[Vision] Internetstyrt modellplan med raspberry pi?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013

[Vision] Internetstyrt modellplan med raspberry pi?

Hej såg denna film om en som styr en radiostyrd bil med raspberry pi som fick min fantasi att skena en aning.

Han styr den via wifi med bilen som client och en webbserver på telefonen. Om raspberry pi istället sätts att styra ett radiostyrt flygplan med 3g-modem på så är det bara internettäckningen och batteriet som sätter gränser för räckvidden. Anta att man då monterar solceller på flygplanet, är det möjligt att uppnå en väldigt lång flygtid? Hur stor behöver solcellsytan vara för "självförsörjning" av el till planet? Sverige runt? Eller varför inte europa/jorden runt? Kräver då rejäl planering där man fått tag i och lagt in andra länders trådlösa internet eventuellt olika typer av modem på planet också som då bokstavligt talat byts on the fly. Det skulle ta en jäkla tid och tråkigt för de som ska sitta bakom spakarna och styra eländet via kamera precis som på hans bil...

Vad tror ni, vari ligger galenskaperna eller är det redan gjort?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Feb 2009

Du får nog använda någon autopilot i så fall. Kommer bli svårt att styra själv med all latens. Sedan får du nog ha ett plan med väldigt stor vingyta per massenhet om du ska kunna självförsörja det med solceller.

Define R3 Arctic White, Asus Z97-AR, i5 4690K, CM 212, 16 GB DDR3 RAM, Asus Radeon R9 290X DCUII, Samsung 840 250GB, 840 Pro 512 GB, EVGA Supernova G2 750 W, Windows 10 Pro, O2+ODAC

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Zion
Registrerad
Apr 2004

Blir en hel del jobb om du ska köra den på okända områden, sedan har du problematiken med höjd osv och tror även det kan bli problem med vart planet får flyga m.m.
Rent praktiskt måste planet ha en ok AI som kan hantera att undvika byggnader, träd osv själv, helt klart väldigt intressant projekt men det är nog en massa jobb, sedan får du räkna med att du aldrig får tbax det du sätter in i det.
Men du kan ju börja med att planera ut och söka info på vad du faktiskt behöver, läs på lite om aerodynamik, batterier, solceller m.m. om inte annat kan det ju vara ett intressant sätt att lära sig en massa olika saker.

[ i5-6600K @ 4.7Ghz || Corsair H110 GTX || 16GB DDR4 || ASUS Z170 Pro Gaming || Asus ROG 1080 Strix @ 2100+/11Ghz+ ]
Unigine Superposition 1080p; 17487 @ Medium; 4594 @ Extreme
"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood