NAS: Volume 'DataVolume' is in degraded mode.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Jan 2008

NAS: Volume 'DataVolume' is in degraded mode.

Goddagens!

Det är så att min brors NAS hade lite lustiga saker för sig häromdagen, mest att man inte lyckades komma åt den ordentligt. Men nu provade jag att komma åt den via min dator som kör med kabel här hemma och det funkade prima. Däremot så började jag fundera på vad degraded mode innebar och insåg ganska snabbt att en av diskarna rimligtvis kan vara traisg.

Så jag har nu börjat göra backup till min dator från NAS bruken i förebyggande syfte. Grejen är den att enligt NAS:en så står båda diskarna som "status good" vilket får mig att fundera över om någon av diskarna faktiskt är sönder. Eller vad annars kan få "degraded mode" meddelandet att uppstå?

I vilket fall så är båda diskarna ca 3år gamla så att minst en av dem har gått sönder är väl inget oväntat och man kanske borde byta en av dem även ifall någon inte är paj.

Båda diskarna är WD 1TB diskar och förmodligen från samma batch så jag hoppas att den andra inte ger vika medan jag gör backup.

Funderar även på om det finns något smidigt sett att kolla båda diskarna utan att plocka ur dem? Tror nämligen inte jag har S-ATA kablar för att kolla någon av dem, misstänker även att båda dockas in i NAS bruken utan någon form av kabel.

Så frågan är väl mest hur kan jag få reda på i vilket skick båda diskarna är i utan att plocka ut dem? Kanske kan vara värt att tillägga att dem körs speglade.

Tack på förhand och glad sommar!

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2003

Enklast vore att rycka ut disken och sätta in den i din dator och kolla smart värdena. Kan vara värt att backupa omgående, i bästa fall orkade en disk inte med i värmen bara men är uppe igen lite senare, i värsta fall är det dags att byta.

I brist på satakablar får du nog hoppas på att det finns mjukvara som kan läsa av SMART värdena för disken.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av Damodred:

Enklast vore att rycka ut disken och sätta in den i din dator och kolla smart värdena. Kan vara värt att backupa omgående, i bästa fall orkade en disk inte med i värmen bara men är uppe igen lite senare, i värsta fall är det dags att byta.

I brist på satakablar får du nog hoppas på att det finns mjukvara som kan läsa av SMART värdena för disken.

Kollade loggarna och felmeddelandet har varit där sedan i vår så jag antar att det inte beror på värmen.
Alright, får väl hitta på något. Tänkte att jag kan rycka ur diskarna en och en och se om man kan komma åt filsystemet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jan 2012

Jag skulle testa att, som du skriver, rycka ut diskarna, en i taget och se vad NASen säger.

Om du har haft felmeddelandet en längre tid och eftersom du verkar ha säkerhetskopiera allt innehåll på NASen till din dator, så kanske du skulle rensa diskarna och göra om speglingen av diskarna på NASen och därefter se om felmeddelandet finns kvar?

Spelburken: Asus P8Z77-V | i7 3770K 4.5 GHz -> Noctua NH-D14 | Asus GeForce GTX670 2GB | Corsair AX 850 W | Fractal Design Define R4 |
Bärbart: MacBook Pro 13" (mid 2014) | 2,6 GHz | 8 Gb ram |
Lagring: Synology 214play | 2x4TB |

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av Slappizz:

Jag skulle testa att, som du skriver, rycka ut diskarna, en i taget och se vad NASen säger.

Om du har haft felmeddelandet en längre tid och eftersom du verkar ha säkerhetskopiera allt innehåll på NASen till din dator, så kanske du skulle rensa diskarna och göra om speglingen av diskarna på NASen och därefter se om felmeddelandet finns kvar?

Håller fortfarande på att göra backup, föra över 200GB i 10MB/s tar sin lilla tid. Men ja, får prova att rycka ur dem en i taget och se. Bra idé att formatera dem, får prova det med.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jan 2003

10 MB/s låter väldigt surseeegt - möjligen en identifikation på att något inte står rätt till. Status "Degraded" kan RAID-arrayer få om nån disk är dålig eller osynkad. Borde framgå i manualen/produktbeskrivningen.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2003

Kan också vara 100mbit nätverk?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av jookeer:

10 MB/s låter väldigt surseeegt - möjligen en identifikation på att något inte står rätt till. Status "Degraded" kan RAID-arrayer få om nån disk är dålig eller osynkad. Borde framgå i manualen/produktbeskrivningen.

Det är 100mbit nätverk därav "låg" hastighet. Alright, får ta mig en titt i manualen.

Skrivet av Damodred:

Kan också vara 100mbit nätverk?

Stämmer mycket bra, det är 100mbit. Inte diskarnas fel.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2004

Är det en Synology NAS? Dök felmeddelandet upp efter uppdatering till DSM 5.X?

Jag fick nämligen samma fel på min Synology NAS efter uppdatering och det var med så gott som helt nya diskar i den. Detta gjorde att jag blev lite misstänksam och började kolla runt på Synologys forum där jag upptäckte att jag inte var ensam om att uppleva samma sak.

DSM 5 false SMART errors

Nu kan det ju vara fel på diskarna oavsett och man blir ju lite orolig när den varnar för sånt här, så kan vara bra att testa diskarna som andra föreslagit trots allt så allting stämmer.

Själv så gjorde jag ingenting på mina diskar och kan inte påminna mig att jag sett felmeddelandet nu på ett bra tag. Har dock mixtrat en del med inställningar sedan dess och bland annat slagit av hibernation helt och hållet (om det kan påverka).

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av psiko:

Är det en Synology NAS? Dök felmeddelandet upp efter uppdatering till DSM 5.X?

Jag fick nämligen samma fel på min Synology NAS efter uppdatering och det var med så gott som helt nya diskar i den. Detta gjorde att jag blev lite misstänksam och började kolla runt på Synologys forum där jag upptäckte att jag inte var ensam om att uppleva samma sak.

DSM 5 false SMART errors

Nu kan det ju vara fel på diskarna oavsett och man blir ju lite orolig när den varnar för sånt här, så kan vara bra att testa diskarna som andra föreslagit trots allt så allting stämmer.

Själv så gjorde jag ingenting på mina diskar och kan inte påminna mig att jag sett felmeddelandet nu på ett bra tag. Har dock mixtrat en del med inställningar sedan dess och bland annat slagit av hibernation helt och hållet (om det kan påverka).

Nej det är en Western Digital My Book World Edition II NAS, hurvida han har uppdaterat den så tror jag chansen är väldigt liten. Men får väl köra lite allmän support på den när jag är klar med backupen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Jan 2008

Alright, så jag har rensat en disk och återbyggt speglad raid. Och får nu inte något meddelande. Verkar som båda diskarna rullar på. Frågan är bara hur pass slitna de är.
Sleep mode är aktiverat så de står ju inte på 24/7 men vet inte hur pass slitna de blir av det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2011
Skrivet av asta127:

Alright, så jag har rensat en disk och återbyggt speglad raid. Och får nu inte något meddelande. Verkar som båda diskarna rullar på. Frågan är bara hur pass slitna de är.
Sleep mode är aktiverat så de står ju inte på 24/7 men vet inte hur pass slitna de blir av det.

NAS'en borde ju kunna läsa SMART info.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av asta127:

Kollade loggarna och felmeddelandet har varit där sedan i vår så jag antar att det inte beror på värmen.
Alright, får väl hitta på något. Tänkte att jag kan rycka ur diskarna en och en och se om man kan komma åt filsystemet.

Om diskarna verkar friska så är det troligen ett mjukvarufel. Typ ett spänningsfall/avbrott som gjort RAIDen inte är frisk, även om diskarna är.
Börja med att kopiera allt som du gör, sen kolla diskarna. Är allt okej, försök återställa RAIDen via dens mjukvara. Fungerar det inte så rensa hela RAIDen och bygg den på nytt.

Btw, det är väl värt att investera i gigabit switch. Vi talar om ynka 200kr... http://www.prisjakt.nu/kategori.php?m=s179575691&o=produkt_pr...
Om inte kanske du kan försöka att koppla direkt mellan datorn och NASen, om du kan få direkt länk.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av Paddanx:

Om diskarna verkar friska så är det troligen ett mjukvarufel. Typ ett spänningsfall/avbrott som gjort RAIDen inte är frisk, även om diskarna är.
Börja med att kopiera allt som du gör, sen kolla diskarna. Är allt okej, försök återställa RAIDen via dens mjukvara. Fungerar det inte så rensa hela RAIDen och bygg den på nytt.

Btw, det är väl värt att investera i gigabit switch. Vi talar om ynka 200kr... http://www.prisjakt.nu/kategori.php?m=s179575691&o=produkt_pr...
Om inte kanske du kan försöka att koppla direkt mellan datorn och NASen, om du kan få direkt länk.

Har gjort precis det du skrivit, och eftersom att NAS-burken inte är min utan min brors så har jag ingen direkt användning av gigabit nätverk här. Men tack för svaret. Ska bara luska ut hur jag kan köra S.M.A.R.T på den utan att behöva plocka ut diskarna och trycka in dem i datorn.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Jan 2008

Uppdatering!

Båda diskarna klarade SMART men ligger på mellan 24-26k timmar var. Lite osäker på hur mycket det är i förhållande till genomsnittlig livslängd på en Western Digital 1TB green 5400RPM(antar att det är sådana eftersom det är tydligen de ända man trycka in i bruken).
Får kolla på WD's hemsida och se om det finns några speccs.

