Permalänk

Front-end utvecklare lön?

Har spenderat min fritid senaste 4 månaderna på att lära mig webbuveckling och praktiserar nu på en webbyrå (de har dock inte plats för anställning.) Vad kan jag förvänta mig för lön ifall jag är front-endare UTAN designkunskaper?
Alltså transformera skisser till kod.

Behärskar:
HTML
CSS
Bootstrap 4
Responsivt
Sass (med BEM)
Gulp
jQuery
Optimisering av hemsidor
Browser optimization
Git
SEO(tror jag har rätt bra koll på vad jag kan göra som utvecklare)
AJAX(basics)
SQL (basic)
Javascript(basics)
Console (basics)
C#, .Net MVC (basics)

Vill fördjupa mig ännu mer inom dessa områden och även lära mig backend, specifikt .Net. Men vad kan jag förvänta mig för lön med mina nuvarande kunskaper? Verkar vara väldigt olika med det här men anser ni att det är det underförstått att man som front-endare ska vara designer och kung i Photoshop också? Jag är inte den visuellt kreativa typen. Eller behöver jag bli Javascript Ninja och behärska Angular också för att vara värd något? Vill helst gärna vänta tills det finns lite mer dokumentation och tutorials på Angular 2 eftersom det ska vara väldigt annorlunda hehe!

Permalänk
Medlem
Skrivet av spacecows:

Men vad kan jag förvänta mig för lön med mina nuvarande kunskaper?

Det är mycket olika vad man får i lön som utvecklare då det är ett väldigt brett område. Sen beror det också mycket på var man bor och hur tur man har.

Utan någon direkt arbetslivserfarenhet så kanske du kan få runt 20k. Är du grym på jQuery så kanske du kan hamna lite högre.
Men fyra månader är inte mycket kunskap.

Lär du dig mer javascript och en hög med ramverk så kan du kanske hamna runt 25k och får du några år under bältet så kan du nog komma upp till runt 35k. Blir du konsult så kan du nog snabba på det lite.

Jag är själv en webbutvecklare som jobbat full-stack (LAMP+JS,CSS,HTML) och började på 20k.
Jag var då 22 och nyexamerad i Göteborg med typ 5 års "full-stackerfarenhet". Hade kanske kunnat få lite högre om jag letat mer jobb (tog typ första bästa).
Lämnade två år senare med 23k och fick ett nytt jobb med typ samma arbetsuppgifter. Tror jag började på 24k och jobbade över två år upp till 27k.
Nu sitter jag och letar nytt jobb med en lön runt 30k.

Skrivet av spacecows:

Verkar vara väldigt olika med det här men anser ni att det är det underförstått att man som front-endare ska vara designer och kung i Photoshop också?

Jag anser inte det men det har varit lite så då frontendutveckling är ganska enkelt (i grunden) och har då inte krävt så mycket djup kunskap vilket har lett till att designers kan lära sig det.

Men jag tror att frontendutvecklare med bra designkunskaper är ganska ovanligt och oftast så faller man åt ett eller annat håll.
Dvs. Designer med lite frontendutvecklarkunskap eller frontendutvecklare med lite design kunskap.

Problemet är nog att lite ofta räcker när det kommer till HTML och CSS. Så för att få ett någorlunda bra jobb så får du nog rikta in dig antingen fortsatt mot frontend (javascript), mer mot backend (php/.net) eller kanske design.

Angående Photoshop så är det idag nästan en självklarhet. Men detta betyder inte att man måste vara kung på det. Bara man kan ta en design från psd till html.

Skrivet av spacecows:

Jag är inte den visuellt kreativa typen. Eller behöver jag bli Javascript Ninja och behärska Angular också för att vara värd något?

HTML och CSS är idag inte så mycket värt då det inte är speciellt svårt i och med att det inte är ett programmeringsspråk vilket betyder att många designers kan det och i princip alla utvecklare kan det.

Javascript där emot är ett programmeringsspråk och designers som kan javascript kan oftast inte mer än grundläggande jQuery.
Så det är här en utvecklare kan sticka in tårna och briljera.

Lär dig angular men stoppa inte där utan lär dig minst fem andra ramverk också.
Javascript är nog det som utvecklats mest under de senaste fem åren och det ser ut att vara en av dom starkaste språken i framtiden.

Vill du hellre bli mer backend så är .net ett mycket bra val. Jag är inte .net:are men det är dom jobben som det finns flest av och betalar mest då det oftast är större företag som kör med det.

Detta var lite tankar och vad jag upplevt under min tid i branchen.

Permalänk
Medlem

Vill du jobba med .net så kan du säkert få bra betalt, varför någon skulle vilja genomlida det vet jag inte. Webb och .net låter inte så sexigt heller. Mitt tips om du vill jobba med detta är att kanske hitta något ställe som behöver en junior sharepoint utvecklare.

Eftersom du just nu jobbar gratis kanske inte lönen borde vara första fokus, det kommer ju ganska snabbt med tiden

mvh

Permalänk

@rumpnisse: Mycket bra svar. Tack ska du ha! Nu förstår jag bättre hur kompetensen front-end utvecklare/designer ser ut.
Insåg när jag läste ditt svar att även om jag vid något tillfälle vill lära mig back-end också så borde jag i detta skede sätta igång och nischa mig mot front-end, studera mer Javascript och hennes ramverk - många möjligheter med det!

Lönesiffran du uppskattade mina kunskaper till just nu var nästan högre än jag förväntade faktiskt. Full-stack lönen var som jag anade. Vad är skälet till att lära sig fler ramverk?

Får jag fråga vad du pluggade förresten? Kommer nog starta en tråd angående YH-utbildningar mot webbutveckling i GBG, håll utkik!

Permalänk

@PHOEW: Tack för svaret! Hade jag börjat nu hade jag nog valt RoR/Java/NodeJs. Det var .Net jag blev introducerad till i min programmeringskurs i skolan och det är .Net de kör på webbyrån jag praktiserar. Att det är eftertraktat och välbetalt är även bonusar som gör mig ganska bekväm och inte vill byta hehe!

Från början tänkte jag ställa frågan ifall jag kan få ett jobb över huvud taget. Kändes hybris att efter 4-5 månader kalla sig utvecklare typ Har inte tittat in något på Sharepoint, ska göra det!

Permalänk
Medlem
Skrivet av spacecows:

Lönesiffran du uppskattade mina kunskaper till just nu var nästan högre än jag förväntade faktiskt.

Detta förutsätter ju att du verkligen kan någonting och får ett jobb. Fyra månader är inte mycket och jag har svårt att tänka mig att någon skulle vilja anställa dig på grund av det men om någon vill anställa dig så lär du få en lön runt det då jag tror där ligger "minimum" lönen.

Skrivet av spacecows:

Vad är skälet till att lära sig fler ramverk?

Kunskap. Lär man sig många olika saker så får man en bättre överblick, blir bättre i allmänhet och kan snabbare lära sig andra saker.
Säg att du har ett jobb som vill att du ska lösa ett problem. Om du testat och lärt dig flera ramverk kan du jämföra dom och välja det bästa för ändamålet.

Skrivet av spacecows:

Får jag fråga vad du pluggade förresten? Kommer nog starta en tråd angående YH-utbildningar mot webbutveckling i GBG, håll utkik!

Jag pluggade på Yrgo, en Ky-utbildning.
Jag har kommit i kontakt med många ute i branschen som pluggat där och som är chefer över folk som pluggat där och alla placerar den utbildningen högt.

Permalänk
Medlem

Att kombinera en gedigen kunskap inom front-end med ett mer enterprise-inriktad backend som C# kan göra dig riktigt attraktiv inom vissa områden - Det är inte en skitvanlig kombo.

Jag har precis den uppsättningen - d.v.s ganska djupa front-end kunskaper med ett öga för design och relativt stabil C#, dock riktigt svag inom SQL, men nog för att inte vara förvirrad.

Väldigt ofta om man skriver backend är man mer "programmerare" och ignorerar kanske både front-end och design, vilket specialiserar en lite väl tidigt.

Mot andra hållet, om du är en front-end som kan hantera dina egna back-end calls, så snabbar du på utveckligen avsevärt och tidsåtgång till leverans kan skäras ner rätt rejält. Men om du måste sitta och vänta på att få APIer/Metoder levererade innan du kan slutföra, ja då blir man ju lite bromsklossad av sin egen okunskap.

Möjligt att nån hardcore backend vill säga emot nu, men jag har upplevt mig själv som väldigt attraktiv inom arbetsmarknaden och det är ju inte för att jag är nåt stjärnskott, utan enbart baserat på mitt CV/Portfolio.

När det gäller lönen tror jag att du med din korta erfarenhet har svårt att komma över 20,000. För att komma högre behöver du djupare kunskaper inom de olika front-end ramverken som finns och du behöver säkerligen visa på de kunskaperna antingen genom ett levererat projekt (kan vara hobby) eller en välfylld github-repo.

Flera av punkterna du listat kräver många år av erfarenhet innan man kan klassas som bra, så var lite försiktig med att lista för mycket.

Permalänk
Medlem

Utan en utbildning och med så kort erfarenhet tror jag det blir svår men inte omöjligt. Tänk från ett företags håll, hur skulle du få dem att bli intresserade av någon utan utbildning? Två tre Certifieringar skulle kunna lugna folk där. Låt säga att du direkt hittar jobb ändå, när du känner att du vill testa din lycka på ett annat bolag så skulle det vara bra för dig att ha i bagaget.

Permalänk
Medlem
Skrivet av spacecows:

@PHOEW: Tack för svaret! Hade jag börjat nu hade jag nog valt RoR/Java/NodeJs. Det var .Net jag blev introducerad till i min programmeringskurs i skolan och det är .Net de kör på webbyrån jag praktiserar. Att det är eftertraktat och välbetalt är även bonusar som gör mig ganska bekväm och inte vill byta hehe!

Från början tänkte jag ställa frågan ifall jag kan få ett jobb över huvud taget. Kändes hybris att efter 4-5 månader kalla sig utvecklare typ Har inte tittat in något på Sharepoint, ska göra det!

Är själv SharePoint Lead Developer på ett stort konsult bolag i Göteborg. Front-end utveckare på SharePoint så har du ett sätt att tjäna riktigt bra med pengar. SharePoint i sig är spetts kompetens som betalar bra och är lite mer ovanligt. Det är svårt att hitta bra folk och där med går lönen upp. Inom SharePoint så blir fokus mer och mer på front-end och mindre på back-end så kommer du in så kan du fokusera på front-end helt och hållet.

Office 365 / SharePoint Developer skulle kunna vara något, sedan kompletterar du detta med mer front-end kurser samt eget driv på fritiden i form av egna projekt. Så har du en ljus framtid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rumpnisse:

HTML och CSS är idag inte så mycket värt då det inte är speciellt svårt i och med att det inte är ett programmeringsspråk vilket betyder att många designers kan det och i princip alla utvecklare kan det.

Det är STOR skillnad på att "kunna CSS och HTML" mot att vara grym på CSS och HTML. Att skriva grym CSS/SASS är inget man lär sig i en handvändning. Jobbat med många full stacks som har den där attityden att CSS är inget programmeringsspråk (vilket det iof inte är) och därför tror att det är något vem som helst kan lalla ihop. Nästan uteslutande har all CSS jag sett från full stacks sett ut som en hög med skit, och hemsidan sett ut därefter. Blir ofta förvånad hur dåliga en majoritet av utvecklare, ofta med flera års erfarenhet, är på att ta en PSD och verkligen återskapa den med CSS och HTML på ett grymt sätt.

Tycker även att din lön låter i underkant. Jag är själv front-endare, knappt två års erfarenhet och ligger på 34k och haft en löneökning på ca 5500/år (gick in på 23k för två år sedan). Jobbar hemifrån som anställd mot en byrå i Stockholm. Iof håller det jag gör hög kvalitet och jag är en lika bra designer som front-endare, vilket verkar vara ovanligt. Kan dock nämna att jag inte är en mästare på JS ännu, så det finns mer cash att hämta vartefter JS kunskaperna utvecklas=)

Permalänk
Medlem

Va beredd på lägre ingångslön men med bra löneutveckling efter några år

Jag har arbetat som frontendutvecklare i drygt 6 år och tjänar nu 33 000 med ingångslön på 25 000.
Man får räkna med att ingångslönen kan vara relativt låg men att man får arbeta sig uppåt. Vid anställningsintervjun är det viktigt att du framför att du vill se en positiv löneutveckling och vad ditt mål är om ett antal år. Du kan ju också säga att du förväntar dig en större löneökning efter eventuell provanställning. Det är viktigt att arbetsgivaren betalar dig en yrkesmässig lön.

Om du efter ett samtal är missnöjd så kan du ibland behöva bita dig lite i tungan och ta det coolt. Detta hände mig en gång. I slutet av mötet så tittade jag min chef i ögonen och sa "Okej, Jag accepterar denna lön men jag vill att du ska veta är jag är väldigt missnöjd med den". Ge aldrig ultimatum att du ska sluta men ingen chef vill ha en missnöjd medarbetare. Viktigt att du ser ditt eget värde och att du får betalt för det arbete du gör. Också viktigt att arbetsgivaren förstår detta.

De flesta sucktar efter frontendutvecklare så folk är villiga att betala för det. Förr var det systemutvecklarna som hade den feta lönen och frontendarna den låga. Däremot har detta svängt lite och rent kunskapsmässigt är frontendare högt i kurs. Detta kan medföra att vissa arbetsgivare fortfarande har relativt låg lönebild för frontendutvecklare.

För övrigt rekommenderar jag dig att lära dig designbiten. Det är enligt mig en av de viktigaste delarna inom frontend-arbetet

tillägg
Permalänk
Medlem

"Javascript(basics)"
Är ledsen, men har svårt att tänka mig att någon skulle anställa en front-end utvecklare med bara "basic"-kunskaper i javascript.
Mitt tips är att bli javascript-ninja och sen lära dig något ramverk, som angular 2 (som du nämner) eller react.
Att utvecklare förväntas designa är enligt min erfarenhet väldigt ovanligt.

Permalänk
Inaktiv

Jag studerar till front end utvecklare i Växjö på EC yrkesutbildning och är klar om 3 veckor. Har redan fått jobb som frontendare med ingångslön på 30k. Lyssna inte på dom som säger att det är svårt att komma över 20k som nyexaminerade . Nästan alla mina klasskamrater har redan fått jobb och den lägsta ingångslön var på 29k. Frontendare är värdigt efterfrågat just nu, jag fick jobb innom 1vecka. Lycka till i framtiden:)

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@anon309694: du missade kanske stycket om att OP har totalt 4 månaders erfarenhet?

Nu jobbar jag visserligen mest backend, men jag tycker absolut att du ska lära dig mer javascript + fler ramverk. Jag tycker man ser annonser för frontendare överallt.

Annars är ju en YH absolut en bra plan, du får ett mycket större kontaktnät och ännu mer kunskap. Men får du in en fot utan studier så kan kanske 2 års erfarenhet väga tyngre än 2 års studier. Dessutom slipper du ju studielån!

Permalänk
Medlem
Skrivet av evirob:

@Cupecat: du missade kanske stycket om att OP har totalt 4 månaders erfarenhet?

Nu jobbar jag visserligen mest backend, men jag tycker absolut att du ska lära dig mer javascript + fler ramverk. Jag tycker man ser annonser för frontendare överallt.

Annars är ju en YH absolut en bra plan, du får ett mycket större kontaktnät och ännu mer kunskap. Men får du in en fot utan studier så kan kanske 2 års erfarenhet väga tyngre än 2 års studier. Dessutom slipper du ju studielån!

Tänk på att detta är en tråd som är 3 år gammal.
Vore kul att veta hur det gått för OP.

Men håller med diskussionen här, frontend är mest JavaScript och är nivån basic så har du inte mycket att komma med tyvärr. HTML och CSS räcker inte.
Lär dig JS ES6 och ett library som React i kombination med Redux så är du het på marknaden.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

När jag var ny på arbetsmarknaden (2006) som webbutvecklare hade jag en lön på 21200 kr. Dom senaste åren har jag dock gått mer mot frontend/js-stacken då javascript är riktigt hett idag. Idag har jag 31500 kr/mån. Då jobbar jag med moderna js-ramverk som Vue.js + Vuetify. Har en hel del kunskap under bältet (För många för att rabbla upp här). Mesta är självlärt och en del saker har jag fått via alla jobb jag haft.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av evirob:

@Cupecat: du missade kanske stycket om att OP har totalt 4 månaders erfarenhet?

Nu jobbar jag visserligen mest backend, men jag tycker absolut att du ska lära dig mer javascript + fler ramverk. Jag tycker man ser annonser för frontendare överallt.

Annars är ju en YH absolut en bra plan, du får ett mycket större kontaktnät och ännu mer kunskap. Men får du in en fot utan studier så kan kanske 2 års erfarenhet väga tyngre än 2 års studier. Dessutom slipper du ju studielån!

