Inlägg

Inlägg som laurinkalle har skrivit i forumet
Av laurinkalle

Tänker att om leveranserna är försenade bör väl återförsäljarna flagga för det innan släpp. Och jag tycker nog också att Sweclockers borde kunnat fråga nämnda företag om det finns för försäljning. Jag menar, när det ändå är en eftertraktad pryl och så.

Frågade inets chatt igår om när lanseringen skulle vara. De svarar, helt sanningsenligt, att det är 15.00 idag, men att det inte går att förhandsboka. Det hade varit ganska snyggt om de i samma veva meddelat att det inte kommer finnas några för försäljning.

Av laurinkalle

Mitt tips är att köpa en vettig stol som är "färdig" som sådan. Exvis Dxracer och sedan bygga själva ställningen som ratt och annat ska sitta på separat. Då har du en stol som kan användas i "kontoret" samtidigt som ratten mm kan läggas undan när sånt skulle behövas. Blir inte dyrare men mycket mer praktiskt om man bygger själv. Ritningar på ratthållare finns runtikring och i värsta fall säljer de flesta datorbutiker hållare för sånt. Då går ju kanske priset upp något jämfört med att bygga själv.

Av laurinkalle
Skrivet av oyegie:

Svårt att tro du bara kan stänga av högtalarna utan att hörlursuttaget blir tyst,de använder liksom samma ljudkort.

Aargh... Jag hoppades väl på någon automagisk mjukvarulösning där man helt enkelt kunde koppla ur högtalarna.

Skrivet av mrqaffe:

Det är nog ett rent mekaniskt fel, det sitter oftast en kontakt som styr det inuti hörlurspluggen så om du tar isär och löder/kopplar om den så kan det nog funka.

Jaja, så är det ju, kan ju se att den gröna "cirkeln" som ska markera kontakten för hörlurar saknar en femtedel. Så visst är det ett mekaniskt fel alltid. Dock är jag inte SÅ händig att jag plockar fram lödkolven. Inte ens om jag ägt en.

Skrivet av AndreaX:

eller skaffa en kort förlängningskabel och fäst nånstans, då provoceras inte glappet av rörelser iaf.

Har försökt vissa mer eller mindre häftiga lösningar inklusive tejp och så men datorn är ju så förbannat liten att om man vill ha den på rätt position med hjälp av olika fästanordningar så försvinner liksom den nedre vänstra sidan. Dvs hela 3x4cm. Plus att det blir ganska bökigt och att den tappar sin funktion som smidig... Men jag kanske tänker helt fel...?

Tackar och bockar för alla svar!

Av laurinkalle

Jo, det skulle ju funka, men som jag ser det är det nog sista alternativet. Känns lite dumt att lägga ner mer pengar på denna dator, om jag inte måste. Söker i första hand ngn... gratis lösning. Men tack för tipset, hade nog inte tänkt på det annars.

Av laurinkalle

Styra ljud från högtalare till hörlurar

Tjabba alla.

Jag har en asus eee 901 go där hörlurskontakten gått sönder/glappar. Ljudet påverkas av detta glapp på så sätt att datorns högtalare kör igång allt som oftast, som om hörlurarna dragits ur, trots att de sitter kvar, medans ljudet i hörlurarna kvarstår.
Det jag skulle vilja göra är att helt stänga av datorns högtalare så att ljud endast går ut till hörlurarna, oavsett om hörlurar är inkopplade eller inte. Men jag har ingen aning om hur eftersom mjukvaran inte ger mig sådana val, vad jag har sett.
Operativsystemet är xp, och programvaran är "realtek HD audiomanager". Alla tips, om än så bara vad jag borde söka på är välkommna!

Av laurinkalle
Skrivet av Ramblemoe:

Jag är väl optimist och försöker sprida den fina tanken. Om folk bara kunde sluta vara sånna
idioter och istället utnyttja deras (teoretiska) kraft att påverka så skulle allt bli så mycket bättre.
Men istället sitter alla och "hatar på" dem som vill se förändring.

(Så vi VAR oense, på så sätt att du VILL tro på konsumentmakt! Blev lite orolig att jag missförstått något. Men det blir lite OT att gå in på konsumentmakt i denna tråd, så jag böjer mig där.)

(/K)

(Edit: Förtydligade mig.)

