Limestone | Intel Core i5 11400F | Noctua NH-L12 Ghost S1 | Asrock B560M-ITX/AC | Crucial Ballistix 16gb 3466Mhz Cl16 | HP 3060 Ti Arctic Mod | WD Blue Nvme 1Tb | Corsair SF600 Platinum

Permalänk
Medlem

Har gjort följande sen i våras:

*Köpt en bil "billigare bil" kontant med sparade pengar (hade en leasing, största misstaget någonsin)
*Sagt upp alla försäkringar utan bil/hem
*Bytt elavtal
*Bytt bank (bostadsrätt, 1% ränta ett tag till)
*Jobbar mer extra när jag kan
*Sagt upp streaming abonnemang (Yarr!)
*Dragit ner på inköp av "onödig" elektronik (Inget nytt grafikkort eller cpu i år...)
*Mindre onödiga resor med bilen
*Handlar lite billigare varor när det gäller mat på Ica etc
*Mer matlådor på jobbet
*Bytt alla vitvaror / glödlampor etc i hemmet, sparar väl lite el får man hoppas. De skulle ändå bytas.
*Sparat mycket under goda tider som varit några år, kommer väl till användning nu och kan användas för att "investera" i bil, vitvaror etc.

Jag hade klarat mig ändå utan dessa åtgärder inga problem, men vill ha lite marginaler.
Singelhushåll, så jag är väl relativ förskonad, för mig handlar det om 1500-2000kr mer utgifter per månader för mat/el/bränsle. Räntan kommer dock gå upp snart på mitt bolån, det lägger ca 800kr till i utgiftsposten.

Visa signatur

| i9 10900K AllCore @5GHz | Gigabyte 3080 Vision OC @1845MHz (0.9v) | HyperX 32GB DDR4 @3600 MHz | LG 32'' @165Hz G-Sync | Samsung 970 Evo Plus M2 1TB | Asus ROG Strix Z490-F | Corsair RM750x | Noctua NH-D15 Cromax | FrDesign R7 | Soundblaster AE-5 | LG CX 65" | Nintendo Switch | PS5 Disc Ed. | RetroPie | One+ CE | Amiga 500 |

Permalänk
Skrivet av Henrik-W:

Den här frågan har faktiskt skrivits om tidigare på SweC: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1520746-termodynamik-o...

Den korta varianten: I ett rum som värms av en 100W lampa och ett 100W element så genereras det 185W värme. Du sparar 15% av din elförbrukning (om det var en LED-lampa du släckte) för elementet måste kompensera värmeförlusten för den del som lampan gav som värme men inte med 100W, bara de 85W som var värme.
Den upplevda effekten är inte lika våldsam i verkligheten i ett stort rum med ventilation men nu tänker vi oss ett litet rum (låda) där lampan och elementet klarar att hålla temperaturen på tex. 21C.

Så om du gör tvärtom i vår lilla låda ovan, alltså stänger av elementet, så måste du tända fler/starkare lampor eftersom 15% faller bort i form av ljus (och vi vill ju ha värme).

Hoppas det klarnade.

Låter mest som svammel och gissningar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Lite oroväckande är det vad som ser ut att hända på intäktssidan, det är ett par fackförbund som redan nu innan förhandlingarna gått ut och sagt att de inte tar hänsyn till inflationen där och att man ska förvänta sig låga ökningar (vilket blir rejäla reallönesänkningar), Metall bland annat som ju "sätter märket" för hela avtalsrörelsen.

Så priserna på mat och liknande går upp tio-tjugo procent, kostnader för bostäder potentiellt mer än så och kostnader för uppvärmning och el ser ju att flerdubblas i snitt, men att lönerna skulle gå upp också? Glöm det. Arbetstagarna måste ta ansvar för att hålla tillbaka inflationen (som deras arbetsgivare istället driver på).

Tur att jag inte jobbar på ett företag som har kollektivavtal med fackförbund som begränsar löneökningar med "tak" eller "pottar" som cheferna måste ta hänsyn till.
Har varje år fått förhandla själv med gott resultat, senast i år nästan 15% upp pga inflationen och bra arbete från min sida.
Om jag får mindre än 7-8% nästa år kommer jag säga upp mig då det än så länge finns gott om jobb som betalar mer och det vet chefen om så lär ligga i det spannet.

