Permalänk
Medlem

Lös kylfläns på nordbrygga

Tjenis alla sweclockare!

Jag satte idag ihop en ny dator.
Moderkortet är ett Gigabyte MA78G-DS3H AMD 780G.
Då jag placerade moderkortet i lådan hamnade det snett på dessa pins den skall skruvas fast i, så jag puttade lite lätt vid kylflänsen för nordbryggan.
Denna satt otäckt löst och gick att vicka på rejält. Fick i stället ta tag i kanterna på kortet och knuffa det på plats.

Under installation av operativsystemet Windows XP dog datorn tre - fyra gånger, det är ju normalt att den startar om, så jag tänkte inte direkt på det mer än att "vad konstigt att den inte startar om som den ska utan stannar i avstängt läge".
Installationen fortsätter sedan där den antagligen avbrutits.

Väl inne i windows lät jag den stå på ett tag för jag behövde göra annat en stund.
När jag kommer tillbaks är datorn avstängd igen, fann detta konstigt, men tänkte att jag kanske glömde att jag stängde av den eller nåt... Man räknar ju inte med att en sprillans ny produkt kan vara defekt.

Här började jag dock fundera lite på om allt verkligen står korrekt till.

Jag fick igång datorn igen och började installera drivrutiner för moderkort och grafik. Under installationen avbryts den och jag ser skärmen bli blå, och texten "Windows avslutas" och sedan slocknar den igen.

Så jag befinner mig i denna sits, vågar inte starta den igen.

Vill ha lite tips på vad det kan vara för fel innan jag gör något övergripande. Testade att googla typ "om nordbryggan blir för varm" för att se om datorn faktiskt avslutas om tempen för nordbryggan blir för hög.

Om nu nordbryggan sitter löst, vad kan jag göra då?
Jag antar att den flänsen är limmad, men att det kanske släppt.
Om det är enkelt åtgärdat bara av att jag själv limmar dit den, vad är det i så fall för lim man skall använda för detta?

Mycket tacksam för svar!

Visa signatur

Sometimes autocorrect makes me say things I don't Nintendo.

Permalänk
Hedersmedlem

Är moderkortet under garanti så bör du skicka in det och få det fixat. Börjar du greja själv riskerar du eventuellt mer skada samt att garantin kan upphöra.

Något jag bestämt avråder ifrån är att använda nordbryggeflänsar och andra mindre saker på moderkortet som tryckpunkter. Oftast sitter dessa med små plastpinnar eller annat otillräckligt och klarar inte belastningen. Använd alltid kanterna när du trycker moderkortet på rätt plats. Den enda kylfläns som sitter fast ordentligt på moderkort är CPU-flänsen. Vill du ha kylflänsar som handtag, använd den.

Bästa monteringsordning enligt mig, efter många års byggande, är som följer: Lägg bomullsfrotté-handduk på ett bord, antistatpåsen och därefter moderkortet ovanpå.

Tryck dit minnena, ena hörnet först, men håll alltid på båda sidor för kontroll, därefter andra sidan tills spakarna klickar på plats.
Montera CPU, håll alltid endast i kanterna för att minska risken för skador. Den ska trilla på plats, vid minsta motstånd stanna upp och kontrollera vad som är fel.

Vira in pekfingret i plastfolie och sätt ett riskorn mitt på CPUn. Fördela med fingret till ett ytterst tunt lager över hela ytan. Avsluta med ett riskorn i mitten. Sätt dit kylaren och rotera några varv under lätt tryck. Fäst därefter kylaren enligt anvisningarna.

Lyft hela "kitet" i CPU-kylaren och lägg på plats i lådan. Ta fram skruvmejsel med en skruv och sikta på gängan/distansen uppe vid portarna, överst till vänster. Den får störst belastning pga backplaten. Tryck på moderkortskanten på motsatt sida tills du ser gängan och skruva snabbt i skruven. Fortsätt med övriga.

Med dessa metoder har jag byggt hundratals datorer och aldrig behövt reklamera en enda CPU eller moderkort hittills.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Jag placerade direkt moderkortet i lådan, fick den på plats, satte sedan i processorn, och stock kylaren - den har pasta på sig redan.
Problemet va I/O panelen på baksidan, den metallplatta man sätter fast har som piggar man måste böja till, dessa förhindrade mig att få kortet exakt i rätt plats, därför tröck jag på den kylflänsen för att knuffa den sista biten.

När jag läste ditt inlägg kändes det som jag ryckt och slitit i flänsen, men riktigt så illa var det inte

Men kan datorn stängas av pga att nordbryggan blir överhettad? Har aldrig själv varit med om det tidigare, men ja har inte byggt mer än sju datorer och aldrig någon som kostat mer än max 3000. Brukar se till att moderkorten inte kostar mer än max 700kr, för det svider inte lika mycket då om något går sönder
Jag bygger mest för att det är kul att pilla med saker, även fast jag kanske inte borde då jag inte blivit skolad i detta på något vis alls. Bara tittat i en färdigbygd låda och sett hur det ser ut, sen köpte jag en dator och följde instruktionerna. Om att skedde i rätt ordning vet jag en, men att montera processor och fläkt först av allt innan man slänger ner kortet i lådan känns genomtänkt

Om jag knäckt någon pin för kylaren eller liknande lär de inte godkänna det och då får jag pröjsa frakt dit och tillbaks plus kostnad för teknikern som tittar på produkten.

Kanske bättre att helt enkelt beställa ett nytt kort direkt så slipper man även vänta flera veckor då de aldrig har tid att ta tag i en reklamation på stört.

Visa signatur

Sometimes autocorrect makes me say things I don't Nintendo.

Permalänk
Hedersmedlem

En lös kylfläns kan mycket väl orsaka dina problem. Kretsarna på moderkort blir rejält varma nuförtiden.

Vill du försöka fixa det själv är det bara att undersöka hur flänsen är fastsatt och hitta på lämplig lösning. Svårt att ge råd eftersom jag inte vet hur den sitter fast.

Edit: Givetvis kan det vara annat också. Gör en genomgång av bygget när du fixat flänsen och innan du startar.

Jag tycker fortfarande du ska reklamera om du inte vet med dig att du själv orsakat felet.

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem

Jag var vårdslös antagligen.
Om jag får gissa så tror jag att flänsen är limmad och när jag tröck på den lossnade den i ena änden vilket släppte in luft under. Luftbubblor sabbar hela grejen, det blir som isolering i stället.

Tack för att du tog dig tid att svara.
Känner mig något enormt klantig att jag inte gjorde en så enkel sak att montera CPUn först...
Om det inte hjälper att jag limmar tillbaks flänsen lämnar jag in den på garantin eftersom det garanterat då inte berodde på flänsen.

Flänsen sitter i detta nu kvar, men löst.

Visa signatur

Sometimes autocorrect makes me say things I don't Nintendo.

Permalänk
Medlem

Helt klart ett fall för Karlssons klister.

Permalänk
Medlem

Tror man bör använda nån typ av lim som fungerar som kylpasta, att den är värmeledande.

I värsta fall så är nordbryggan glapp, men det skulle innebära att jag verkligen röck och slet i flänsen, mig veteligen gjorde jag inte det.

Visa signatur

Sometimes autocorrect makes me say things I don't Nintendo.

Permalänk
Medlem

Värme ledande lim http://www.webhallen.com/prod.php?id=63285 eller liknande funkar bra eller värme ledande tejp.
http://www.webhallen.com/prod.php?id=47833 funkar det med.

Visa signatur

Min:ABIT NF7-S V2.0,Barton 2500+AQXEA XPMW@2,35Ghz,2x521Mb Adata Cas 2-3-3-6,Lt 6800LE 1,3v 16x1,6@440-930,SLK900A,Mustek A806 5:1 Dolby Digital Amp. Frugans:ESC K7-SEM,Duron1600,512Mb DDR. Antons:Aopen AK73(A)-V,512Mb Sdr,Xp1600+Parlomino AGOIA GREEN@1875Mhz@1.9v,Volcano7+Moddad@92mm,Gf 4200Ti@305-610 Zalman HP-80.