Av laurinkalle
Skrivet av Ramblemoe:

Precis som kommunism så är det en vacker tanke som aldrig fungerar i praktiken.

Därav allergin. Var vi aldrig oense här? Vafalls?

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Ramblemoe:

Jag skulle väl vilja påstå att den alltid fungerar. Att minoriteten med problem sen
inte lyckas kontrollera konsumentmakten till sin fördel är en annan femma.
De flesta jag spelar med på ventrilo sitter och blir irriterade över att jag bitchar
om kassa patcher och dålig support. "STFU and enjoy the game" har man fått
höra många gånger. Majoriteten ställer inga krav och har därför ingen anledning
att bli besvikna eller känna sig förrådda av hype & (falsk) marknadsföring.
Något jag stör mig på i min gamer-krets är att vissa bojkottar t ex RTS-genren för
att de "vet" att de inte tycker om den; sedan ställer de noll krav på alla andra spel
i andra genres. Att man kan bojkotta en genre och sedan svälja alla misstag och
snedsteg i en annan förstår jag mig inte på.

Men jag får det inte att gå ihop. Konsumentmakt innebär ju att 'alla' konsumenter beter sig på ett och samma sätt i syfte att påverka det konsumerade i någon för egen del fördelaktig riktning. Nu inträffar aldrig det eftersom (precis som du är inne på) man aldrig enbart är konsument. Vi ser till så mycket annat innan vi börjar se till någon eventuell lojalitet gentemot andra konsumenter. Det du talar om är ju bara ännu ett exempel på att konsmentgruppen är så splittrad att den aldrig eller i alla fall mycket, mycket sällan kan gå ihop för att skapa någon verklig förändring.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Firkraag:

ME1 släpptes till 360 nästan ett helt år innan det kom ut för PC. Det är ett konsollspel rakt igenom.

Ah. Ok. Nu är det ett tag sedan jag spelade det men jag kan inte minnas att jag tänkte på det då, alltså att det var anpassat/skapat för konsoll. Där ser man.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Josuroli:

Det de flesta missar är att det knappt är lönsamt att producera storspel enbart till PC (eller med PC som huvudplattform) i dagens läge. Kostnaderna för att utveckla spel har ökat lavinartat och går på 100-tals miljoner för stortitlar. Att jämföra 8-10 år gamla spel som kunde utvecklas i källarlokaler av ett något dussin utvecklare med dagens storproduktioner som har hundratals medarbetare som arbetar i åratal och dessutom ska ha lön, förmåner, arbetsmiljö etc är ganska larvigt.

Rimligtvis borde ju det vara PC som plattform som leder utvecklingen inom hela spelbranschen både tekniskt och konstnärligt just för att man har fler möjligheter i bästa fall, och mindre begränsningar i sämsta fall, rent tekniskt i jämförelse med konsollen som plattform. Pengarna kan man ju tjäna på konsollerna. Men "ideerna", nyheterna, innovationen, lösningarna, de kommer inte fram där. Skapa spel för PC och porta till konsoll. Inte tvärtom! Idag har vi ju ett system som skapar begränsade spel som man sen försöker porta till en bättre plattform. Var är det rationella i det?

Jag inser att jag går helt mot strömmen där och det helt medvetet. Men visst har jag en poäng?

Skrivet av Uzor:

Kanske dags för er att sluta spela spel?
Folk har gnällt ända sedan PS3 kom och ändå fortsätter ni att spela?
Njut av spelet istället för att klaga hela tiden eller sluta spela, inget har förändrats sen vi började klaga.

Vilka gnäller, varför gnäller de, och varför ska de sluta gnälla?

Skrivet av Ramblemoe:

Det intressanta i mina ögon är ju att alla köper konsolport efter konsolport. Bojkotta de stora företagen och köp indiespel istället. Alla indieutveckare är PCns framtid imo.

Sen skulle jag villja påpeka att man kan vara kritisk mot spel även om man tycker de är roliga. Skyrim/Oblivion/Fallout 3 är spel jag skulle kunna såga dagarna i ända. De har så många brister och buggar. Varför kritisera? För att jag vill ha perfektion. Även om perfektion aldrig kommer uppnås så är det ett mål värt att sträva mot. Om ingen kritiserar och pekar ut misstag, hur ska målet då uppnås? Nästan alla spel som släpps idag är roliga att spela. Det betyder inte att man inte ska kritisera alla idiotiska misstag och idiotiska designval utvecklarna gjort. Så sluta gnäll på att folk gnäller, vi vill bara göra bra bättre.