OnT så har jag typ inte gjort någonting, har bundet elavtal 2.5 år till och räntorna på bolånet är till största del bundna till 2024. Har dock ändrat i min Avanza portfölj och minskat belåningen på den då man nu inte får 0% ränta längre samt att vi behåller vår amortering på 2% för att minska bolånet något. Detta trots att vi inte träffas av amorteringskravet längre.

Visa signatur

Desktop: Corsair Carbide 400C | 3770K@4.4GHz | RX 6700 XT | 32GB DDR3 | RM750X | P8Z77-V Deluxe | 860 EVO 1TB
HTPC/Server: FD Array R2 | Intel i5-650 | Zotac 1156 mini-ITX H55 | 8GB DDR3 | 5st WD RED 3TB RAID 5

Permalänk
Avstängd
Skrivet av flukke:

Tur att jag inte jobbar på ett företag som har kollektivavtal med fackförbund som begränsar löneökningar med "tak" eller "pottar" som cheferna måste ta hänsyn till.

Hur företagen väljer att lägga upp det är upp till dem, facken sätter inga tak på något sätt, det är bara en myt som en del företagare sprider för att de inte vill stå för sin dåliga löneutveckling. Potten är däremot ett golv, men inte för en individ utan för en avdelning eller enhet, men det är också förhandlingsbart förstås, om företaget kan motivera lägre löner på något sätt.

Citat:

Har varje år fått förhandla själv med gott resultat, senast i år nästan 15% upp pga inflationen och bra arbete från min sida.
Om jag får mindre än 7-8% nästa år kommer jag säga upp mig då det än så länge finns gott om jobb som betalar mer och det vet chefen om så lär ligga i det spannet.

Nästa år kanske läget ser lite sämre ut förstås. Många har någon bild av att läget alltid kommer att vara som det är nu, att branschen man verkar inom alltid kommer att vara "het" och rekryterare kommer att fortsätta tjata hål i öronen på en, men det kommer ju inte att vara för evigt liksom.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av stgr:

Jag läste för några dagar sedan att hyresvärdarna kommer vilja ha upp emot 10% högre hyra generellt innan ens förhandlingarna med HGF börjat.

Jo precis. Trots att det är grymt fördelaktigt att vara hyresvärd, alla betalar sin hyra och kan de inte det så hjälper det offentliga till, och vill man få mer betalt kan man smygrenovera, det är därför vi har fått så mycket internationella riskkapitalbolag som köpt upp exempelvis gamla miljonprogrammet.

Skrivet av ztenlund:

Nu har man ju prövat den modell du uppenbarligen förespråkar. Det ledde till noll i reallöneökningar över tid. Lustigt nog har man inte hört så mycket klagomål och krav på lönesänkning när inflationsutfallet har blivit lägre än väntat. Den här situationen är knappast bra någon, men att göra om det som inte fungerade förut och hoppas på ett annat utfall ter sig inte heller särskilt smart heller. Får man inte bukt med inflationen i Sverige och andra västländer så blir förstås följden i längden att kraven måste skruvas upp, men man bör nog inte börja med att försöka backa in i framtiden med en bevisat dysfunktionell strategi.

Vad är det du menar man har prövat? Jag säger inte att facken borde kräva reallöneökningar i tre år framåt eller liknande, men att man måste gå ut högre i utgångsbuden för att få högre ökningar som resultat. 2,4% räcker inte när inflationen är 9-10%, så enkelt är det. Om det landar i säg 5% nästa år med varierande framåt beroende på inflationen exempelvis är det ju i alla fall bättre än 2,4% vilket ju hade inneburit en reallönesänkning på över 6%.

Sen att inflationen på åttiotalet enbart berodde på löneökningarna är en rejäl historieförfalskning. Det var en massa samverkande faktorer, inte minst en avreglering av finansmarknaden exempelvis.

