Vill du vara del av diskussionerna i forumet, ställa frågor eller hjälpa andra? Registrera dig här!

Har du problem med svarta skärmar/krascher med Radeon RX 5000-serien?

Trädvy Permalänk
Häxmästare ✨
Jonas Thörnqvist
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2002

Har du problem med svarta skärmar/krascher med Radeon RX 5000-serien?

Som många säkert har sett i denna forumdel och på andra hårdvarurelaterade sidor så finns det en del användare som haft problem med grafikkort ur AMD:s Radeon RX 5000-serie. Problemen yttrar sig på lite olika sätt, men främst handlar det om sporadiska svarta skärmar vid spelande, där antingen ljudet fortsätter spela i bakgrunden eller hela systemet kraschar. AMD har även uppmärksammat problemen då de finns med under "open issues" i företagets senaste drivrutinssläpp.

Under våra tester och byggen ihop med Radeon RX 5000-serien har vi själva inte stött på några av dessa problemen, vilket gör det svårt för oss att undersöka dessa och eventuellt hitta lösningar. Därför tänkte jag nu vända mig till er där hemma som sitter, eller har suttit, på ett grafikkort ur AMD:s Navi-familj för att se hur pass utbrett problemen är.

Svara på omröstningen nedan och komplettera gärna med information kring era egna erfarenheter i tråden. Har det fungerat helt felfritt? Om du haft problem tidigare men löst dem, vad var fixen för dig? Om du fortfarande har problem får du gärna skriva vilka fixar du provat samt vilken övrig hårdvarukonfiguration inklusive bildskärm du har.

Trädvy Permalänk
Entusiast
Plats
Skatteverkets Inläsningscentral
Registrerad
Aug 2008

Drivrutinen kraschar strax efter varje uppstart för min del. Kraschar alltid när jag öppnar Firefox och öppnar en hemsida med HTML5-video. Därefter blir skärmen svart, ibland måste jag döda Firefox-processen, ibland resettar den sig själv.

20.1.3 har bättrat det lite grann, tidigare (20.1.1 och 20.1.2) krävdes alltid dödande av Firefox-processen manuellt. 20.1.1 hade också problem med svart skärm i spel efter en stund, något jag inte haft med de senare versionerna. Hårdvaruacceleration i Firefox gör varken till eller från.

Ska prova 20.2.1 nu. Win10 1809.

Internet of Things. Translation: Anything that connects to the internet, no matter how useless nor how much of a security risk it poses.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Nov 2005

Jag kör just nu 19.12.2 som fungerar utan anmärkning. Vågar inte köra deras nyare beta-drivers.
Använder chrome, men stängt av hårdvaruaccelerationen. Kör senaste bioset på mitt x370 moderkort.

Provat Outer worlds, DOOM 2016, pillars of eternity 2, a plague tale, fallen order och har inte fått någon black screen än så länge. Tänkte prova några fler spel sen också.

Amd har även gått ut med ett blogginlägg som bara är några dagar gammalt att de är väl medvetna om dessa black screens och jobbar på att fixa buggarna. https://community.amd.com/community/gaming/blog

Ryzen 5 3600, AOC C24G1, Rx 5700 pulse

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Manchester
Registrerad
Dec 2007

Har haft detta problem sedan jag köpte mitt RX 5700. Vet att det funnits i known issues listan ett par månder nu, fast i olika varianter. Först var det Firefox med hårdvaruaccelering nu verkar det vara Discord.
Sitter med 20.1.4 men verkar som om man stänger av Discord helt så dyker inte problemet upp. Stängde innan av Discords hårdvaruaccelering men fick fortfarande problemet från och till samt att man kunde se i Task manager att Discord fortsatte använda grafikkortet. Även om man hade avaktiverat hårdvaruaccelering.

Node 304 White | Asus Strix X470-I | R5 2600 @ 3.85Ghz | 16GiB DDR4-3000Mhz CL15 | Sapphire Radeon RX 5700 PULSE | 512GiB 860 EVO M.2 | 256GiB 840 EVO SATA | Corsair SF450

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2003

Jag hade en del lustiga buggar med mitt 5700XT men det verkar ha löst sig efter att jag körde DDU med nätverkskortet inaktiverat samt felsäkert läge. Tror det är Microsoft som drar ner någon skit som gör att Andrenaline inte installeras korrekt. Efter det har kortet funkat klockrent utan minsta bugg.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
@/home
Registrerad
Nov 2019

Asus kort som blev utbytt på garantin, ersatts med ett Sapphire RX5700 Pulse som fungerar utmärkt under linux.
Väntar nog några dar/veckor innan jag provar det under Windows 10 bara för att..

