Inlägg

Inlägg som Bjurran har skrivit i forumet
Av Bjurran
Av Bjurran
Av Bjurran
Av Bjurran

Synd att jag såg det här lite sent för jag vet att det var med minst ett PCI i det som jag körde till tippen för en vecka sedan. Jag har några lådor kvar att rensa så jag ska ha dig i åtanke.
Men i vilket fall, har du kollat vilka olika bios det finns som du kan använda? Det ska finnas några för MSI som plockar fram alternativet VGA Detection, du vill kunna ställa det på Ignore för att köra headless mode.

Av Bjurran

Angående att inte kunna avregistrera sig så hade jag nyligen ett bekymmer med ett svenskt företag som genomför massvis med undersökningar. Det fungerade inte att logga in på hemsidan, det gick inte att avregistrera sig och det gick inte att stoppa de stora mängderna med spam som skickades.
Till slut skickade jag ett mail och begärde att de omedelbart skulle radera mina uppgifter i enlighet med GDPR och meddelade att jag drog tillbaka mitt medgivande att lagra mina uppgifter.
Det tog bara några timmar så hade jag ett bekräftelsemail att de avslutat allt.

Av Bjurran

Jag har använt 365 i hemmet i flera år nu och det blir bara bättre och bättre. Vill förtydliga att det sen länge är 6 användare som kan dela på en licens så går man ihop några personer så är det betydligt billigare än vad det kostade att hålla min egen server igång i hemmet.
Just lösenordshanteraren vet jag inte om jag skulle ha så mycket nytta av men det skulle nog underlätta för många.
Själv skulle jag hellre se att Microsoft tog det förslaget jag skickade till dem på allvar att se över hur man kan dela på utrymmet på OneDrive.
Att ha 6 st separata lagringar på 1 TB är oftast inte så en familj vill hantera sin lagring. Man har ofta massvis med filer som man vill dela med varandra såsom foton och media. Låt därför den som administrerar licensen välja hur mycket av varje 1 TB som ska allokeras till en gemensam pott istället. Som det är idag blir det ofta annars att en användare snabbt fyller sin lagring och delar det med de andra som knappt nyttjar sin del alls.

Av Bjurran

När man väljer att göra en återställning av datorn i Windows 10 får man frågan om hur man vill rensa datorn. Två alternativ där ett är för när man avser att göra sig av med datorn. Har någon av er testat hur säker den varianten är?

Av Bjurran

Intel vs AMD och tester kring detta blev helt plötsligt lite mer intressant. Vilka tester kan man verkligen lita på?
Artikel: http://www.sweclockers.com/nyhet/21615-video-amd-sagar-presta... och http://www.idg.se/2.1085/1.647891/amd-intel
Direktlänk till video: https://www.youtube.com/watch?v=SMW0w30HyeU

Av Bjurran
Skrivet av Tullen:

Hemma i Sverige under tre veckor. Undrar om någon har tips på bra kontantkorts erbjudande. Telenor tar 250 kr för 6gig samt fri tele och sms. Skulle gärna hålla mig till 100kr,men behöver väl bara 1gig. Tips mottages tacksamt.

Skickades från m.sweclockers.com

Comviq fast pris mini, 95 kr för 1 Gb data. Det beror dock lite på hur mycket du tänker ringa. Den har en gräns på 200 minuter samtal och sen kostar det lite. http://webbutik.comviq.se/kontantkort.html
Själv kör jag deras större fastpris varianter och är otroligt nöjd.

Av Bjurran
Skrivet av FabriciusRex:

@jnsson:

tackar! Hittade också info tillsist! Frågan är vilka valmöjligheter man kommer få vid uppgraderingen om man som jag sitter på windows 7 home premium.