Skrivet av kanskedet:

Räntorna höjs ju för att hushållen ska minska på sin konsumtion, och på så vis minska efterfrågan på varor och tjänster. Höjer man intäkterna lika mycket som kostnaderna ökar så bibehålls efterfrågan. Således är det bra att arbetsgivare inte höjer lönerna lika mycket som inflationen, annars fortsätter inflationen vara hög och räntorna kommer att öka ännu mer.

Det är inte syftet med att höja räntan. Vad de försöker göra är att minska inflationen genom att göra det dyrt att låna pengar och lönsamt att spara pengar. Att efterfrågan på varor går ner är en konsekvens men inte en önskad konsekvens då det riskerar att försämra ekonomin på ett flertal sätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Det är inte syftet med att höja räntan. Vad de försöker göra är att minska inflationen genom att göra det dyrt att låna pengar och lönsamt att spara pengar. Att efterfrågan på varor går ner är en konsekvens men inte en önskad konsekvens då det riskerar att försämra ekonomin på ett flertal sätt.

Jag förklarade i en tidigare post varför de här höjningarna främst handlar om att hålla takt med dollarn, men i vanliga fall så är det nog så att syftet med att höja räntan är att minska inflation genom lägre efterfrågan.

Nu råkar det vara så att många teorier från den så kallade monetaristiska skolan (t.ex. Milton Friedmans PQ=MV och Philips-kurvan) har och håller på att kastas ut ur nationalekonomiska ramverk, men centralbankernas policyn baserar sig fortfarande till viss del på dem. Den grundläggande tanken är att minska på penningmängden (M) och omsättningstaken (V) för att få ner priserna (P) för samma kvantitet (Q). Med andra ord få ner efterfrågan för att ta ner priserna.

Det här görs då genom specifikt de kanaler du nämnder - dyrare lån och ökad savings rate. Företags möjligheter till investeringar och deras lönsamhet minskar, samtidigt som konsumenter har mindre pengar att spendera när deras bostäder, bilar osv blir dyrare. Mindre pengar i fickan gör att omsättningen i ekonomin minskar, vilket sedan får sekundära följder genom lägre avkastning och högre arbetslöshet, vilket i sin tur leder till att arbetstagare har en svårare position för att förhandla om löneförhöjningar. På så sätt undviks en pris-lönespiral där förhöjningar eggar på varandra.

Sen så plockas även förväntningar med. Om marknaden förväntar sig sämre ekonomiska tider så höjs inte heller priserna för mycket, eftersom man vill sälja (produkter, tjänster eller arbete=löner) till det pris som går åt. Förväntningarna leder till att konsumtion skjuts upp och löneförhandlingar ger lägre höjningar.

MEN! Lyssnar man på ledningarna för de olika centralbankerna så handlar det här nu främst om att upprätthålla växelkurserna och att undvika importerad inflation.

Visa signatur

Instead, why don't you go get me a big cup of coffee with so much fake sugar that the coffee itself gets cancer?

Louqe Ghost S1 MkII Limestone | Intel Core i5 11400F | Noctua NH-L12 Ghost S1 | Asrock B560M-ITX/AC | Crucial Ballistix 16gb 3466Mhz Cl16 | HP 3060 Ti Arctic Mod | WD Blue Nvme 1Tb | Corsair SF600 Platinum

Permalänk

Hej en fråga. Bor i lägenhet och har smarta urtag till det mesta. Så det enda som är på är kyl/frys och en extra fryt. Men kommer ibland när inget annat är på så kan det bli 2.38kwh enligt elleverantöreren på just den timmen. Men så mkt kan inte kyl/frysen och extra frysen dra på en timme ?
Värme ingår så den är inget som drar el.
Någon som har någon ide vad det kan va ? Händer kanske någon dag hit och dit så det är inget en viss dag eller viss tid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av werter123456789:

Hej en fråga. Bor i lägenhet och har smarta urtag till det mesta. Så det enda som är på är kyl/frys och en extra fryt. Men kommer ibland när inget annat är på så kan det bli 2.38kwh enligt elleverantöreren på just den timmen. Men så mkt kan inte kyl/frysen och extra frysen dra på en timme ?
Värme ingår så den är inget som drar el.
Någon som har någon ide vad det kan va ? Händer kanske någon dag hit och dit så det är inget en viss dag eller viss tid.

De lär inte dra 2.38kWh under en timme. Kompressorn i en kyl eller frys drar sällan mer än 150 W, så om alla tre kör kompressorn kontinuerligt under en timme skulle det bli maximalt 0.45 kWh.

Men kyl och frys kan förbruka mycket onödig energi över tid om de är otäta eller om det är något fel på dem.

Du kan kontrollera att de håller rätt temperatur med en termometer. Frys bör vara omkring -18C och kyl omkring 5C.

Det är viktigt att listerna kring dörrarna är i bra skick. Och man bör rengöra baksidan av kyl och frys med jämna mellanrum.

grammatik (jo, svenska är faktiskt mitt modermål)
Permalänk
Skrivet av Iskra:

De lär inte dra 2.38kWh under en timme. Kompressorn i en kyl eller frys drar sällan mer än 150 W, så om alla tre kör kompressorn kontinuerligt under en timme skulle det bli maximalt 0.45 kWh.

Men kyl och frys kan förbruka mycket onödig energi över tid om de är otäta eller om det är något fel på dem.

Du kan kontrollera att de håller rätt temperatur med en termometer. Frys bör vara omkring -18C och kyl omkring 5C.

Det är viktigt att listerna kring dörrarna är i bra skick. Och man bör rengöra baksidan av kyl och frys med jämna mellanrum.

Okej tack för svar .
Någon anning om vad som kan dra så mkt under 1 timme ? Inte ens tvättmaskinen drar så mkt. Men konstiga är att inget är igång när den stiger upp till 1.30 kwh till 2.38kwh
?

Permalänk
Medlem

Har alltid haft bra koll på ekonomin, handlat mat som är nära bäst före datum med 50%. Bra både för ekonomin och miljön. Köpte svensk blandfärs för 45kr/kg och gjorde storkok förra veckan.

Något jag gör nu är att jag duschar direkt på gymmet istället för hemma som jag gjorde innan.
Ändrat så att varmvattenberedaren värmer på natten och inte på dagen.
Kör spotpris på elen.
Köper inte läsk utan bubbelvatten med sodastream för 29kr/patronen.
Minskad godis och småköp (som var minimalt innan).

Permalänk
Medlem

Läste en låst artikel på Expressen där man redan pratar om en ”crunch” i ekonomin pga oron inför framtiden. Det är framförallt maten som fortfarande går att göra någon om. Där pratar man att övre medelklassen måste börja räkna stålarna och handla på LiDL. Fram villaägare med obunden el. Oavsett hur effektivt (ej fjärrvärme) de har det så är det runt 1000kWh/månad när det är kallt. Sen fick Stockholm Vatten höja priset med 25% för 2023. Borätterna kommer få ökade kostnader för det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av slipbit:

Läste en låst artikel på Expressen där man redan pratar om en ”crunch” i ekonomin pga oron inför framtiden. Det är framförallt maten som fortfarande går att göra någon om. Där pratar man att övre medelklassen måste börja räkna stålarna och handla på LiDL. Fram villaägare med obunden el. Oavsett hur effektivt (ej fjärrvärme) de har det så är det runt 1000kWh/månad när det är kallt. Sen fick Stockholm Vatten höja priset med 25% för 2023. Borätterna kommer få ökade kostnader för det.

Tycker det låter som ett hälsotecken att folk måste börja ha koll på ekonomin.
När det gäller mat så räcker det nog att den övre medelklassen lär sig laga mat och slutar slänga så mkt så är dom hemma. Att gå ner på Lidl-nivå tror jag inte kommer ske.

Höjda vattenpriser låter logiskt och det välkomnar jag, men....se till att även lägenheter, hyresrätter som bostadsrätter får vattenmätare installerade och får börja betala för sin förbrukning. Nya vet jag ofta gör det men inte de äldre.

