Bankkort: Avgifter vid betalning i butiker

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av BadArg
Det finns massor med löpande avgifter och dessa täcks av marginalerna som finns på varorna så varför inte denna kortkostnad gör det samma i på vissa ställen är för mig ofattbart.

Därför att vissa handlare betalar en fast, och en rörlig avgift på kortköp. Ponera att en kund köper Aftonbladet för 10:- och vill betala med sitt amex. Då ryker kanske först 3:- fast kostnad plus 30 öre rörlig. Och jag kan lova dig att man inte har tillräcklig nettomarginal på en tidning för att kunna ta betalt för den med kort och tjäna på det.

Detta gäller alltså mindre handlare som inte har samma avtal som större kedjor har.

Visa signatur

[MSI X470 GAMING PLUS] - [AMD RYZEN 3700X] - [G.SKILL F4-3200C14D-16GTZKW] - [Palit GTX 1080] - [Kingston 1TB NVME] - [Corsair HX 750W] - [Noctua NH-D15] - [Fractal Design XL R2] - [Acer XB270HU]

Permalänk
Medlem

Hade bråk ang avgift för kortbetalning.
Har visa.

Visade upp en utskrift från swedbank att dom ej får ta betalt för kort osv.
Då sa nissen ikassa "då höjter jag tidningen med 5kr för att avgiften ska betalas"
så efter lite om och men, vände ja ryggen till.
Gick till banken och gjorde en anmälan.
Vilket man ska ifall det strider mot dom vilkor som tex visa har.

Efter det har jag inte sett att dom tar betalt för visa där pga banken tog kontakt med dom.

Så ni som ser att det bryter mot vilkoren, gå till banken och anmäl så vi får stopp på den här skiten att snylta dom sista små pengarna.

Tänk själv 3- 5kr hit och dit.
10ggr 30 - 50kr har försvunnit för att dom vill ha lite i fickan.

Visa signatur

| Ryzen 2600 | * | 16 GB DDR4 | EVGA 1060 6GB SC | * |
| Steam - Toivo |

Permalänk
Medlem

Men gnäll inte på banken om att dom tar ut extra egentligen, gnäll på att banken motarbetar att kort används i mindre butiker genom att ta ut massa avgifter för butiksägaren.. Om du ändå är ute på ett omöjligt uppdrag

Visa signatur

The what what in the what now?

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av "The Oddball"
Men gnäll inte på banken om att dom tar ut extra egentligen, gnäll på att banken motarbetar att kort används i mindre butiker genom att ta ut massa avgifter för butiksägaren.. Om du ändå är ute på ett omöjligt uppdrag

Om du menar mig, så gnäller jag varken på banken på ena eller andra sättet
Sitter på ett visa kort, och dom säger att man ej får ta ut avgifter för dessa.
Jag gnäller hos banken OM affärerna som tar avgift.

det står t,om på länken på första sidan från swedbank, att OM man har betalt avgift för ett köp när man egentligen INTE borde ha gjort det, så ska man gå till banken och göra en anmälan om det.

Visa signatur

| Ryzen 2600 | * | 16 GB DDR4 | EVGA 1060 6GB SC | * |
| Steam - Toivo |

Permalänk
Avstängd

Snålt av dom att ta betalt när man använder en bra teknik! har för mig att swedbank tog betalt när man betala räkningar via internet, av vilken anledning tänker jag då? man spar ju massa tid åt banken! men nu har jag en annan bank där det inte kostar nåt! sen funderar jag på varför en avgift på när man handlar med kort? många kort kostar ju ändå i års avgift!

Visa signatur

WS:/ASUS M4A78-E/Phenom 940BE/OCZ Reaper DDR2 PC8500 6Gb/CF Ati 4870 1GB//Server: AMD Phenom 9550/MSI K9A2 CF-F/OCZ Reaper PC8500 2Gb/XFX GTS 250 Nvidia
"En enskild människas död är en tragedi, en miljon döda är statistik" -Josef Stalin

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Crippa90

Det sjukaste är att Linköpings Universitet har såhär. Måste minst betala 20 kr för att köpa med kort. Iofs så är det ganska svårt att handla någonting under 20 kr där då allt är snordyrt, men man tycker ju att dom borde ha lite koll iaf. :/

Säg bara till dem att runda upp till 20kr så får du ju resten av pengarna i kontanter om du vill köpa något billigare.

Permalänk

Tack för alla svar!

