Permalänk

Ny dator från Inet är kaos!

Hej allihopa! Så var det dags för supporthjälp från er då Inet inte behagar ha support under helger, givetvis ringer jag dom imorgon men då vore det bra om jag har lite kött på benen och eftersom jag inte kan speciellt mycket vore det guld om ni som alltid kunde hjälpa mig med lite felsökning, TACK på förhand!!

Bakgrundsfakta: I december -09 köpte jag en dator av Inet som dom byggde ihop och jag fick hem i mitten av december. Datorn består av dessa delar:

Chassiet: Antec P183
Processor: Intel i5
Moderkort: Gigabyte GA-P55A-UD3R
Internminnen: Corsair 4GB (2x2048MB) 1600MHz XMS3
Hårddisk: 640GB Western Digital Caviar Black SATA II
Grafikkort: PowerColor Radeon HD4670 Go Green 1GB
Nätagg: Corsair HX 650W
Processorkylare: Scythe Ninja 2 Rev. B

Problemet: Började egentligen från början direkt när jag fick den på sätt och vis. Den hängde sig ibland när jag var ute på internet och vid ett fåtal gånger även när jag gjorde vanliga saker med datorn så som Word osv. Då hade jag Firefox som webläsare så jag provade att byta till Google Chrome och sen dess har den varit mycket stabilare. Datorn har haft en tendens att hänga sig när jag ger flera kommandon snabbt i en följd. Viktigt att påpeka är att när datorn hängt sig så har jag fortfarande alltid bild och kan röra musen och när jag sätter musen över någon av programmen i aktivitetsfältet så "markeras" programmet som vanligt. I dessa lägen fungerar inte ctr+alt+delete och om jag försöker klicka på någon sak (tex start knappen eller vad som helst) så försvinner musen och den där lilla ringen som visar att datorn tänker är det enda som visas. Trots dessa fel var jag inte speciellt oroad, jag tänkte att det handlade om att Win 7 var nytt och inte helt stabilt ännu.

Men imorse så hände det lille värre knas, när jag hade startat igång datorn och kommit in på min användare och alla ikoner mm dykt upp så hängde sig datorn direkt. Dvs den lilla ringen som visar att datorn tänker dök upp och ingenting mer händer och inget går att göra. Precis som vanligt går det att röra musen runt bilden och ikoner "markeras" när jag för musen över dom. Startade om datorn gång på gång och samma sak händer varje gång.

Min teori: Trots min väldigt begränsade kunskap kring datorer så har jag nog insett att det inte gärna kan handla om processorn. För när jag kunde använda datorn så startade alla program precis så snabbt och rätt som man kan förvänta sig av en ny i5. Det som också talar för att det inte är processorn är att datorn aldrig var belastad på något sätt när den hänger, snarare tvärtom. Ibland hade den hängt sig när jag låtit den stå på ett tag medans jag tex lagade middag eller gick ut med hunden. Grafikkortet kan väl också uteslutas då bilden och allt sådant faktiskt kommer upp som det ska? Inga konstiga ränder or what so ever har dykt upp.

Då återstår alltså internminnen, hårddisk och moderkort. Jag skulle nog kunna sätta en femma på att det antagligen är hårddisken eller internminnen då den kan dröja några sekunder mer än normalt när den tex ska utföra enkla grejer som att öppna mappar, hårddisken har även låtit mer än vad jag tror är normalt och den låter lite överansträngd om man nu ska ge någon liknelse. Överhettning eller liknande kan nog uteslutas direkt då jag regelbundet kollat tempen och varken kärnor, grafikkort, hårddisk eller något annat kommit över 40 grader.

Så, vad är eran teori? Vart ska jag börja? Vad ska jag göra? Som ni vet är jag ytterst tacksam för all hjälp jag kan få, små som stora tips. Man blir verkligen ledsen när man köpt en dator för runt 11 000 kr och man står maktlös när den krånglar.

Vänliga hälsningar,

Calle

Permalänk
Medlem

Vilket operativsystem har du? (Edit: Missade att det var Win 7)
Installerade du det själv eller hade dom på Inet gjort det?
Har du rätta/senaste drivrutinerna?
Något antivirus?

Permalänk
Medlem

Vad du skall börja? Med mjukvaran, testa att formatera och ominstallera windows.

