Handla säkert i SweClockers marknad

Trädvy Permalänk
SweClockers
Andreas Dimestam
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2002

Handla säkert i SweClockers marknad

Bedrägerier på nätet är ett växande problem. Genom att vara vaksam och ta till ett par enkla knep går det dock att undvika de värsta fällorna. Här är fem snabba tips för att göra livet surt bedragare!

1. Ingen bild – ingen affär!

Alla har tillgång till en mobilkamera. Be säljaren knäppa några foton från olika vinklar på produkten du köper tillsammans med en väl synlig och handskriven lapp med ditt namn och dagens datum. Den som inte vill ställa upp med denna enkla tjänst är inte värd att göra affärer med.

Tänk på att alla tecken på att bilderna är redigerade bör mötas med stor försiktighet.

2. Samla in och undersök personuppgifter

Be om fullständigt namn, adress och telefonnummer. Använd Ratsit (personuppgifter) och Eniro (telefonnummer) för att kontrollera om uppgifterna stämmer överens med folkbokföringen. Ring och ställ några snabba frågor för att försäkra dig om att uppgifterna är riktiga.

Tänk på att bedragare ofta använder någon annans personuppgifter och ringer från anonyma kontantkort eller Skype för att dölja sin identitet.

3. Använd en mellanhand för betalningar

Undvik att föra över pengar direkt till någons bankkonto. Använd istället Paypal, Payson eller någon annan erkänd mellanhand, där det är möjligt att bestrida transaktionen.

Tänk på att förskottsbetalningar alltid utgör en risk och att banköverföringar (inklusive Swish) inte kan återkallas.

4. Avtala om detaljerna

Kommer ni överens om några särskilda villkor, exempelvis ett medföljande kvitto, ett specifikt fraktsätt eller möjlighet att ångra köpet, se till att vara extra tydlig och avtala om detta i förväg.

Tänk på att affärer mellan privatpersoner lyder under köplagen. Den vanliga konsumentlagstiftningen gäller inte vid köp mellan privatpersoner vilket innebär att du inte har samma rättigheter som när du handlar av ett företag.

5. Använd sunt förnuft

Ingen seriös person försöker stressa fram en affär eller utöva påtryckningar för att transaktionen ska genomföras. Var särskilt vaksam mot personer som handlar från utlandet eller av olika skäl vill använda någon i sammanhanget udda betalningsmetod, exempelvis Moneygram eller Western Union.

Fundera även på prissättningen och jämför med vad andra begär för motsvarande produkt. Hur sannolikt är det att någon skulle vilja sälja en vara för betydligt lägre pris än normalt? Verkar det för bra för att vara sant är det oftast det.

Tänk på att många bedragare är mästare på att manipulera människor. Stå på dig och vägra göra affärer med personer som försöker få dig att sänka garden med märkliga historier och bortförklaringar.

> Mer på Konsumentverket
> SweClockers Marknad