Kompleterande info

ASRock X570Taichi | 3950X | Sapphire RX5700 Pulse | Amdgpu With Wayland & Vulkan Enabled :)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Helsingborg
Registrerad
Jul 2006
Skrivet av magma86:

Jag kör just nu 19.12.2 som fungerar utan anmärkning. Vågar inte köra deras nyare beta-drivers.
Använder chrome, men stängt av hårdvaruaccelerationen. Kör senaste bioset på mitt x370 moderkort.

Provat Outer worlds, DOOM 2016, pillars of eternity 2, a plague tale, fallen order och har inte fått någon black screen än så länge. Tänkte prova några fler spel sen också.

Amd har även gått ut med ett blogginlägg som bara är några dagar gammalt att de är väl medvetna om dessa black screens och jobbar på att fixa buggarna. https://community.amd.com/community/gaming/blog

Kör samma version, endast drivrutin och då fungerar det bra på mit x570 aorus elite. Trist att inte kunna ändra inställningar i tex wattman, men det kommer väl en fix så småningom.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Entusiast
Plats
Skatteverkets Inläsningscentral
Registrerad
Aug 2008

Uppdaterade Windows 10 till 1909 från 1809, verkar lira än så länge (men det sa jag för någon vecka sedan med 1809 och 20.1.3 också). 20.2.1-drivern.

Internet of Things. Translation: Anything that connects to the internet, no matter how useless nor how much of a security risk it poses.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Numera Malmö (igen)
Registrerad
Jan 2009

Lite udda konfiguration på så vis att jag kör ett RX 5700 XT i en Mac Pro från mitten av 2010 som används med både Windows 10 och MacOS 10.15 och sen övergång från ett GTX 1070 har jag haft stabilitetsproblem i Windows 10 med just dessa krascher när videosignalen plötslig dör. Inget motsvarande problem i MacOS kan tilläggas.

Med AMD-drivare 20.1.3 och 20.1.4 hann jag inte uppleva något problem (kanske bara tur – använder inte Windows dagligen), men nu sedan drivare 20.2.1 så har det hänt en gång i samband med Apex Legends. Hade dock Discord i bakgrunden som ju talas om som ett potentiellt problem, men det hade jag även med 20.1.3 och 20.1.4.

Skärmen jag har erbjuder enbart DVI så använder en adapter från DisplayPort till DVI. Om det nu spelar någon roll. Men har som sagt inte motsvarande problem i MacOS så borde vara något i drivaren för Windows 10.

Segt problem oavsett anledning.

Mac Pro (Mid 2010) | 3,33 GHz 6-Core Intel Xeon ”Westmere” | 32 GB RAM | Radeon RX 5700 XT, 8 GB | MacOS 10.15: Samsung 970 EVO Plus, 1 TB | Windows 10: Samsung 850 EVO, 256 GB | Samsung 850 Pro, 512 GB | WD Black, 6 TB | Seagate Barracuda, 8 TB | LG DVD bränn/Blu-ray läs | 2x USB 3.1 (Gen 2) via Sonnet Technologies Allegro USB-C PCIe

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011

MSI 5700 XT Gaming X. Fungerade helt felfritt i förra datorn (z68-plattform) men i nya (b450-plattform) är jag tvungen att stänga av enhanced sync. W10 i båda maskinerna. Samma skärm, kablage och övrig kringutrustning. Samma beteende oavsett drivrutinsversion. Får inte svart skärm/flimmer men bilden fryser i princip direkt och jag måste alt-tabba ur. Spelat ett 20-tal spel, med/utan discord, haft webbläsare igång mm, allt på standardinställningar. Är förvånad att det fungerade fullt ut på en sketen Sandy Bridge men strular på ett förvisso nytt men ändå någorlunda avlusat AMD-system.