JA! Kritiken handlar inte om att vi som spelkonsumenter är bortskämda. För det är vi inte. Fenomenet att man numera måste räkna med att spel patchas och inte lanseras färdiga (jmf early adopters och vad de gör inom hemelektroniken) är ju ett tecken på det. Vilken annan bransch hade kunnat agera så gentemot sina kunder? Sen är jag liite allergisk mot alla resonemang som ställer sitt hopp till någon form av konsumentmakt. Har den någonsin fungerat?
Sen håller jag inte med dig om att alla spel som släpps idag är roliga att spela. De har sina poänger, ja (och om DET var din poäng så bortse från detta) men de har sällan ett eget existensberättigande. De tillför inget som inte redan är uppfunnet. Det spelbranschen är bra på är att fånga upp det som många köper och få ut det brett. "Det som funkar". Det man tappat helt och hållet är förmågan till att tänka nytt. Eller mer rätt, man premierar inte längre nya idéer.

Skrivet av Firkraag:

Bra sätt att starta en tråd som är menad att ta avstånd ifrån konsol vs PC? Skulle inte tro så, detta är bara ännu en whine tråd om konsollspel och hur PC spelen är bäst.

Finns förövrigt många bra spel som börjat på konsoll och letat sin väg till PC, så PC spelare har dragit nytta av cross-platform lika mycket som konsoller har dragit nytta av PC. Tänker speciellt på spel som Mass Effect, Batman: Arkham Asylum, Deadspace osv.

Var mass effect 1 verkligen ett konsollspel från början? Eller menar du att Mass effect 2 blev bättre för att konsollifieringen kunde ses överallt i spelet?

Skrivet av ThomasLidstrom:

Hejsan katanaa,

Det kan tyckas att framtiden ser dyster ut för PC-spel. Men inte!
Bara för att slipsnissarna lyckats slå klorna i spelindustrin och tycker att långsiktigt planering motsvarar ett kvartal i taget betyder inte det att det inte finns kvar några entusiaster.
Du letar på fel ställe, titta inte på glättiga reklamplancher och upphausade demon
Riktig entusiam bryr sig inte om reklam...
Och att det är gratis är ju inte dåligt...
.
.
Gå till http://sourceforge.net/ och leta!

Gillade du UFO-Enemy unknown när det kom, hittar du en gratis variant här: http://sourceforge.net/projects/ufoai/

Sjukt. Bra. Tips. Fattar inte hur jag missat denna version.

Men jag är lite tveksam till att detta skulle vara framtiden. Det är ju bara en remake. Eller?
Med reservation för att det finns nyheter i spelet så menar jag ju att om det är gratis remakes av gamla toppspel som är framtiden så kommer jag verkligen att misströsta.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Evil Peter:

Jo, enligt en postare i tråden så har Sweclockers fredagspanel påstått en level 1 karaktär kan döda nästan vadsomhelst med den taktiken.

Att pathfindingen inte är fulländad är legitim kritik. Fast tycker man det är dåligt att man kan stå på en sten och skjuta utan att vissa fiender kan komma åt en är man rätt korkad om man använder sig av nämnda taktik. De som inte tar eget ansvar för att underhålla sig själva när det är enkelt att göra så förtjänar att ha tråkigt (ett uttalande som gäller i allmänhet).

Jag har undvikit en del mindre bra saker genom att helt enkelt inte göra så och det har gjort spelet bra nog för mig att jag inte behöver fokusera på det negativa eftersom jag ändå inte har någon kontroll på huruvida det kan fixas och när det då sker. Skulle jag fokusera på det skulle jag ha tråkigare.

Sant, tycker man att det är tråkigt att göra så så borde man inte göra så eftersom det är... tråkigt. Problemet är ju att det inte är så realistiskt. Det förstör ju en del av upplevelsen och inlevelsen att ai:karaktärer inte kan röra sig på samma sätt som spelaren. Det vill säga, det handlar inte bara om sten och båge exemplet i sig, utan det att det blir rätt mycket i spelet som påverkas av det. Följeslagarnas beteende exempelvis.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Särimner:

Hahaha helvete vad ni deprimerade ynkryggar skäller på spelet då ni inte ens har det och tar till tvivelaktiga uttalanden från idiotiska program!

