Inlägg

Inlägg som laurinkalle har skrivit i forumet
Av laurinkalle
Skrivet av Sentenced:

Från facket till vänsterpartiet?

Det var mitt sätt att beskriva en bred vänster. Hållningen går igen genom samtliga organisationer.

Skrivet av Sentenced:

Sjävlklart kommer ingen anställa en polsk snickare med polsk utbildning för samma lön som man anställer en svensk snickare med svensk utbildning. Det vet du lika väl som jag. Facken värnar om "svenska arbetare och svenska löner" inte polska arbetare och polska löner. De vill inte ha någon konkurrens om detta. "Go home!" som svenska bygg-facket säger.

Det är inte likvärdigt arbete om det kommer en polsk person som knappt kan svenska och som har polska utbildningar som inte kan bekräftas i Sverige. De kommer ALDRIG att kunna konkurrera på lika villkor med en svensk snickare. Det vet du, det vet jag och det vet facket.

Självklart kan man anställa för samma lön! Men har man som arbetsgivare möjlighet att ta ett billigare alternativ kommer man alltid att göra det. Är man dessutom så fiffig att hela byggarbetsplatsen "hålls" polsk försvinner ju hela språkargumentet. Detta pressar givetvis ner lönerna för svenska byggnadsarbetare vilket facket tycker är dåligt. Vilket dom ska tycka.

Skrivet av Sentenced:

Inte lönedumpning utan protektionism och svenska löner. Det kan du även se genom att en svensk snickare som arbetar i polen, ja han ska inte ha polsk lön utan svensk förstås. Facken är logikens mästare.

Jag har svårt att se varför en snickare bosatt i Sverige skulle ta arbeten i polen för lägre lön förutsatt att det finns arbete i Sverige. Så jag förstår inte resonemanget. Är det däremot ett svenskt företag på entreprenad som gör saker i Polen, ser jag inga problem med att det är svenska löner liksom. Den personen bor fortfarande i Sverige och har sina omkostnader för hem och boende.

Skrivet av Sentenced:

Polska arbetare som kommer hit och arbetar i säsonger t.ex. åker sedan hem till polen med sin lön. Även om de får mindre betalt än en "svensk kollektivanställd" så kan den lönen användas till mycket mer än en svensk kan använda sin lön. Deras boendekostnader, mat osv är inte lika höga som om de var fast bosatta i Sverige.

Yep. Det må stämma i teorin. Dock pressar dessa löner ner svenska löner. Därav begreppet lönedumping. Därav fackets aversioner. Jag förstår inte upprördheten från borgare som anklagar facket för att de gör sitt jobb. Det handlar ju uppenbarligen om möjligheten att öka vinstmarginalerna på ett sätt som facket befarar kommer att sänka lönerna. Handlar det inte om att öka vinstmarginalerna förstår jag inte alls syftet. För de polska arbetare kan ju uppenbarligen "ALDRIG att kunna konkurrera på lika villkor med en svensk snickare".

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Sentenced:

EU-politiken handlar framförallt om att man inte vill ha internationellt samarbete, precis som vänstern menar man alltså att sverige skall klara sig själv. Vänsterpartiet vill t.ex. inte ha hit andra arbetare än de svenska. Därför tjatar man ofta om att utländska arbetare måste få "svenska löner" för att man vet att ingen kommer anställa utländska arbetare till samma lön som du får en svensktalande arbetare med svenska betyg osv.

Nej. Lika lön för lika arbete är en princip som gäller överlag från facket till vänsterpartiet. Det handlar om att skydda mot lönedumping och inget annat.

Skrivet av Sentenced:

Man vill värna om att svenska staten ska kontrollera i princip allt, precis som vänsterpartiet alltså. Hela politiken är genomsyrad av vänstervärderingar och INTE om den fria marknaden och internationellt företagande så som högern traditionellt och även nu bejakar.

Bibehållande av t.ex. jobbskatteavdragen är väl ändå i princip alla partier överrens om i riksdagen? Du försöker fortfarande inte förklara vad du menar är högerpolitik i deras förslag. Jag tänker inte läsa igenom deras dravel, vill du föra fram en åsikt att de är ett högerparti så får du väl ge något konkret exempel.

Eftersom du inte tänker läsa igenom deras dravel (en inte helt felaktig inställning, i sig) så vet jag inte riktigt hur jag ska bemöta det här. Det blir lite att debattera mot strutsen liksom. Jobbskatteavdraget som det är utformat nu, är en del av arbetslinjen och därmed något som de rödgröna inte riktigt sympatiserar med. Främst eftersom den tenderar att sparka på de som redan ligger. Därför placerade jag det på högersidan. Vänder vi på det ser jag det som osannolikt att sossarna skulle lansera något sådant förslag. Möjligtvis Mp. Definitivt inte V.

Skrivet av Sentenced:

Även vänsterpartierna i riksdagen arbetar för olika slags lösningar på arbetsrätten. Du verkar tro att man bara får kallas vänster om man är till vänster om vänsterpartiet? Så är knappast fallet.

Har du svårt att se liknelser med vänsterpartierna dvs socialdemokraterna, MP samt vänsterpartiet i SDs politik så måtte du vara blind. De har mycket mer gemensamt med dem än med moderaterna och resterande partier som framförallt för en mer öppen invandringspolitik än rödgröna röran.

Återigen , det är förstatligandet, dvs att staten skall blanda sig in i det mesta samt protektionismen, och avsaknaden av tron på den fria marknaden som är huvudsakliga delarna av SDs politik. Det är även just den som gör den till typisk vänsterpolitik.

SD är ett skolboksexempel på folkhems socialdemokrater och deras värderingar samt lösningar på problemen. De är varken historiskt eller i nutid i närheten av något av de borgerliga partierna.

Jag håller med så långt att det är svårare att placera SD någonstans på skalan eftersom de helt skiter i att ge sig på staten i valmanifestet. Det står faktiskt väldigt lite om hur man ser att en svensk statsförvaltning skall vara, fungera och vilken storleksordning den skall ha. Detta är fullt medvetet tror jag, eftersom sådana förslag skulle göra det mycket svårare för SD att kunna distansiera sig från etablerade partier och därmed kunna spela offerkortet mycket mera sällan. Men att konservativa partier vurmat för staten är inget nytt.

Skrivet av Sentenced:

*** EDIT ***

Du vet lika väl som jag att anledningen att man kallar SD höger är av samma anledning som folk trott att nazisterna är ett högerparti (ja även i dagens samhälle kan du hitta individer som på fullt allvar menar att nationalsocialistiska arbetarpartiet är höger), det hela handlar om att vänstern tror sig ha företräde i att tolka saker och ting. Dvs "elaka" är automatiskt höger, snälla är automatiskt vänster. osv.

Ja, det är olyckligt när folk inte tycker som man själv gör. Det vore så mycket enklare om det vore tvärtom.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av MBY:

Jo, det är rätt vanligt att kalla SD för ett vänsterparti. Om det är mitt i prick vet jag inte. Du läste som sagt nog inte min utveckling utan väljer att cherry-picka citat.

