SweClockers drop!
Permalänk
Medlem

Bränna in kolstålspanna

Hej,

Jag har köpt ett par kolstålspannor:
https://zerazza.com/produkter/de-buyer-carbone-plus-stekpanna...
https://zerazza.com/produkter/de-buyer-force-blue-stekpanna-o...
Och har några funderingar hur inbränning ska gå till.
Jag har endast glastop spis + fullstor ugn (Stora pannan får ganska exakt plats)
Ingen av pannorna kom med något vax.

Jag har tittat på några videos och:
https://www.reddit.com/r/carbonsteel/comments/nzv92d/the_ulti...

Frågor:

1) Den blå pannan lyckas jag inte få ren, eller kan det vara så jag det är det blåa jag scrubbar bort?
2) Är canola olja samma sak som billig raffinerad rapsolja från affären?
3) Annan rekommenderad olja?
4) Enligt Reddit vill han he på oljan i 150C panna, men det verkar varmt då flest källor vill ha ca 100C?
5) Blir det någon skillnad att långsamt kyla pannan helt i ugnen mellan varje runda vs ta ut den och vänta till <150C mellan ronderna?

Permalänk
Medlem

Står ju såhär på den sidan du skickade:

Börja med att steka in pannan på detta sätt:

Diska pannan i hett vatten.
Torka därefter pannan och häll i matolja så att botten täcks. Hetta upp på medelvärme.
Låt oljan svalan och torka bort överskottsolja med hushållspapper. Ju mer pannan används desto bättre blir den.
Pannan blir mörkare och mörkare, detta är helt normalt!
Diska pannan med hett vatten, (OBS! använd ej diskmedel). Diska den aldrig i diskmaskin.
För att neutralisera pannan och rengöra den grundligt kan man gradvis värma upp grovsalt i pannan, ca 1,5 minut.
Torka därefter av med hushållspapper. Olja in och förvara torrt.
Låt inte pannan ligga i vatten, den kan rosta då!

Permalänk
Medlem

Bränn in rapsolja på hög temp, 150 grader låter lågt, jag tror du behöver närmre 250 om du ska få det att polymerisera.

Du märker när oljan ryker och blir mer och mer klistrig, till slut blir det nästan som en emalj när den kallnat.
Oljan mörknar kraftigt i färgen.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Ang det "blåa" som du skriver om så gissar jag på att plåten i pannan är anlöpt och därav lite blåaktig?

Skrubbar du med något abrasivt så försvinner oxidlagret som ger den blåa färgen.

Om du nu lyckats skrubba bort massor så kan du säkert få den lite blå igen genom att lägga den kliniskt ren i ugnen på hög värme så plåten oxiderar något.

Men du behöver inte skrubba så rent innan du steker in, du vill bara ha bort föroreningar innan du lägger på oljan du steker in med.

För övrigt så säljer murikka fett för instekning på tub till sina stora pannor, det fungerar också bra.
Obs, baserat på fläsk, om det är så att du inte äter nöff nöff.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Karaff:

Bränn in rapsolja på hög temp, 150 grader låter lågt, jag tror du behöver närmre 250 om du ska få det att polymerisera.

Du märker när oljan ryker och blir mer och mer klistrig, till slut blir det nästan som en emalj när den kallnat.
Oljan mörknar kraftigt i färgen.

150C är bara för att "öppna porerna" sedan ska den in i 260C för att sedan återgå till 150C per runda, men jag det låter högt utan ca 100C för applicera olja låter rimligare.
Edit: Förtydligade.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sinery:

150C är bara för att "öppna porerna" sedan ska den in i 260C för att sedan återgå till 150C per runda, men jag det låter högt utan ca 100C för båda stegen låter rimligare.

Jag brukar hetta upp pannan ordentligt för att torka ut allt ev vatten ur materialet innan jag lägger på ett tunt lager olja och bränner in.

Att det skulle spela någon roll hur kall pannan är mellan varven har jag aldrig märkt..

Rätt få som har en termometer som klarar de temperaturerna varje gång man ska steka in pannan men som lyckats ändå.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sinery:

150C är bara för att "öppna porerna" sedan ska den in i 260C för att sedan återgå till 150C per runda, men jag det låter högt utan ca 100C för båda stegen låter rimligare.

Uuhmm!
Nej 100° är alldeles för lågt!
Oljan behöver polymeriseras vilket krävs en viss temp för att göra, bara 100° så kommer det aldrig att polymisera oljan även om då låter det stå i dagar.

Oljan ska hettas upp tills den börjar ryka!!!

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem
Skrivet av grizzly666:

Uuhmm!
Nej 100° är alldeles för lågt!
Oljan behöver polymeriseras vilket krävs en viss temp för att göra, bara 100° så kommer det aldrig att polymisera oljan även om då låter det stå i dagar.