Du får Home.
Windows 7 Starter, Home Basic och Home Premium = Windows 10 Home
Windows 7 Professional och Ultimate = Windows 10 Pro

Av Bjurran

Koppla den till en extern skärm eller tv beroende på vad du har för anslutningar på den.
Får du bild där är det troligtvis skärmens inverter som lagt av eftersom det inte ens ser ut som att skärmens backlight tänds. Isf sitter den oftast längst ner i skärmen och går att byta om man vet vad man gör och har lite tålamod i sökningarna på ebay.
Du behöver skruva isär en hel del och ha lite kunskap i hur man skruvar en bärbar dator, men det är inte omöjligt.
Kostnad runt 30-200 kr beroende på modell. Leveranstid om du vill ha det fraktfritt kan ofta vara 2-3 veckor.

Av Bjurran

Facebook för Android synkar inte kontakter

Har tidigare haft stor nytta av att de flesta av mina vänner haft sina telefonnummer sparade på Facebook så att det synkas automatiskt i mobilen. Nu när jag skaffat en ny Nexus 5 lyckas jag inte på något sätt få det att synka alla kontakter. Har hittat några tredjepartsappar som synkar med några av de få kontakter jag fick emot via min hotmail, men inte ens outlookappen verkar vilja synka kontakter korrekt.
Någon som har en idé om vad som kan vara fel?
Telefonen är ruskigt snabb och jag är nöjd med den annars, men jag saknar givetvis alla nummer jag tidigare fick in manuellt.
(Min gamla mobil blev stulen så jag kan heller inte få ut dem därifrån)

Av Bjurran

Larvigt

Personligen anser jag bara att detta är larvigt. Vill man visa för sina kunder vad man är bra på så gör man korrekta jämförelser mellan sina kort i samma prisklass mot konkurentens. Man är öppen med vad man är bättre på och vad man är sämre på. När företagen börjar vara mer ärliga mot sina kunder får man just fler kunder. Ekvationen är inte svår. Själv kör jag nvidia men är inte fanboy alls.

Av Bjurran

Jag vill absolut inte se att man gör det som ett tvång att betala för saker som man inte använder, och därför fårstår jag heller inte alla de som säger att man ska lägga in det i skatten. Det är inget som är livsnödvändigt att titta på svt, så varför ta ut en skatt för att tvinga folk att betala för det?
Enligt mig är det enda vettiga att göra om svt till betalkanaler. De som vill se det betalar troligtvis redan avgiften.
Det är det enda sättet att få tillbaka allt till att handla om utbud och efterfrågan, vilket borde vara det enda korrekta. Tappar de tittare, gör bättre program. Får de in för mycket pengar, trevligt för dem.
Jag har diskuterat detta med folk i flera år, och många säger att det skulle vara svårt eftersom folk inte har mottagare där man kan använda programkort. Detta är ett ickeproblem. Det finns bevisligen utrymme i lagen för att tvinga folk att skaffa utrustning. När vi gick över till digitaltv sa informationen som gick ut att det inte skulle kosta tittarna något alls mer än avgiften de redan betalade, men trots detta fanns inte en enda handlare som delade ut gratisboxar till folket. Kunde de tvinga folk att köpa saker då kan de göra det nu också.

Åter till problemet då, varför sätter man det inte som betalkanaler? Det skulle ju ge dem otroligt bra möjligheter att veta vilka personer som ska få inloggningsuppgifter till deras tjänster på nätet.
Att de inte gör det tolkar jag bara som att de är giriga, stöttas av politiker utan kunskap, och att de vet med sig att om folk fick leva demokratiskt skulle de bli utan sina jobb eftersom många skulle välja att inte betala för deras utbud.

Av Bjurran

Eftersom jag vet att FD läser här har jag en liten kommentar riktad direkt till er.
Jag har byggt ett antal speldatorer på sistone i Define R3 och R4. Jag gillar dem, och resultatet blir bra.
Det finns dock 2 saker som alltid är lite irriterande. Dels att ni fortfarande har en för kort kabel till front audio (gör den några cm längre) men det jag vill ta upp i denna tråd är just strömanslutningen till er fläktkontroller. Eftersom man bara monterar sata-enheter i dagens datorer, vore det då inte lämpligt att ni ser över strömanslutningen för fläktkontrollern? Ser att även med ert eget agg kommer man alltså behöva dra en separat kabel från nätagget bara för att mata några strömsnåla fläktar. Varför då inte skicka med en liten adapter så att man kan koppla den gamla molexkontakten till en av sata-kontakterna istället och således slippa en extra kabel från nätagget. En sådan adapter kan inte kosta er många kronor att producera och skicka med i kartongen.