Visa signatur

Citera om du vill ha svar.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Smurfn
Vilket operativsystem har du? (Edit: Missade att det var Win 7)
Installerade du det själv eller hade dom på Inet gjort det?
Har du rätta/senaste drivrutinerna?
Något antivirus?

Inet installerade Windows 7. Om jag har de rätta/senaste drivrutinerna har jag ingen aning om. Antivirusprogrammet är ESET Smart Security senaste. Kan det ha något med saken att göra. Problemet är att jag inte kommer in i BIOS för tangentbordet fungerar inte förens jag kommit in i Windows (trådlöst, startar inte förens dess).

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av muppens
Vad du skall börja? Med mjukvaran, testa att formatera och ominstallera windows.

Är det verkligen det första jag ska prova med..? Tror inte alls att jag vet bättre än dig men en ominstallation det första man gör känns inte helt rätt?

Permalänk
Avstängd
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Calliii90
Är det verkligen det första jag ska prova med..? Tror inte alls att jag vet bättre än dig men en ominstallation det första man gör känns inte helt rätt?

Var envis och låt det krångla längre då.

Visa signatur

Jag är en vampyr, jag suger och spyr, låt mig komma in, jag vill bli din

Permalänk
Medlem

En formatering kan spara dig en massa tid och jobb, du kan felsöka och ladda hem diverse drivrutiner och sedan få formatera i alla fall, jag gör alltid en formatering om jag får problem med en dator (om jag inte hittar felet rätt fort), vet inte hur många gånger jag satt i timmar och försökte få fix på datorer, man lär sig med tiden att man tjänar på en formatering. Se bara till att du sparar allt du vill ha kvar.

PS
Gör inte en reparation utav windows utan installera om helt från början.
Själv raderar jag hela partitionen och skapar en ny eftersom jag då vet att alla skräpfiler är borta från mitt system.

Visa signatur

Cpu: Intel Core i5 6600K | Ram: 16GB | HD: SSD SanDisk 128-GB | Western Digital 640-GB | Samsung 250-GB | Grafik: Nvidia Geforce GTX 760 Twin Frozr. | Moderkort: ASUSTeK COMPUTER INC. Z170-P. | PSU: 600w | Chassi: Fractal Design Define R4.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fire-Ham
Var envis och låt det krångla längre då.

Nu tycker jag inte vi ska vara sådana.. Som sagt, ni kan med största sannolikhet mer än vad jag kan, men det behöver ju inte betyda att jag ska svälja allt med hull och hår. Förklara gärna istället varför den enda(?) och första utvägen är att installera om datorn?

Om det nu är det enda alternativet så får jag nog tyvärr vänta tills imorgon tills jag pratat med Inet för att höra deras åsikt då jag faktiskt har garanti eftersom dom byggde den.

Tack för hjälpen so far!

Permalänk

Jag har nästan samma problem som du tror jag, jag byggde ihop min för 2 veckor sedan och märkte då att när program börjar ockupera internminne så slutade datorn med bsod.

Eftersom firefox enligt mig använder mer minne än chrome så tror jag också att det är fel på dina internminne.

Jag har ett ocz gold 1600mhz 2x2gb som ger fel när jag testar med memtest86+ (jag har mitt memtest86 intergrerat med moderkortet).
Så gå till http://www.memtest86.com/ och ladda ner den och testa ram minnet. Testa gärna stickorna en och en också.

Säg till ifall det fixar sig !

Edit: ladda inte ner tidigare versioner av memtest än 2.11 då det inte ger fullständigt support för intel i5

Permalänk
Medlem

Jag håller med föregående talare, tycker du skall testa en omformatering av Windows 7 med tanke på att datorn startar samt problemen uppstår i oprativsystemet. Sen angående drivrutinerna så funkar det smidigare nu förtiden än på XP tiden. W7 har det som krävs redan "inbyggt" i oprativsystemet så du slipper tänka på att installera drivisar för t.ex nätverk etc

Men du får självfallet installera drivrutiner till grafikkort när ominstallationen är klar.

Well testa detta och återkom om problemen fortsätter så får vi gå in på dom klassiska felsökningarna.