Skickades från m.sweclockers.com

Adaptive sync -> enhanced sync. Gick lite fort.

- Om du är osäker, skriv dom! :)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2008

Radeon Enhanced Sync var boven i dramat för mig. När jag hade det aktiverat och spelade spel ledde det till svart skärm där omstart av datorn krävdes. Så snart jag slog av funktionen började allt fungera normalt.

Som tur är behöver jag inte nödvändigtvis använda denna funktion.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2008
Skrivet av ghoti:

MSI 5700 XT Gaming X. Fungerade helt felfritt i förra datorn (z68-plattform) men i nya (b450-plattform) är jag tvungen att stänga av adaptive sync. W10 i båda maskinerna. Samma skärm, kablage och övrig kringutrustning. Samma beteende oavsett drivrutinsversion. Får inte svart skärm/flimmer men bilden fryser i princip direkt och jag måste alt-tabba ur. Spelat ett 20-tal spel, med/utan discord, haft webbläsare igång mm, allt på standardinställningar. Är förvånad att det fungerade fullt ut på en sketen Sandy Bridge men strular på ett förvisso nytt men ändå någorlunda avlusat AMD-system.

Skickades från m.sweclockers.com

Kör du fullscreen i spelen du nämner?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011
Skrivet av Haglund:

Kör du fullscreen i spelen du nämner?

Borderless. Har provat att skifta mellan fullscreen och borderless i några titlar och i något fall gick det att ha enhanced sync i borderless men jag har inte fått någon titel att fungera med enhanced sync i fullscreen.

Vanlig V-sync går dock bra men då blir fördröjningen väldigt kännbar i jämförelse med enhanced sync.

Skickades från m.sweclockers.com

- Om du är osäker, skriv dom! :)

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jan 2007

Tidigare problem med mitt RX5700.
Har nu lösts via uppdatering av drivrutinen.
Vet tyvärr inte vilken version som löste det, jag har nu 20.2.1.
För de som har problem, rekommenderar jag att testa senaste och om den inte fungerar 19.12.1.

Felet yttrade sig som så att när jag körde freesync via DP slocknade skärmen, fick köra utan Freesync ett tag.
Misstänker att det var kombon grafikkort och skärm som ställde till det.

Samsung S24E370D (SAM0CEF)
Spec 23.4 inches (59.4 cm) / 1920 x 1080 pixels @ 56-75 Hz

Övrig spec.
https://valid.x86.fr/sztxhr

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 5 3600 | AMD RX 5700 | 64 GB Corsair | https://valid.x86.fr/sztxhr | Seasonic FOCUS Plus 550W Gold.
HTPC | https://valid.x86.fr/ez1zxw |

Trädvy Permalänk
Hjälpsam
Plats
Karlskoga
Registrerad
Jan 2007
Skrivet av ghoti:

MSI 5700 XT Gaming X. Fungerade helt felfritt i förra datorn (z68-plattform) men i nya (b450-plattform) är jag tvungen att stänga av enhanced sync. W10 i båda maskinerna. Samma skärm, kablage och övrig kringutrustning. Samma beteende oavsett drivrutinsversion. Får inte svart skärm/flimmer men bilden fryser i princip direkt och jag måste alt-tabba ur. Spelat ett 20-tal spel, med/utan discord, haft webbläsare igång mm, allt på standardinställningar. Är förvånad att det fungerade fullt ut på en sketen Sandy Bridge men strular på ett förvisso nytt men ändå någorlunda avlusat AMD-system.

Skickades från m.sweclockers.com

Finns det någon inställning i BIOS för att hindra PCIe bussen från att köra version 4, slå på den.

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 5 3600 | AMD RX 5700 | 64 GB Corsair | https://valid.x86.fr/sztxhr | Seasonic FOCUS Plus 550W Gold.
HTPC | https://valid.x86.fr/ez1zxw |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2011
Skrivet av Ratatosk:

Finns det någon inställning i BIOS för att hindra PCIe bussen från att köra version 4, slå på den.

PCIE-4 togs bort från BIOS i en tidigare version. Tror aldrig jag hann prova den versionen ens. Men det kan ju vara intressant att gå ner på pcie-2 x16 eftersom det är vad z68-an hade. Vet inte vad som kan paja i och med det...kör bara 5700 xt och en m.2-disk på pcie idag.