Du kan verkligen INTE döda alla med att bara stå på en sten och ha båge... nej verkligen inte. Varsågod, testa döda en Frost Troll eller jätte som rumlar mot dig, eller valfri magiker, drake etc! Jag var på lvl 14 när jag stötte på min första frost troll och ja fy i helvete så jävla svårt det var att ta kål på den! Dog massor (notera att jag spelar på Expert) innan jag lyckade hugga av trollets ben och sen begrava yxan i pannan på den jäveln! Värt att notera att trollet regenerar hälsa hela tiden (och archery är alldeles för långsamt för att bringa ned hälsan), den slutar att regenera hälsa för en kort tid bara om du tillfogar eldskada på den.

Var inne i Gehmunds halls och mötte en boss som illusionerar sig själv och det gör striden fruktansvärd lång, men bara om man mixtrar lite shouts (Word of Wind) och Berserk Rage samt en trogen krigsyxa så kan du klara striden.

Fyfan säger jag bara, Skyrim är så jävla värt. Har tillbringat 20+ timmar och questar fortfarande i två städer, En storstad och en by (Winterspring och Ivarsted)... och det finns 5-8 storstäder samt massor av byar och retreats...

Spelar Orc BattleEnchanter om ni undrar!

Wow. Deprimerade ynkryggar? Vardå?

Man kan inte döda alla genom att ställa sig på en sten och skjuta med pilbåge. Men det har heller ingen påstått. Finns det däremot en passande sten i närheten, kommer ditt kära troll att ha det mycket svårt att göra något alls.
Överhuvudtaget verkar du totalt missa vad kritiken mot spelet handlar om. Det är kritik som du mycket väl skulle kunna hålla med om, om du bara kunde ta in att det inte är dig och din spelsmak som det klagas på. Det handlar inte om dig.
Ta sten och båg-exemplet. Kritiken mot spelet är inte att det blir för enkelt att spela det, vilket du antyder. Utan att det är korkat programmerat, ett dåligt löst "problem". En npc borde kunna hoppa! I denna spelvärld där det är möjligt att skjuta eld från händerna, borde det vara möjligt att också hoppa. Eller är 'the dragonborn' också den ende som kan hoppa, 'the jump-born'? Oavsett varför man inte lyckats lösa detta (om det sen beror på bristfällig pathfinding som vissa påstår, är egentligen inte så intressant) så förstör det spelupplevelsen. För vissa (mig själv inräknat) förstör det för mycket. Jag rycks ut ur spelet "bubbla". Och självklart står inte detta exempel ensamt i kritiken. Det finns ju andra exempel. Det lyfts fram för att det är ett enkelt exempel som pekar på många problem. Många har upplevt det, och använt sig av taktiken (däribland, troligtvis, du själv). Det pekar på att spelmakarna inte riktigt velat göra klart spelet, vilket inte är något ovanligt, men framförallt något de ska ha pisk för. Kritiken mot Oblivion II går ju i andan att man vill göra det bättre.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av IceDread:

De som tycker det är förnedrande att inse att de har fel är mindre personer med ett ego som inte tål det. Sådant är vanligt bland psykopater och de med psykopatiska tendenser. Jag tror han är ung och någon dag lär sig att det är ok att ha fel och att komma till insikt att det finns aspekter man kan missa, men jag håller med. Man bör bemöta med argument med argument.

Så för att sammanfatta; han är ung, och skulle han inte vara det är han troligtvis psykopat, för det är vanligt bland psykopater och folk med sådana tendenser att argumentera "som han gör". Men nu är han troligtvis bara ung (phu, vad skönt!), så vi ska inte oroa oss allt för mycket. I slutändan ska vi dock, i princip inte bry oss om det överhuvudtaget.

Om jag bara får tillägga att det faktiskt går att finna ack så små drag av vad du beskriver i dina egna inlägg, vilket ju framkallar frågan (vars svar vi principiellt ska ignorera); är du ung, eller bara psykopat?

(Förlåt, jag menar inget seriöst med ovanstående, du menar nog heller egentligen inget seriösare med det du skriver, det är bara den allmänna tonen som vissa internetforum drabbas av ibland, I get it. Hoppas bara du ser humorn i det jag skrev.)

/K

Av laurinkalle
Skrivet av martinboson:

Så du menar att statistiken för spelbranschen skulle vara falsk, eller skulle behöva källkritisk granskning? Jag tror att den redan är källkritiserad och kan redovisa fakta som stödjer försäljningssiffrorna. Om du inte tror det kan du slänga ett mail till dataspelsbranschen och fråga var de får sina siffror ifrån... Jag tycker du fokuserar fel.

I ett annat inlägg visar jag även statistik från USAs spelmarknad. här är länken om du inte orkar kolla: http://www.theesa.com/facts/pdfs/ESA_EF_2011.pdf. Så spekuleringar om kallt klimat har inte med saken att göra. Det är ju varmt i USA. Men jag förstår ditt tänk.

Den statistiken jag länkar till gör inga slutsatser om piratkopiering, det är JAG som gör det utifrån dem siffror jag ser. Det är bra statistik som dessutom tar hänsyn till skillnad i samhället mellan olika länder. T ex att Sverige hade en större andel hemdatorer på 90-talet + bättre bredbandstäckning.

Statistiken bevisar ingenting. Den gör faktiskt inte det. Men när vi ser på argumenten som många här framför kan de på sin höjd förklara varför en del konsumenter i periferin piratkopierar (jag går igenom dessa i ett tidigare inlägg).
Jag spekulerar också, men jag gör det utifrån äkta försäljningssiffror. Och de siffrorna säger att det går bättre för konsoller än för PC - BÅDE NATIONELLT OCH INTERNATIONELLT.

Ang din pdf-länk så går den återigen till en bransch-organisation. Statistik därifrån är inte oanvändbar, men man kan inte använda den hur självklart som helst heller. Källkritik är inget som du kan förvänta dig redan "är gjort". Det är aldrig färdigt. Det är alltid upp till dig som slutkonsument av informationen att kritiskt granska den. Detta innebär bla att fråga sig vad vederbörande kan tänkas ha för intresse av att säga det den säger.
Vilket fokus upplever du att jag har egentligen om du tycker att det är fel?

Du skriver ju själv att denna sida inte bevisar något. Gott så. Låt oss lämna de kategoriska slutsatserna då.

Skrivet av martinboson:

Min förklaring?
För att piratkopiera till en XBOX 360
måste du lämna in konsollen för lödning av ett chip, ändra firmware i DVD-spelaren samt installera IXTREME (XBOX 360). Vill du dessutom ha en konsol som du kan ha intern HDD med spel på måste den vara inköpt före juni 2009 (xbox 360-burkar efter detta hade skydd mot JTAG-crackning som det kallas)
PS3:s metod är liknande. Du måste även ha speciella DVD-skivor (Verbatim +8,5gb) och en speciell imagefil för att kunna spela på LIVE. Det krävs en del pillande.

För att piratkopiera till PC?
Deamon tools -> installera ->kolla i nfo-filen för key/öppna crackprogram -> Spela.

Detta för mig till slutsatsen att det går bättre för konsoller därför att det är enklare att piratkopiera till PC.

Kanske anekdoter också?
Jag har flera vänner som alltid har piratkopierat till PC. De har köpt Blizzards spel för att de inte orkar ta sig runt online-skydden (WoW har piratservrar, men det fuskas). De har däremot köpt ALLA sina spel till XBOX 360/PS3 därför att det är för mkt jobb med att flasha konsoll etc... Dessutom kan du inte piratkopiera DMC och spel från Live Marketplace. Det är även en risk att spela online. Blir du upptäckt kan din konsoll bli bannad.

Själklart kan du presentera andra förklaringar, men ha gärna en faktabaserad utgångspunkt. Du får gärna analysera statistiken jag länkade och komma med en annan förklaring.

Ser man på den statistik som du för fram från branschorganisationen så ser man (totalt sett) en stadig uppgång fram till 2009 (en för mig solklar orsak för dippen är ju exempelvis finanskrisen och den ekonomiska nedgången för det året). Det jag inte riktigt kan utläsa är hur inflationen är beräknad. Vidare så vill denna sida 'sälja' dataspelsbranschen. Det ger grund för en ganska kraftig skepticism. 2010-års pdf säger dessutom själv att det är svårt att få fram information om online-försäljningen.

