Datorn startar om sig vid uppstart sedan ”F1 error”

Permalänk
Medlem

Datorn startar om sig vid uppstart sedan ”F1 error”

Hej alla!

När jag stänger av strömmen helt till datorn, väntar lite sen på med strömmen igen. Då när jag sen startar datorn, efter 2 sekunder så stänger den av och på sig och lämnar sedan en text jag lägger länk till bild på under här:

https://i.postimg.cc/zD4xZCXH/5-C5001-E8-18-BF-4910-B581-3-E1...

Sen när jag går vidare till bios så stämmer datum och tid överens, och jag har allt i default som vanligt. Tar jag då och trycker f10 och lämnar bios. Då kommer jag in som vanligt på Windows.

Observera: När jag ändrade till ”disable” att den skulle visa ”F1 error” så gick inställningen tillbaka till ”enable” efter omstart.

Någon som har någon lösning/förslag till detta problem?

Kör med moderkort Asus Maximus VIII Hero (LGA 1151) ihop med en i7 6700k.

Har uppdaterat bios till senaste versionen.

Tack på förhand!:)
/Alex

Permalänk
Medlem
Skrivet av skeira97:

Hej alla!

När jag stänger av strömmen helt till datorn, väntar lite sen på med strömmen igen. Då när jag sen startar datorn, efter 2 sekunder så stänger den av och på sig och lämnar sedan en text jag lägger länk till bild på under här:

http://www.bilddump.se/bilder/20210117170629-155.4.221.64.jpe...

Sen när jag går vidare till bios så stämmer datum och tid överens, och jag har allt i default som vanligt. Tar jag då och trycker f10 och lämnar bios. Då kommer jag in som vanligt på Windows.

Observera: När jag ändrade till ”disable” att den skulle visa ”F1 error” så gick inställningen tillbaka till ”enable” efter omstart.

Någon som har någon lösning/förslag till detta problem?

Kör med moderkort Asus Maximus VIII Hero (LGA 1151) ihop med en i7 6700k.

Har uppdaterat bios till senaste versionen.

Tack på förhand!:)
/Alex

Dött batteri? Gissning förstås, men om UEFI/BIOS-inställningarna försvinner när datorn är strömlös så är ju det den klassiska orsaken, iaf...

Permalänk
Medlem
Skrivet av evil penguin:

Dött batteri? Gissning förstås, men om UEFI/BIOS-inställningarna försvinner när datorn är strömlös så är ju det den klassiska orsaken, iaf...

Hm okej, att den startar upp och sen omstartar hur kan det bero på batteriet? är det att den försöker ställa in allt sen misslyckar den och rebootar eller?

Permalänk
Medlem
Skrivet av skeira97:

Hm okej, att den startar upp och sen omstartar hur kan det bero på batteriet? är det att den försöker ställa in allt sen misslyckar den och rebootar eller?

2s lät som att det fortfarande var under POST-sekvensen. Isf känns det inte omöjligt, iaf. Har ingen erfarenhet av hur ditt kort beter sig utan inställningar.

Permalänk
Medlem

Om den har trubbel med batteri så blir det troligen avläsningsfel av NVRAM - hittad med felaktig checksumma eller kontrollvärde som indikerar om värdena har ändrat sig men kan inte säga vilka värden som har ändrats vilket innebär att all data betraktas som invalid - systemet lägger in defaultvärden i NVMRAM för att det skall rimliga värden och bli bootbart igen och sedan en omstart igen.

Om du har digital-multimeter skall spänningen på knappcellen vara 3.00 Volt och högre, under 3 Volt är batteriet slut och spänningen sjunker fort vid minsta lilla belastning även på mikroampere-nivå. - har du inte multimeter - köp och byt ut batteriet ändå rakt av utan att fundera på den gamla är ok eller inte - byte kan också göra att du ruggar upp och får lite bättre kontaktytor mellan anslutningen mot batteriet och batteriet i sig om det nu har oxiderat sig eller kommit något mellan kontaktytorna och batteriet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

Om den har trubbel med batteri så blir det troligen avläsningsfel av NVRAM - hittad med felaktig checksumma eller kontrollvärde som indikerar om värdena har ändrat sig men kan inte säga vilka värden som har ändrats vilket innebär att all data betraktas som invalid - systemet lägger in defaultvärden i NVMRAM för att det skall rimliga värden och bli bootbart igen och sedan en omstart igen.

Om du har digital-multimeter skall spänningen på knappcellen vara 3.00 Volt och högre, under 3 Volt är batteriet slut och spänningen sjunker fort vid minsta lilla belastning även på mikroampere-nivå. - har du inte multimeter - köp och byt ut batteriet ändå rakt av utan att fundera på den gamla är ok eller inte - byte kan också göra att du ruggar upp och får lite bättre kontaktytor mellan anslutningen mot batteriet och batteriet i sig om det nu har oxiderat sig eller kommit något mellan kontaktytorna och batteriet.

Ser att bilden med meddelandet försvunnit nu, men det började med "Please enter SETUP to recover BIOS setting", därav att jag förmodade detta.

Permalänk
Medlem

Om det begärs att göra "to recover BIOS setting" var gång så luktar det definitivt CMOS-batteribekymmer just för att datat i NVRAM blir korrupt och får kontrollsummefel vid start.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av evil penguin:

Ser att bilden med meddelandet försvunnit nu, men det började med "Please enter SETUP to recover BIOS setting", därav att jag förmodade detta.

Okej! Beställt ett nytt CMOS batteri från inet, vad behöver jag tänka på när jag byter? Tacksam för er hjälp:)

Permalänk
Medlem
Skrivet av skeira97:

Okej! Beställt ett nytt CMOS batteri från inet, vad behöver jag tänka på när jag byter? Tacksam för er hjälp:)

Det är nog bara att byta, hållaren bör vara någorlunda självförklarande. (Om inte får du kanske fråga något mer specifikt.)

Ett vanligt CR2032-batteri går väl att få tag på lite överallt (typ ICA eller vadsomhelst), men Inet går ju bra...

Om antagandet är korrekt så bör iaf felet bara komma upp en gång till efter att du bytt batteriet och sedan inte komma tillbaka eftersom inställningarna slutat försvinna varje gång strömmen bryts.

Permalänk
Medlem
Skrivet av evil penguin:

Det är nog bara att byta, hållaren bör vara någorlunda självförklarande. (Om inte får du kanske fråga något mer specifikt.)

Ett vanligt CR2032-batteri går väl att få tag på lite överallt (typ ICA eller vadsomhelst), men Inet går ju bra...

Om antagandet är korrekt så bör iaf felet bara komma upp en gång till efter att du bytt batteriet och sedan inte komma tillbaka eftersom inställningarna slutat försvinna varje gång strömmen bryts.

Okej! Låter bra det ska ge det ett försök när jag får hem batteriet. Kanske en dum fråga (?) men bör man bryta strömmen helt till en dator varje kväll sen på igen när det ska användas? Har gjort så under en lång tid