Jag har ställt frågan till Konsumentverket som då hänvisade mig till den lokala konsumentvägledaren i kommunen, eftersom "Konsumentverket har enligt ett riksdagsbeslut 1982 ingen personlig rådgivning till enskilda konsumenter om rättigheter och skyldigheter."

Pekka Lehtinen på Norrköpings kommun skrev att det inte finns någon lag som reglerar om handlaren får ta avgift eller inte vid kortköp, däremot finns en överenskommelse. Han bifogade också länkar här nedan som upplyser problemet.

http://www.nt.se/norrkoping/artikel.aspx?articleid=3313816
http://blt.se/jobbet_o_pengarna/butiker-far-sankt-avgift-for-...

Så här kommenterar några artikeln i NT:

Citat:

Nej, de får väl för tusan göra med kortavgiften som med alla andra utgifter. Väv in de i priset på produkterna! Inte tar de ut extraavgift för att man köper en frysvara. Frysen drar ju ström som kostar pengar. Inte betalat man en hyres-avgift på 3 kr varje gång man är inne i en butik. Vägra kortavgift!!

Citat:

De handlare som kräver en kortavgift begår avtalsbrott mot kortföretagen. [...] Det är brottsligt om kortföretaget anmäler avtalsbrott.

Citat:

Varför ska banken ha in kronor på varje inköp? Vi, jag varje fall, betalar ju en årsavgift redan till kortföretaget/banken?

Citat:

Det är just detta med att varje visakorts kund betala en årsavgift som gör att handlare/banken inte får ta ut en avgift vid varje transaktion.

Att banker försöker på detta sättet missgyna småföretag är bara ett bevis på bankernas girighet i denna frågan.

Jag håller till stor del med dessa personer. Som jag ser det finns det tre lösningar på problemet.

  1. Bankerna kan sluta ta betalt för varenda jävla transaktion för varje gång en kund drar sitt kort hos handlaren. Det kommer handlaren att reagera på genom att själv också sluta ta betalt för denna avgift från kunden. Räcker det inte med att handlaren redan betalar en månadsavgift för korttjänsterna? Jävla kapitalister! Jag tror inte att banken får ens göra det egentligen.

  2. Handlaren kan väva in kortkostnaderna i produktpriset. Då behöver han inte ta betalt för varje kortdragning. Detta missgynnar dock de som betalar med kontanter. Det är också rimligt att man ställer sig frågan hur det kommer sig att vi inte betalar någon avgift för penningshanteringen!? För även om man inte använder kort så kostar det ändå butikerna att hantera kontanter. Väver de in dessa utgifter i produktpriserna?

  3. Som Olirc skrev i sitt inlägg, så kan man införa avgifter för de som envisa med att handla hos sin lokala ICA eller Konsumhandlare eftersom de fördyrar peninghanteringen och ökar rånrisken. Man kan ta betalt 5 kronor vid kontant betalning men 0 kronor vid kortbetalning, och då får man ett samhälle som blir svårare att råna rent fysiskt som han säger. Jag håller med om att detta hade varit mer rättvist. Men bäst är ändå om ingen av dessa två grupper, varken kortkunder eller kontantkunder, betalar någon annans kostnader!

    För det är precis vad det är! Man betalar någon annans kostnader! Räcker det inte med att man betalar en årsavgift för kortet? Höj hellre årsavgiften då! Det är bättre än att hålla på med sånt här svineri. Själv betalar jag inte någon årsavgift just nu i och med att jag är student, men annars tycker jag att de 250 kr som mitt kort annars kostar är högt nog. Det borde kunna täcka in dessa kostnader, och det har nog de som har tagit fram priset också räknat ut. Men ändå envisas de med att debitera en två gånger. Jävla kapitalister!

Jag har också ställt frågan till Konsument och Bankbyrån. Här är deras svar på frågan.

Citat:

- Hej!

Hos vissa matbutiker och andra inköpsställen tar man ut en viss avgift om kunden väljer att betala med kort.

Många gånger har man en minsta gräns, enligt exempelvis

Svar:
Tack för mejl! Frågan om huruvida ett företag får ta ut avgifter av kunden vid kortköp eller inte, regleras i avtalet mellan kortföretaget (tex. Visa) och handlaren (ex resebyrån, restaurangen, klädaffären). Kortföretaget tar ut avgifter från handlaren och i vissa fall innehåller avtalen bestämmelser om att handlaren inte får ta ut dessa avgifter av konsumenten. Visa godtar inte att handlarna tar ut en avgift vid kortbetalning med Visakort.