Oljan ska hettas upp tills den börjar ryka!!!

Jag snackar om värmen pannan ska vara när loijan appliceras innan ronder polymerisering.

Permalänk
Medlem

Aah!
Det vet jag dock mindre om

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Medlem

"Är canola olja samma sak som billig raffinerad rapsolja från affären?"

'canola' efter Kanada som var först med att få fram en raps-sort som inte hade hög andel (ca 70% i orginal-raps) av den giftiga eruka-fettsyran som gjorde den otjänlig, ja giftig som människoföda. canola-rapsoljan har bara 1-2% av erukasyran och den andelen kan kroppen hantera utan problem - men inte när det var 70%... för rapsen själv var den höga andelen eruka-syran en del i att göra sig själv giftig för insekter och betande djur som ville åt fröerna och käka på växten, men ändå själv kan använda fettsyran i sin groddbildning och första skotten. Bönor av olika slag har liknande strategier och därför måste kokas (och den vägen bryta ned gifterna till tillräckligt låg nivå) innan det är tjänligt som människoföda.

Konsten och kunnande att hantera eld och tillaga mat med värme var helt avgörande för människosläktet överlevnad och utbredning då väldigt mycket föda som vi ser som självklara - hade vi inte kunna ätit med någon behållning i icke processad form och därmed var tillgången till mat som gav näring och energi nog för överlevnad mycket mer skral.

Rapsolja innan 'canola'-sorterna hade mycket låg status i och med att den var giftig och dög till typ som lampolja och knappt som smörjmedel till maskiner för att det sakta blev segare med tiden (polymeriserar av luftoxidation) om man inte tillförde nytt hela tiden (ricinolja var bättre om man hade råd, men var också sällsynthet i norden) och det fins historia om någon av våra kungar på medeltiden som beklagade sig på sin dödsbädd att sista smörjelsen fick göras med rapsolja då den olivolja som katolska kyrkan föreskrev för ritualen var så dyr som knark att inte ens kungahusen tycke sig ha råd med det...

---

Instekning med olja med hög andel omättade och fleromättade fettsyror (som tex, dagens rapsolja, sesamfröolja mfl.) är bara för att få den första lagren så att maten inte fastnar hejdlöst mycket i dom första stekningarna.

Det riktiga stekytan kommer med användningen av stekpannan och riktig matlagning/stekning då den riktiga stekytan är en komplex av polymeriserade fetter, proteiner i olika grad av sönderfall och kolhydrater som socker och stärkelse i olika grad av förkolning/karamellisering som armerar upp stekytan och läggs på lager för lager med användningen - det är ingen man fixar på en kväll eller ens efter några veckors daglig användning - men efter 3 månader till ett halvår kanske...

När man har stekytan etablerad så är inte diskmedel förbjudet och man kan gott ha en droppe i när man viskar ur fettet (efter avtorkning med hushållspapper) med varmvatten och mjuk borste för att få bort kvarvarande tunna lagret lösfettet/oljan ovanpå stekytan [1] - bara det går fort och att man inte gnuggar hårt och kvarvarande vatten torkas bort efteråt. Stekytan löses inte av diskmedel om det är under kort tid och vattnet inte hinner tränga in och börja mjuka upp lagret.

Ha aldrig våta och sura rätter någon längre tid i stekpanna med stekyta som köttfärssåser etc. utan häll över till annan bytta när tillagningen är klar och vispa av stekpannan och sedan torka ur så att det inte är stående vattendroppar under längre tid efter. Använd stekpannan till annat mer ofta än köttfärssåser så att slitaget på stekytan av köttfärssåstillagningen har en chans att reparera sig.

eller så använder man bara teflon/keramik-pannor för just köttfärssås-tillagning och liknande våta och sura rätter.

[1] Häll inte olja/matfett i avloppet - det klumpar ihop sig till större klumpar och stelnar senare längre ned i systemet och det kan bli stopp i avloppet och stora gungande fettklumpar i tex. 3-kammarbrunna för dem som har enskild avlopp. Fett/olja från mat som sugits upp med ofärgad hushållspapper får på de flesta kommunala avfallshanteringar med källsortering, läggas i matavfallspåsen medans större mängder som frityrolja från fritöser bör hällas upp uppmärkt på PET-flaska, flaskan som oljan levererades i, gräddkartonger och lämnas in på återvinningscentraler.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

"Är canola olja samma sak som billig raffinerad rapsolja från affären?"