"Siffrorna i rapporten avser endast fysisk försäljning eftersom
vi ej har tillgång till statistik för digital distribution. Med dessa
siffror skulle vi kunna förmedla en betydligt positivare helhetsbild
av spelförsäljningen."

Min slutsats-> källorna är inte tillförlitliga som sådana!
Nu använder du inte heller statistiken helt vårdslöst, bara lite aningslöst.

Jag håller helt och hållet med dig om att det verkar vara enklare att piratkopiera till pc än till konsoll. Man kan mycket väl tänka sig en sådan effekt som du beskriver. Men man kan inte mäta en sådan effekt med den statistik som du för fram. Därför är din argumentation lika lite/mycket baserad på fakta som någon annans.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av IceDread:

Det är inte så att snöskoter, snowboard, slalom är tråkigt. Det är inte heller så att folk slutar umgås med vänner och lever ett uteliv för att det är vinter. Den är artikeln han länkar till tycks inte vara professionell, den är definitivt inte vetenskaplig. Jag tror vi talar med ett barn som inte har vidgat sina horisonter ännu.

Nåja. Jag tycker ändå att han ska bemötas med argument och inte med förminskande omdömen om att han är barn.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av martinboson:

Ok så jag skriver att statistik är det som är intressant och jag skiter i anekdoter om "jag köper minsann sådetså"... Och du svarar med att DU har köpt en massa spel? är du världens befolkning? "Mr_B köper minsann spel så vi behöver inte oroa oss för piratkopiering"
ÄR DU SERIÖS?

Här: http://www.dataspelsbranschen.se/statistik.aspx
Det är statistik för försäljning i Sverige.

Värde för PC-branschen:
förändring mellan:2007-2008: -6,8%
-II- 2008-2009: -15,4%
-II- 2009-2010: +1.0%

Så vi kan konstatera att spelmarknaden för PC mellan 2007-2008 minskade med 6,8%, 2008-2009 minskade med 15,4% och mellan 2009-2010 har värdet legat på ungefär samma. Det ökade med 1%.
Under samma period (2008/2009/2010) ökade xbox 360 med 66,1%/4,5%/6.9%. PS3 ökade med 151,2%/3,9%/9,3%.
Notera under 2008 hur konsolförsäljningen fullständigt exploderade. under samma år gick PC-försäljningen back.

Omsättning under 2010 (Sverige):
PC: 39 306 22 €
XBOX 360: 47 718 80 €
PS3: 51 938 49 €

total inkomst för alla spelplattformar var 203 694 739 €. Det är en minskning med -8.8%

Slutsats: Det går bättre för konsoler.:

Notera att den här statistiken endast är för Sverige, där vi har någon av den bästa bredbandstäckningen i världen. Så jag kan tänka mig att PC-spelare är en stark grupp. Därför kan gruppen PC-spelare vara ännu mindre sett internationellt (NU SPEKULERAR JAG SOM MR_B).

edit: hittade t.o.m. trevlig info:

Så kommer man med relevant info. peace bitches.

Redigering: jag hittade siffror från svensk försäljning och uppdaterar därför siffrorna. Det skiljer inte mycket dock.

http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4llkritik

Om du vill presentera siffror så är det en bra sak att inte presentera den ena sidans siffror. Just saying. Spelindustrin har lika många anledningar att vilja blåsa upp piratkopieringens (ev.) negativa effekter på försäljning och tona ner dess (ev.) positiva effekter på detsamma, som meningsmotståndare har av att vilja göra det motsatta.

Att det går bättre för konsoller kan bero på massor av anledningar. Samma sida som du länkar till menar på att marknaden för spel är enorm i norden, bla för det kalla vinterklimatet. Kanske är det vinterklimatet som orsakat förändringen (nej, jag menar inte att det är rimligt att påstå det, men hemsidan menar på fullaste allvar att det är en orsak till att många spelar spel i norden, vilket ju bara är... ja, skrattretande.)? Hur menar du att denna statistik bevisar eventuella samband med piratkopiering?

/K

Av laurinkalle
Skrivet av robie76:

Men är det verkligen så som vissa skriver att det nästan är identiskt med oblivion?
Om man summerar + och - då. Kopiera och fyll på

Plus
- Utvecklat/förenklat skillträd
- nya jakt/crafting element
- monster/fiender har nya AI (vargar, drakar osv)
- Strömt vatten
- Väldigt stor värld med mycket varierande innehåll

Minus
- Krångliga menyer

Hur är fighting, camera view, npc interaction, questing, storyline osv?
Det här är inget mmorpg va? Fan va grymt det vore om det var det. En rejäl pungspark för wow och liknande

Jag spelade Oblivion ganska mycket när det begav sig och kan bara säga att Skyrim är samma spel. Låt vara att jag bara spelat fram till lvl 22 men det känns redan som att jag 'gjort allt'. Mest för att man spelat så mycket Oblivion misstänker jag. Det är väldigt tråkigt men kanske inte så förvånande att spelindustrin kan lyckas med att trycka ut samma spel gång på gång och förväntar sig att vi ska köpa det rakt av. Det är samma fysik och samma modeller.

-Ang skillträdet gillar jag att en reducering av färdigheter kallas 'utveckling'. Bättre hade väl varit om utvecklling i detta fallet betytt förbättring? Men man kan ju inte få allt här i världen.

-Har inte provat på craftingen med potions mm men när det gäller rustningar så är det väl bra men absolut inget nyskapande. Att man kan namnge grejjerna som man själv "gjort" var något häftigt 2002. Jag är ledsen men jag kräver mer av ett spel som aspirerar på det som Skyrim gör.

-Ai:n är under all kritik den också. Förutsägbar och alltför ofta direkt märklig. Fiender springer iväg och gömmer sig. Fiender kan inte hoppa så det är bara att hitta en liten kulle som man inte kan gå uppför och använda sig av pilbågen (aka godmode). Följeslagare har (av samma anledning) uppenbara svårigheter att följa efter när man tar alternativa rutter över berg eller genom annars svåra passager, vattendrag mm. Nu ska sägas att de alltid kommer ifatt, men man blir tvungen att vänta.

+Ett plus för att vissa fiender använder dörröppningar som "skydd" och tittar ut för att skjuta med pilbågen, och försvinner bakom skydd innan man hinner skjuta. Den egentligen enda gången AI:n tvingar mig att över huvudtaget reagera på något annat sätt än att stå still och bara panga på med pilbågen. Nu ger det mig mer en känsla av spagetti-västern filmer men det är faktiskt alltid något.

+-Strömt vatten är ju bra. Men återigen, Skyrim har större krav på sig än så. Det räcker inte.

Världen är stor. Men också här blir jag bara besviken. Istället för att använda all denna yta för att "skapa en värld" så gör man faktiskt, i praktiken, något helt annat. För att man ska få en känsla av att det är en stor värld man spelar i är det bra om man inte kan se hela kartan på en gång utan måste röra den fram och tillbaka. Det skapar en "illusion" av att världen är större än vad den är. Nu är dessutom kartan fyrkantig samtidigt som den spelbara världen är cirkelformad, vilket ju genast tar bort spelbara ytor från hörnen. Varför man valt att göra så vet jag inte. Med den questmotor man har hade man ju utan problem kunnat skapa utfyllnad (vilket questmotorn är till för, tro inget annat) även för den ytan. Storleken på världen framstår ju längre in i spelet man kommer inte som en tillgång, utan som en nackdel. Efter ett tag får jag reaktionen att -"Argh! Inte en npc till som vill ge mig ett uppdrag till som jag ändå inte kommer slutföra för jag har redan 500 andra som jag fått för att jag -råkat- prata med folk". NPC:s finns till för att i första hand ge dig quests. I andra hand att skapa en atmosfär. Detta förstärks av att städerna har en smed, en apotekare, en magiker. Det handlar om din generic fantasy-lvlup-upplevelse, inte för att bidra till en berättelse. Om jag någonsin har känt av spelskaparens snålhet i ett spel så är det här. Det riktigt svider i mig ibland när det blir så uppenbart... fattigt.

Och då har jag inte nämnt grafiken som, ursäkta mig nu men... Allt ser ju likadant ut. Eller såhär. Det är antingen vitt/grått (i snöyran) eller ljusbrunt på den höstliknande tundran. Varför inte bara placera Oblivion III i en öken nästa gång? Då blir det ju endast en palett, gul, som spelskaparen behöver använda sig av... wait. Det var visst redan gjort.