Tackar för alla svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av asta127:

Uppdatering!

Båda diskarna klarade SMART men ligger på mellan 24-26k timmar var. Lite osäker på hur mycket det är i förhållande till genomsnittlig livslängd på en Western Digital 1TB green 5400RPM(antar att det är sådana eftersom det är tydligen de ända man trycka in i bruken).
Får kolla på WD's hemsida och se om det finns några speccs.

Tackar för alla svar!

Jag har sett diskar klara allt från ynka 5k timmar till 50k+ timmar. Det är egentligen oviktigt, då det enda man vet är att de inte är nya. Det som är viktigt är temperaturen, sök/lös korrigeringsproblem de har haft.

Kolla i SMART efter "Read error rate", Seek error rate", Temperature och om där finns några "... performence". Jämför de med "Current", "Worst" och "Threshhold" (om där är).
De brukar visa mer hur disken mår. Även om allt fungerar så blir där läsfel lite då och då. Desto sämre disken mår, desto fler fel måste den rätta till. Det är först när du börjar få dessa fel inte går att rätta till som användaren ofta märker det. Men disken ger ofta lite tecken innan, om man tittar noga.

Problemet att använda WD Green i NAS är 2 saker. Ett: de är inte gjorda att gå 24/7, utan är mycket mer känsliga för värme och arbetslast. Två: de riskerar att falla ur en RAID så fort minsta fel sker, då de "droppar" sig själva, vilket får RAID systemet att gå in i det läget du hittade dem i nu. Men det finns folk som har kört på green diskar i många år utan problem.

WD Red är NAS diskar, gjorda att gå 24/7 med firmware som även om fel skulle uppstå, inte kastar ut disken ur RAIDen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Jönköping
Registrerad
Jan 2008
Skrivet av Paddanx:

Jag har sett diskar klara allt från ynka 5k timmar till 50k+ timmar. Det är egentligen oviktigt, då det enda man vet är att de inte är nya. Det som är viktigt är temperaturen, sök/lös korrigeringsproblem de har haft.

Kolla i SMART efter "Read error rate", Seek error rate", Temperature och om där finns några "... performence". Jämför de med "Current", "Worst" och "Threshhold" (om där är).
De brukar visa mer hur disken mår. Även om allt fungerar så blir där läsfel lite då och då. Desto sämre disken mår, desto fler fel måste den rätta till. Det är först när du börjar få dessa fel inte går att rätta till som användaren ofta märker det. Men disken ger ofta lite tecken innan, om man tittar noga.

Problemet att använda WD Green i NAS är 2 saker. Ett: de är inte gjorda att gå 24/7, utan är mycket mer känsliga för värme och arbetslast. Två: de riskerar att falla ur en RAID så fort minsta fel sker, då de "droppar" sig själva, vilket får RAID systemet att gå in i det läget du hittade dem i nu. Men det finns folk som har kört på green diskar i många år utan problem.

WD Red är NAS diskar, gjorda att gå 24/7 med firmware som även om fel skulle uppstå, inte kastar ut disken ur RAIDen.

Temperaturen är för närvarande kring 40(var i morse i alla fall) ha även i åtanke att de står på vår övervåning i full sommarvärme. Men som sagt så står den vanligtvis inte här, men den brukar stå i ett "mediaskymsle" på bottenplan så antar att det inte blir överdrivet varmt . Hittar inte något i stil med performance för övrigt.
Jag postar SMART för båda diskarna, tycker de här tabellerna är lite lustiga.

S.M.A.R.T för båda diskarna

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Malmö
Registrerad
Maj 2014
Skrivet av asta127:

Temperaturen är för närvarande kring 40(var i morse i alla fall) ha även i åtanke att de står på vår övervåning i full sommarvärme. Men som sagt så står den vanligtvis inte här, men den brukar stå i ett "mediaskymsle" på bottenplan så antar att det inte blir överdrivet varmt . Hittar inte något i stil med performance för övrigt.
Jag postar SMART för båda diskarna, tycker de här tabellerna är lite lustiga.

S.M.A.R.T för båda diskarna

Ser helt okej ut.
Lite underligt att ena disken har mer drifttid än den andra, men båda ser friska ut.
Min gissning skulle vara att något tillfälligt fel uppstått, som kastat ut ena disken. Detta har gjort att den gått in i nergraderat läge. Men inga fysiska fel syns på diskarna, inga sektorer eller annat fel syns i SMART info.
och 40 grader är inga problem. Diskarna har tydligen haft lite högre, men av SMART info att döma så gissar jag på under 50 grader, vilket är kanon bra.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2014

Körs någon RAID (spegling)? Om strömmen går (eller systemet resetas hårt) kan ju RAID bli degraded medans datan kontrolleras.