Vi kommer garanterat klara oss igenom detta och uppskatta vardagen lite mer när det vänder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av slipbit:

Läste en låst artikel på Expressen där man redan pratar om en ”crunch” i ekonomin pga oron inför framtiden. Det är framförallt maten som fortfarande går att göra någon om. Där pratar man att övre medelklassen måste börja räkna stålarna och handla på LiDL. Fram villaägare med obunden el. Oavsett hur effektivt (ej fjärrvärme) de har det så är det runt 1000kWh/månad när det är kallt. Sen fick Stockholm Vatten höja priset med 25% för 2023. Borätterna kommer få ökade kostnader för det.

Tycker det är onödigt tjafs om så kallade lågprisbutiker, och jag har sett att de tagit upp Lidl. Lidl är inte billiga, de har högre pris på sånt som pasta, ris och färsk kyckling än vilken Coop eller Ica som helst.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Petterk:

Tycker det är onödigt tjafs om så kallade lågprisbutiker, och jag har sett att de tagit upp Lidl. Lidl är inte billiga, de har högre pris på sånt som pasta, ris och färsk kyckling än vilken Coop eller Ica som helst.

Ja det är löjligt. Köp mindre halvfabrikat, sluta käka utelunch, om det inte räcker så satsa på långkok på helgen som ger lunch varje dag eller liknande. Jag käkar hellre en halv portion god mat än två portioner billig skit som smakar äckligt liksom, vilket ofta är fallet om man handlar på Lidl.

Permalänk
Medlem

Mina förändringar består av ...
- Betalat av studielånet för att minska de rullande månadskostnaderna.
- Sagt upp Amazon Prime.
- Börjat dela Netflix-konto med en bekant.
- "Flyttat" YouTube Premium till Polen (halva priset).
- Sagt upp Expressen Premium.
- Ändrat rutinerna för sparande, lägger nu mer i IPSn än på ISKn. För mig utan tjänstepension innebär det mer tillbaka på skatten.
- Avinstallerat Wolt, Uber Eats och Foodora. Snabbmat som jag inte orkar hämta själv får jag klara mig utan.
- Börjat släcka efter mig i rum där jag inte är.
- Börjat stänga av TV/dator fortare.
- Börjat planera inköpen av mat bättre.
- Dumpat köttfärs för blandfärs.
- Dragit ner underhållsvärmen i sommarstugan.

Har sedan tidigare bra koll på att hem/bilförsäkring är de billigaste man kan få för pengar.

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Ja det är löjligt. Köp mindre halvfabrikat, sluta käka utelunch, om det inte räcker så satsa på långkok på helgen som ger lunch varje dag eller liknande. Jag käkar hellre en halv portion god mat än två portioner billig skit som smakar äckligt liksom, vilket ofta är fallet om man handlar på Lidl.

Lidl har givetvis kampanjvaror, men det har ju alla andra kedjor också.

Men jag blir ju inte så nöjd om jag går in i butiken och i princip bara kommer ut med en fryspizza. Även om du är arbetslös kommer du inte orka gå runt i 3 butiker heller, så utbud har betydelse. Lidl är ju lite av ett skämt jämfört med andra tyska butiker.

Wow Lidl har denna vecka Kronfågel lårfilé för 119 kr/kg, men Ica som är lika smidigt att ta sig till med bil (men inte lika smidigt att gå till där jag bor då) har Kronfågel minutfilé eller kycklingfilé för 119 kr/kg. Vill jag ha billig kyckling är Willys som i mitt fall ligger nästan bredvid Lidl givetvis billigare då de har färsk import.

När det gäller kyckling kan man ju också vänta tills Ica, Coop eller Willys har hel färsk för typ 30 kr/kg och köra helstekt.

Nu låter det som du hellre svälter, men det gör du ju inte om du äter ett knäckebröd eller två till den mindre måltiden Du kan ju också fylla måltiden med något annat än billig falukorv.

Är övertygad att du (som i allmänheten) äter billigare om du har ett större utbud och faktiskt kan ha koll på vilka varor och vart varorna finns i butiken, förutsatt att du faktiskt vill laga mat då som du säger annars hittar man väl snart delidisken och äter dyra ostar, rökt lax och färdiga röror.

