Inlägg

Inlägg som solomon har skrivit i forumet
Av solomon
Skrivet av kaput:

Det är absolut inget fel på dem, byggde skorsten till en polares mc med dem i höstas. Körde TIG med filler för 316-stål om det är relevant. Ser inte varför det skulle vara besvärligare med MIG/MAG. Godset var nästan i grövsta laget för avgassystem, så den grejen kommer inte bli ett problem heller

Vad innebär filler? förstår 316 är stålets kvalitet. Vart får man tag på sådant då?
Edit: https://montano.se/product.html/tigrod-rostfri-316 Denna är ju för 316, så då ska ju den fungera.

Är dock väldigt skeptisk till Biltemas rostfria helt ärligt.. :-/

Av solomon
Skrivet av Mangee75:

Absolut, den funkar. Det finns olika sorters blandningar i volfram. Dom har olika färger, grön har man t.ex till aluminium. Sen när det gäller tjocklek på volfram brukar man köra tunna till låg ampere och tjocka till högre ampere. Gaskåporna man får till handtaget du länka till fungerar bra till hobby svetsning. Det finns gaskåpor i glas typ dessa https://www.svetsochtillbehor.se/gas-saver-kit-24mm-pyrexglas... som jag har kört med.
Jag föredrar att köra med en gaslins, tycker att gasen kommer jämnare. Plus att man kan ha ett längre ut stick på volframen.
Men nu är det lite överkurs, om du ska tig svetsa blir det bra med det du länka. Dock finns det ingen knapp för tändning vilket är lite tråkigt, det är skraptändning på det handtaget.

Skraptändning, lite samma som MMA med andra ord?
Volfram är alltså pinnen. Då fungerar det ungefär samma som MMA då, att tjockare pinne för grövre material(högre ampere). Det makes sense.

Semestern är räddad kan man lugnt säga Får försöka få fram lite material att svetsa i bara. Hade tänkt använda Biltemas RF polerade till insuget eftersom det inte är lika utsatt under huven, men till avgasröret så vill jag gärna ha lite mera kvalité.

Tack återigen för all information och hjälp. Tror jag har lite bättre koll på läget nu

Av solomon
Skrivet av Mangee75:

Ska man hobby svetsa lite då och då så håller det länge. Glöm inte att ha rätt gastryck. Sen har du ju olika sorters volfram och tjocklekar på dessa och olika sorters gaskåpor.
Tänk på att röda volfram har torium, vilket är svagt radioaktivt. Man ska helst inte andas in det när man slipar dom.

https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/svets-och-lo...
Den lär väl duga? Eller behöver man något mer?

Och nu börjar du prata volfram och gaskåpor. Du får förklara lite om detta haha

Av solomon
Skrivet av Mangee75:

När man ska fylla med gas som du skriver så heter det rotgas. Rotgas har man för att det inte ska bli oxider på insidan av röret om man får genombränning eller om man vill ha genombränning. När man svetsar till livsmedel typ Tetra Pak eller Alfa Laval används nästintill alltid rotgas.
När det gäller stavarna " Tillsats material " tycker jag 1.6 är rätt tjockt till ett avgas system. Jag kör oftast på 1.0mm - 1.2mm beroende på hur fint man får skarvarna att passa. Själv har jag aldrig kört med rotgas till ett avgassystem men vi har tillgång till ett betbad och blästring på jobbet.
Mig/Mag är hobby svetsning och Tig är en konst

Tack för grym information!
Kanske får kolla lite på TIG då 1100 liter gas hur långt räcker det mig typ?

Av solomon
Skrivet av Aka_The_Barf:

Min bror byggde om sin jänkare och körde på biltemas billigaste svets. angående rostfritt däremot har jag mindre info men denna sida kanske hjälper? Min bror som gillar billiga saker köpte även en plasma skärare på lidl och han är nöjd, speciellt med tanke på det enligt honom löjligt låga priset(han är FD bilmekaniker). Han blev positivt överraskad av biltema svetsen också.

https://www.ufab.se/sv/erbjudande/svetsning-av-rostfritt-stal...

Tack för länken. Sånt här är bra läsning!
Jag har faktiskt hört bra saker om den plasmaskäraren också. Alltså, vissa billiga grejer är grymma för priset och det är ju de grejerna man vill hitta som hobbyist.

