Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Adapter "tystar nätverk" för kräsna ljudentusiaster

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

Vill man vara riktigt nogrann kan man ta .WAV-filer som skiljer sig, köra dem genom någon lämplig DAW och fasvända EAC-rippen mot dem och se vad som trillar ut i faktiskt ljudsskillnder. Misstänker att det inte är så mycket mer än enstaka knäppningar.

Själv skulle jag skriva ett program som plockar ut ljuddatat från två eller flera filer, tar hänsyn till att de kan ha olika antal null samples i början och synkar upp dem, och sedan jämför tills det blir fel. Eller så både man få ut rå PCM-data med ffmpeg... Helt allvarligt, jag skiter i den här debatten nu, jag vill bara veta varför filerna skilde sig.

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

Nej det är inte lögn, det är sant. Bara för att du har bevittnat en lyckad bilresa betyder det inte att alla som pratar om trafikolyckor ljuger, eller hur?

Läsningar av ljudskivor går oftast bra, och nästan alltid "bra nog", men det är inte det samma som garanterat korrekt.

Kunskap om problemen med ljudskivor är av naturliga skäl (nästan ingen köper dem längre) på väg att gå ur historien, men det finns fortfarande ett antal artiklar om det om man faktiskt är intresserad. Här är en jag minns från några år sedan:

https://john-millikin.com/%F0%9F%A4%94/why-i-ripped-the-same-...

Relevant citat (min framhävning):

"On Saturday morning I bought five new CD drives from different brands[3], tried rips on all of them, and found one that could maintain sync through the broken track. Unfortunately the confirmation rip failed to verify – there were about 20,000 bytes different betwen each rip."

Han fick alltså en wav-fil från spelaren, och hade han inte varit nörd hade han trott att den var korrekt.

Separat från anekdoter så kan man ju också fundera ett tag på varför de mest avancerade rippningsprogrammen använder sig av en crowdsourcad verifieringsdatabas. Det vore ju en helt onödig funktion om det vore så att varje läsning alltid garanterat är bit-korrekt.

Jo, det finns både skit bakom spakarna och dåliga prylar, vet man inte hur man skall göra rätt så kan det bli fel, självklart förekommer en massa bitfel i alla möjliga sammanhang. Han lyckades ju sedan rippa rätt efter att fått kritik på hans metod. Audio CD är ju som sagt ett speciellt kapitel då det är framtaget för att inte kunna kopieras perfekt och dessutom kunna spelas i billiga CD-Spelare. Pioneer tror jag det var som visade vad en dyr spelare kunde åstakomma, de sågade med bågfil igenom en CD-skiva och kunde ändå spela upp den utan hörbara fel (minns ej men tror inte det var en bitperfekt kopia, troligen användes delvis interpolering). Även denna anekdot är irrelevant. bits är inte qbits, vill du garantera en bitsäker överföring mellan punkt a och b är det inte svårt att åstakomma med relativt låg overhead, med hög overhead kan man åstakomma detta utan buffer i realtid. man kan kopiera filer på detta sätt med felkorrigering bitkorrekt i en oändlighet utan att någon bit ändras om man vill, vill man lämna utrymme för fel så är det också möjligt men dagens billigaste moderna hård och mjukvara kan du garantera bitsäker koppling över hur mycket skitrouters som helst utan bitförluster.

Igen det handlar om en nätverksprodukt som skall sättas mellan en NIC och en ethernetkabel. Den har absolut noll berättigande all försök att påstå att den kan ha ett syfte eller användningsområde utanför lurendrejeri är lögn. Att klassificera folk som vet detta relativt enkla begrepp som pöbel är oerhört ignorant (jag skulle säga korkat) och leder till att andra människor försätts i ignorans pga tilltron till skribenten, det är i högsta grad klandervärt och bör angripas.

Jag fann inte artikeln (Sweclockers) som sådan något mer än uppenbar ironi mot HiFi-branschen precis som källmaterialet också har en klart sarkastisk ton mot iden att denna dongel skulle vara något mer än ett scam.