Tyvärr kan du själv inte åberopa detta avtal när du står i affären: tas det ut en avgift får du bestämma dig för om du ändå vill betala med Visa-kortet - och i så fall godtar du också att betala avgiften. Vill du inte betala avgiften får du betala på annat sätt eller avstå från köpet. På din bank kan du påtala att en handlare tar ut en avgift i strid med avtalet och banken kan då kontakta Visa, som får undersöka detta. Du kan även kontakta Visa själv. Handelsbanken och SEB brukar ersätta de kunder som fått betala en extra avgift vid betalning med Visa-kort, Nordea och Swedbank gör det inte.

Nordea och Swedbank ersätter alltså inte kunder som fått betala en kortavgift! Olyckligt nog måste jag säga så är jag också kund hos Swedbank. Varför de menar att man som kund inte kan åberopa avtalet när man står i affären är för att avtalet gäller endast mellan handlaren och banken. Men egentligen angår det kunden också, så dessa avtal borde nästan ingås i samarbete med kunden eller i samarbete med en konsumentorganisation.

Jävla kapitalister allihopa egentligen! Speciellt bankerna! Det borde därför komma en nationell lag som går före avtalen. Det skulle åtminstone sätta lite skräck i de som vill ha det på det här sättet och de skulle tänka sig för en extra gång innan de bestämde sig för att bryta mot lagen, förhoppningsvis avstår de från det helt.

Jag tycker att det här är helt absurt. Man kan som sagt istället argumentera för att de som envisas med att betala med kontanter hos sin lokala ICA eller Konsumhandlare betalar en avgift för att de fördyrar penninghanteringen och ökar rånrisken. Då får man ett samhälle som blir svårare att råna rent fysiskt.

Så som det är nu så betalar jag alltså dubbla avgifter till banken när jag handlar i en butik som har avgift på kortbetalning. Dels betalar jag en årlig avgift för kortet och dels så betalar jag för varje gång jag drar kortet i den butiken. Som någon antydde i kommentaren till NT artikeln så står oftast inte kortavgiften med på kvittot vilket gör det i praktiken omöjligt att få ersättning för det från banken. Men även om det står på kvittot så är det inte säkert att det är lönsamt att be om ersättning i och med att det är så små summor pengar, och i fall man måste betala till banken någon avgift för att lösa in den eventuellt som en check eller liknande, speciellt om man inte är kund i banken i fråga.

Det finns ingen lag som reglerar den här frågan alltså! Med andra ord är det alltså fritt fram för bankerna, handlarna och andra inblandade att göra lite hur de själva behagar. Tja, vad kan man annat göra än att rycka på axlarna och infinna sig i att orättvisor finns. Även idag, i utvecklade (som i betydelsen ”färdigutvecklade”) och civiliserade samhällen alltså, så kallade "industriländer". Det är snarare "kapitalistländer"! Alla länder är U-länder egentligen, dvs. länder i utveckling! Hur kan man ha så höga tankar om sig och tro att man är "färdigutvecklad"!

Här är länken till webbsidan hos Swedbank som bl.a. påpekar att man som konsument inte får bli debiterad för kortavgifter om man har ett Visa kort.

http://www.swedbank.se/sst/inf/kort-och-betalningar/0,,222310...

”Bestämmelserna kring om butiken har rätt att ta ut en extra avgift för kortköp skiljer sig åt beroende på vilken kortprodukt du har.

Visa – Om du har ett Visa-kort har butiken inte rätt att ta ut en extra avgift för kortköp.

MasterCard – Om du har ett MasterCard eller ett Maestro-kort har butiken rätt att ta en avgift för kortköp under följande förutsättningar […]”

Det är just det här som är så fel, det hade varit mycket enklare om det fanns en konsensus, en enighet kring vad som ska och bör gälla. Jag tror att det var på tal om någon lag kring det för något år sedan men det verkar inte ha blivit något av det. Det är förundransvärt att den här debatten ännu inte har snappats upp i och med de senaste transportrån och rånförsöken.