Skrivet av MatteN:

Bör gå alldeles utmärkt att MIG-svetsa rostfritt med ren Argon som skyddsgas.

Tack!

Skrivet av Mangee75:

Tjena.
Jag jobbar som svetsare Det går bra med Argon men kan ge lite sämre inbränning, sota och inte lika snygg svets.
Gasen på Jula fungerar säkert utmärkt och även tråden, du har inte tillgång till en tig? Blir så mycket snyggare att svetsa avgassystem med en tig, har svetsat ett par under mina 30år som svetsare
Biltema har rör och böjar, men jag vet inte vilken kvalité deras rostfria rör har. Annars är det Damstahl om du bor i en större stad, du kan ju gå in och höra med dom. Finns rätt många som säljer rör och böjar, vart bor du?
Mvh Mange

Min MIG/MAG är förberedd att kunna köra TIG faktiskt, men jag har precis börjat lära mig MIG och känns som TIG är ett steg över mig om man säger så.

Denna fungerar till min svets: https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/svets-och-lo...

Stavarna jag hittar är 1.6mm, är inte det ganska tjockt? Tänker eftersom min MIG-tråd är 0.8. https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/svets-och-lo...
Sen förstår jag inte riktigt det här med att man måste täcka för rördelarna och fylla med gas? Kanske är något jag missat här.

Bor utanför Vårgårda, så närmsta städer är Alingsås, Borås, Lidköping, Göteborg, Trollhättan. Har fan i mig typ 1 timme till allt(förutom Alingsås) haha.

Av solomon

Frågor om svetsning i rostfritt

Hej!

Med min erfarenhet här på forumet vet jag att det finns inte bara datorkunniga, men även bilkunniga och de bilforum jag vet om verkar mer eller mindre döda och man får inget svar, så jag vänder mig till trogna SweC!

Så, jag ska svetsa ny downpipe och avgassystem till min bil i rostfritt. Jag äger en MIG/MAG-svets som jag tänkt använda mig av.
Jag har förstått att man egentligen skall använda sig av 98% Argon och 2% koldioxid eller oxygen. Funderar om 100% Argon fortfarande skulle fungera?

Min andra fråga är då ifall Julas skyddsgas är något att ha?

Och tror ni då deras svetstråd gör jobbet?

Jag vill självklart göra arbetet så bra som möjligt, men är dessa prylar DÅLIGA? Alltså att det är bortkastade pengar?

Fjärde frågan är väl vart man kan köpa dugliga rostfria rör på 76mm 0.5m eller 1m längder samt lite böjar.
Tacksam för svar!

Av solomon

Ja.. alltså, ditt chassi får plats med detta:

Radiator fram (max) 360mm, 280mm Radiator bak (max) 120mm Radiator topp (max) 360mm, 420mm Radiator botten (max) 240mm, 280mm

Så rent tekniskt sett får du plats med en 360mm radiator i fronten och så kan du sätta en 360 i toppen. Du kanske inte ska satsa på de tjockaste radiatorerna du hittar, men ja, det kommer iaf fungera.
Sen behöver du en reservoar. Själv kör jag MED pumpkombo för enkelhetens skull. Så behöver du ett block till processorn och ett till grafikkortet.

Två fittings till varje del kan du räkna med, sen beroende på routing på slang(vilket är lättast för en nybörjare) så kanske du får köra någon 45-vinkel, nån 90-vinkel etc. Planera ditt bygge helt enkelt.

Vattenblock för ditt 3090 https://www.inet.se/kategori/703/for-grafikkort
Vattenblock för din CPU https://www.inet.se/kategori/704/for-processor/507/ekwaterblo...
Kolla efter för AM4-sockel.

Tycker att antingen ger du dig på det själv, eller så köper du en rejäl tornkylare för processorn och ställer in en bra fläktkurva på grafikkortet samt undervoltar det för bättre temperaturer.

Av solomon

ordlig.se nr 119, 4/6

⬜⬜🟨⬜⬜
⬜⬜⬜⬜⬜
⬜🟩🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Av solomon
Skrivet av Zamasu:

Jag har 16 gb men 2400 mhz, jag har uppgraderat mitt moderkort som klarar 3200 nu.
Är det inte värt det?

Absolut inte.

