Handla säkert i SweClockers marknad

Trädvy Permalänk
SweClockers
Andreas Dimestam
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2002

Handla säkert i SweClockers marknad

Bedrägerier på nätet är ett växande problem. Genom att vara vaksam och ta till ett par enkla knep går det dock att undvika de flesta fällorna. Här är fem snabba tips som gör livet surt bedragare!

1. Ingen bild – ingen affär!

Idag har alla tillgång till en telefon med kamera. Be säljaren knäppa ett par foton från olika vinklar på produkten du köper tillsammans med en tydlig handskriven lapp med ditt eget namn och dagens datum. Den som av någon anledning inte vill skicka dagsfärska bilder är inte värd att göra affärer med.

2. Samla in och kontrollera personuppgifter

Be om fullständigt namn, adress och telefonnummer. Använd Ratsit (personuppgifter) och Eniro (telefonnummer) för att kontrollera om uppgifterna stämmer. Många bedragare använder någon annans personuppgifter och ringer från anonyma kontantkort eller Skype för att dölja sin identitet. Om någonting inte går ihop är det en stor varningssignal.

  • Kontrollera om adressen som uppges stämmer överens med folkbokföringen (Ratsit)

  • Kontrollera om säljaren verkligen innehar telefonnumret (Eniro)

  • Ring upp säljaren och ställ några snabba frågor för att försäkra dig om att du talar med rätt person

3. Använd en mellanhand för betalningar

Undvik att föra över pengar direkt till någons bankkonto. Använd istället Paypal, Payson eller någon annan erkänd mellanhand, där det är möjligt att bestrida transaktionen. Förskottsbetalningar är riskabla och banköverföringar (inklusive Swish) kan inte kan återkallas.

4. Avtala om detaljerna

Kommer ni överens om några särskilda villkor, exempelvis ett medföljande kvitto, ett specifikt fraktsätt eller möjlighet att ångra köpet, se till att vara extra tydlig och avtala om detta i förväg. Handel mellan privatpersoner lyder under köplagen, vilket innebär att du inte har samma skydd och rättigheter som när du handlar av ett företag.

5. Använd sunt förnuft

Ingen seriös människa försöker stressa fram eller utöva påtryckningar för att affären ska genomföras. Var särskilt vaksam mot personer som handlar från utlandet eller av olika skäl vill använda någon i sammanhanget udda betalningsmetod, exempelvis Bitcoin eller Western Union.

Fundera även på prissättningen och jämför med vad andra begär för motsvarande produkt. Om någonting är för bra för att vara sant är det just det.

Sist men inte minst: Kom ihåg att många bedragare är mästare på att manipulera människor. Stå på dig och vägra göra affärer med personer som försöker få dig att sänka garden med märkliga historier och bortförklaringar.

> Mer på Konsumentverket
> SweClockers Marknad