Ber om ursäkt om jag misstolkat dig. Men jag tror inte jag har gjort det. Om jag cherrypickat citat från dig onyanserat så är det mitt fel. Men jag tror inte jag har missat något väsentligt.

Skrivet av MBY:

Och du förutsätter än en gång det som ska bevisas. Vilka reformer "går högerut"? Du säger ju själv att de finns populistiska reformprogram vänsterut men misslyckas med att peka ut något åt höger. Däremot försöker du insinuera att det vore självklarheter att reformer mot invandring eller hemspråksundervisning(!) är höger. Djupt ohederligt naturligtvis eftersom det helt enkelt inte är sant.

Vänta nu. Om du utläste ur det jag skrev att alliansen (den "etablerade" högern) på något sätt skulle vara medskyldiga till SD:s anti-invandringspolitik så är du helt fel ute. Det är snarare ganska enkelt att i SD:s valmanifest se just förslagen riktade mot invandring och skilja dessa från förslag till vänster och höger. Men kom också ihåg att det inledningsvis var en ingress som jag citerade och en slutsats som jag sammanfattade från artikeln. Läs artikeln så ser du vad jag menar, och hur artikeln resonerar.

Skrivet av MBY:

Sossarna har rätt länge varit ett mittenparti för dem som ser kommunism som något självklart. Det är en kognitiv bias där du helt enkelt inte har upplösningen som krävs för att se från verkligheten där du står. Sossarna har främst gått från klarheter till oklarheter, från klassisk socialdemokrati till flum. Flum om skolan, flum om säkerhetspolitiken, flum om skattepolitiken, etc. Det är knappast att gå "högerut", det är missanpassning till nyare tider.

Hehe. Jajävlar. Upplösningen? Nu får du ju ta och ge dig. På riktigt alltså. Det här är ju löjligt. Först skriver du att jag inte har förmågan att förstå verkligheten lika bra som du. Jag är "biased" medans du är (underförstått) nyanserad. Det här är så jäkla löjligt.

Skrivet av MBY:

Vi VET att SD använder klassretorik, så vad yrar du om? Skillnaden är att invandrare är den "onda klassen" och arbetare är - i vanlig ordning - de enda man ska bry sig om.

Att använda klassretorik utan klassanalys är.... populism?

Skrivet av MBY:

Det ligger mycket i det faktiskt. Din "ironi" blir alltså rätt fånig eftersom den misslyckas med att bli ironisk. Men också på många sätt fel. Först och främst är FP knappast något liberalt parti nuförtiden. För det andra är liberalism förvisso en grundläggande ideologi men ändå inte ideologi på samma sätt som socialism. För det tredje är konservatismen också ett upplysningsbarn. För det fjärde är alla moderna ideologier starkt uppblandade och då tenderar den ideologi som är mest omfattande att färga ett parti mer än något annat. Socialism är mer dominerande än liberalism. Du kan krydda vilken ideologi som helst med liberalism (eller konservatism) emedan exempelvis kommunism och nazism är mer total i sitt koncept. Det räcker alltså inte med en klick liberalism för att "lyfta" ett parti från en huvudideologi till en annan, men det kan gott och väl räcka med socialdemokrati (som jag vill påstå inte till fullo är socialism).
...
På det hela taget är de som är mest intresserade av den politiska skalan de som behöver denna i sin polemik. Trots att den politiska endimensionella skalan är komplett värdelös. Den tvådimensionella skulle jag också beteckna som komplett falsk. Det skulle vara på tiden att någon debunkade den "politiska kompassen" en gång för alla, för den ställer till det så väldigt mycket när folk ska försöka tänka. Vad finns t.ex. längst ner i den tredje kvadranten? Många skulle säga "anarkism", men anarki är en ekvivokation. Anarkismen kan inte vara härskarlös och socialistisk på samma gång. "Höger" och "vänster" på skalan är ett cirkelresonemang och det som egentligen ska bevisas. Ibland byter man ena skalan mot kollektivism och individualism, men hur skulle en ideolog som är maximalt kollektivistisk och maximalt frihetlig se ut? Det är åtminstone en kvadrant som inte stämmer. Även på högersidan uppstår samma sak. Vad är en ideologi som är maximalt höger men maximalt frihetlig? Beroende på vilken dum, konventionell eller specialkomponerad definition av "anarkism" man har kan man få anarkismen att omsluta kvadrant 3 och 4.

Så här går det om man "måste" tvinga in alla tankar som är politiska i denna idiotiska konstruktion. Jag har för länge sedan börjat se det som ett evolutionära träd i stället, fast utan "common descent" utan multipla "less common descents" som jag kallar baser.
Baserna är saker i stil med:
* Frihetlighet
* Ansvar
* Moral
* Slaveri
* Skatter
* Upplysning
* Individualism
* Kollektivism
etc, etc, etc.
Ett parti ritas då ut som ett löv i ett träd där olika influenser har inkommit under olika tidsperioder, men grenar till olika baser eller till redan befintliga blandningar av baserna, dvs andra partier och ideologier. Det krävs en tidsskala (åtminstone konceptuellt) och det krävs att man väljer vettiga baser. Jag har ingen lösning, ska tilläggas. Jag vet bara att höger-vänster-skalan är dumheter, t.ex. är den komplett obalanserad och om den politiska kompassen bygger på skalan blir den självmotsägande.

SD är knappast ett klassiskt vänsterparti. SD är ett parti som påminner om vänstern nu. Men artrikedomen till vänster är så fruktansvärt stor att det sinsemellan inte går att entydigt rangordna idéer och strömningar.

Kort sagt saknar vänster-höger-skalan och alla dess derivat all form av systematik. Det går inte att bedriva taxonomi så all form av utplacering på skalan är "det känns så". Det "känns" som om V är vänster om M, men alla försök att verkligen entydigt definiera detta begagnar sig av just de förutsättningar (vänster, höger) som egentligen ska beläggas. Att översätta partier till motsvarigheter i andra länder är hopplöst. Man kan, beroende på vad man tittar efter, få att ett socialistiskt parti i ett annat land är både höger och vänster om t.ex. socialdemokraterna. Detta visar att det finns kulturella icke-politiska värderingar som måste analyseras.

Det saknas alltså axiom i den politiska skalan. Om ett parti är svårplacerat är det sannolikt vänster eftersom vänstern är så väldigt mycket mer "artrikt" än "höger". Frågan är om "höger" är ett meningsfullt begrepp över huvud taget. Utan "höger" blir också "vänster" ett meningslöst begrepp. Skrota!