Permalänk
Medlem

Lidl är dyrt som tusan ibland. Köper deras kampanjvaror. Som de har på torsdagar. Men mat går inte handla liksom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Ja det är löjligt. Köp mindre halvfabrikat, sluta käka utelunch, om det inte räcker så satsa på långkok på helgen som ger lunch varje dag eller liknande. Jag käkar hellre en halv portion god mat än två portioner billig skit som smakar äckligt liksom, vilket ofta är fallet om man handlar på Lidl.

Och sen alla de där Findus/dafgård frysta färdigrätter. Fy f*n för de. Näringsmässigt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av slipbit:

Och sen alla de där Findus/dafgård frysta färdigrätter. Fy f*n för de. Näringsmässigt.

Felix red Thai curry. Färsk soppa. Där har ni färdigmatens höjd.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Petterk:

Lidl har givetvis kampanjvaror, men det har ju alla andra kedjor också.

Jo absolut. Kampanjvaror kollas alltid och det styr ju om jag tar Ica, Hemköp eller (dock sällan) Willys som är de närmaste här, eller Konsum finns också men jag vet inte vad de gör egentligen.

Citat:

Men jag blir ju inte så nöjd om jag går in i butiken och i princip bara kommer ut med en fryspizza. Även om du är arbetslös kommer du inte orka gå runt i 3 butiker heller, så utbud har betydelse. Lidl är ju lite av ett skämt jämfört med andra tyska butiker.

Jo och det kostar ju att gå runt och leta också liksom. Min tjejs föräldrar är väldigt "sparsamma", de åker nästan alltid runt till minst tre butiker vid varje handling, men de lär ju komma billigare undan om de bara hade gått till den stora Hemköp som ligger typ hundra meter från dem istället för att köra runt ett antal kilometer för att få de bästa erbjudandena.

Citat:

Wow Lidl har denna vecka Kronfågel lårfilé för 119 kr/kg, men Ica som är lika smidigt att ta sig till med bil (men inte lika smidigt att gå till där jag bor då) har Kronfågel minutfilé eller kycklingfilé för 119 kr/kg. Vill jag ha billig kyckling är Willys som i mitt fall ligger nästan bredvid Lidl givetvis billigare då de har färsk import.

När det gäller kyckling kan man ju också vänta tills Ica, Coop eller Willys har hel färsk för typ 30 kr/kg och köra helstekt.

Jo och man får ju räkna på totalkostnaden. Hel kyckling är ofta billigt exempelvis men hur mycket använder man egentligen? En hel kyckling för 50-60 kronor ger ju ofta bara en middag ändå, kanske med lite rester till en lunch eller så, men ett paket filéer för säg 90 kronor för 800 g kanske ger två middagar, och ändå med lite rester till lunch typ.

Citat:

Nu låter det som du hellre svälter, men det gör du ju inte om du äter ett knäckebröd eller två till den mindre måltiden Du kan ju också fylla måltiden med något annat än billig falukorv.

Svälter gör jag verkligen inte, utan det handlar ju om värdet av något gott. Min tjej och jag hade väldigt olika uppfattning om sånt här när vi flyttade ihop. Till exempel köper jag gärna vällagrad ost trots att den är dyr, dels för att den är mycket godare men också för att det faktiskt inte behövs lika mycket då den lagrade osten har mer smak. Så hellre en macka med en skiva vällagrad ost än en macka med tre skivor Åseda, hushållsost eller liknande, och det lär bli billigare också. Sen om man gör pizza exempelvis går det ju åt lika typ mycket ost ändå, så ekonomiskt blir det inte alltid en vinst, men smakmässigt är det ju det. Men det gäller ju också typ kött. Jag köper hellre en liten bit ryggbiff var och äter mer sås och potatis, än en jättepannbiff på blandfärs eller något. Eller käkar linsgryta en dag eller två för att få något mer "lyxigt" nästa dag än köttbullar eller falukorv varje dag liksom.

