Återställa en partition

Permalänk
Medlem

Återställa en partition

tjo,
en tid nu har flickvännens dator kruppat, och igår sket det sig helt och hållet. det gick inte att få igång datorn, varken normalt, i felsäkert läge eller någonting. hon hade två partitioner, och det gick inte ens att installera en till kopia av XP på den andra, så det fick bli en format av C: då hon verkligen var i behov av datorn.

Men, det fanns ju viktiga dokument och bilder som hon vill ha tillbaka. Går det? Har försökt läsa lite här på forumet och det verkar ju som att de flesta program som kan återställa efter en format inte är till någon hjälp när något nytt installeratspå samma partition. Finns det någon räddning nu när det är formaterat och installerats en fräsch XP-kopia?

Permalänk
Medlem

Det går att återställa det som inte blivit överskrivet. Har du tur så har nyinstallationen inte skrivit över mycket annat än den gamla Windowsinstallationen. Återställning av den andra partitionen bör inte ge några problem. För partitionen på C: rekommenderar jag foremost. Foremost är ett *nix-program så du kör det under en live-CD-linux. Ingår i Knoppix-STD.

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem

har testat ordentligt med GET DATA BACK nu, och jag hittar filerna och kan kopiera över dem till den fräscha partitionen.
MEN, filerna fungerar inte. bilder kan inte visas och mp3-filer går inte att spela upp.

några idéer?

Permalänk
Medlem

Fösök med foremost.

Visa signatur

Fagerja

Permalänk
Medlem

saken är den att det är inte min dator, så jag känner mig inte så bekväm med att börja harva runt i ett console-program, command lines hit och dit. risken att sabba allt, och helt och hållet eliminera möjligheten att få tillbaka bilderna känns för stor.
fast jag kanske bara inbillar mig, är det mycket svårare/större risk än med t.ex. GDB?

Permalänk
Medlem

Jag har aldrig använt GET DATA BACK men i andra program brukar brukar programmet ge en bedömning vid varje fil hur stor chansen är att rädda just den filen.

Vissa bedömmer i procent medan andra använder ord som good, high eller poor (när den är nästan helt över skriven). Du kan på det sättet se innan vilka filer som är störst chans att återställa helt eller det mesta och vilka du kan ge upp.

Permalänk
Medlem

Det är inte särskilt svårt. Risken att sabba allt är minimal. Så länge du ser till att de funna bilderna skrivs till en annan partition eller disk finns ingen risk att försämra chansen att återställa datat om disken är hel. Vill du vara absolut säker gör du först en avbild av partitionen och sedan arbetar med avbilden. Det är det normala förfarande om disken har fysiska fel. Att filsystemet blivit korrupt kan ju bero på ett fysiskt fel på disken.

Visa signatur

Fagerja