Dell Inspiron 7500 - Hittade inte hårddisken vid start

Permalänk
Medlem

Dell Inspiron 7500 - Hittade inte hårddisken vid start

(Vet inte var jag ska placera tråden så flytta den gärna)

Startade den bärbara (Dell Inspiron 7500, 700 MHz/512 MB RAM/18 GB) och den uppförde sig som vanligt ända tills den gått igenom POST:en, då hängde den sig plötsligt på "Operating System Not Found". Detta har aldrig hänt mig förut och jag fick kalla kårar.

Sparkade igång den igen med ctrl+alt+del och bootade med startdiskett. Körde FDISK som direkt avbröt och sa "Det finns inga hårddiskar." Ångest.

Ctrl+alt+del:ade igen och gick in i PhoenixBIOS:et med F2. Till min förskräckelse finner jag att på fliken gällande systemet står det Hard disk: Not found.

Hade det varit en stationär dator hade jag prövat att ändra detta, köra auto detect och det där, men eftersom det var en bärbar gick det ju inte - allt var låst och sköttes av datorn själv. Ångest och jag som hade ett antal viktiga filer på hårddisken.

Ledsen stänger jag av systemet med power knappen och vänder på kultingen för att se om något kanske lossnat. Har läst att Dell:s bärbara ska vara ett litet helvete att byta diskar på så jag hade inget vidare hopp. Lyckades inte heller hitta något fel från utsidan (allt satt väl fast), men jag lossade på dvd/floppy-enheten och satte in den igen, samma sak med batteriet.

Funderade på vad i hela friden jag skulle ta mig till nu, under tiden hade även en kompis ringt (och tur var väl det så jag fick snacka av mig, annars hade jag gjort något dumt). Tryckte på power-knappen igen, tänkte det kanske kunde vara något temporärt fel.

Och den fann disken som om inget hänt! Precis som vanligt!

Denna mardrömssekvens vill jag inte uppleva igen, därför denna tråd. Datorn är inte äldre än 2000-2001 och jag har inte tappat den i golvet. Disken heter IBM DARA-218000.

Jag är orolig... har mest använt datorn som knädator och har den för att se på film. Ibland har jag nyst när jag haft datorn i knät, något som jag numera ska låta bli med om jag kan.

Varför hände detta mig?
Vad kan man göra för att det inte ska hända igen?

Visa signatur

"... ååh ja lättar ja flyger ja svävar fram..."

Permalänk
Medlem

Sök efter virus, sen kan du ju undersöka möjligheten att din hårddisk kanske håller på att dö, alltså att du har ett måndagsexemplar som dör i förtid.

Visa signatur

Ryzen 7 3700x | ROG X470-F Gaming | Corsair 16GB 2666MHz/CL18 | GTX 1070 Ti 8GB | 250 GB M.2, 2TB MLC SSD, 2TB 7200rpm | RM750x | DeepCool Matrexx 55 | AOC 24G2U

Permalänk
Medlem

Jag hade exakt samma "fel" som dig. Det visade sig vara blasterviruset som härjade (är rätt säker på det).

Permalänk

Lös kabel till hårddisken kanske? Vågar du skruva så långt in i den kan du ju testa att trycka till kontaken/kontakterna på vägen lite.

Visa signatur

[size="1"]Min lillebrorsa, när jag förklarat om resistans för honom:
-Leder smala människor ström sämre?
Mitt svar: De leder sämre på längden, men bättre på tvären...[/size]

Permalänk
Medlem

Sökte efter virus som ni sa och se på fan. Hittade 2 virus och 2 infekterade filer. Ett HTML-dokument i temporary internet files med KAK-viruset (som jag skrev om i en annan tråd, jag hade det alltså!) och ett virus i mIRC:s popups.ini. Raderade båda filerna.

Körde med websök med http://housecall.trendmicro.com/ ...

Lika bra att söka av hela huset efter virus på en gång...

The_real_Tobban: kan ju så vara, men allt är så kompakt packat. :/

Visa signatur

"... ååh ja lättar ja flyger ja svävar fram..."

Permalänk
Medlem

Värmeproblem kanske?

Permalänk
Hedersmedlem

Eller så gör den bara så ibland? Kan ju vara lite glapp helt enkelt. Öppna upp den och ta ut och sätt i disken så hjälper det nog...

Visa signatur

Estne volumen in toga, an solum tibi libet me videre?
(Är det där en pergamentrulle i din toga, eller är du bara glad att se mig?)