'canola' efter Kanada som var först med att få fram en raps-sort som inte hade hög andel (ca 70% i orginal-raps) av den giftiga eruka-fettsyran som gjorde den otjänlig, ja giftig som människoföda. canola-rapsoljan har bara 1-2% av erukasyran och den andelen kan kroppen hantera utan problem - men inte när det var 70%... för rapsen själv var den höga andelen eruka-syran en del i att göra sig själv giftig för insekter och betande djur som ville åt fröerna och käka på växten, men ändå själv kan använda fettsyran i sin groddbildning och första skotten. Bönor av olika slag har liknande strategier och därför måste kokas (och den vägen bryta ned gifterna till tillräckligt låg nivå) innan det är tjänligt som människoföda.

Konsten och kunnande att hantera eld och tillaga mat med värme var helt avgörande för människosläktet överlevnad och utbredning då väldigt mycket föda som vi ser som självklara - hade vi inte kunna ätit med någon behållning i icke processad form och därmed var tillgången till mat som gav näring och energi nog för överlevnad mycket mer skral.

Rapsolja innan 'canola'-sorterna hade mycket låg status i och med att den var giftig och dög till typ som lampolja och knappt som smörjmedel till maskiner för att det sakta blev segare med tiden (polymeriserar av luftoxidation) om man inte tillförde nytt hela tiden (ricinolja var bättre om man hade råd, men var också sällsynthet i norden) och det fins historia om någon av våra kungar på medeltiden som beklagade sig på sin dödsbädd att sista smörjelsen fick göras med rapsolja då den olivolja som katolska kyrkan föreskrev för ritualen var så dyr som knark att inte ens kungahusen tycke sig ha råd med det...

---

Instekning med olja med hög andel omättade och fleromättade fettsyror (som tex, dagens rapsolja, sesamfröolja mfl.) är bara för att få den första lagren så att maten inte fastnar hejdlöst mycket i dom första stekningarna.

Det riktiga stekytan kommer med användningen av stekpannan och riktig matlagning/stekning då den riktiga stekytan är en komplex av polymeriserade fetter, proteiner i olika grad av sönderfall och kolhydrater som socker och stärkelse i olika grad av förkolning/karamellisering som armerar upp stekytan och läggs på lager för lager med användningen - det är ingen man fixar på en kväll eller ens efter några veckors daglig användning - men efter 3 månader till ett halvår kanske...

När man har stekytan etablerad så är inte diskmedel förbjudet och man kan gott ha en droppe i när man viskar ur fettet (efter avtorkning med hushållspapper) med varmvatten och mjuk borste för att få bort kvarvarande tunna lagret lösfettet/oljan ovanpå stekytan [1] - bara det går fort och att man inte gnuggar hårt och kvarvarande vatten torkas bort efteråt. Stekytan löses inte av diskmedel om det är under kort tid och vattnet inte hinner tränga in och börja mjuka upp lagret.

Ha aldrig våta och sura rätter någon längre tid i stekpanna med stekyta som köttfärssåser etc. utan häll över till annan bytta när tillagningen är klar och vispa av stekpannan och sedan torka ur så att det inte är stående vattendroppar under längre tid efter. Använd stekpannan till annat mer ofta än köttfärssåser så att slitaget på stekytan av köttfärssåstillagningen har en chans att reparera sig.

eller så använder man bara teflon/keramik-pannor för just köttfärssås-tillagning och liknande våta och sura rätter.

[1] Häll inte olja/matfett i avloppet - det klumpar ihop sig till större klumpar och stelnar senare längre ned i systemet och det kan bli stopp i avloppet och stora gungande fettklumpar i tex. 3-kammarbrunna för dem som har enskild avlopp. Fett/olja från mat som sugits upp med ofärgad hushållspapper får på de flesta kommunala avfallshanteringar med källsortering, läggas i matavfallspåsen medans större mängder som frityrolja från fritöser bör hällas upp uppmärkt på PET-flaska, flaskan som oljan levererades i, gräddkartonger och lämnas in på återvinningscentraler.

Tack för den men jag tror inte du svarade frågan.
Är canola oljan som Reddit posted antyder till samma sak som vi kallar rapsolja i Sverige?
Jag gissar vi inte har någon "giftig" variant kvar.

Permalänk
Medlem

ja canola-olja[1] är samma som vi kallar rapsolja här i sverige och har en halt på max 2% erukasyra vilket är ett EU-krav för oljor som är tänkt för livsmedel - det fins undantag för senapsoljor och ett par till med högre tillåten halt av erukasyra men de används så liten mängd gentemot andra fettsyror som finns i maten som äts samtidigt och därför tillåts med högre gränsvärde - tror många av oss skulle sakna senapen till korven om det förbjuds...

[1]
varumärkesord för en specifik rapsolja från en viss leverantör som senare blivit begrepp för all rapsolja för matlagning - en Metonymi, men inte i Sverige och därför snubblar vi på det... - det är som att säga termos för den egentliga varumärkesordet Thermos när man avser vakumisolerade kärl för varma och kalla drycker och maträtter.