Skickades från m.sweclockers.com

- Om du är osäker, skriv dom! :)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Sep 2011

Jag hade artifacts, men efter senaste drivrutinerna installerade har detta problemet försvunnit.
Var nära att skicka tillbaka kortet. Sapphire Nitro+, 5700Xt.

//C

Fractal Define Mini C
MSI B450M Mortar
AMD Ryzen 3600X @ 4450MHz
LPX 2x8Gb @ 3333MHz
Sapphire RX 5700 XT Nitro+

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Framför datorn
Registrerad
Jun 2002

MSI B450 Mortar Max
3700X
16GB Hynix minnen (GSKILL)
5700 XT (referenskort)

I chrome:
Får svart skärm med ljud när jag ska spela film från netflix, och även vissa problem med youtube..
Uppdaterade till senaste drivare men buggade ur vid installationen så fick kryssa i restore default settings och kunde sedan installera senaste drivarna men hjälpte tyvvär inte.
Stängde av hårdvaruaccelerering och efter detta fungerar det men belastar istället CPU så jag får mer fläkt ljud.

Verkar dock fungera i andra webbläsare och aldrig haft problem i spel

Mess with the best and die like the rest.
MSI Mortar Max B450, AMD 3700x, PowerColor 5700 XT

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Eksjö
Registrerad
Sep 2012

@JonasT: Kör senaste drivrutinen med mitt MSI RX 5700 XT GAMING X. Det mesta funkar. Men i bf4 och bf5 efter ca 3 minuter spelande fryser spelet och crashar.
Skärmarna dör och datorn hardlockar. Så jag måste starta om den. Skärmarna flimrar om jag inte har en drivrutin installerad. Men det försvinner inte om jag installerar en drivrutin före 2020. Flimret fortsätter. Måste ha en drivrutin 2020 för att flimret ska försvinna.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Söderhamn
Registrerad
Okt 2004

Har detta problem på mitt 5700XToch har spårat mina krascher till hårdvaruacceleringen för media i Edge o Chrome, sen har spontana krascher/svarta skärmar uppstått när jag haft Steam och/eller Epic Games klienten igång minimerat , mer eller mindre allt som kan nyttja hårdvaruacceleringen.
Jäkligt drygt men de verkar medvetna om detta och hoppas på en fix för det börjar bli drygt nu, kortet fungerar och presterar klockrent annars.
Testat mer eller mindre allt, biosar, drivrutiner etc.etc.

Skickades från m.sweclockers.com

i7-3960X, Asus Sabertooth X79, Asus GTX970, Bequiet Silent Loop 120, Corsair Vengence 32GB, Corsair HX650, Samsung 840 EVO 250Gb, Intel 520 120Gb, 1+2 Tb HDD, Dell U2515H R7-3700X, Asus TUF X570-Plus, 16GB, M2, 5700XT

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bollnäs
Registrerad
Jan 2009

Jag får problemet med att det kraschar till svart skärm när jag spelar. Mest under APEX Legends, men också någon gång när jag tabbar ut ur andra spel.

Jag upptäckte med någon tidigare drivrutin att det "hjälpte" att stänga av alla processer för AMD radeon settings, alltså döda bara det programmet så uppkommer krascherna mycket mer sällan för min del, men det fungerar inte fullt ut. Hoppas soporna på AMD lyckas fixa det snart, börjar bli orolig för annan hårdvara med så mycket krascher som det har blivit sedan september/oktober då jag köpte kortet... (5700 xt Pulse).

Har mejlat med AMD som säger att jag ska avinstallera drivrutiner helt med speciell programvara för att sedan installera dem igen, och annat "steg för steg" tjafs för nybörjare, som naturligtvis inte gör någon skillnad.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Örebro
Registrerad
Okt 2007

Upplever detta på jobbet med Vega 64.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jun 2009

Hade ett 5700 XT sapphire nitro, gick igenom tre versioner av drivers, från den 17 janurai till 27 januari, blev tillslut så less på att kortet fick blackscreens, artifacter och gick extremt varmt, 115+ grader innan kortet slog av sig självt.