Citat:

Är övertygad att du (som i allmänheten) äter billigare om du har ett större utbud och faktiskt kan ha koll på vilka varor och vart varorna finns i butiken, förutsatt att du faktiskt vill laga mat då som du säger annars hittar man väl snart delidisken och äter dyra ostar, rökt lax och färdiga röror.

Jo. Ärligt talat så har jag inte förändrat mina inköp av livsmedel särskilt, även om jag kanske letar lite mer efter erbjudanden på typ kaffe och sånt som verkligen har gått upp, och förstås köper på mig mer av saker som håller lite längre när det är billigt. Men min ekonomi har inte påverkats så mycket heller, jag har inga lån (förutom CSN och där kommer väl smällen nästa år), och vi förbrukar bara typ 200 KWh per månad. Jag hade också en leasingbil jag lämnade tillbaka i våras och har köpt en lite äldre bil istället (för typ 80K), vilket än så länge har besparat mig nästan 4000 i månaden som leasingen kostade, dock har jag ökat på sparandet för att komma ikapp kostanden för bilen och jag kan väl inte räkna med att den inte kommer att kräva dyra reparationer framöver. Däremot har jag snålat lite på luncherna. Tidigare köpte jag lunch från restaurang 4-5 dagar i veckan trots hemarbete sådär 3-4 dagar i veckan, nu kör jag mer på rester, mackor eller till och med en och annan frysmat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Tycker det är onödigt tjafs om så kallade lågprisbutiker, och jag har sett att de tagit upp Lidl. Lidl är inte billiga, de har högre pris på sånt som pasta, ris och färsk kyckling än vilken Coop eller Ica som helst.

Jag ställer mig lite tveksam till att Lidl inte skulle vara billigare än ICA eller Coop, särskilt om man jämför med ICA eller Coop av samma storlek och i samma område. De minskar kostnaderna genom att inte ha många val och lite personal och det gör inte ICA eller Coop.

Permalänk
Medlem
Skrivet av slipbit:

Och sen alla de där Findus/dafgård frysta färdigrätter. Fy f*n för de. Näringsmässigt.

Absolut inget fel när det gäller näringen. Men frusen mat överlag är inget vidare jämfört med nylagat.

Hemlagat är inte så billigt om man räknar på totalkostnaden. Men använder man billiga ingredienser och gör storkok så är det oslagbart såklart.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jo och man får ju räkna på totalkostnaden. Hel kyckling är ofta billigt exempelvis men hur mycket använder man egentligen? En hel kyckling för 50-60 kronor ger ju ofta bara en middag ändå, kanske med lite rester till en lunch eller så, men ett paket filéer för säg 90 kronor för 800 g kanske ger två middagar, och ändå med lite rester till lunch typ.

Nja, man får ju ha lite portionskontroll och planering.

Brukar själv göra det ganska enkelt, när jag helsteker den kanske jag äter bröstfilén med ris och sås, då har jag en bröstfilé kvar till en annan måltid, lår/ben till en tredje och resten blir kycklinggryta eller åker ner i en currypasta. Fyra måltider för 45 kr kyckling är ju bättre än fyra för 110 kr.

Är man en hel familj blir det nog inte rester kvar vilket du än väljer av de två

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Jag ställer mig lite tveksam till att Lidl inte skulle vara billigare än ICA eller Coop, särskilt om man jämför med ICA eller Coop av samma storlek och i samma område. De minskar kostnaderna genom att inte ha många val och lite personal och det gör inte ICA eller Coop.

Låter som marknadsföring.

När Netto i min gamla hemort blev Coop så ökades utbudet och priserna är i många fall bättre.

På matkasseundersökningar kan Coop ibland hamna lite sämre till, men undersökningarnas underlag kommer inte matcha vad du eller jag handlar eller räkna in medlemsrabatter och bonusar. PRO kan inte ha med Lidl i sin undersökning då de inte har tillräckligt med samma märkesvaror för att få ihop kassen. Småbutikerna gör sig ofta bra i prisundersökningar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Låter som marknadsföring.

När Netto i min gamla hemort blev Coop så ökades utbudet och priserna är i många fall bättre.