Överklocka dina befintliga i såna fall.
Om du ska uppgradera så gå minst 32gb 3600MHz

Av solomon

WhoCrashed kan också ge lite mera information

Av solomon
Skrivet av johnsund12:

Hur skulle jag gå tillväga för att installera om Windows om jag inte kommer åt inställningarna, jag vill helst inte blåsa hårddisken.
Skulle något sånt här kunna orsakas av hårdvarufel?

Mvh

Datorn fungerar genom drivrutiner och är drivrutinerna fel och Windows försöker ladda dem så blir det konstiga fel. Och en omformatering innebär att du blåser rent hela hårddisken. Inte en återställning som du tänker på.

Har du möjlighet så kan du koppla in hårddisken i en annan dator som har Windows redan installerat, så den blir som en sekundär hårddisk, ta ut det du vill ha i backup, formatera om hårddisken på din dator med de nya delarna och Done.

Efter du installerat Windows igen kan du stänga av datorn, flytta över hårddisken till andra datorn, flytta dit backupen och sen tillbaka in i din dator igen.

Av solomon

Har du formaterat om datorn efter du bytte delar?

Av solomon

ordlig.se WEEKEND nr 101, 6/6

🟨⬜⬜🟨🟨⬜
⬜⬜⬜⬜🟨⬜
⬜🟨🟨🟨⬜⬜
🟨⬜⬜🟨🟨⬜
🟨🟨🟨🟨⬜⬜
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Av solomon

Nej!

5.45 Mån-Fred, går upp direkt. (Jobb så klart)
Helgerna så kan det hända jag sover till 5.45 eller 12, ingen vet! haha

Aldrig haft problem att gå upp till larm

Av solomon

ordlig.se WEEKEND nr 95, 6/6

⬜⬜⬜⬜🟨⬜
🟩⬜⬜🟩⬜🟨
⬜⬜🟨⬜⬜⬜
⬜⬜⬜🟨⬜⬜
⬜⬜⬜⬜⬜⬜
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Av solomon

Som jag har i datorn:
Samsung 750 EVO 250GB, Drifttid: 31056 timmar. Uppstarter: 1192ggr. Totalt skrivning: 13910GB
Inköptes 2016-09-03

Har dock en äldre som sitter i fästmöns dator. Tror den ligger runt 50k timmar.

Av solomon

Helt okej ändå

Av solomon

Kollade för ett tag sen denna video:
https://www.youtube.com/watch?v=t37p6vLyMZ4

Och ja, ZOWIE håller måttet. Kör med 2546(inte plus) själv och den duger helt och hållet.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5288789

Den skulle han rekommendera och jag får lov att säga den ser jävligt go ut

G-sync kör du endast om du är under 240 FPS(240Hz skärm) mer än du är över.
F.ö, inte för att vara en supertråkig människa så kommer det fasen inte spela nån roll hur bra dator du har när du kör Windows och CSGO. Windows är så otroligt ooptimerat så CS kommer aldrig kännas flytande i alla fall.

Finns dock väldigt mycket optimeringpacks från personer på Youtube, typ Panjno och Fr33thy.

Av solomon

ordlig.se nr 93, 5/6

⬜🟨🟩⬜⬜
🟨⬜🟩⬜⬜
🟩⬜⬜⬜🟨
🟩⬜⬜🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Av solomon

Började i skogen vid 12-årsåldern med min morbror, fick börja med fogsvans och arbeta mig upp till alla motormaskiner. Lärde mig mycket både om säkerhet, maskiner, reparatio, bygge etc. Höll på med detta till och från tills jag var 19, gick då en utbildning via arbetsförmedlingen till fastighetstekniker.

Pluggade 2 år, hade APL hos en förvaltningsfirma som jag jobbade extra/timme hos tills jag fick jobb på ELON som vitvaruinstallatör. Gjorde det i 4 år tills jag träffade min fästmö och flyttade ner till henne och bytte jobb till Fastighetstekniker. Kan inte påstå jag haft mycket nytta av själva utbildningen i praktiken förutom att jag insett det är servicejobb jag vill arbeta med.

Hoppade av efter 9an och körde mestadels i skogen tills plugget vid 19.
Har dock alltid haft lätt för hantverksyrken så dessa servicejobb har kommit väldigt lätt för mig.

Tjänar ca 31.000 brutto i dagsläget.