AMD behöver jobba rätt hårt på sina GPUs, drivrutiner likaså som kvalité kontroll hos tredjepart.

Ryzen 9 3900x, 32GB 32000Mhz, GTX 1080 Ti, Gigabyte X570 Aorus Elite, 480GB Kingstone SSD, Fractal Design Celsius SC36, 1x M.2 512GB Samsung 970 Pro, Corsair HX 850 80+ Platinum, Win10 x64, Fractal Design Define R6 USB-C, Predator XB241YU

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Feb 2008

Hade det lite struligt innan jag gjorde DDU efter byte från 1070, nu är det väldigt stabilt för mig. Testat Borderlands 3, Forza Horizon 4 och The Outer Worlds. Nöjd med kortet under vatten, sköter sig utmärkt

/S

Projekt 360rad mITX ,||H2O||, Intel 8700k, ASUS Z370-I, 16GB DDR4 3000MHz, AMD 5700 XT EKWB vattenblock, Corsair SF600, Crucial MX500 1TB, Crucial MX100 512GB, Win 10 Pro 64bit, BenQ BL3200PT, Sennheiser HD650, Objective 2.
Stoppacopyswede.se/

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2005

det jag undrar är hur är det ens möjligt att släppa en produkt som denna (ca 5000 kr xt versionen) som inte ens fungerar till 100 procent? vad är det för idioter som arbetar på amd ens ? sjuka är att jag gick från ett stabilt vega 56 till ett sapphire rx 5700 xt som gör som den vill

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2011

När man läser här blir man glad att man inte tryckte på köp-knappen förra veckan..

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Scandinavium
Registrerad
Sep 2002

Om man stänger av skärmen i windows10 men datorn är igång brukar det (i ca 8 fall av 10) se ut så här när man startar skärmnen igen på min sambos dator:

Hon har inget Radeon RX 5000 men ett Rx 580 kort, och det verkar ju ha sina problem med.
Har prövat med ny installation av windows och mängder av olika drivrutiner ifrån AMD.

AMD FX53 939 | MSI nForce4 939 | Ati Radeon x1800XT OC PE | 2*1024mb G-Skill 1-2-3-2-5 | Comhem 10/1 | Frölunda Indians SM GULD!!!
In Hoc Signo Vinces!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vid datorn
Registrerad
Feb 2007

Hade, eller har, ett problem jag kan återskapa med 2070 Super och 2080 Super.. och ett lånat 5700XT på mitt system med R5 3600 och B450, och ett annat med R5 3600X med X470.

Med endast en skärm ansluten, allting helt stock med Windows 10 1909 installerat i UEFI mode. Med en Ryzen 3*** CPU på ett 4** moderkort. Ingen speciell mjukvara, nu pratar vi rakt ur lådan stock settings. Drivrutinsversioner och Windows version verkar inte spela någon roll.

När grafikkorten ligger idle och PCI-E länkhastigheten sänks för att spara energi, och man öppnar en webbläsare med youtube eller film och skippar i timelinen (snabbaste sättet att framkalla), kraschar nvidia drivrutinerna med nvlddmkm event-14. Och 5700XT ger blackscreen med ljudet på i bakgrunden, eller kraschar systemet. Kan ej återskapa det med ett 9700K system.

Ligger felet verkligen i grafikkortsdrivrutinerna? Efter jag skaffade Ryzen är jag mer och mer tveksam till det, känns som att felet ligger i Ryzen plattformen i sig. Lösningen? Så länge grafikkorten ligger kvar i 3D clockstates 24/7 kraschar det aldrig, HW acceleration eller ej. Och nej inga hårdvarufel.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2014

Mina största problem var att kortet klockade ner sig aggressivt vilket skapade massa frustrerande stutter.

Även i äldre titlar kördes kortet på väldigt låga klocks vilket resulterade i "låg" fps, när man i vissa titlar känner stor skillnad på 150 och 300 fps (cs bla.)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2012

Inte haft några problem Med mitt sapphire 5700xt pulse förutom just med Battlefield V. Där crashade spelet väldigt ofta om jag körde nyare drivrutiner än 19.11.3. Nu med 20.2.1 är det äntligen åtgärdat. Temps är bra och alla andra spel flyter på bra i 1440p

Skickades från m.sweclockers.com