Jo. Skalan är problematisk. Men det är den enda vi har och hur mycket vi båda två än önskar att någon skulle komma på en bättre sådan, så får vi arbeta med vad vi har. Debunkning av skalan har ju gjorts så många gånger att det inte är det som saknas, enligt mig. Det som saknas är ett fungerande alternativ. Fördelen med skalan är ju dess förbannelse, enkelheten. Överhuvudtaget finns det alltid problem när teoretiska modeller ska anpassas till det som kan kallas verkligheten. Det går inte att få med allt. Vill man få med allt måste man börja med ad-hoc och vips så är modellen inte lika enkel längre. Modellernas raka linjer skär alltid av, eller tar med för mycket, av den verklighet de försöker fånga. Sådan är teorin, och så länge man är medveten om problemen, så kan man ju alltid förhålla sig till det. Eller så kan man kalla sin antagonist för korkad. Det funkar också ibland.
Men du pekar ju på det viktigaste. Jag vet inte vad "evolutionära träd" som utvecklar sig(?) i "multipla "less common descents" " är, men jag tolkar det som att dessa baser utvecklar sig över tid och därmed förändras. Därmed måste också modellen förändras. Men vad är poängen med modellen om den ständigt måste förändras för att hålla sig ajour mde verkligheten? Modellens syfte är ju att snabbt och enkelt fördela åsikter, partier och annat i ett fält, för att se inbördes relationer.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Sentenced:

Men snälla lilla vännen, säg nu vad det är för höger-reformer du mumlar om istället. Det är knappast bara på SweC som man kallar SD för att ha en vänsterriktad politik. Det kan du fråga vilken statsvetare du vill om. Det är snarare dagstidningar och framförallt kvällstidningar som av någon anledning av gammal vana kallar SD för högerparti. De flesta tar överhuvudtaget inte ställning till SDs plats på skalan.
Det är i de stora frågorna som SD figurerar som ett typiskt vänsterparti. Man är emot internationell handel och privatiseringar. Man är för statlig inblandning i princip allt. Det är de stora frågorna. Det är inte ens i närheten av varken moderaterna eller Centern i den frågan. Men ge mig ett konkret "högerpolitiskt" exempel istället. Gärna flera för att överbygga det faktum att man är för förstatligande, statligt ansvar på mikronivå och protektionism.
Man har ju inte ens frångått urträde ur EU!

I Valmanifestet har du de 99 förslag som SD går till val på.

I jobbpolitiken ser jag 6 av 13 förslag med 'tyngdpunkten' till höger. Detta kan man givetvis debattera. Dit räknar jag exempelvis "Ett bibehållande av jobbskatteavdragen". Trots att det inte strikt är något de själva föreslår så är de i den frågan supportrar.

De övriga 5 är; bibehållet rot/rut, införande av två ytterligare undantag i turordningsreglerna, införande av lärlingsjobb och slopandet av deras arbetsgivaravgifter, en permanent rabatt av alla företags 10 första anställdas arb.avgift.

Detta ska då ställas mot resterande förslag där två är riktade mot invandrare (slopande av instegsjobb och "skärpning" av arbetskraftsinvandringen) och övriga som är mer gråa än röda eller blå. Dvs de har inge tydlig prägel, exempelvis "utökat stöd till forskning och utveckling inom Sveriges småföretag".

Gå själv igenom övriga förslag på listan (86st) för o se om du kan hitta höger och/eller vänsterförslag.
Om EU-politiken är den tyngdgivande för ett parti för att se var den hamnar på höger-vänsterskalan så är det inte mycket jag kan tillägga där. Men jag förstår inte resonemanget, är de vänster för att vänsterpartiet också vill gå ur eu? Så det är inte analysen av vad eu är och står för som avgör? Sverigedemokraterna är paradoxalt nog mot eu eftersom man inte vill ha invandring. Att EU sedan bygger upp byråkratiska murar mot just invandring utanför eu verkar de ha missat. Eller så är greker lika illa som turkar (som inte ska få gå med i EU fö).

Och du, att börja något med "snälla lilla vännen" är ett ovärdigt retoriskt knep. Det är så jävla lågt. I denna debatt har jag hållt tonen. Försök det själv också.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Sentenced:

Vilket parti är det som historiskt har pratat om en nationalistisk politik spetsad med folkhemsretorik? Som pratat om pensionärer och skolan samt idkat protektionism o.s.v. Menar du att du inte kan göra liknelser med SDs partiprogram och ett visst annat statsbärande parti historiskt?

SD är för statlig inblandning i de mesta om du läser deras partiprogram.

Med ovan nämnda urval så skulle ju inte moderaterna vara långt efter heller, eller centern för den delen. Men ingen kallar dessa för vänsterpartier. Ingen kallar heller SD för ett parti på vänsterkanten. Förutom här på sweclockers. Jag vet inte varför det framhärdas här.

De lägger tyngden i partiprogrammet på reformer som går högerut. Ett fåtal förslag vänsterut, och dessa är de just populistiska. De vet att dessa förslag är röstfångare. Ca en tredjedel av förslagen är dock direkt riktade mot invandrare. Hemspråksundervisning som ska ta bort osv.

På samma sätt som socialdemokraterna knappas längre kan kallas för ett vänsterparti mer än ett mittenparti på grund av deras politik kan man heller inte kalla SD för ett vänsterparti. Sen kan ni yra om protektionism och staten och vad det nu råkar vara.
För att överhuvudtaget få kvala in någonstans på vänsterskalan måste man för det första ha någon form av klassanalys med i partiprogrammet och/eller valmanifestet. Kan du ärligt säga att du tror att JÅ skulle ta ordet i sin mun ens?

På det sätt som liknelser här förs fram skulle FP (i den mån de nu är liberaler) också kunna kallas för ett vänsterparti eftersom både liberalismen och socialismen har idéhistoriska rötter ur upplysningen. Geez. Där blev hela riksdagen vänster. Eller höger. Hur man nu vill leka.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av MBY:

Va?
Du glömde beviset, men lyckas ändå förutsätta det!

Suck.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av bud_bundy:

Låt oss anta påståendet att SD kommer i de flesta frågor skulle rösta åt samma håll som högerpartierna. Vilka slutsatser går att dra ur detta? Kan man använda detta för att svarta ner högerpartierna med att de påminner om SD, bara för att de som SD t.ex. tycker samma om att satsa pengar på skola och omsorg?

Du skrev nyckeltermer "svenska barn" och "svenska pensionärer", där man kan fråga sig vad man menar med "svenska". Syftar man på svenska medborgare, ja självklart ska staten satsa mer på dessa än utländska medborgare, då utländska medborgare oftast inte betalar skatt i sverige.
Pratar man däremot om etnisk svenska, så vet jag inte vad det har med högerpartierna att göra.

Alltså... Huruvida guilt by association är tillämpligt här eller inte är ju en helt annan diskussion. Mitt syfte har aldrig varit att svärta ner allianspartierna eller ens nämna dessa i samma veva som SD (dock gör ju FP allt dom kan för att kvala in på detta område). SD är ett populistiskt extremhögerparti av nyare snitt som vi ser förekomsten av i större delen av Europa. Dock har en organiserad arbetarklass tillsammans med en i invandringsfrågor någorlunda human höger (soc.lib) tidigare lyckats hålla dessa partier kring 0.1% av rösterna (ny demokrati var det exempel som skulle ha fungerat som varnande, och jag antar att speciellt sossarna och vänstern trodde att den typen av partier var förpassade till skroten iom deras uttåg). Vad som förändrats i Sverige har jag mina idéer om, men det är inget jag kommer ta upp i denna diskussion. Den är helt enkelt för off-topic.

Det citat som jag presenterar är artikelns ingress. Läs bara artikeln. Det klarnar.

Skrivet av bud_bundy:

Eftersom varorna kostar mindre att producera så leder det till att man med mindre pengar kan köpa mer. Sambandet med SD och vänsterpartierna är att de båda ser arbetare utifrån som ett hot, vänsterpartierna vill att de ska ha samma arbetsvillkor som resten av de svenska arbetarna vilket sd också vill, och även ta steget längre att de ska integreras mer.
Att kräva lika lön för lika arbete ser jag som att kräva lika betalt för samma vara, problemet är att detta knappast leder till en positiv utveckling.

Vilket företag är det som sänker priserna på sina produkter bara för att produktionskostnaderna sjunker? Det vore ju att kasta bort vinst. Detta måste givetvis ske under någon form av konkurrens. Tar du till exempel byggnadsarbetare så kommer dessa aldrig att få lägre hyror bara för att de jobbat för lägre lön. Dessutom gäller detta "race mot botten" bara vissa lönegrupper och jobbkategorier. Som jag antydde tidigare skulle det aldrig någonsin falla ett medieföretag (i egenskap av högstatusyrke) att hyra in polacker till någon annan post än städning, eller renovering av lokalerna. Näe. Lika lön för lika arbete är inte att kräva lika betalt för samma vara, det är att ge alla företag i branschen schyssta villkor. På så sätt kan man inte utnyttja arbetskraft i egna ekonomiska syften.

Skrivet av bud_bundy:

Självklart och jag skulle inte ha emot att leva i ett fungerande kommunistisk samhälle, jag skulle tro att det vore ett paradis bortsett från två saker. Jag tror inte att det skulle fungera p.g.a. girighet, plus att ett samhälle där var och en förmåga att göra "något" minskar är negativt för individen.
Jag tycker dock att vi blir mer socialistiska för varje år och ser inget fel med det, förutom främst att staten satsar en massa pengar på dumheter. (tänker på idiotiska projekt m.m) Likaså att dagens arbetspolitik är härmande, dessutom leder den till ett elitsamhälle där folk stängs utanför.
Ju mer man belastar en arbetsgivare för att ansvara för en arbetare, ju mindre kommer en arbetsgivare våga anställa en som av någon anledning är lite sämre. (kan vara en sjukdom) Detta leder till att personen lätt blir långtidsarbetslös och hamnar utanför.
Så varför jag inte röstar på vänsterpartierna är att jag tycker de är fel vänster, inte att jag är emot vänsterpolitik. Och jag ser det som nödvändigt att staten har stor makt för att få ett praktisk fungerande samhälle. -Ni anar inte vilka gräl/mordhot det kan vara på landsbygden om saker som ett helt vanligt dike, skulle inte staten få köra över äganderätten(servitut), så skulle detta leda till kaos.

Problemet är som sagt att sossarna som jag tolkar det och nämnde är för att lägga mer ansvar på arbetsgivare etc, vilket såklart inte gynnar sjuka. Sedan så konkurrerar vi med resten av världen och måste låta våra företag få existera i en konkurrenskraftig miljö, där såklart bara löner är en sak, bättre vård, dagis etc är också positivt.

Det var bara en liten knuff. Bara för att man är egoist behöver man inte vara korkad. Ungefär så.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av bud_bundy:

Vad menar man med höger respektive vänsterparti, alltså definitionen? Sedan om ett parti har liknande åsikter om t.ex. satsa mer på pensionärer och skolbarn, så vilka slutsatser kan man dra av detta? Är det bra att använda ett guilty by association antydande om detta?

Ja man kan hårklyva hur mycket man vill och tala om olika definitioner på vad höger kan vara. Genghis Khan var just lite mer höger än vad Thatcher var, osv. Men poängen här är att SD kommer driva sakpolitik som ligger ljusår närmare alliansen. Nyckeltermer är "svenska barn" och "svenska pensionärer". Hur får du in guilt by association här?

Skrivet av bud_bundy:

Jag själv ser främst till arbetspolitiken när jag pratar om vänster respektive höger, där jag ser högern mer värnar om företagarens frihet, medan vänstern mer tänker på arbetaren och mer än gärna använder protektionism för att bl.a. motverka folk ifrån andra länder kommer hit och arbetar.

Öh? Folk får gärna komma och arbeta här. Problemet är ju bara att det ska betalas ut samma löner till dem som till alla andra som arbetar här. Annars får vi en situation där alla (nåja, jag skulle vilja se den dagen DN eller andra statusarbetsgivare börjar anställa från utlandet) löner sakta men säkert börjar pressas ner, vilket leder till sämre "köpkraft". Om det är protektionistiskt att kräva lika lön för lika arbete, so be it.

Skrivet av bud_bundy:

Så det blir nog som sagt moderaterna för min del, inte för att jag tror på dessa precis som de flesta SD väljare inte tror på deras politiker, men jag tror att en röst på Moderaterna för min del bäst leder emot det samhälle som jag eftersträvar. -Då syftar jag inte ideologisk samhälle, (jag är nihilist och egentligen skiter i hur samhället är bara jag själv(rationell egoist) har roligt.)

Du inser väl att solidarisk är man alltid i första hand för sin egen skull? Om jag hjälper dig, är chansen stor att du kommer hjälpa mig. Och tillsammans är vi helt enkelt starkare. Så en rationell egoist är givetvis också solidarisk, av rent rationellt egoistiska skäl.

Skrivet av belga:

Att andra partier skulle vara någonting annat än passiva validerar inte SD. Det beror ju helt på hur de väljer att göra. Att bara erkänna att invandring inte är problemfritt betyder inte att man håller med eller validerar SD. Att validera SD gör man ju inte fören man lägger fram liknande eller samma åtgärder, hantering och annat gällande problemen som SD gör.

Men så länge ingen delar deras problemformulering kommer de ju bara fortsätta med sitt högst allmänna dravlande om att det inte tas i med "hårdhandskarna", eller "görs" tillräckligt, eller för den delen ens talas om "problemet". Och det är ju det som jag menar är det stora problemet. Om någon på allvar tror att SD överhuvudtaget har någon seriös lösning på det påstådda problem som de för fram så är det ju bara att se ut i europa där SD:s systerpartier haft inflytande under en längre tid, och absolut inget har förändrats till det bättre. Snarare har det stigmatiserats ytterligare i både Frankrike och Danmark. Främlingsfientligheten ökar ju i länder med främlingsfientliga partier vid makten, vilket det inte borde krävas någon kärnfysiker för o klura ut.

Lösningen på de sociala problem som finns ute i förorterna stavas arbete, arbete, arbete. Och det är alla riksdagspartier överens om. Men eftersom alliansen gjort allt för att förhindra investeringar i exempelvis offentlig sektor, dvs den del av arbetsmarknaden som riksdagen har en direkt kontroll över via budgeten, under lågkonjunkturen så har det tappats en hel jävla massa jobb. Och det från en nivå som då (2006) ansågs rekordhög! Entre SD och vips har vi ett "problem", som det måste "talas klarspråk" kring. Men det enda budskapet jag ser från SD rör ingenting utav detta. Och givetvis inte. De kan ju inte säga att vi måste skapa fler arbetstillfällen för då skulle det ju inte vara muslimernas fel att det finns problem i Sverige, och därmed tappa sitt enda egentliga budskap; Att Sverige ska bevaras "Svenskt"!

Näe, nu sova.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av MBY:

Va? Vem? Vad? Du har helt rätt, men det är helt utanför poängen. Har SD fått någon speciellt intelligent kritik från vänster i denna tråd? SD är ett vänsterparti, men de förstår de inte alltid själva.

Varför SD bör ses som ett högerparti. Politiken.se

"Sverigedemokraterna profilerar sig med invandringsfientlig och nationalistisk politik, spetsad med folkhemsretorik. I sitt valmanifest vurmar partiet för ”svenska” pensionärer och skolbarn. Partiet placerar sig klart till höger i alla viktiga sakfrågor och skulle därför inte få någon vågmästarroll om det kommer in i riksdagen."

För den som inte orkar läsa vidare är analysen klar, SD kommer i händelse av att man kommer in i riksdagen att vara "passivt stödparti" till alliansen. Detta kan nog glädja många som både skriver och läser här. Själv blir jag dock fullständigt mörkrädd av möjligheten allena. När fan hamnade vi här? Med patetiska rasse-partier som knackar på dörren till riksdagen?

Ang huruvida SD blir intelligent bemött från vänster vet jag inte om jag någonsin kommer att kunna övertyga dig om. Men du kan vara tryggt förvissad om att vänstern alltid kommer att bråka med högern, vare sig det rör sig om teknokrater på sweclockers eller SD i allmänhet.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av belga:

Inte heller sade jag att SD tillför någonting. Det jag sade var att de lever på att andra partiers passivitet. SD får gratispoäng genom bristen på alternativ. Det är inte att fiska även om de gör det också gällande mycket. Men just gällande alla som inte är främlingsfientliga men har åsikter om att någonting behöver göras så har de en massa gratisröster eftersom ingen annan vågar säga någonting alls.

Ja sade dessutom ingenting om att det sker någon islamisering av Sverige, jag sade att problematiken som medföljer invandring det kallades för det. För invandring är inte problemfritt och att påstå det är bara att vara naiv och verklighetsfrånvarande. Att det sen är en högst felaktig benämning är en annan sak. Hanteringen (eller bristen på hanting) av dessa problem däremot är någonting som jag tror skapar mycket missnöje idag, eftersom det inte hanteras alls utan promt ignoreras eller skjuts undan som just "främlingsfientligt". Detta är självklart också någonting som SD åker snålskjuss på.

Men vänta nu. Antingen finns det ett problem eller inte. Den eventuella passivitet du talar om är ju skapad utifrån att SD:s problemformulering är valid, eller i vilket fall, att andra partier bedömer den som valid. Om de inte gör det, hur ska de då "bemöta" det om de inte samtidigt vill ge problemformuleringen validitet? Säger de att det inte är problematiskt med invandring är de "passiva", säger de att det finns problem så ger de Sverigedemokraterna rätt i sin valpropaganda. Finns det verkligen inte en verklighet bortom denna väldigt enkla konstruktion? En verklighet som har att göra med allt från fattigdom, social utslagning, utbildning, diskriminering, klassklyftor och kanske framförallt en väldigt hög arbetslöshet som (alla) har funnits i sverige i varierande grad men utan förekomsten av rasistiska partier efter 2:a världskriget? Och finns det inte en poäng med att fundera över hur alla dessa påverkar varandra? Finns det inte bättre teoretiska modeller än att bara säga att invandringen är huvudproblemet och att allt löser sig bara vi kastar blattarna över bord, och hur lanserar man då dessa utan att framstå som "passiv" enligt dig? För mig luktar det gammal klassisk högerpopulism i bästa "bss"-stil.

Skrivet av belga:

Jag personligen tror inte att detta land har något problem med invandring, men däremot har vi ett stort problem med hanteringen av invandring. Frågar man mig så daltas det alldeles för mycket med det. Jag menar när folk kan leva har i decennier utan att ens behöva lära sig ett enda ord svenska och inte en kotte ifrågasätter det så är det ju dags att inse att det brister någonstans. Men istället så ska man vara rädd för att det kan vara "kränkande" eller "främlingsfientligt" att begära eller till och med kräva saker av människor som är en del av vårt samhälle bara för att de inte har vart det från födseln. Fjantigt rent ut sagt.
Jag gillar inte SD, men jag har förståelse för varför de vinner röster. Och det är inte för att Sverige förvandlas till någon ondskefull light-variant av nazi-tyskland utan för att ingen gör någonting alls.
Situationen får bara fortsätta jäsa och bli mer infekterad år efter år och ingen vågar bry sig. Och nu när folk fått upp ögonen för att det faktiskt finns ett gäng som gör det så vinner givetvis de på det.

Från toppen och ner här då. Dina första två meningar här är intressanta. Rent sakligt talar du om två olika saker, men de blandas liksom ihop på ett skönt sätt. 1. Svenska folket är troligtvis inte rasister (och) 2. Men vi har problem med hanteringen av invandring. Detta skall gärna kompletteras med efterföljande drapa, om att det daltas om "det", oklart exakt vad. Men jag gissar på att det antingen är hanteringen av invandrare eller invandrarna i sig. Syftar du på hanteringen av invandring, vilket jag isf tolkar som någon allmän omskrivning för allt från asylpolitik till bostadspolitik så blir jag dock förvirrad. Menar du då att det är den svenska staten som daltar med sig självt?
Menar du däremot att det daltas med invandrare så står jag ännu mer undrande. Min bild är ju att utomnordiska invandrare är de som har det svårare som minoritet än andra grupper i samhället (minus möjligtvis heroinister, men nu försöker jag hålla det någorlunda etniskt här). Jag menar, det är ju inte den gruppen som stormar in i danderyd as we speak liksom. Snarare tenderar denna grupp att hamna i städernas förorter där hyrorna är sådana att man har råd med dessa. Men är detta verkligen att "dalta"? Ska de förpassas ännu längre bort från... Ja vadå?