På matkasseundersökningar kan Coop ibland hamna lite sämre till, men undersökningarnas underlag kommer inte matcha vad du eller jag handlar eller räkna in medlemsrabatter och bonusar. PRO kan inte ha med Lidl i sin undersökning då de inte har tillräckligt med samma märkesvaror för att få ihop kassen. Småbutikerna gör sig ofta bra i prisundersökningar.

För butiker brukar marknadsföra med vi har färre varor och mindre personal för att hålla nere kostnaderna. Färre varor ger fler volymfördelar och färre personal minskar kostnaderna. Hyrorna borde vara likadana dvs slutresultatet är lägre priser.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av slipbit:

Och sen alla de där Findus/dafgård frysta färdigrätter. Fy f*n för de. Näringsmässigt.

Ja, varken goda eller nyttiga. Men Lidls varianter är ju några resor värre, i alla fall de fåtalet jag testat. Men bor man hyfsat nära en Picard så tycker jag deras frysrätter är minst ett par snäpp bättre, även deras billigare rätter som denna slår ju allt från Findus liksom.

Skrivet av stgr:

Felix red Thai curry. Färsk soppa. Där har ni färdigmatens höjd.

Jag har inte testat just den, men det finns ju bättre och sämre rätter. Några jag har kört en del är Garants frysta pajer som är snäppet bättre än Felix, Dafgårds och så, och tidigare i alla fall så var de rätt billiga med, två för 45 tror jag var standardpriset rätt länge. Men som sagt, kolla in Picard.

Skrivet av Petterk:

Nja, man får ju ha lite portionskontroll och planering.

Brukar själv göra det ganska enkelt, när jag helsteker den kanske jag äter bröstfilén med ris och sås, då har jag en bröstfilé kvar till en annan måltid, lår/ben till en tredje och resten blir kycklinggryta eller åker ner i en currypasta. Fyra måltider för 45 kr kyckling är ju bättre än fyra för 110 kr.

Är man en hel familj blir det nog inte rester kvar vilket du än väljer av de två

Tja vi är tre personer så båda filéerna plus klubborna brukar gå åt till en middag, det som är kvar kan man ju göra en sallad på eller så kanske men det är inte så mycket. Sex-sju filéer räcker däremot till två "fullstora" middagar minst, gör man någon gryta, tacos, paj eller liknande räcker de ofta ännu längre.

Permalänk
Medlem

På tal om färdigmat så föredrar jag faktiskt ärtsoppa eller risgrynsgröt framför alla färdigrätter jag testat och de brukar bara gå på ca 10 kr för 500 g. Fattar inte hur vissa färdigrätter kan kosta runt 80 kr, det får jag en kebabtallrik för på pizzerian.

Visa signatur

🏬: B550M DS3H 🔲: Ryzen 5 5600X ❄️: Freezer 34 eSports 🏴: RTX 3060 Ti Ventus 2X OC
🗄️: Stronghold 🔌: RM650 (2019) 🎞️: 32 GB DDR4 3200 MHz CL16 💾: CS3030 1 TB
⌨️: E9270P/MK730 (MX Red)/G80-3000N (MX Silent Red) 🖱️: Xlite V2 Mini/G603/MX Vertical
🎧: Edition XS/Astro A50/GSP 370/ATH-SR30BT/TAT2206 📶: Archer C6 📱: Pixel 6a
🖥️: OLED55BX/276E8VJSB

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Tja vi är tre personer så båda filéerna plus klubborna brukar gå åt till en middag, det som är kvar kan man ju göra en sallad på eller så kanske men det är inte så mycket.

Vad är det för storlek på kycklingen? De kycklingarna vi köper brukar ligga på 1.6-1.8 kg så det brukar definitivt bli mer mat en till en middag för oss.

Permalänk
Lego Master

Började fundera på om jag skulle bjuda in farsan att bo hos oss istället. Han har ett stort jäkla hus själv, kan inte vara gratis att värma upp. Om han stänger ner huset och flyttar hit kan vi dela på elräkningen här istället.

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield