Inlägg

Inlägg som Frallan har skrivit i forumet
Av Frallan

Från konsumentköplagen:

Anspråk mot näringsidkare i tidigare säljled
46 § Om säljaren är på obestånd, har upphört med sin näringsverksamhet eller inte kan anträffas, har köparen rätt att rikta anspråk på grund av fel på varan mot en näringsidkare i tidigare säljled som har överlåtit varan för vidareförsäljning.

Första stycket gäller endast i den utsträckning motsvarande anspråk på grund av felet hade kunnat göras gällande mot näringsidkaren i tidigare säljled av den som förvärvat varan från honom. Avtal som inskränker rätten att göra anspråk gällande får dock åberopas mot köparen endast om en sådan inskränkning med bindande verkan hade kunnat avtalas mellan denne och säljaren. Bristande reklamation i tidigare led är utan betydelse för köparens rätt.

Om köparen vill rikta anspråk enligt denna paragraf mot en näringsidkare i tidigare säljled, kan reklamation enligt 23 § göras hos denne eller hos säljaren. Har reklamation inte gjorts hos näringsidkaren i tidigare säljled, förlorar köparen sin rätt mot denne, om han inte underrättar näringsidkaren om sitt anspråk inom skälig tid efter det att han insett eller borde ha insett att han hade anledning att framställa anspråket.

Att hitta det företag (leverantör eller liknande) som har sålt varorna till företag 1 är dock inte alltid så lätt.

Av Frallan

Har inte något tickande i min 3065. Nu står den iofs sällan i energisparläge, men det händer, och jag har aldrig hört något. Har det riktigt tyst i rummet så det kan inte maskeras av något annat.

Av Frallan

Beachboy72: Hade jag varit i din sits hade jag inte tvekat utan slagit till på en 3008.

HPn, Samsungen och LGn har ingen skalare. Iom att du vill plugga in saker som inte är datorer med dual-link är skalare något du vill ha. När det gäller input-lag så tror jag att rädslan är överdriven. Det verkar ha varit ett problem med 3008, men som echo skrev så verkar problemet inte vara lika stort idag. Överlag gäller att skärmarna byter innehåll (paneler m.m.) utan att tillverkarna byter modellbeteckning. Jag skulle vara förvånad om den 3065:an jag köpte för ett och ett halvt år innehåller precis samma saker som dagens 3065:or.

Skalaren innebär att 3008:an är en vanlig skärm, bara ovanligt stor. Precis som med vilken skärm som helst är det förstås bäst när källan och skärmen har samma upplösning, men skalaren gör det möjligt att använda andra upplösningar.

Köper du över distans har du dessutom ångerrätt. Bästa sättet att få reda på om 3008 är rätt för dig är att köpa den, och om den inte funkar för dig så skicka tillbaka den. Funkar den inte för dig så kommer du få leta efter något annat än en 30"-skärm.

Av Frallan

Jo, 3008 har fått mycket kritik. LGn och HPn är, om jag kommer ihåg rätt, mycket lika. Om LGn är billigare och de extra skärmingångarna inte behövs så verkar LGn vara ett utmärkt val.

Av Frallan

Har förstås svårt att jämföra med dom andra, men jag är fortfarande väldigt nöjd med min HP. För att verkligen kunna avgöra eventuella skillnader i bildkvalité m.m. så behöver man egentligen spendera lite kvalitetstid med varje skärm, och det är inte många som har möjlighet till det. Det enda jag har att anmärka på min HP är att den, som många andra tft-skärmar, har ett svagt brum när ljusstyrkan inte är på max. Det märks dock bara när det är fullständigt knäpptyst i rummet, och i mitt fall handlar det om att min surfdator står i ett annat rum. Stora fördelen med HPn är de tre dvi-ingångarna, vilket är trevligt om man vill koppla flera datorer till skärmen.

Alternativet till 30" har väl börjat bli flera mindre skärmar i kombination med Eyefinity, t.ex. 3x 24" för riktigt mycket yta. Å andra sidan får man leva att skärmarnas ramar finns i synfältet.

Av Frallan

Finns ingen mening med att ha en dyrare kabel på så korta avståbd. Så länge kabeln håller ihop så är det rent digitala signaler som skickas i den. De som tycker att HDMI-kablar ska vara dyra vet oftast inte varför. Jag undrar om dom har dyra DVI-kablar till sina skärmar också (samma signal i kablen, förutom att HDMI har ljud också)?

Om digitala signaler vore så känsliga som det påstås av dom som säljer dyra kablar så skulle datorer inte fungera, inte utan SATA-kablar för under 500 spänn styck iaf.

Tror inte heller att det finns något test som skulle visa på att en dyr kabel är bättre vid korta avstånd. Alla test jag har sett har istället visat på motsatsen.

Köp en kabel som är lagom lång och som inte faller isär om du petar på den så är det lugnt. Fungerar inte kabeln så märks det. Ser allt juste ut blir det inte bättre med en kabel kostar Joakims hela pengabine.

Av Frallan
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Andreas D
Många tolkar in för mycket i ett test. En recension skrivs för att hjälpa till i valet och kvalet, och fungera som underlag där läsaren själv kan dra slutsatsen om produkten är köpvärd eller inte. Ett vanligt misstag är att endast läsa slutsatsen och se det som facit utan att ta hänsyn till testresultaten.

"Rekommenderas" är en utmärkelse som ges ut till bra produkter som höjer sig över mängden, så enkelt är det.

Jag håller med om allt du skriver, just därför tycker jag att rekommenderas är fel ord att använda och ger upphov till oklarheter och förvirring, som jag tror att den här tråden har visat.

Av Frallan

Jag tycker ni på redaktionen borde fundera över ordvalet på utmärkelsen. "Rekommenderas" tolkar jag som att ni rekommenderar att man köper produkten och då borde priset vägas in. Som ni använder utmärkelsen idag verkar det mera vara en utmärkelse för bra prestanda. Då är frågan vad man rekommenderas göra med en produkt som har fått utmärkelsen "rekommenderas"? Rekommenderas man att dräggla? En utmärkelse som är tydligare med att det är prestandan m.m. som är bra vore att föredra, t.ex. "bra produkt" (fast gärna lite klatschigare förstås).

Förlåt om jag blir lite raljant. Annars, som vanligt här på sweclockers, ett riktigt bra test. Ni gör ett kanonjobb

Av Frallan

Zoktar: Du kommer att ha väldigt svårt att hitta folk som har själva har sett och testat olika 30" sida vid sida tillräckligt mycket för att säga vilken som bäst. LG och HPn använder samma panel och har ingen bildbehandlingselektronik och är därför samma skärm förutom design och anslutningar (och bakbelysning?).

För min egen del har jag svårt att hitta brister med min HP. Färger, responstid, betraktningsvinkel m.m. har jag bara bra saker att säga om, samma sak med att spela på den.

LGn är billigare, men HPn har 3 DVI-ingångar. Designen är en smaksak och något som du bäst avgör själv hur snygga skärmarna är och hur stor eller liten roll det spelar. När det gäller andra skärmar verkar Dells skärmar mindre intressanta (3007 är dyrare än LGn men är återigen i stort sett samma skärm, 3008 har ett antal brister och är betydligt dyrare, Samsungen anses för det mesta sämre än både LGn och HPn och kostar ungefär lika mycket som HPn).

Av Frallan

För egen del har jag svårt att se fördelarna med en Eizo för spelbruk. Det som kan göra Eizon intressant är att man kan ha PIP. Sen har Eizo ett bra rykte när det gäller perfekta färger. Om det överhuvudtaget är så med den aktuella Eizon undrar jag, tror den använder samma panel som många andra 30", men dess inbyggda OSD kanske kan hjälpa. I vilket fall så är perfekta färger något som inte spelar lika stor roll för spel som för bildbehandling. Tror inte många (eller någon) skulle kunna säga vilken skärm av en Eizo och en HP eller LG som har bäst färger i ett blindtest i ett spel.

Zoktar: Crysis som så många andra spel begränsas inte av processorn så länge du har en hygglig än, utan av grafikkortet. Klocka upp prollen kommer inte att ge dig högre fps. Med ett GTX 280 kan du köra 2560x1600 i dem flesta spel, och i det få där du inte kan det får du antingen nöja dig med 1920x1200 eller skaffa fler grafikkort. Om du verkligen vill spendera pengarna (6000:- eller mer) för det så skulle jag rekommendera ett GTX 280 till och ett SLI-kapabelt moderkort.

Av Frallan

Om du ska köra spel i 2560x1600 kommer det inte att räcka till i vissa spel, som Crysis, om du inte drar ner på kvalitén. För egen del föredrar jag att köra 1920x1200 i max kvalité före att köra 2560x1600 i sämre, men det där är förstås en smaksak.

Å andra sidan fungerar dem säkert fint i t.ex. COD4.

Av Frallan

För egen del har jag just nu ett stort utforskarfönster...men annars är det trevligt att kunna se vilka av polarna som är på Skype när man spelar, eller temperaturövervakningsprogram om man har en nyklockad burk, eller att flytta runt filer när man småsurfar, eller om man nu nödvändigtvis vill ha tre browserfönster öppna.... Finns en del små anledningar, men sen hade jag ju en skärm över och då är det självklart att jag använder den.

Av Frallan

Jag kör en 21,3" 4:3 i porträttläge brevid min HP LP3065 och det funkar riktigt bra, även om HPn är runt 2 cm lägre. En 20" i porträttläge borde vara mer eller mindre exakt lika hög som en 30". Det är alltid trevligt att ha lite extra skärmyta

För egen del skulle jag föredra 4:3 på andraskärmen av passformsskäl. Bildkvalité m.m. på den andra skärmen spelar i alla fall för min del mindre roll, det blir ändå 30" som i första hand används. Så länge det inte är jobbigt att läsa på den, eller att färgerna är brutalt fel borde det duga som andraskärm. Men sen beror det förstås på vad man hade tänkt att använda skärmen till.

Av Frallan

Har fått liknande fel med trasig grafikkort (ok, det repade sig, var arctic silver där det inte skulle vara...ungdomssynder), men det verkar å andra sidan konstigt att det försvinner, eller ändras, när du stänger av och sätter på skärmen. Om du har en burk till tillgänglig så pröva med den.

Av Frallan

Max ljus är för mycket om det inte är väldigt ljust i rummet, som om solen lyser in. Har ofta sett tft-skärmar som är för ljust inställda,det brukar leda till att det blir jobbigt för ögonen. Pröva att dra ner ljuset ordentligt, så tror jag att det blir lättare för ögonen.

Jag har väl trynet ungefär en meter ifrån, men jag märker att vid vardagligt surfande är det för nära, jag använder gärna bara halva ytan av skärmen åt gången. Det blir en del huvudvridande när jag tittar på olika fönster.

Jag lirar inte så mkt MP, den kan mycket väl vara lite för stor för att man ska prestera max, men den ger väldigt mycket "känsla". Att spela COD4 är som att vara där... jag flinade som ett barn på julafton första gången jag provade.

För en bra titt på hur det är att ha en 30" skärm finns det en utmärkt artikel på Dans data: http://www.dansdata.com/3007wfp-hc.htm Det är visserligen en titt på Dells 3007, men mycket av det som sägs gäller för vilken 30" som helst, och det finns en del bra tips där.

Av Frallan

Skuttar bara in här för att meddela att ja är en nybliven, ca en vecka, och mycket nöjd ägare till en HP LP3065. Funkar kalas i dom spel där jag testat den (främst COD 4 och Crysis, även Civ IV, som dock inte är speciellt krävande för skärmen).

När det gäller färger och liknande är jag nöjd, har en Samsung 214T (bra PVA-skärm) som jag kör brevid HPn i porträttläge (desktop på 3760x1600....får plats med ett fönster eller två innan det blir trångt) och jag ser inga större skillnader.

Det negativa jag har att anmärka på är ett svagt brum när ljusstyrkan inte står på max. Sånt brukar dock variera från skärm till skärm, så det betyder inte att alla LP3065 har det. Ska väl påpeka att jag hör det enbart för att jag har en dator som står i ett annat rum, så det är knäpptyst i rummet med skärmen.

Vill bara passa på att tipsa om ett underbart litet program som jag hittade för att smidigt hantera fönster på stora skärmar: Winsplit revolution. Med smidiga shortcuts för att flytta fönster till fasta positioner på skärmen blir det mycket snabbare och smidigare att utnyttja den enorma ytan.

Av Frallan

Kontrasten beror alldeles på hur man mäter den. På tv-skärmar mäter man ofta dynamisk kontrast vilket är en sorts "fusk". 1000:1 i äkta kontrast är inte alls dåligt, om det nu är korrekt angivet, speciellt inte för en datorskärm.

Av Frallan

Den här artikeln är riktigt bra och läsvärd: http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3047

Förvänta dig bättre bildkvalité och prestanda med rätt sorts grafikkort.

Av Frallan

Ehhh.... alltså prollen kommer inte vara svalare än omgivningen, det är elementär fysik. Exempel som tritron.se visar upp borde få vissa av dom mer sifferfixerade att inse att det är fullkomligt idiotiskt att fokusera på vad div. program visar för temp då det kan visa mer än 20 grader fel.

Med den sortens underklockning borde strömförbrukningen (och därmed värmeutveckligen) ligga på någonstans på lite drygt hälften av orginal.

Av Frallan

Något som AMD har haft sedan Athlon 64:an lanserades. Men det är inte direkt det som är det mest anmärkningsvärda med processorn, utan att hela chipsetet är intergrerat. Processorn är snarare något som snarare ska tävla med VIA på den integrerade markanden. T.ex. saknas 64-bitarsstöd, det är bara en kärna m.m.

Artikeln som mikrodatorn lite halvkompetent har omarbetat finns här på Ars Technica: http://arstechnica.com/news.ars/post/20070830-intel-confirms-...