Stycket om "jäsning" ser jag som besvarad i mitt första stycke. Om det ensidigt är SD som står för denna "jäsning", och som provocerar fram denna med en mycket förenklad dikotomi i form av "problem-passivitet", hur fördelas då skuldbördan om man så vill? Vem var det som, med lågstadie-terminologi, började?
Belga, för helvete, inget av det där håller ju.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av ed76:

Slänger in sammanfattningen från NE. Jantelagen | Nationalencyklopedin 1. Du skall icke tro, att du är något.
2. Du skall icke tro, att du är lika god som vi.
3. Du skall icke tro, att du är klokare än vi.
4. Du skall icke tro, att du är bättre än vi.
5. Du skall icke tro, att du vet mer än vi.
6. Du skall icke tro, att du är förmer än vi.
7. Du skall icke tro, att du duger något till.
8. Du skall icke skratta åt oss.
9. Du skall icke tro, att någon bryr sig om dig.
10. Du skall icke tro, att du kan lära oss något.

Skrivet av Cloudstone:

Ägaren av HIF här i Helsingborg byggde för några år sen ett otroligt modernt nytt och stort trevåningshus precis vid havet. Det måste ha gått för mer än 10-15 miljoner. Han kör två Volvo (!). Han kör sina Volvo med sån överdriven försiktighet så man blir bara arg och ledsen när man hamnar bakom honom. Jag förstår inte det här. För det första, om man har så mycket pengar, varför inte köra Ferrari? Och för det andra, varför vara rädd för att synas? Vad är problemet? Jag älskar folk som inte skäms för att dom har pengar, jag älskar att se någon flasha omkring i sin nya superbil. Jag hoppas att vår generation 80-talisterna river upp jantelagen i framtiden.

Jante-lagen har jag alltid sett som ett uttryck av "klass", i en allmänt hållen sociologisk mening. Det är en "tyst" protest från de undre skikten och den riktar sig ytterst utåt, uppåt. Den bygger på en -solidaritet- inom den egna gruppen och försöker hålla de "egna" från att bete sig såsom de övre skikten i samhället
beter sig mot de lägre. Det är alltså inte svårt att föreställa sig valet av volvo i en tajt gemenskap där bilen som statusymbol också blir ett budskap utåt, "här är vi inga fjantar i ferrari", typ. Huruvida den man du talar om ger uttryck för jante i en sådan mening eller inte låter jag vara osagt. Att bygga och bo i ett sånt hus talar ju emot det eftersom huset onekligen blir en statusmarkör som vida överglänser en ev ferrari.

Skrivet av MacEnkronan:

Äh jag tror jantelagen hörde 80-90-talet till. Tycker man såg en massa "skyltar" på skolor och liknande där det propagerades för att man inte skulle tro på jante. Nu tycker jag att man inte hör talas om jante (om man inte bor i en liten håla där allt utanför den gängse bymentaliteten (dricka hembrännt, göra en tjej gravid, tycka det är häftigt med ofullständiga betyg(=jo det är sant AMS gjorde en undersökning i små f.d. bruksorter där yngre generationer föraktade högre studier), att moppen sedermera bilen och den lokala korvkiosken är allt där alla utifrån med större aptit på livet/har mer klass än skinnpaj och raggarbil) men som fenomen är det löjligt och jag antar jante är på utdöende om man som sagt inte bor på ett litet ställe.

80-talet var ju nyliberalismens intåg. Inte så konstigt att de dåvarande kollektiva men också solidariska ideerna utmanades. Det var inte bara jante som ifrågasattes. Även skatter, offentlig sektor och annat.
Att förakta jante är liksom att bara ställa sig på den andra sidan. Du blir en av dem som jantelagarna "anses" skall föraktas. Sen kan man tycka att det i sig är bra eller dåligt.

Alla grupperingar har sin handlingsmönster och normer för vad som är bra eller dåligt. Vad som får göras och inte. Det är dock bra att man diskuterar det och att dessa mönster synliggörs. Jag väntar bara på diskussionen om andra grupper i samhället (klassmässigt alltså) under samma premisser.

Sen är det inte konstigt alls, ur detta perspektiv, att perifer landsbygd dras med jantelag. De sociala grupperingarna är (iaf upplevs de mindre. Dock finns det visst fog för att man har fler vänner i mindre orter än i större) mindre, medans den sociala kontrollen är större.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Sentenced:

JAG är cynisk och jag litar varken på israeliska eller konvoj-källor när det gäller den här saken. Lika lite som jag tror Israelerna upprätthåller blockaden enbart för att stoppa Hamas så tror jag på att konvojen enbart är där för ideella syften. Självklart är jag säker på att i princip alla som är med i konvojen ytterst är ute efter att hjälpa palestinierna. Men det behöver inte betyda att de inte kan ta till fula knep för att nå dit.

Helvetet kanske inte frös till is direkt, men det svalkade iaf till lite. Är vi överens om något?

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Sentenced:

Det primära syftet är en demonstration mot blockaden. Om den humanitära insatsen går före så fyller man självklart inte passagerarbåtar med aktivister utan man fyller den med humanitär hjälp. Framför allt så använder man fraktbåtar och inte passagerarbåtar.

Slutligen att skriva "varför skulle folk inte vilja hjälpa palestinierna" är ju en sådan enorm floskel att jag vet inte vad jag ska säga. Menar du att så snart man säger att man vill hjälpa palestinierna så finns det inga andra motiv eller handlingar som kan ligga bakom förutom just hjälp?

Självklart vill alla människor hjälpa alla andra medmänniskor i nöd. Men nu är inte världen någon slags saga utan verkligheten ser ofta lite mer nyanserad och komplex ut. Men det kanske du redan visste?

Problemet här är ju att man försökt bryta blockaden tidigare, och fått allting som Israel bedömer som farligt beslagtaget. Då blir ju blockaden ett hinder mot hjälpen. För att få blockaden att försvinna måste den uppmärksammas. Eller är det naivt?

Sen går blockaden in i ett för palestinaaktivister mycket välkänt mönster. Så jag antar att jag någonstans håller med dig. Det finns helt klart en kritik mot blockaden i sig, som en del i ett mönster över tid, som har mer med israel-palestina konflikten att göra, än gaza-bornas situation idag.

Jag skrev så bara för att din argumentation verkade utmåla aktivisterna som väl cyniska. Som om de använde palestinierna för sitt egna politiska (oklart vilket) syfte. Jag ville väl bara försäkra mig om att du inte ansåg att aktivisterna ser palestinierna som ovärdiga hjälp, förutom som spelpjäser i syfte att "krossa israel" eller andra dumheter.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Sentenced:

Report: No Aid Aboard Mavi Marmara

detta är väl någon partisk sida osv men vad jag menar är att det är från den typen av kontext lastbeskrivningen kommer. Vad den verkliga lasten är kommer vi nog inte få reda på utan är något mittemellan vad ship to gaza och vad israel säger.