Lycka till

*Edit* En sak till som jag kom och tänka på i all hast. Testa att byta minnes konfigen så att du sätter ena minnesmodulen på plats 2 det andra på plats 4. Så att dom kör singel ist för dual channel. Anledningen till att jag skriver detta är att dom nya Gigabyte korten är skumma. Hade ett gigabyte moderkort som inte ville fungera i mer än 4 månader med båda minnesmodulerna brevid varandra (dual channel), men så fort jag byte till singel så funka det. Det är nått rejält fel med Gigabyte i senaste moderkorten tyvärr. Har en kompis som har haft exakt samma fel med sin bräda. Så testa det iaf.

Permalänk

Kan ju vara så att nån fil i systemet e skadad och därför får du de problem du får. Då kan en ominstallation av windows och alla drivrutiner hjälpa.

Annars kan ju du dra hem memtest86 och köra det i ett par timmar för att se att dina minnen e ok. Kanske skulle plugga i ett annat tangentbord bara så du kan navigera om ditt trådlösa ej fungerar.
Bränn ut ison på en skiva å boota upp på det, de mesta sköts automatiskt.
http://www.memtest86.com/

*Edit Fasen va många svar det han komma in innan jag postade hehe.

Visa signatur

Core i5-6600K, 2x8GB Vengeance LPX 2666MHz, Z170 Pro gaming, MSI 760GTX

Permalänk
Medlem

Frågan är hur motiverade Inet kommer vara att ta emot o fixa datorn om han ominstallerar den själv och ändå inte får ordning på sakerna. Är nog bättre att låta det vara som deras tekniker lämnade datorn

Visa signatur

A flexible hammers allow for more kinetic energy.

Permalänk
Medlem

Har du rätt volt på minnena?

Låter hårddisken illa?

Visa signatur

Iphone 3G[s] vit 32GB

Permalänk
Medlem

Jag tycker det låter som om du har någon form av hårddiskproblem. När datorn krånglar så funkar den fint så länge den inte behöver komma åt hårddisken (röra på musen, markera ikoner) men så fort du gör något som kräver diskaktivitet (klicka på ikoner, starta program) så visas aktivitetsmuspekaren och inget händer.

Vad händer för dig sedan? Kan du fortfarande röra på musen och "markera ikoner"? Om du väntar några minuter, går låsningen över då och du kan fortsätta använda datorn, eller måste du boota om den? Lyser hårddisklampan när datorn har låst sig?

Du skulle kunna testa att köra WD's diagnostikvertyg.
http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=613&sid=3...

Angående att formatera och installera om windows så ska det snarare ses som ett steg i felsökningen än som en given lösning på problemet. Många gånger löser det problemen man har, men det får man ta som en bonus isådana fall.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KJAK
Du skulle kunna testa att köra WD's diagnostikvertyg.
http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=613&sid=3...

Tycker min WD Black 640GB låter konstigt och testade det programmet och fick upp "11-Cable Test::Write sector error!", vad menas med detta? Tycker trots allt att sladdarna borde sitta rätt då den funkar men låter som en gammal HDD från typ 90 talet, annars har jag dock inte märkt av något strul med den.

Visa signatur

CPU: Intel Core i5 750 2,67GHz
RAM: Corsair 8GB (2x4GB) CL9 1600MHz
GPU: Asus GeForce GTX 970 Strix
SSD: Samsung SSD 830 128GB

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kr0owe
Tycker min WD Black 640GB låter konstigt och testade det programmet och fick upp "11-Cable Test::Write sector error!", vad menas med detta?

Det verkar vara många som får just det felet, speciellt med verktyget till windows.
http://community.wdc.com/t5/Desktop/11-Cable-Test-Write-secto...
Att nedgradera från 1.17 till 1.13 verkar hjälpa en att komma till nästa steg i testet. Men om det är 1.17 eller 1.13 som gör rätt bedömning av diskens hälsa låter jag vara osagt.

Din disk låter inte helt frisk. Prova en riktig formatering, byta kablar, byta sata-port på moderkorten eller helst i en annan dator. Brukar det inte finnas något alternativ om try to correct bad sectors i sådana här diagnostikprogram? Jag har inte kört just WD's variant själv.. Om inget av det hjälper är det nog bara till att lämna in den på garantin är jag rädd.

Det här ser ut som hjälp vad gäller felkoderna:
http://support.wdc.com/techinfo/general/errorcodes.asp

Hur gick det för TS?