Permalänk
Medlem

Har köpt en kolstålpanna (vardagen från Ikea) som jag igår brände in. Kommer från ett släkte av teflonanvändare men vill sluta upp med det. Blrjade med rostfritt förra året och nu på kolstål.

Men hur gör man när man diskar pannan? Bara hett vatten och "vaska guld"? Sedan torka rent? Blir det inte kvar ett fettig hinna? Minns att vi gjorde något sådant på hemkunskapen.

Vilka maträtter rekommenderas till kolstål?

Visa signatur

Intel Core i5 6300HQ 3.2 GHz - Nvidia GeForce GTX 960M 2GB - Generic DDR4 1x8GB 2133MHz

YOMAHA, YOMASO!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mirialia:

Har köpt en kolstålpanna (vardagen från Ikea) som jag igår brände in. Kommer från ett släkte av teflonanvändare men vill sluta upp med det. Blrjade med rostfritt förra året och nu på kolstål.

Men hur gör man när man diskar pannan? Bara hett vatten och "vaska guld"? Sedan torka rent? Blir det inte kvar ett fettig hinna? Minns att vi gjorde något sådant på hemkunskapen.

Vilka maträtter rekommenderas till kolstål?

Varmt vatten och en diskborste (som du dedikerar till pannor som inte ska ha diskmedel). Torka med trasa/papper och sen ett par droppar olja som du stryker på.

I princip allt utom sura råvaror funkar bra. Lite syra går bra. Personligen gillar jag att steka kött i den. Men potatis (raggmunk) osv går också fint. Det mesta går bra skulle jag säga.

Tänk också på att inte värma upp pannan för snabbt (typ det vanligaste felet många gör).

Visa signatur

PC | MacBook Air | iPad Mini | iPhone 14 Pro | M&K 5.1 | Anthem MRX 540 | Samsung Q810D | Audioquest Nighthawks | Airpods Pro 2 | Sony X95L 85” | Samsung S95D 55” | Zidoo Z30 Pro 8K | Apple TV | PlayStation 5 Pro | Switch 2

Permalänk
Medlem
Skrivet av eFoppa:

Varmt vatten och en diskborste (som du dedikerar till pannor som inte ska ha diskmedel). Torka med trasa/papper och sen ett par droppar olja som du stryker på.

I princip allt utom sura råvaror funkar bra. Lite syra går bra. Personligen gillar jag att steka kött i den. Men potatis (raggmunk) osv går också fint. Det mesta går bra skulle jag säga.

Tänk också på att inte värma upp pannan för snabbt (typ det vanligaste felet många gör).

Tack!

Varmt eller hett vatten? Antar att hett vatten kan få bort en del av inbränningen. Har kört med varmare vatten tills det inte finns några (oljebubblor) kvar i diskvattnet så att säga.

Ska stekoljan i när pannan redan är varm eller värmas upp med pannan sakta?

Har kört köpe köttbullar och kebab, lite lättare råvaror och funkade bra. Körde inbränning 4 gånger men med flr mycket olja (raps) så det blev väldigt kletigt. Fick bort allt genom att dränka pannan i vinäger/vatten och gjorde om imbränningen med betydligt mindre olja (solros).

Nu är den väldigt hal men ej klibbig/fet, så tror den är korrekt inbränd. Skiftade lite i färg efter att jag grovtvättat den och torkade den på plattan under en längre tid för att få bort allt vatten.

Tänkte försöka mig på stekta delikatesspotäter och ryggbiff idag hehe.

Visa signatur

Intel Core i5 6300HQ 3.2 GHz - Nvidia GeForce GTX 960M 2GB - Generic DDR4 1x8GB 2133MHz

YOMAHA, YOMASO!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mirialia:

Tack!

Varmt eller hett vatten? Antar att hett vatten kan få bort en del av inbränningen. Har kört med varmare vatten tills det inte finns några (oljebubblor) kvar i diskvattnet så att säga.

Ska stekoljan i när pannan redan är varm eller värmas upp med pannan sakta?

Det är inga problem att köra med varmt vatten och handdiskmedel på kolstål och gjutjärn, ytan tar inte skada av det utan det är en sjukt seglivad myt. Varmt eller kallt vatten spelar inte heller någon roll för ytans del.

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD RX 580
Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mirialia:

Tack!

Varmt eller hett vatten? Antar att hett vatten kan få bort en del av inbränningen. Har kört med varmare vatten tills det inte finns några (oljebubblor) kvar i diskvattnet så att säga.

Ska stekoljan i när pannan redan är varm eller värmas upp med pannan sakta?

Har kört köpe köttbullar och kebab, lite lättare råvaror och funkade bra. Körde inbränning 4 gånger men med flr mycket olja (raps) så det blev väldigt kletigt. Fick bort allt genom att dränka pannan i vinäger/vatten och gjorde om imbränningen med betydligt mindre olja (solros).