Det primära är dock att jag personligen i vart fall självklart förstår att ship to gaza är en protest mot blockaden inte en humanitär insats, detta är ju något som även stöds av personer inblandade i det, därav är själva humanitärinsats delen tröttsam.

Men alltså, de två utesluter ju inte varandra. Det kan ju vara (är) en humanitär insats samtidigt som det blir en ganska kraftfull protest och demonstration när Israel hindrar den från att komma fram. Och för mig är det lika självklart att det humanitära arbetet går före. Varför skulle folk inte vilja hjälpa palestinier?

/K

Av laurinkalle
Skrivet av saddam:

Ok, så du menar att Israeler inte dominerar media? Hur förklarar du alla länkar som jag visat i "Styr Israel över USA" tråden? Att svenska journalister censureras av sina chefer, t.ex.

Ja, det är ganska exakt det jag menar. Här har du ett resonemang som förklarar hur jag menar ganska bra.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av saddam:

Självklart är inte alla ledarreaktioner avlönade av Israel. Men det är fakta att stora medieföretag ägs och kontrolleras av Israeler.

På denna sida är det brukligt att ge ett slags omdöme om ovanstående; fail.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av saddam:

Jag förstår seriöst inte vad du pratar om. Kan du vara lite tydligare och säga detta en gång till, men med andra ord?

Länkar finns till alla dessa påståenden:
Jag har visat att du kan misshandlas om du är israel kritisk på fredsdemonstrationer. Jag har visat att svensk media censurerar israelkritiska artiklar, och även brittisk och amerikansk media. Jag har visat att Israel kan begå grova övergrepp t.ex. massmord, emot internationell lag och ändå komma undan utan större problem. Israel har frikort att begå övergrepp, och om du går Israels ärenden så stödjs du.

Ja, men vad är din stora poäng? Att Israel är den stora satan? Det du skriver insinuerar ju bara en massa saker. Du ställer frågor utan att svara på dem. Det kan man väl göra, men då måste man också förstå om folk tycker frågorna är irrelevanta för att de verkar konspiratoriska. För det är ju så det framstår när jag läser vad du skriver. Det enda som kan förklara alla de skeenden och händelser som du skriver om är ju en konspiration av gigantiska mått. Eller finns det någon annan förklaring? Vad är den i så fall?

Och du, det där med att förklara bättre, fungerar en, max två gånger i samma inlägg. Sen blir det bara ett tröttsamt retoriskt knep.

Skrivet av saddam:

Vad försöker du säga? Jag är kritisk mot Israels kontraproduktiva politik, men har inget emot folket. Jag läste att Groucho Marx dotter hade blivit förbjuden att bada i ett fint hotells pool, pga hon var jude. Då svarade Groucho "men hon är halvjude, får hon gå i vattnet till hälften?". Detta var äckligt av hotellet och jag hoppas det gick i konkurs. Många israeler sympatiserar inte med politiken, t.ex. Dror Feiler. Men det betyder inte att alla israeler ska dras över en kam. Men många är för politiken, och mot dem är jag kritiska. Men det har inget med om de är judar eller inte. Jag var emot Apharteid i Sydafrika också, och de var inte judar. Vad försöker du säga? Att jag ska skilja på judar och Israel?

Ja. Det är en bra början. Var tydligare med det. Om det är troligt/lätt hänt att någon kommer missförstå dig så är det bara bra att vara extra tydlig med något.

Skrivet av saddam:

Jag förstår inte vad du försöker säga här. Jag påstår att Israel vinklar media seriöst. Menar du att det inte stämmer? Wikipedia grundades av israeler och admins är proisraeler som censurerar allt israel kritiskt. Svenska och brittiska journalister tystas. Israel framför rena lögner, t.ex att invånarna i Gaza har det bra, att Hamas använde mänskliga sköldar (det var IDF som gjorde det), etc. Att Israel uppmanar pro israeler att gå in på hemsidor och försvara Israel, att det finns handböcker som berättar hur man ska försvara Israel "dra argumentet: hur skulle det kännas om Norge sköt raketer in i Sverige?", att det finns program som skannar igenom hemsidor efter Israel kritik och informerar alla att gå dit och försvara Israel, etc.

Jag har länkar till allt ovanstående och mycket mera. Menar du att det är rena konspirationer? Jag förstår inte vad du menar. Förklara igen men med andra ord.

Nej, om du läst vad jag skriver så ser du att jag helt och hållet är inne på att det förekommer mediemanipulation. När jag läser vad du skriver så får jag bilden av att du menar att 'västmedias' alla ledarredaktioner är avlönade av Israel. Detta skulle onekligen vara problematiskt. Men det är inte sant. Jag skriver hur jag menar att det går till, vilket är milsvida skilt från hur du skriver att det går till. Jag menar o andra sidan att den israeliska militären fullt medvetet håller på viss information och släpper annan. Att media sen väljer att publicera detta är inte en effekt av mediemanipulation, utan för att det är deras jobb. Det finns ett nyhetsvärde i bilder släppta av den israeliska militären också. Sen kan man kritisera media för att man inte tycker att de i tillräckligt hög grad är källkritiska, eller ger bilderna eller informationen en korrekt kontext. Eller att "balansen" i rapporteringen är vriden år något håll (här finns det ju bra exempel med Aktuellt-intervjun av Gardell) Men detta är, återigen, inte samma sak som att expressens nyhetsredaktion skulle vara avlönat av Israel.

Jag tror att mycket av det du skriver om bättre kan förstås i termer av höger-vänster, där högersidan tenderar att vara pro-Israel, och vänstersidan tenderar att vara pro-palestina.

Och nu när jag sagt det får jag väl säga 'B' också.
Det kan tyckas att Carl Bildt och regeringen tydligt tagit avstånd från Israel och dess utrikespolitik, men jag menar att man bara spelar den (dvs utrikespolitiken) i händerna. En sådan ("utredning") är omöjlig utan Israels deltagande och de kommer självklart att tacka nej. Detta medför såklart bara att Israel återigen får ett "andningshål" eller vad man ska säga, eftersom man då inte har genomfört ett på alla sätt vidrigt (regel, folkrätts, you name it) brott, utan endast nekat till deltagande i en utredning, som man givetvis kommer kunna beskylla för att vara partisk (varför deltaga i en utredning som rimligtvis kommer komma fram till att Israel agerat fel?). Detta är alltså det "minst onda" av alla troliga konsekvenser för Israel, och bildar i sig inget krav på Israel att förändra något. Status quo alltså, vilket jag tidigare skrivit innebär att Israel sakta men säkert annekterar palestinska områden. Vilket är Win- Israel.