Överhuvudtaget lider skyrim av den sjuka som drabbat många spel på senare tid som jag haft oturen att spela. Nämligen vinstjakten. Skyrim är det spel som företaget ville göra... 2007. Nu när man äntligen har en fungerande fysikmotor, nu när man äntligen kan poppa ur sig oändligt med quests utan dyra manusförfattare, nu när man äntligen har dyra modeller och resurskrävande buggar färdigjobbade, DÅ kan vi ÄNTLIGEN Casha in! Jaföffan.

I manusväg är spelet helt besynnerligt. Ett litet ljus ser jag i att de två huvudkonkurrenterna inte symboliserar det stereotypa och uttjatade gott/ont (så långt jag kan se i spelet i alla fall) utan snarare "snälla men rasistiska rebeller" vs "goda men auktoritära härskare" (öh, ja. AB beskriver de som "koloniala".) Men återigen. Jag kan inte riktigt ge spelskaparen rätt här heller. Snarare ser jag en feghet i detta. Fegheten ligger i att vilket val (om alls) spelaren än väljer ska denne känna sig som "the good guy/gal". Om det finns en ambition att berätta något utöver detta har det gått mig helt förbi. Och ursäkta mig igen men, om inte denna spelserie kan, med sin budget och de resurserna, leverera en berättelse som bidrar något litet till detta så vet jag inte vilket spel som ska kunna göra det. Man sviker sin kulturform helt enkelt. Man försöker inte ens vara det bästa man kan vara, utan man kör bara på med en massa bling bling och hoppas att vi ska svälja det.

"Menyerna" är ju anpassade till konsoller. Klart de är lite krångliga. Här känner jag att jag egentligen vill gå in på varför hela "konsollifieringen" är så skadlig för hela spelindustrin i termer av spelkvalite, men jag inser att det blir för mycket text då. Nästa gång kanske.

/K

edit: klargjorde en poäng som jag kände gick förlorad först.

Av laurinkalle
Skrivet av Elgot:

Ibland hör man väl också argumentet att det kanske inte är lyckat att ha så låga ersättningar att dugligt folk som lätt kan tjäna mycket på andra jobb inte ens funderar på en sådan karriär?

Sen kan man ju (å andra sidan) fundera på hur vettigt det argumentet är om kritiken mot politiker är att de är "för giriga"? "Vi kan inte ha för låga ersättningar, för då får vi inga "kompetenta" människor" -argumentet går ju stick i stäv med uppfattningen om att yrkespolitiker är något dåligt eftersom det då tenderar att driva upp ersättningar och gräddfiler. Nu säger ju du varken bu eller bä, jag ville bara poängtera att det är där någonstans som "skiljelinjen" torde gå i debatten. Då båda är lätta att hålla med om kanske det är svårare att se positionerna.

/Kalle

Av laurinkalle

Eftersom diskussionen verkar ha "gått i stå" litegrann över det troliga/rimliga/legitima över Israels eventuella anfall på Iran undrar jag om det inte bara är så att Netanyahu "behöver" en yttre fiende för att lugna inre kritiker? Hur påverkar det trovärdigheten i hoten? Deras utrikespolitik är ju tämligen "hawkish".

Sen kan man ju alltid fundera över varför det är Israels kärnvapen som "stabiliserar" i området samtidigt som (eventuella) Iranska alltid "destabiliserar". Vad är det som stabiliseras/destabiliseras? Status quo? Demokrati? Speciellt i en tråd som handlar om israeliska anfallsplaner... Vad skulle Iran kunna åstadkomma med kärnvapen? Rent offensivt menar jag? Om Israel kan förväntas att nå ringa eller inga framgångar militärt i Iran, varför kan det förväntas att Iran ska nå framgångar hos sina grannar? Det lutar åt alarmism och skrämselpropaganda.

Iran -är- omringat. De försöker skaffa sig kärnvapen. På -precis- samma grunder som Israel en gång gjorde, med motiveringen att man är omringad av fiender. Om inte det är dubbelmoral så vet jag inte vad som är det.

/Kalle

Av laurinkalle
Skrivet av Dava:

Vill ni brinna så fine för mig

Hur kristet är det på en skala?

/K