3.0
6 röster
Skapat
2019-04-15
Senast ändrat
2019-04-15
Visningar
1 764

Jag köpte en Thinkpad W540 här på marknaden. Priset var lågt för att en tangent saknades, kommatecknet på numpaden, sen prutade jag skamlöst lite till och fick den för 3200. Den har en i7 4800MQ och ett Quadro K2100M. Dock hade den bara 8GB RAM, men en modul så det fanns plats att fylla på mer. Denna modell har dock ett par problem. Det mest tryckande för mig är att touchpaden inte är så bra då det var något av ett mellanår för Thinkpads.

Thinkpadhistorik
De sista klassiska Thinkpadsen med gammalt tangentbord med tillhörande touchpad var två år tidigare, X220 (som jag också har), T420, W520 och så vidare. Till nästa år, X230 osv., bytte de tangentborden till en mer modern stil som inte uppskattades av alla, men personligen så har jag inga problem med dem. De är inte riktigt lika sköna som de tidigare men fortfarande bättre än alla andra laptopars tangentbord i mina ögon. Touchpaden på dessa var samma som tidigare vilket innebär ganska liten yta men i övrigt helt ok. De har också dedikerade knappar för de som använder touchpointen, vilket jag gör. Året efter, som denna W540, så bytte de till en större touchpad utan knappar till touchpointen. Denna funkar ganska bra om man inte använder touchpointen, dock är känslan inte så bra då klicket på den är extremt djupt och högljutt ungefär som en jättestor mellanslagstangent. Men vill man använda touchpointen så funkar den inte alls, ytorna som man ska använda som knappar är dåligt definierade och vänsterklick blir ofta högerklick och tvärtom. Mittenknappen har jag knappt fått att fungera alls. Feedbacken Lenovo fick var inte nådig så de pudlade och släppte en ny modell mitt under året, vilket inte hör till vanligheterna. Alltså fick vi W541, T541 och så vidare som var identiska till 40-modellerna men med en annan touchpad med knappar. Denna stil på både tangentbord och touchpads har de sedan fortsatt med.

Så vad skulle jag göra? Jag ville inte sälja min nyinköpta dator då den hade allt övrigt jag behövde, och att inte använda touchpointen var inget alternativ. Alltså behövde jag byta touchpad till den nyare varianten med knappar. Så det var vad jag gjorde och detta galleri visar processen. Allt som allt tog det en knapp timme att göra själva bytet, men ganska mycket av tiden gick åt till att få tangentbordet på plats igen efter allt annat var klart. På denna timmen gjorde jag också en del research om hur jag skulle gå tillväga.

Det slutade med att jag beställde en ny touchpad, och en ny komma-tangent. Tangenten kostade runt €8 från Polen och kom ganska snabbt i ett kuvert. Touchpaden kostade typ £24 från Ebay.co.uk men jag hade någon rabattkupong på £15 så det blev runt 80 kronor, plus postens avgifter och moms på typ 85. Tangenten kom efter några dagar och var bara att trycka på plats. Touchpaden tog längre tid på sig att komma fram. Till Sverige tog det en knapp vecka men sen tog det kanske tre veckor till att få den till mig. Sen kom arbetet som illustreras i detta galleri. När allt var monterat och klart så funkade touchplattan direkt, men tyvärr inte knapparna. Trådar på Thinkpad-forum hade en massa konstiga lösningar med att nedgradera till tidigare drivrutiner och blocka Windows från att uppgradera dem, eller att hacka drivrutinerna och stänga av kravet på signerade drivrutiner. Men jag hittade en lösning som bara innebar att ändra lite i registret. Sen funkade allt perfekt.

Registerändringar:
Först knappfunktionen:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\SynTP\Parameters]
"ExtraCapabilities7Add"=dword:00010000
"ExtraCapabilities7Mask"=dword:ffffffff

Sen två saker för att förbättra scroll-beteendet:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Synaptics\SynTPEnh]
"ForceWheelMouseScrollOneLine"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Synaptics\SynTPEnh]
"ScrollMethod"=dword:00000001

Bra länkar:
Teknisk manual (pdf) som beskriver hur man öppnar datorn, plockar loss delar och liknande.

Video som visar hur man får loss touchpaden. Det finns mängder av liknande videos där, men det var denna jag behövde.

Nästa steg:
Det som kvarstår för att jag ska bli helt totalnöjd med datorn är att byta den horribla FHD TN-panelen. Från början kom datorn med denna panel eller en 2880x1620 ("3K") IPS. Men det finns ersättningspaneler på Ebay som är 1080p IPS-paneler. Självklart hade det varit trevligt med en 3K-panel men det är otydligt om man behöver byta fler komponenter än själva panelen och kabeln till den för att den ska passa. 1080p IPS kanske blir en lagom mellanväg. Vi får se vad framtiden innehåller.

Utgångsläget

Skjutit upp plattan som sitter runt tangenterna för att komma åt skruvarna till tangentbordet. Sex stycken totalt.

Fått loss tangentbordet.

Tangentbordet bortplockat. Två flatkablar behövde lossas för att få loss tangentbordet och ytterligare en till power-knappen (sitter kvar på bilden).

Undersidan. Ett antal skruvar behövde lossas för att kunna ta bort plastramen eller ovansidan av laptopen.

Ovansidan utan tangentbord och plastramen. Det var rätt jobbigt att få loss denna, jag hade ett så kallat fiskben som hjälpte väldigt mycket men det hade nog gått med vad som helst som var tillräckligt tunt. Jag skulle inte rekommendera att använda ett metallverktyg då det sannolikt hade skadat plasten.

Plastramen upp och nervänd. Touchpaden sitter under den upphöjda delen, täckt av en kopparfolie. Här behövde jag lossa en flatkabel som satt i touchpaden men kablarna till fingeravtrycksläsaren och skärmkalibreringsögat fick sitta kvar. Fem skruvar för att lossa den gamla touchpaden men bara fyra skruvar i den nya. Pilligt att få den lilla flatkabeln på plats igen.

Den nya touchpaden på plats i plastramen.

Ramen på plats på chassiet igen.

Mycket klämmande för att få alla clips att fastna som de skulle, men slutresultatet blev som nytt.

Datorn helt ihopsatt igen.