Vilket jag tycker är dåligt, då jag förespråkar en tvåstatslösning.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av saddam:

Angående IHH som var på båtarna: (det finns flera länkar i detta stycke nedan, som leder till andra källor än denna blogg, klicka på länkarna i detta textstycke):
Israelhaverist: “Israel har rätt ockupera, rätt att vara sjörövare” : Motbilder

Jag tycker Israels förmåga att framstå som offer i alla sammanhang är märklig. Vad som än händer, så är Israel offret. Israel kan attackera och mörda och ändå framstå som ett offer. Är det inte enormt skickligt? Israel är en supermakt med enorm arme', och framstår ändå som ett offer. Skicklig mediemanipulation.

Jag menar, hur kan Israel framstå som att de bara försvarar sig mot galna muslimer? Det är ju Israel som är den aggressiva parten! Israel ockuperar 95% av Palestina. Illegalt. Enligt internationell lag så måste ett ockuperat land försvara sina medborgare emot en fientlig ockupationsmakt. Och ÄNDÅ så heter det i all västmedia att Israel endast försvarar sig, medan araberna attackerar och terroriserar och provocerar.Hur kan Israel lyckas framstå som offer här? Det är ju beundrandsvärt. Alla tror ju att Israel försvarar sig! Att smutskasta muslimer är viktigt i västmedia. Se på Vilks debatten som hejas på, utav västmedia. Men, pro-israeler misshandlar antiisraeliska demonstranter här i Sverige, och dödshotar israelkritiker, etc - men det döljs i västmedia. Så fort västmedia får chansen att smutskasta muslimer så går alla tidningar igång. Israel tjänar på smutskastningen, det försvårar för Palestina. Om Palestinierna varit katoliker så skulle tidningarna istället smutskastat katoliker.

Dude. Du måste verkligen börja lära dig att skilja på dikt och verklighet. För det första är pro-israeler ingen homogen grupp med generalsekreterare, stadgar och allt vad de kan vara. Israel-Palestina konflikten tangerar många andra områden, politiskt, ideologiskt och även vetenskapligt. Det är därför naturligt att många har en åsikt i frågan, och att man då tenderar att luta åt det ena eller andra hållet. Men bara för att man tycker det är sunt att kritisera, eller tom bojkotta Hamas betyder inte det att man går ner på stan och klubbar pro-palestinier, och sedan får skydd av 'västmedia'. Nu kanske det inte är det som du menar, jag skiter i vilket, för så fort jag läser det där bli jag så förbannad för att nötter som du får nötter som mig att framstå som paranoida (Visserligen med samma "guilt by association" argumentation som du försöker föra, men ändå.).

Lär dig det faktum att man kan vara kritisk mot Israel utan att vara kritisk mot judar, kritisk mot media utan att gorma konspiration. Lär dig hur, och kom tillbaka sen och diskutera.

Citat:

Apropås Israelisk propaganda: det är viktigt att vända på frågan så att Israel inte diskuteras. Det är snack om "flyktingfrågan", men själva problemet: Israel diskuteras inte. I själva verket är det flyktingarna som är problemet! Det är ungefär som om det sker ett mord, och advokaten ändrar frågan till att diskutera om det verkligen var ett eller två skott som sköts. Själva mordet diskuteras inte. Så om nån bordar en båt, så diskuteras inte själva morden. Utan istället diskuteras vad lagen säger om bordningen. Ni har gått i Israels fälla, när ni börjar diskutera lagen istället för morden. Vad skulle ni tycka om nån i er familj blev mördad, och allt som diskuteras är om tjuven verkligen var innanför dörren eller utanför dörren när han sköt? Mordet diskuteras inte? Israel är mästare på att manipulera media och förvrida fakta, som vi sett gång på gång. Jag anser det finns skäl att gå till botten med alla de saker Israeler påstår, det kanske inte alls är som det ser ut. Det ser vi ju här i detta exempel, angående bordningen. Folk mördas, men Israel har redan förskjutit frågan till att gälla lag. Israelisk media har lyckats. Igen.

Skilj på att manipulera, och tala i egen sak. Psykologisk krigföring (som givetvis hamnar under kapitlet manipulation) från Israels sida förekommer med all sannolikhet. Men den går att genomskåda och identifiera. Att Israel-palestina konflikten inte diskuteras beror på medielogiken i sig, dvs det är ingen "nyhet". Nyheten är bordningen av skeppen, och den karusell som de orsakade. Det är inte Israelisk "media" som i så fall lyckas, utan israelisk psykologisk- krigföring. Men det är ingen exakt vetenskap, militären 'vet' inte (men man kan göra kvalificerade gissningar) hur pressen ska reagera. Man kan försöka styra det så långt som möjligt genom att hålla på vissa bilder och släppa andra, för att ge media de få bitar av nyheter man så hett efterfrågar. Men mer än så kan man inte göra, och att tro något annat är konspiratoriskt. Och jävligt destruktivt för någon form av debatt.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Vattenfall:

Påpeka att din karta är något tillrätta lagd dessutom har palestinierna haft möjlighet att få fred men de har inte önskat utan konstant krävt att de skulle få hela kakan. Ex. om tyskarna valt att inte gå med i första- och andravärldskriget hade de inte förlorat 45% av sitt territorium, nu blev inte så fallet och konsekvenserna är någorlunda kända.

Dessutom missar du araberna som bor i Israel http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7e/Arab_popul... , effektivt att föda många ungar något som muslimer i allmänhet verka duktiga på.

Jag är ironisk för du kommer med så många fel, Israel är inte problemet det är palestinierna hade de önskat få fred hade så redan varit fallet. Detta inser säkerligen många politiker men det är enklare att ställa krav på Israel genom att de är en del av västvärlden, palestinierna är betydligt svårare då allt verka likna ett råttbo. Dessutom så finns en risk att araberna bestämmer sig för att "hjälpa" sina bröder (något som de inte i realiteten gör) och minska oljeleveranserna.

I själva fallet är Israel ett under av medmänsklighet och tolerans. Allt dom gör är i självförsvar. Faktum är, att om inte Israel hade gjort som dom gör, så hade palestina eller i alla fall "arabien" ("råttboet") förmodligen sträckt sig från New Delhi till Paris. Så är det, naturligtvis.

/K

Av laurinkalle
Skrivet av Vattenfall:

Du missade Jordanien http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/BritishMan... och dessutom så trodde jag palestinier var araber ifs araberna har för lite land. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Arab_Leagu... Ush nej hemska Israel däremot är det inga problem att Kuwait fördrev 300.000 palestinier efter gulfkriget och inte svarta september i jordanien.

Ser man hopp i Hamas fullt medveten vad de står för lär knappast Israels svar komma som en överraskning.

Jag som trodde Menachem Begin som skrev under fredsavtalet med Egypten, märkligt. Verkade inte vara problem att få fred med Jordanien heller också märkligt. Senast jag kollade säger Likud att de inte ska utrota araberna.

Jag antar att du försöker vara rolig där. Men jag förstår inte. Förutom möjligtvis det där sista med Likud. Nej nej, ingen vill massmörda araberna. Bara palestinierna. Eller i bästa fall flytta på di jävlarna så att de inte bor i vägen. Jävla sätt, eller hur?

/K