Sant,missa detta,var nog lite trött 😂 Och du har helt rätt, som frontendare måste man nästan kunna nån ramverket.

Permalänk
Medlem

@anon309694:

Vad kul! Jag har precis blivit antagen som Front End i Växjö och ska börja nu 2:a september.

Om du har tid får du gärna berätta mer om din tid där / om du har några tips och så

Lycka till med ditt nya jobb!!

Mvh Daniel

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av daniel2222:

@Cupecat:

Vad kul! Jag har precis blivit antagen som Front End i Växjö och ska börja nu 2:a september.

Om du har tid får du gärna berätta mer om din tid där / om du har några tips och så

Lycka till med ditt nya jobb!!

Mvh Daniel

Ah nice, hoppas du trivs:) Har du några frågor så får du hojta till:)

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av RiviMaggot:

När jag var ny på arbetsmarknaden (2006) som webbutvecklare hade jag en lön på 21200 kr. Dom senaste åren har jag dock gått mer mot frontend/js-stacken då javascript är riktigt hett idag. Idag har jag 31500 kr/mån. Då jobbar jag med moderna js-ramverk som Vue.js + Vuetify. Har en hel del kunskap under bältet (För många för att rabbla upp här). Mesta är självlärt och en del saker har jag fått via alla jobb jag haft.

Vart bor du? 31 500 låter väldigt lite med tanke på att du har 14 års erfarenhet inom yrket.
Känner personer direkt från YH som gått in på 32 000. Det är iofs inte ren frontend utan mer backend och inom .NET, även om det nästan är oundvikligt att skriva JS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zaibuf:

Vart bor du? 31 500 låter väldigt lite med tanke på att du har 14 års erfarenhet inom yrket.
Känner personer direkt från YH som gått in på 32 000. Det är iofs inte ren frontend utan mer backend och inom .NET, även om det nästan är oundvikligt att skriva JS.

Har varit dålig på att värdera mig samt löneförhandla. Bytte jobb för 3 månader sen och har nu 42000 kr som Fullstack-utvecklare där jag jobbar med node.js, php, vue bland annat. Jobbar nu i Stockholm. Förra jobbet var i Uppsala.

Permalänk
Medlem
Skrivet av RiviMaggot:

Har varit dålig på att värdera mig samt löneförhandla. Bytte jobb för 3 månader sen och har nu 42000 kr som Fullstack-utvecklare där jag jobbar med node.js, php, vue bland annat. Jobbar nu i Stockholm. Förra jobbet var i Uppsala.

Ser nu att tråden är gammal och blivit bumpad. Inte första gången jag går på den niten.
Skönt att höra att du kommit upp i lön, med den erfarenheten ska du helt klart kunna kräva mer också 😁

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av RiviMaggot:

Har varit dålig på att värdera mig samt löneförhandla. Bytte jobb för 3 månader sen och har nu 42000 kr som Fullstack-utvecklare där jag jobbar med node.js, php, vue bland annat. Jobbar nu i Stockholm. Förra jobbet var i Uppsala.

För att ge lite perspektiv så har jag 37000 i lön med mindre än ett års erfarenhet. Fullstack-utvecklare i dotnet och angular. Så precis som @zaibuf säger: du ligger nog ganska lågt. (eller jag som ligger högt?)

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av NisseG91:

För att ge lite perspektiv så har jag 37000 i lön med mindre än ett års erfarenhet. Fullstack-utvecklare i dotnet och angular. Så precis som @zaibuf säger: du ligger nog ganska lågt. (eller jag som ligger högt?)

Skickades från m.sweclockers.com

Då har du haft tur som får så hög lön från start. Sen har jag inte haft jobb i stockholm eller större orter. Beror också på vad för typ av företag det är. Senaste jobbet innan nuvarande var i Uppsala och ett företag som inte prioriterade IT speciellt mycket, och fastnat i säljtänket.

Permalänk
Medlem

Ett tips kan vara att söka dig in på något trainee-program hos något större företag - där får man oftast en lägre lön under "utbildningen" men man får löneförhandla enligt förmåga när programmet är färdigt. Under tiden hade min starka rekommendation varit att börja slipa på något backend-språk, vill du fokusera på web kan du börja kika på GO.