Jag tror att användning av betalkort (kanske inte nödvändigtvis kreditkort dock som försätter folk i enorma skulder många gånger) är något som man bör stödja och uppmuntra folk till att använda, men inte så halvhjärtat på samma sätt som bankerna gör. De proklamerar för att det är så mycket säkrare för både kassapersonal som för konsumenten och så mycket enklare, men å andra sidan sticker de kniven i ryggen på en på detta sättet. Det är helt motsägelsefullt och bör inte accepteras.

Det sista Svensk Kassaservice kontoret försvinner i slutet av det här året. I Norrköping finns det inga kontor kvar längre, i Linköping stängdes det sista kontoret nu på lördag. Allt som allt ska alla ha lagts ner innan det här årets slut. Detta till förmån för Internetbetalningar och andra liknande betaltjänster.

En vanlig pappersfaktura som man får när man ska betala en räkning brukar kosta mellan 12 till 24 kronor. Betalar man med s.k. e-faktura så kostar det 0 kronor. Jämfört med exemplet med betalkort så skulle det vara helt absurt om t.ex. Tele2 fick för sig att ta betalt för den faktura som de elektroniskt skickar till mig varje månad, eftersom det kostar de 0 kronor i produktionskostnad för att utställa fakturan till mig som kund hos min Internetbank. Det är just anledningen till att det inte kostar något. Det hade varit patetiskt om man försökte ta betalt för minsta lilla informationsmängd. Även om det kostar att producera själva uträkningen och skicka den elektroniskt till mig så är det något som borde vävas in i produktpriset eller tjänstens pris i så fall, och inte ta betalt för det som en egen produkt.

Vi är mogna för att helt övergå till elektroniska betalningar lika mycket som vi är mogna för att helt övergå till miljövänliga drivmedel. Det finns intressenter som gärna vill se till att systemet förblir som det är, även när det är felaktigt och orättvist. Men den här problematiken med avgifter på kortbetalningar i butiker är något som man bör ta itu med snarast möjligt så att man har en bra grund att stå på, för teknikens utveckling lär inte stanna vid betalkorten, och ju längre man väntar med att lösa ett problem och bara skjuter det under mattan desto större risk att det erupterar dvs. bryter ut längre fram och är då ännu större. Anledningen till att e-fakturan har klarat sig utan några extra avgifter, och avgifter på avgifter är just för att den redan från början har varit avgiftsfri och det är färre aktörer inblandade än vid kortbetalning så att det blir mer transparent och man vet precis vad man betalar och till vem och varför.

Dessutom, att ta betalt för något som i grunden är endast information är absurt, åtminstone i det här fallet (då pratar vi inte piratkopiering). Att ta betalt för att betala med kort i en butik är ingen tjänst i sig, det är bara ett informationsutbyte. Det är informationsutbytet man tar betalt för. Visa, liksom MasterCard är inget annat än datornätverk, specialiserade på betalningsrutiner och transaktioner av ”digitala pengar”. Varför ska man betala för att en butiksansluten dator ska ansluta sig till en annan och överföra information om betalningen när man redan betalar för att använda hela det Visa eller MasterCard nätverket i samband med att man betalar årsavgiften för kortet? Kom ihåg! Visa och MasterCard fungerar lika bra i automater i Sverige som i övriga världen! Det är en slags betalningens Internet.

Visst, Internet är också en form av, den kanske vangligaste formen av ett datornätverk idag. Den betalar vi också för! Men i jämförelse med Internet så blir det här samma sak som om man skulle ta betalt för varje stop man gör på Internet, för varje webbsida som man besöker, utöver månadskostnaden. Lägg därtill att det är gratis att besöka en viss webbsida om man besöker den hemifrån och har Internetabonnemang där, men att det kostar pengar om man besöker den webbsidan hemifrån hos en kompis eftersom man då är en ”gäst användare” och inte omfattas av Internetavtalet som kompisen har skrivit på med operatören – man är en oförutsedd utgift för operatören. Det skulle vara helt absurt!

“There are two kinds of people, those who do the work and those who take the credit. Try to be in the first group—there is less competition.”—Indira Ghandi

Jag hoppas att ni hittar något värde i min långa utläggning och att det inte var alltför tråkig läsning. I hårda tider som dessa är varje krona guld värd! Det måste vi ta vara på! Vi får inte låta kapitalister styra över oss. Det är sannerligen deras fel att vi har den här ekonomikrisen idag, med USA i spetsen som världens främsta kapitalister.

Visa signatur

"Good teaching is one-fourth preparation and three-fourths pure theatre."—Gail Godwin
Sweclockers BB kod
0101001101000111