Nu är den väldigt hal men ej klibbig/fet, så tror den är korrekt inbränd. Skiftade lite i färg efter att jag grovtvättat den och torkade den på plattan under en längre tid för att få bort allt vatten.

Tänkte försöka mig på stekta delikatesspotäter och ryggbiff idag hehe.
<Uppladdad bildlänk>

Varmt går fint. Det sägs att pannan gärna ska vara varm när man diskar den. Detta bryr jag mig inte så mycket om, det funkar fint att låta den svalna och den diska tycker jag

Gällande stekfett vet jag faktiskt inte om just kolstål skiljer sig men jag har alltid blivit lärd att aldrig lägga i fett i kall panna så jag låter den bli lite varm innan.

Jag skulle inte säga att din panna är inbränd ännu. Den ska bli svart. Men du behöver heller inte ha panik över att pannan måste brännas in innan användning. En kolstålpannna bränns in vid användning.

Jag brände in min med rapsolja. Sen tog jag en liten tygtrasa (typ tvättlapp storlek) och strök på ett tunt lager (får använda typ tång att hålla i trasan). Sen när pannan absorberat oljan och den mörknar så stryker jag ett nytt lager. I min panna strök jag nog på kanske 6-7 sådana tunna lager.
Men som sagt, det fungerar utmärkt att bara använda din panna också. Använd lite mer fett till en början

Visa signatur

PC | MacBook Air | iPad Mini | iPhone 14 Pro | M&K 5.1 | Anthem MRX 540 | Samsung Q810D | Audioquest Nighthawks | Airpods Pro 2 | Sony X95L 85” | Samsung S95D 55” | Zidoo Z30 Pro 8K | Apple TV | PlayStation 5 Pro | Switch 2

Permalänk
Skrivet av eFoppa:

Varmt går fint. Det sägs att pannan gärna ska vara varm när man diskar den.

Modulera dock gärna detta:
Varm, inte het. Du vill undvika att matrester hinner torka in, och det är lättare att få bort fett innan det eventuellt stelnat, men du vill samtidigt inte att pannan slår sig av temperaturskillnaden.

Samma med uppvärmning av en panna: du vill inte köra på max effekt på en induktionshäll, och du bör ha fett i pannan från början, men däremot vänta med att lägga i mat förrän pannan uppnått arbetstemperatur.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valiumballong:

Det är inga problem att köra med varmt vatten och handdiskmedel på kolstål och gjutjärn, ytan tar inte skada av det utan det är en sjukt seglivad myt. Varmt eller kallt vatten spelar inte heller någon roll för ytans del.

Skrivet av eFoppa:

Varmt går fint. Det sägs att pannan gärna ska vara varm när man diskar den. Detta bryr jag mig inte så mycket om, det funkar fint att låta den svalna och den diska tycker jag

Gällande stekfett vet jag faktiskt inte om just kolstål skiljer sig men jag har alltid blivit lärd att aldrig lägga i fett i kall panna så jag låter den bli lite varm innan.

Jag skulle inte säga att din panna är inbränd ännu. Den ska bli svart. Men du behöver heller inte ha panik över att pannan måste brännas in innan användning. En kolstålpannna bränns in vid användning.

Jag brände in min med rapsolja. Sen tog jag en liten tygtrasa (typ tvättlapp storlek) och strök på ett tunt lager (får använda typ tång att hålla i trasan). Sen när pannan absorberat oljan och den mörknar så stryker jag ett nytt lager. I min panna strök jag nog på kanske 6-7 sådana tunna lager.
Men som sagt, det fungerar utmärkt att bara använda din panna också. Använd lite mer fett till en början

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Modulera dock gärna detta:
Varm, inte het. Du vill undvika att matrester hinner torka in, och det är lättare att få bort fett innan det eventuellt stelnat, men du vill samtidigt inte att pannan slår sig av temperaturskillnaden.

Samma med uppvärmning av en panna: du vill inte köra på max effekt på en induktionshäll, och du bör ha fett i pannan från början, men däremot vänta med att lägga i mat förrän pannan uppnått arbetstemperatur.

Tackar för tipsen! 😀

Lite olika där om matfett innan eller efter att den blivit varm. Får nog experimentera mig fram.

Har sett att de blir svarta, kanske kommer med tiden? Jag gjorde bara inbränningen enligt ikeas instruktioner och den har fått en non stick yta. Ska se hur bra det funkar för kött idag.

Använder ni metall eller trä/plast redskap? Tönker att metall riskerar att skrapa bort lagret/lagren?