Av Bjurran

Ett tips som borde funnits med i artikeln som ni kommer ha nytta av.
Även om filerna är uppdaterade till SP1 så saknas fortfarande många drivrutiner i installationen.
Mitt råd är därför att när hela installationen ligger på minnet, skapa då en ny mapp (kalla den t.ex. drivers) och lägg in alla dina drivrutiner där.
Ladda ner de senaste drivrutinerna från din dator-/moderkortstillverkare och i de fall de ligger i t.ex. rar-format så får du packa upp dem.
Vill du använda minnet till många olika datorer skapar du förslagsvis undermappar för respektive dator.
Drivrutiner som kan vara bra att ha tillgång till är först och främst för nätverk och chipset samt eventuella andra styrenheter, men även grafikkortets drivrutiner är bra att ha tillgängliga i en hyfsat uppdaterad version.

Av Bjurran

SC101

Jag köpte en Netgear SC101 när den släpptes på marknaden för väldigt många år sedan.
Det utbudet som fanns då var verkligen inte bra.
För långsam överföring på nätverket, blev för varm i rumstempererat rum, krävde drivrutiner på datorn och kunde inte nås direkt via nätverket.
Eget filsystem som gjorde det nästan omöjligt att få ut något vid haveri (vilket ofta hände)
Nej, den produkten avråder jag verkligen alla från, och skrämmande nog ser jag att den fortfarande 6 år senare ligger på prisjakt.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=109079

Av Bjurran

Ibland undrar jag varför jag lägger så mycket tid på att översätta hjälpcentret till svenska åt er om ingen ändå läser det.
Det är längesedan det ordnades så det finns två alternativ när man vill bort från Facebook.
Det ni talar om här är inaktiveringen vilket alltid funnits. Det finns även en möjlighet att ta bort kontot permanent.

https://www.facebook.com/help/?faq=224562897555674#Hur-tar-ja...

Av Bjurran

Är det bara Facebook som krånglar? Hur är det med t.ex. youtube eller annat?

Ett test med en annan dator på samma anslutning kan ge dig svar på om det är anslutningen eller datorn.
Är det anslutningen bör du nog kontakta din support där.

Är det datorn finns en del att kika på. Eftersom du skriver att du testat olika läsare bör vi kunna skippa tankar om att det är läsare, cache, eller olika plugin som bråkar.
Nästa steg känns som att du bör kolla lite på vad du har för antivirus, brandväggar, ip-blockers etc.
Det kan även vara drivrutiner för ditt nätverkskort.
Iaf lite som du kan kika på, svårt att lösa ett sånt här problem på distans när man inte kan gräva själv.

Av Bjurran

Jag är tekniker och vill absolut avråda från en hubb.
En hubb har idag i princip bara ett enda användningsområde, och det är när man behöver tvinga all trafik att skickas kopierat till något som ska logga samtliga paket på nätverket vid felsökning. Det här är något som en vanlig användare aldrig kommer behöva göra, och ytterst sällan vi tekniker behöver det heller längre som tur är. Hittar jag en hubb i en nätverksinstallation idag åker den ut illa kvickt och får vikariera som huggkubbe.

För en vanlig användare ska frågan idag vara mellan om det är en switch eller en router som ska användas. Om du redan har en router alternativt får fler än ett IP-nummer från din internetleverantör är valet helt klart en switch. Har du bara ett nätverksuttag i väggen med ett enda IP-nummer, alternativt ett modem utan routerfunktion är det en router du ska ha.
Om TS är osäker på vad det är du har, tala gärna om för oss vad du har för utrustning idag (tillverkare och modellnummer) och vilken internetleverantör du har så kan vi nog guida dig rätt.

Det som är intressant sen är att kika på vilka hastigheter du vill ha på den. Idag är priset på gigabitenheter såpass billigt att jag ser ingen anledning att ha något som bara jobbar på 100 MBit.