[Edit]
Nu har jag mer nogsamt läst artikeln om den misslyckade rippen, uppföljningsartikeln är ju betydligt mer upplyst och beskriver hur just detta är ett medvetet skapat problem som gjorde att firmwares som inte var helt korrekta kunde misstolka modulerad information som headers. Tack för tipset, kul läsning men bevisar fortfarande att när det blir fel så märks det och det betyder att data kan omsändas eller omläsas. Är det fysiska fel på en CD så har ju inte det något med brister i binär data att göra, klipper man ethernetkabeln kommer det heller inte att fungera oavsett hur bra felkorrigering man har, men det kan inte slinka igenom felaktiga bits obemärkt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

Fast var i tråden säger jag att iSilencer är något att ha?

Att jag vill förklara och förstå produktens existens är inte samma sak som att förespråka eller rekommendera den.

Ifall någon (som fortfarande läser) orkar backa så jag flera gånger uttryckt med fetat text vad min personliga åsikt är.

Men nu börjar jag känna att det är dags att avfölja tråden. Trevlig helg alla! Hoppas ni får en jitterfri helg!

Jag backar och läser detta;

Skrivet av Laxpudding:

Hur signalöverföring[*] fungerar ned på minsta nivå och hur problemen kan fortplanta sig i ändarna – det är bortom min kunskapsnivå. Helt klart finns det situationer där det är konkreta problem med signalöverföring[*], likaväl som det finns situationer där man kan diskutera när man når inbillningens gräns.

När jag i mitt jobb får möjlighet att träffa på dem som kan sin sak försöker jag fånga pusselbitar av information och förklaringar så gott det går. Ämnet är i alla fall så pass komplext att man kan bygga en hel livstid av kunskap och karriär på hur signalöverföring[*] fungerar i teori och praktik. Vilket jag inte har tiden och plats i hjärnan för.

Effekten blir ett kunskapsglapp som slår åt två håll. Jag kallar dem för enkelhetens skull typ A och B. Samt varianten + vilka uttrycker sig på forumet:

(A) Positiva vibbar av samma sort som med quantum woo-principen. Man läser in mer personliga värderingar och känslor om "värme," "renhet", "naturligt" etc. än vad den neutrala fysiken någonsin har kunnat underbygga. Här på Swec är det kanske ett inlägg på hundra eller färre som uttrycker dessa åsikter. Det är en typ av fördummelse som jag personligen starkt ogillar när det handlar om kvacksalveri i ordets ursprungliga betydelse.

(B) Negativ skepsis åt andra hållet går ut på att raljera om "snake oil" och att avfärda allt annat som bluff. Signalöverföring[*] är ettor och nollor i sladden och allting har absoluta svar. Vilket är en annan typ av fördummelse även det. Och vad jag skulle säga är ännu starkare knutet till känslor och identitet.

(+) Pusselbitaren har några faktiskt pusselbitar om ämnet och kan ge ett delsvar. Inser ofta sin egen begränsning och lyckas därför undvika allt för stora känslor. Men kan också vara A+ och B+ och använda favoritpusselbiten som slagträ i diskussionen om sanningen om signalöverföring[*]

Med andra ord: Det är väldigt få här på forumet som egentligen kan ämnet på djupet och har en saklig inställning. De personer som verkligen kan förklara kommer istället dra sig från att svara. Jag förstår varför eftersom när de personerna öppnar munnen möts de av antingen typ (A) eller typ (B) där typ (B+) oftast är den värsta.

[*]"Signalöverföring" kan förstås ersättas av vilket annat komplicerat ämne som helst.

Jag missförstår tydligen men jag läser det som att man inte rakt av kan skriva att produkten i fråga är lurendrejeri utan att hamna i klass (B+) hade jag kunnat något om ämnet jag dragit mig för att svara. Nu är jag fördummande, skriver i affekt och min kunskap är inte kunskap utan åsikter som kommer från känslor och identitet.

Tycker du att denna generalisering av medlemmarna på Sweclockers är nödvändig att sprida i forumet? Bidrar den till något? Vad är syftet?

Jag vet att produkten är snakeoil. Det är enkelt att bevisa. Internet skulle inte fungera om det skulle behövas en sån där dongel på all nätverksutrustning för att slippa bitfel. Jag behöver inte kunna ett skit om CD-Audio, HDMI, OSI-lager, jitter, galvanisk isolering eller något annat. Nu kan jag en hel del om nätverk men det behövs inte. Precis som att du kan bedöma bildskärmar utan att förstå kvantfysik och fotoner. Man har fastlagda fakta som man utgår ifrån är sanna, annars skulle det ta en evighet att bevisa de mest banala självklarheterna. Om du inte har samma faktagrund som mig så blir det såklart svårt. Jag anser att det finns en förståelse generellt för att vi kan skicka saker över internet helt säkert utan bitfel med extremt låg fördröjning. Trist om det kunde bli bitfel när jag betalade räkningarna, eller hur? Tar det skitlång tid att betala räkningarna för att datat är säkrat hela vägen? Nej, det sker i "realtid".

Vad är ditt syfte? Varför tillskriver du mig härskartekniker, "mår inte bra" etc? Varför kan du inte svara på vad jag skriver istället för att berätta för mig och alla andra vem du tycker jag är?

I slutändan ligger bevisbördan på säljaren, här kan jag inte hittat något öht.

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

Nej det är inte lögn, det är sant. Bara för att du har bevittnat en lyckad bilresa betyder det inte att alla som pratar om trafikolyckor ljuger, eller hur?

Måste bara kommentera denna analog...
Om vi skall göra det till vad jag bevittnat.

Jag har jobbat med digitala nätverk i över 30 år, jag har sett mer än en lyckad bilresa. Jag har också sett en och annan trafikolycka.

Men nu pratar vi om IP-nät, närmare bestämt musik över ip över ethernet.

DET KAN INTE BLI BITFEL SOM SLINKER IGENOM OBEMÄRKT (ok, det finns en teoretisk att fler bits hoppar fel på ett sätt att det skulle kunna hända men troligen någon gång vart tusende år eller i den storleksordningen).

Det finns liksom inget mer att diskutera, alla andra påståenden är dikt och förbannad lögn.

Däremot kan det senare flippas bitar av olika anledningar ffa kosmisk strålning, detta kan dock inte avhjälpas mha en dongel på nätverkssladden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

Nej det är inte lögn, det är sant. Bara för att du har bevittnat en lyckad bilresa betyder det inte att alla som pratar om trafikolyckor ljuger, eller hur?

Läsningar av ljudskivor går oftast bra, och nästan alltid "bra nog", men det är inte det samma som garanterat korrekt.

Kunskap om problemen med ljudskivor är av naturliga skäl (nästan ingen köper dem längre) på väg att gå ur historien, men det finns fortfarande ett antal artiklar om det om man faktiskt är intresserad. Här är en jag minns från några år sedan:

https://john-millikin.com/%F0%9F%A4%94/why-i-ripped-the-same-...

Relevant citat (min framhävning):

"On Saturday morning I bought five new CD drives from different brands[3], tried rips on all of them, and found one that could maintain sync through the broken track. Unfortunately the confirmation rip failed to verify – there were about 20,000 bytes different betwen each rip."

Han fick alltså en wav-fil från spelaren, och hade han inte varit nörd hade han trott att den var korrekt.

Separat från anekdoter så kan man ju också fundera ett tag på varför de mest avancerade rippningsprogrammen använder sig av en crowdsourcad verifieringsdatabas. Det vore ju en helt onödig funktion om det vore så att varje läsning alltid garanterat är bit-korrekt.

Fast den där länken handlar om cd-sivor som är skapade med fel medvetet för att försöka hindra kopiering, dvs man har medvetet gjort så att felkorrigeringskoderna blivit felaktiga.

Visa signatur

|Ryzen 5800x3d|RX 7900XTX Hellhound|Asus Prime X370 Pro|32GiB Corsair 2400MHz CL16 Vengeance|Corsair HX1000i|Fractal Define R5|LG 45GR95QE|Corsair K100|Razer DeathAdder V3 Pro|Ubuntu 23.10|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Laxpudding:

@F.Ultra: Jättebra att du också rippade med EAC och program under linux som följer EAC-principen.

Mitt test handlade däremot om att rippa med *andra program* än EAC för att se om det skiljde sig mellan spelarna och program, till exempel att rippa via iTunes anno tidigt 00-tal.

Jag tog ju också en kopia via Filer.

Visa signatur

|Ryzen 5800x3d|RX 7900XTX Hellhound|Asus Prime X370 Pro|32GiB Corsair 2400MHz CL16 Vengeance|Corsair HX1000i|Fractal Define R5|LG 45GR95QE|Corsair K100|Razer DeathAdder V3 Pro|Ubuntu 23.10|

Permalänk
Medlem
Skrivet av F.Ultra:

Fast den där länken handlar om cd-sivor som är skapade med fel medvetet för att försöka hindra kopiering, dvs man har medvetet gjort så att felkorrigeringskoderna blivit felaktiga.

Det du beskriver är vanligt förekommande, och poängen här är inte om felet är medvetet eller omedvetet, poängen är att du får ett resultat som inte är en identisk kopia och ingen indikation om att något gick fel. Man måste jämföra med en annan ripp för att se om de diffar och därmed konstatera att något är fel.

Några verkar tro att sådant är omöjligt bara för att CD-skivor är digitala, men felkorrigeringen på ljudskivor är alltså designad för att ge hörbart perfekta resultat, inte bit-perfekta resultat.

För den som pedantiskt vill ha en bit-perfekt kopia är det avgörande, för den som bara vill att det skall låta bra spelar det förmodligen aldrig någon roll.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Måste bara kommentera denna analog...
Om vi skall göra det till vad jag bevittnat.

Jag ser en risk att kommentaren kan bli en halmgubbe om musik över nätverk när liknelsen gällde rippning av CDDA.

Edit: Helt rätt om nätverkstrafik och produktens värdelöshet förstås, tänkte inte på att du kanske missat mina tidigare inlägg där jag framför samma argument som du gör här.

Tillägg
Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

Jag ser en risk att kommentaren kan bli en halmgubbe om musik över nätverk när liknelsen gällde rippning av CDDA.

Edit: Helt rätt om nätverkstrafik och produktens värdelöshet förstås, tänkte inte på att du kanske missat mina tidigare inlägg där jag framför samma argument som du gör här.

Tråden handlade om en nätverksprodukt, om fler börjar använda CD-Audio som någon liknelse så borde den ju hålla? Ja det är en värdelös liknelse men de exempel som skall påvisa att som du säger, CD-Audio inte har felkorrigering för att korrigera bitar stämmer inte, är det för stora fel används interpolering ja, men börjar det totalt falla mot nätverksliknelsen. Sedan så är ju inte avsikten med CD-Audio att det skall gå att kopiera så då blir det ännu mer fel. Exemplet du tar fram visar på vad jag påstår, dvs att det inte blir lite olika bitströmmar när man läser en CD I NORMALFALL. Vill man få fel eller inte vet hur man gör rätt så självklart kan det bli fel. Det är inte en begränsning i digitala format.

Halmgubben om något är väl just exemplet på hur digitalt inte är bitsäkert med en felaktig rippning som exempel/bevis i en tråd som handlar om en nätverksprodukt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

Några verkar tro att sådant är omöjligt bara för att CD-skivor är digitala, men felkorrigeringen på ljudskivor är alltså designad för att ge hörbart perfekta resultat, inte bit-perfekta resultat.

Ingen påstår att det inte kan finnas fel som är större än som går att korrigera, däremot är det lögn att påstå att min inte märker detta bara för att normal Audio-CD-spelare inte rapporterar dessa del om den lyckas med interpolering. Rippar man gör man det digitalt i en dator och kan med rätt mjukvara se om det finns fel, korrigerbara eller inte.

Det är designat för att ge bit-perfekta resultat när möjligt, försök inte påstå något annat för det är en lögn.

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av F.Ultra:

Jag tog ju också en kopia via Filer.

Ifall du tog samma spelare och rippade med två olika program och fick samma resultat på ripparna bekräftar du mitt resultat. Det var först med EAC jag fick konsekvens mellan två olika spelare, Plextorn och den inbyggd i PC: (som jag vill minnas vad HP). Powerbookens läsare kunde jag inte köra EAC eftersom EAC kräver Windows.

Problemet med Red Book är i första hand olika cd-läsare = olika rippar. Det är orsaken till program som EAC och Accuraterip existerar till att börja med. Om det alltid blev konsekventa resultat från Red book hade programmen aldrig behövts.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

är det för stora fel används interpolering ja

Exakt. Osynlig dataförlust med andra ord.

När man började lagra generell data på CD-mediet fick man uppdatera standarden (Red Book vs Yellow Book) just för att lägga till checksummorna och felkorrigeringen som behövs för att garantera bit-perfekta resultat.

Detta är en skillnad som är ny kunskap för många. Till och med i den nuvarande tråden har vissa (ingen nämnd ingen glömd) med stort förtroende argumenterat att ljudskivor fungerar precis som programvaruskivor från MSDN.

Några av de som trodde det kanske tänker annolunda nu några dagar senare men vem vet. Sedan är det ju retro-kuriosa oavsett i 2023, och knappast värt att tjata mer om på en söndag som redan är bestulen på en timme.

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

Exakt. Osynlig dataförlust med andra ord.

När man började lagra generell data på CD-mediet fick man uppdatera standarden (Red Book vs Yellow Book) just för att lägga till checksummorna och felkorrigeringen som behövs för att garantera bit-perfekta resultat.

Detta är en skillnad som är ny kunskap för många. Till och med i den nuvarande tråden har vissa (ingen nämnd ingen glömd) med stort förtroende argumenterat att ljudskivor fungerar precis som programvaruskivor från MSDN.

Några av de som trodde det kanske tänker annolunda nu några dagar senare men vem vet. Sedan är det ju retro-kuriosa oavsett i 2023, och knappast värt att tjata mer om på en söndag som redan är bestulen på en timme.

Hårdvaran är den samma vare sig det är audio eller data, firmware och annan mjukvara avgör vad som kommer ut i andra änden, det är därmed enkelt att behandla en Audio-CD com en CD-Rom om man vill. Att interpolera data är inget krav, det är en del av Audio-CD-Specifikationen som man inte behöver hålla sig till om man gör en CD-Rom-läsare utan realtidsuppspelning av audio. Det finns ingen magisk skillnad mellan audio-cd och CD-rom som skulle göra audio-cd mer sannolikt för bitfel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

Exakt. Osynlig dataförlust med andra ord.

What? Hur vet inte mjukvaran om att den interpolerar, är det på något sätt inbyggt i lasern?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Mordekai:

What? Hur vet inte mjukvaran om att den interpolerar, är det på något sätt inbyggt i lasern?

Inte i själva lasern, men i CD-läsarens hårdvara (eller firmware).

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

Hårdvaran är den samma vare sig det är audio eller data, firmware och annan mjukvara avgör vad som kommer ut i andra änden, det är därmed enkelt att behandla en Audio-CD com en CD-Rom om man vill. Att interpolera data är inget krav, det är en del av Audio-CD-Specifikationen som man inte behöver hålla sig till om man gör en CD-Rom-läsare utan realtidsuppspelning av audio. Det finns ingen magisk skillnad mellan audio-cd och CD-rom som skulle göra audio-cd mer sannolikt för bitfel.

Det var en vild gissning av dig, men tyvärr helt fel. Jämför Red Book Audio- och CD-ROM-specifikationerna. Wikipedia sammanfattar det rätt väl.

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phod:

Det var en vild gissning av dig, men tyvärr helt fel. Jämför Red Book Audio- och CD-ROM-specifikationerna. Wikipedia sammanfattar det rätt väl.

En CD-Romläsare (Hårdvara) kan läsa samma skiva (Mjukvara) som en Audio-CD-läsare (hårdvara). Samma hårdavar (CD_Rom-läsare) kan också läsa annan mjukvara (CD-ROM). Är det tydligare?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phod:

Det var en vild gissning av dig, men tyvärr helt fel. Jämför Red Book Audio- och CD-ROM-specifikationerna. Wikipedia sammanfattar det rätt väl.

https://www.epanorama.net/documents/pc/cdaudio.html#:~:text=A....

Permalänk
Medlem

Var det en vild gissning att CD-skivor var hårdvara? Tyvärr helt fel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

En CD-Romläsare (Hårdvara) kan läsa samma skiva (Mjukvara) som en Audio-CD-läsare (hårdvara). Samma hårdavar (CD_Rom-läsare) kan också läsa annan mjukvara (CD-ROM). Är det tydligare?

Inte ett dugg, nu blandar du ihop begrepp också.

Läste du inte på länkarna i mitt förra inlägg? Yellow Book-standarden bygger på Red Book-standarden, och har utöver det mer error detection och correction med Mode 1, vilket är vad alla data CDs använder. Det står klart och tydligt på Wikipedia-sidorna.

Visa signatur

Bra, snabbt, billigt; välj två.

Ljud
PC → ODAC/O2 → Sennheiser HD650/Ultrasone PRO 900/...
PC → S.M.S.L SA300 → Bowers & Wilkins 607

Permalänk
Hedersmedlem

Tycker inte artikeln verkar säga emot föregående inlägg särskilt bra.

Här är en ganska bra artikel: http://dbpoweramp.com/spoons-audio-guide-cd-ripping.htm

Jag förstår dock inte riktigt. Varför tror du att program som ExactAudioCopy finns om det bara var så enkelt som att kopiera datan från skivan 100% bitexakt? Det de gjort i årtionden är ju att läsa om och om igen och försöka välja det vanligaste värdet.

AccurateRip kom sedan för att verifiera att din rip är samma som andras, och därmed minska sannolikheten att något är fel kraftigt.

Varför skulle de ha utvecklat såna program om det var fullkomligt meningslöst? Svaret är inte samma som vad denna tråden från början handlade om, eftersom det är gratisprogram.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phod:

Inte ett dugg, nu blandar du ihop begrepp också.

Läste du inte på länkarna i mitt förra inlägg? Yellow Book-standarden bygger på Red Book-standarden, och har utöver det mer error detection och correction med Mode 1, vilket är vad alla data CDs använder. Det står klart och tydligt på Wikipedia-sidorna.

Det är skillnader i mjukvara vilket det såklart är. Hårdvaran är densamma (firmware dvs mjukvara skiljer sig åt mellan i princip alla läsare oavsett primärt syfte).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thomas:

Tycker inte artikeln verkar säga emot föregående inlägg särskilt bra.

Här är en ganska bra artikel: http://dbpoweramp.com/spoons-audio-guide-cd-ripping.htm

Jag förstår dock inte riktigt. Varför tror du att program som ExactAudioCopy finns om det bara var så enkelt som att kopiera datan från skivan 100% bitexakt? Det de gjort i årtionden är ju att läsa om och om igen och försöka välja det vanligaste värdet.

AccurateRip kom sedan för att verifiera att din rip är samma som andras, och därmed minska sannolikheten att något är fel kraftigt.

Varför skulle de ha utvecklat såna program om det var fullkomligt meningslöst? Svaret är inte samma som vad denna tråden från början handlade om, eftersom det är gratisprogram.

Det beror på firmware som var skrivna så att det man fick ut av en Audio-CD var den "korrigerade" bitströmmen. Vet inte säkert men jag tror att det var något krav för att få använda standarden. Det finns CD-läsare som kan skrivas över med firmware som läser korrekt (likt BD-Spelare med sitt kopieringsskydd), det har också funnits cd-läsare som det gått att få ut bitströmmen raw.

Hårdvaran är densamma, det som skiljer är firmware etc, dvs modulering, felkorrigering osv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thomas:

Varför skulle de ha utvecklat såna program om det var fullkomligt meningslöst? Svaret är inte samma som vad denna tråden från början handlade om, eftersom det är gratisprogram.

För att mjukvaran avsiktligen försökte förhindra bitkorrekt kopiering, grundläggande principen för hårdavaran är densamma och det finns därför inte fler fel på audio-cds än vad det gör på CD-Rom. Så det hela beror på hur mjukvaran väljer att läsa skivan, detta var ju tänkt att klara en realtidsuppselning av ljudet vilket gjorde att det fanns en del fusk (interpolering ffa) för att lösa bitfel "on the fly" som inte behövs när man rippar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mordekai:

För att mjukvaran avsiktligen försökte förhindra bitkorrekt kopiering, grundläggande principen för hårdavaran är densamma och det finns därför inte fler fel på audio-cds än vad det gör på CD-Rom. Så det hela beror på hur mjukvaran väljer att läsa skivan, detta var ju tänkt att klara en realtidsuppselning av ljudet vilket gjorde att det fanns en del fusk (interpolering ffa) för att lösa bitfel "on the fly" som inte behövs när man rippar.

Suck... Du har kallat andra indirekt och direkt för både det ena och det andra i tråden, men har fortfarande inte lyckats få in i huvudet att en ljud-cd och data-cd inte är likadana i felkorrigeringshänseende. Den felkorrigering ljud-cd hade och har dög inte när man skulle göra skivor för att lagra datorprogram o dyl på. Skillnaden finns redan på den fysiska skivan. Det har inget att göra med vilken mjukvara du har installerat i datorn eller vilken enhet du använder för att läsa den med.

Permalänk
Rekordmedlem

Innehållet på en audiocd är oorganiserat på ett annat sätt än på en datacd och informationen som behövs och används för feldetektioon och felkorrektion är inte alls likvärdiga på skivnivå och det kan man inte göra nått åt med olika spelare eller mjukvaror, dataskivan innehåller mer information som möjliggör feldetektion och felkorrigering genom själva skivformatet så med en dataskiva vet man om datan är korrekt eller inte medans man med en audiocd inte vet med säkerhet om den lästa informationen är korrekt eller inte, vissa fel kan alltså passera odetekterade från en audiockiva oavsett vilken läsare och programvara man använder.

Med några brakslappar.
EAC använder statistik och en databas för att analysera det som rippas och Plextor hade sina unika egenskaper i hårdvaran i vissa läsare som gjorde att man med Plextools kunde läsa av om skivan lästes rätt på hårdvarunivå eller inte.
Har för mig att Plextor kunde läsa av BLER och det gjorde ingen annan läsare utan bara professionell testutrustning så med en Plextor visste man med högre sannolikhet om det den matade ut var korrekt eller inte än med andra spelare.

På tiden man höll på mycket med rippning av skivor så var det i vart fall så att man behövde ha 3 olika läsarfabrikat och specifika modeller från dem för att kunna läsa av alla typer av skivor så bra det tekniskt gick, kommer inte exakt ihåg modellerna men Plextor och Mitsumi var 2 av måste-fabrikaten och så har jag för mig att det var en Philips eller HP man behövde beroende på skivan för att kunna läsa av dem så optimalt det bara gick för läsarna hanterade framförallt mindre skador på skivorna olika.

Det är 20 år sedan man höll på med sånt här och jag orkar inte sätta mig in i alla detaljerna igen men det går säkert att läsa in sig på det om det är nån som verkligen vill ge sig på biten att läsa in alal möjliga skivor optimalt utan statistisk kontroll som det EAC kan utföra.

Men att läsa in skivorna är nått helt annat än att flytta redan inläst data över nätverket.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thomas:

Tycker inte artikeln verkar säga emot föregående inlägg särskilt bra.

Här är en ganska bra artikel: http://dbpoweramp.com/spoons-audio-guide-cd-ripping.htm

Jag förstår dock inte riktigt. Varför tror du att program som ExactAudioCopy finns om det bara var så enkelt som att kopiera datan från skivan 100% bitexakt? Det de gjort i årtionden är ju att läsa om och om igen och försöka välja det vanligaste värdet.

AccurateRip kom sedan för att verifiera att din rip är samma som andras, och därmed minska sannolikheten att något är fel kraftigt.

Varför skulle de ha utvecklat såna program om det var fullkomligt meningslöst? Svaret är inte samma som vad denna tråden från början handlade om, eftersom det är gratisprogram.

EAC skapades inte för att det var svårt att kopiera data från skivan 100% bitexakt. Det skapades för att det var svårt att kopiera data från en skadad skiva 100% bitexakt.

Det är två helt olika saker och det låter som om de olika sidorna i den här diskussionen pratar om bara en av dem, men olika från varandra. Dvs "vi" på ena sidan menar inte att alla skivor någonsin kan återges 100% bitperfekt eller att data är 100% felfri bara för att den är digital, men "ni" på andra sidan argumenterar mer eller mindre som att det var vad vi påstår. Vilket är i halmgubbe territorium, men jag vill inte gå till sådana anklagelser för jag tror inte att detta är gjort medvetet utan det beror på ett missförstånd någonstans.

Visa signatur

|Ryzen 5800x3d|RX 7900XTX Hellhound|Asus Prime X370 Pro|32GiB Corsair 2400MHz CL16 Vengeance|Corsair HX1000i|Fractal Define R5|LG 45GR95QE|Corsair K100|Razer DeathAdder V3 Pro|Ubuntu 23.10|

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

Det du beskriver är vanligt förekommande, och poängen här är inte om felet är medvetet eller omedvetet, poängen är att du får ett resultat som inte är en identisk kopia och ingen indikation om att något gick fel. Man måste jämföra med en annan ripp för att se om de diffar och därmed konstatera att något är fel.

Några verkar tro att sådant är omöjligt bara för att CD-skivor är digitala, men felkorrigeringen på ljudskivor är alltså designad för att ge hörbart perfekta resultat, inte bit-perfekta resultat.

För den som pedantiskt vill ha en bit-perfekt kopia är det avgörande, för den som bara vill att det skall låta bra spelar det förmodligen aldrig någon roll.

Nej det är inte vanligt förekommande, det var ett par bolag som höll på med detta innan de svängde över till att istället lägga in rootkit på sina skivor (läs Sony BMG) för att förhindra kopior den vägen. Och poängen måste ju vara om det är medvetet eller inte för om det är medvetet så har man ju producerat en felaktig produkt och då gäller ju inte längre det som man har specificerat.

Dvs om jag säljer däck till dig som jag påstår skall klara en viss hastighet när de har ett visst däcktryck så kan du ju inte sen komma in med däcken och klaga över att du inte kunde köra i 100km/h efter att du skurit sönder dem.

Och nej felkorrigeringen på skivorna är inte designade för att skapa hörbart perfekta resultat (det skulle krävas extremt mycket mer avancerad kodning för att kunna åstadkomma det och det var när man kom på hur det fungerade som man kunde skapa format som mp3 som utnyttjar det faktumet) utan det finns till för att skapa så bit-perfekta resultat som möjligt. Sedan när man skapade yellow book för cd-rom så utökade man skyddet än mer eftersom datorer kräver 100% perfekt för att fungera medan ljud kan fungera med små avbrott här och där.

Visa signatur

|Ryzen 5800x3d|RX 7900XTX Hellhound|Asus Prime X370 Pro|32GiB Corsair 2400MHz CL16 Vengeance|Corsair HX1000i|Fractal Define R5|LG 45GR95QE|Corsair K100|Razer DeathAdder V3 Pro|Ubuntu 23.10|

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av F.Ultra:

EAC skapades inte för att det var svårt att kopiera data från skivan 100% bitexakt. Det skapades för att det var svårt att kopiera data från en skadad skiva 100% bitexakt.

Det är två helt olika saker och det låter som om de olika sidorna i den här diskussionen pratar om bara en av dem, men olika från varandra. Dvs "vi" på ena sidan menar inte att alla skivor någonsin kan återges 100% bitperfekt eller att data är 100% felfri bara för att den är digital, men "ni" på andra sidan argumenterar mer eller mindre som att det var vad vi påstår. Vilket är i halmgubbe territorium, men jag vill inte gå till sådana anklagelser för jag tror inte att detta är gjort medvetet utan det beror på ett missförstånd någonstans.

Självklart är det så, men det är ju väldigt enkelt för en CD att bli skadad så att bitar läses fel före felkorrigeringen. Enligt denna sida från ett masteringföretag kan upp till 220 errors/sekund (återigen FÖRE båda lagrena felkorrigering) anses vara "a quality recording".
Små repor är ju inte direkt ovanligt att se på skivor heller.

Huruvida det är möjligt att läsa en 100% perfekt skiva bitexakt är inte intressant i min värld eftersom det inte går att veta om en skiva är 100% perfekt eller inte.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem
Skrivet av ztenlund:

Suck... Du har kallat andra indirekt och direkt för både det ena och det andra i tråden, men har fortfarande inte lyckats få in i huvudet att en ljud-cd och data-cd inte är likadana i felkorrigeringshänseende. Den felkorrigering ljud-cd hade och har dög inte när man skulle göra skivor för att lagra datorprogram o dyl på. Skillnaden finns redan på den fysiska skivan. Det har inget att göra med vilken mjukvara du har installerat i datorn eller vilken enhet du använder för att läsa den med.

Jag är fullt medveten om att det är helt olika felkorrigering... Om du läst mina inlägg hade du sett att felkorrigeringen var avsedd för realtidsavläsning. Det betyder inte att när man läser den behöver agera som om skivan spelades i 1x med 16KB buffer. Firmware i läsaren är mjukvara... Om du känner dig personligt angripen ber jag om ursäkt men ber vänligt men bestämt dig påpeka för mig när jag gjort det. Du kan skriva korkade frågor för att du inte läst mina inlägg, det beror inte på att du nödvändigtvis är korkad.

Felkorrigering är inte en hårdvarufunktion av en CD-skiva.

Skilj på hård och mjukvara tack.