Vilken olja av solros eller raps är att rekommendera vid stekningen? Tidigate i vanliga teflonpannor har det varit allt möjligt, smör, raps/solros eller mildas flytande "smör". På senare tid tycker jag att Klokas rapsolja med smörsmak ger en god smak och har bra egenskaper.

Visa signatur

Intel Core i5 6300HQ 3.2 GHz - Nvidia GeForce GTX 960M 2GB - Generic DDR4 1x8GB 2133MHz

YOMAHA, YOMASO!

Permalänk
Skrivet av Mirialia:

Tackar för tipsen! 😀

Lite olika där om matfett innan eller efter att den blivit varm. Får nog experimentera mig fram.

Har sett att de blir svarta, kanske kommer med tiden? Jag gjorde bara inbränningen enligt ikeas instruktioner och den har fått en non stick yta. Ska se hur bra det funkar för kött idag.

Använder ni metall eller trä/plast redskap? Tönker att metall riskerar att skrapa bort lagret/lagren?

Vilken olja av solros eller raps är att rekommendera vid stekningen? Tidigate i vanliga teflonpannor har det varit allt möjligt, smör, raps/solros eller mildas flytande "smör". På senare tid tycker jag att Klokas rapsolja med smörsmak ger en god smak och har bra egenskaper.

I pannor utan beläggning använder jag metallredskap. Som nämnts tidigare i tråden ytbehandlar du en sån här panna genom att laga mat i den, så du behöver inte vara orolig för att ”skada” polymerlagret på metallen: bara värm upp ett tunt lager olja i pannan igen om/när du upplever att den inte har lika bra yta längre.

Jag personligen använder generellt sett rapsolja till det mesta av min stekning eftersom den har högst rökpunkt av de vanliga/billiga hushållsfetterna.

Permalänk
Moderator
Brons i quiz
Skrivet av Valiumballong:

Det är inga problem att köra med varmt vatten och handdiskmedel på kolstål och gjutjärn, ytan tar inte skada av det utan det är en sjukt seglivad myt. Varmt eller kallt vatten spelar inte heller någon roll för ytans del.

Tror det är från när man använde aska som diskmedel, farföräldrarna som var fattiga bönder från balkan använde aska för att diska och aska är basiskt vilket kommer förstöra beläggningen.

Visa signatur

Citera om du vill ha svar!
Tycker du om sidospår? :D Besök The Wiki Game
Har du fråga angående modereringen? PM till Moderatorerna eller Kontaktformulär

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mirialia:

Har köpt en kolstålpanna (vardagen från Ikea) som jag igår brände in. Kommer från ett släkte av teflonanvändare men vill sluta upp med det. Blrjade med rostfritt förra året och nu på kolstål.

Men hur gör man när man diskar pannan? Bara hett vatten och "vaska guld"? Sedan torka rent? Blir det inte kvar ett fettig hinna? Minns att vi gjorde något sådant på hemkunskapen.

Vilka maträtter rekommenderas till kolstål?

Skrivet av Mirialia:

Tack!

Varmt eller hett vatten? Antar att hett vatten kan få bort en del av inbränningen. Har kört med varmare vatten tills det inte finns några (oljebubblor) kvar i diskvattnet så att säga.

Ska stekoljan i när pannan redan är varm eller värmas upp med pannan sakta?

Har kört köpe köttbullar och kebab, lite lättare råvaror och funkade bra. Körde inbränning 4 gånger men med flr mycket olja (raps) så det blev väldigt kletigt. Fick bort allt genom att dränka pannan i vinäger/vatten och gjorde om imbränningen med betydligt mindre olja (solros).

Nu är den väldigt hal men ej klibbig/fet, så tror den är korrekt inbränd. Skiftade lite i färg efter att jag grovtvättat den och torkade den på plattan under en längre tid för att få bort allt vatten.

Tänkte försöka mig på stekta delikatesspotäter och ryggbiff idag hehe.
<Uppladdad bildlänk>

Skrivet av Mirialia:

Tackar för tipsen! 😀

Lite olika där om matfett innan eller efter att den blivit varm. Får nog experimentera mig fram.

Har sett att de blir svarta, kanske kommer med tiden? Jag gjorde bara inbränningen enligt ikeas instruktioner och den har fått en non stick yta. Ska se hur bra det funkar för kött idag.

Använder ni metall eller trä/plast redskap? Tönker att metall riskerar att skrapa bort lagret/lagren?

Vilken olja av solros eller raps är att rekommendera vid stekningen? Tidigate i vanliga teflonpannor har det varit allt möjligt, smör, raps/solros eller mildas flytande "smör". På senare tid tycker jag att Klokas rapsolja med smörsmak ger en god smak och har bra egenskaper.

Köpte samma modell. Det är min första kolstål. Måste erkänna att jag inte begriper hur den är tänkt att se ut när den är "korrekt" inbränd. Jag följde IKEAs instruktioner men vettetusan om det blev så bra. Tycker generellt att pannan alltid ser ofräsch ut, i och med att det alltid är olja kvar (om än inbränd sådan). Dessutom blir ju diskborstarna väldigt sotiga och oljiga så fort man diskar pannan, vilket spär på upplevelsen av att den är konstant skitig. Detta leder också till att den är svår att förvara, då jag inte vill ha den framme men inte heller lägga den så att den vidrör andra saker (vill inte att de blir oljig/skitiga).

Vet inte om jag är ett fan, ärligt talat.

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gorian:

Köpte samma modell. Det är min första kolstål. Måste erkänna att jag inte begriper hur den är tänkt att se ut när den är "korrekt" inbränd. Jag följde IKEAs instruktioner men vettetusan om det blev så bra. Tycker generellt att pannan alltid ser ofräsch ut, i och med att det alltid är olja kvar (om än inbränd sådan). Dessutom blir ju diskborstarna väldigt sotiga och oljiga så fort man diskar pannan, vilket spär på upplevelsen av att den är konstant skitig. Detta leder också till att den är svår att förvara, då jag inte vill ha den framme men inte heller lägga den så att den vidrör andra saker (vill inte att de blir oljig/skitiga).

Vet inte om jag är ett fan, ärligt talat.

Jag gillar looken 😁 min har en hal och glansig yta, men när jag drar fingret så känns det inte fettigt, kanske minimalt, men inte så att jag behöver tvätta händerna efteråt.

Diskade du bort oljan som satt på pannan? Tyckte den var lite svårt att få bort.

Visa signatur

Intel Core i5 6300HQ 3.2 GHz - Nvidia GeForce GTX 960M 2GB - Generic DDR4 1x8GB 2133MHz

YOMAHA, YOMASO!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

I pannor utan beläggning använder jag metallredskap. Som nämnts tidigare i tråden ytbehandlar du en sån här panna genom att laga mat i den, så du behöver inte vara orolig för att ”skada” polymerlagret på metallen: bara värm upp ett tunt lager olja i pannan igen om/när du upplever att den inte har lika bra yta längre.

Jag personligen använder generellt sett rapsolja till det mesta av min stekning eftersom den har högst rökpunkt av de vanliga/billiga hushållsfetterna.

Thanks, då kör jag på metall 😁

Visa signatur

Intel Core i5 6300HQ 3.2 GHz - Nvidia GeForce GTX 960M 2GB - Generic DDR4 1x8GB 2133MHz

YOMAHA, YOMASO!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mirialia:

Jag gillar looken 😁 min har en hal och glansig yta, men när jag drar fingret så känns det inte fettigt, kanske minimalt, men inte så att jag behöver tvätta händerna efteråt.

Diskade du bort oljan som satt på pannan? Tyckte den var lite svårt att få bort.

Min är hal och glansig på sidorna, men "sotig" (i brist på ett bättre ord) på bottendelen.

Jag diskar bort all olja/fett jag kan varje gång. Efteråt är den inte klibbig eller oljig.

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mirialia:

Lite olika där om matfett innan eller efter att den blivit varm. Får nog experimentera mig fram.

Använder ni metall eller trä/plast redskap? Tönker att metall riskerar att skrapa bort lagret/lagren?

Vilken olja av solros eller raps är att rekommendera vid stekningen? Tidigate i vanliga teflonpannor har det varit allt möjligt, smör, raps/solros eller mildas flytande "smör". På senare tid tycker jag att Klokas rapsolja med smörsmak ger en god smak och har bra egenskaper.

Kall eller varm panna spelar inte så stor roll om du har en olja som klarar temperaturen. Enda fördelen har kan tänka mig med att lägga i oljan när pannan är varm är att det går att kontrollera att stekpannan nått rätt temperatur med vatten, det är svårt om det redan är olja i.

Plast, trä eller metall känns skit samma, måste du skrapa gör du något fel. Jag gillar metall och plastredskap, in i diskmaskinen när det är klart.

Jag steker i olja och avslutar med smör. Ytterligare en köksmyt är att om man har i smör i olja så får man det bästa av två världar, både smak och möjlighet att köra högre temperatur utan att bränna smöret. Det är inte sant, smöret bränns ändå, men du har i mindre smör så det blir mindre tydligt.

Jag brukar vänta tills mina gjutjärnspannor är varma, sedan diskar jag ur med varmt vatten och diskmedel. Sedan torkar jag av ordentligt och ställer in i skåpet. Pannor som inte används dagligen får ett tunt lager olja innan de ställs undan.

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD RX 580
Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valiumballong:

Kall eller varm panna spelar inte så stor roll om du har en olja som klarar temperaturen. Enda fördelen har kan tänka mig med att lägga i oljan när pannan är varm är att det går att kontrollera att stekpannan nått rätt temperatur med vatten, det är svårt om det redan är olja i.

Plast, trä eller metall känns skit samma, måste du skrapa gör du något fel. Jag gillar metall och plastredskap, in i diskmaskinen när det är klart.

Jag steker i olja och avslutar med smör. Ytterligare en köksmyt är att om man har i smör i olja så får man det bästa av två världar, både smak och möjlighet att köra högre temperatur utan att bränna smöret. Det är inte sant, smöret bränns ändå, men du har i mindre smör så det blir mindre tydligt.

Jag brukar vänta tills mina gjutjärnspannor är varma, sedan diskar jag ur med varmt vatten och diskmedel. Sedan torkar jag av ordentligt och ställer in i skåpet. Pannor som inte används dagligen får ett tunt lager olja innan de ställs undan.

Har fortsatt laga, lite olika, mest kött och ägg. Använder både metall, plast och träredskap, beroende på vad jag lagar. Dock läste jag på reddit att metallredskap är att föredra för att det får bort delar av inbärningen som är svag och ändå kommer lossna.

Nedan bild på hur den ser ut nu efter 2 veckor. Vet inte om jag diskar den korrekt. Använder varmt/halvhett vatten och skrubbar med en plastdiskborste, en gång har jag använt en droppe diskmedel för att få bort lite för fastbränd mat hehe. Torkar rent med papper och för det mesta är pappret rent men två gånger har pappret varit ljusbrunt vid torkning. Efter torkning smörjer jag in med lite olja.

Den känns inte klibbig eller så när den är torr, och maten glider omkring för det mesta. Är jag på rätt väg?
Funderar på att köpa en mindre som bara är till för ägg.

Visa signatur

Intel Core i5 6300HQ 3.2 GHz - Nvidia GeForce GTX 960M 2GB - Generic DDR4 1x8GB 2133MHz

YOMAHA, YOMASO!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mirialia:

Har fortsatt laga, lite olika, mest kött och ägg. Använder både metall, plast och träredskap, beroende på vad jag lagar. Dock läste jag på reddit att metallredskap är att föredra för att det får bort delar av inbärningen som är svag och ändå kommer lossna.

Nedan bild på hur den ser ut nu efter 2 veckor. Vet inte om jag diskar den korrekt. Använder varmt/halvhett vatten och skrubbar med en plastdiskborste, en gång har jag använt en droppe diskmedel för att få bort lite för fastbränd mat hehe. Torkar rent med papper och för det mesta är pappret rent men två gånger har pappret varit ljusbrunt vid torkning. Efter torkning smörjer jag in med lite olja.

Den känns inte klibbig eller så när den är torr, och maten glider omkring för det mesta. Är jag på rätt väg?
Funderar på att köpa en mindre som bara är till för ägg.

<Uppladdad bildlänk>

Min ser likadan ut och matchar din beskrivning också. Vet inte om det är rätt eller fel, men funkar 🤷🏻‍♂️

Diskar med diskmedel och borste

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mirialia:

Har fortsatt laga, lite olika, mest kött och ägg. Använder både metall, plast och träredskap, beroende på vad jag lagar. Dock läste jag på reddit att metallredskap är att föredra för att det får bort delar av inbärningen som är svag och ändå kommer lossna.

Nedan bild på hur den ser ut nu efter 2 veckor. Vet inte om jag diskar den korrekt. Använder varmt/halvhett vatten och skrubbar med en plastdiskborste, en gång har jag använt en droppe diskmedel för att få bort lite för fastbränd mat hehe. Torkar rent med papper och för det mesta är pappret rent men två gånger har pappret varit ljusbrunt vid torkning. Efter torkning smörjer jag in med lite olja.

Den känns inte klibbig eller så när den är torr, och maten glider omkring för det mesta. Är jag på rätt väg?
Funderar på att köpa en mindre som bara är till för ägg.

<Uppladdad bildlänk>

Så här såg min ut när den va inbränd (innan användning) och bilden nedan är hur den ser ut efter nån månads användning (ca 10-20 ggr).

Visa signatur

PC | MacBook Air | iPad Mini | iPhone 14 Pro | M&K 5.1 | Anthem MRX 540 | Samsung Q810D | Audioquest Nighthawks | Airpods Pro 2 | Sony X95L 85” | Samsung S95D 55” | Zidoo Z30 Pro 8K | Apple TV | PlayStation 5 Pro | Switch 2

Permalänk
Medlem

Är de här bättre än de gamla klassiska järnpannorna som väger 2,5 ton? Men mer gods så går ju knappt slita ut

Visa signatur

Corsair A850W
Intel I7-7700K Kaby Lake
Asus Z270H GAMING
16 gb RAM
msi 3080 suprim x