Inlägg

Inlägg som ottoangel har skrivit i forumet
Av ottoangel
Skrivet av ktd:

Det är det som är bra med kontrollers av det här slaget. Du kan blanda alla möjliga enheter i dina automationer.
Jag kör mest blandat mellan Z-wave och ZigBee men har några wifi-enheter från Shelly och Sonoff.

Skickades från m.sweclockers.com

Men Shelly är inte det wifi med? Alltså som Deltacoprodukterna? Såg att man kunde flasha om dem till Tasmota. Jag har dock inte full koll på Tasmota heller

Av ottoangel
Skrivet av emilakered:

Mja, Deltacos snackar Wifi. Kanske går att knåpa ihop med någon custom-lösning och/eller brygga, men inte native. För att använda inbyggda funktionerna är det Z-Wave och Zigbee som gäller!

Banggood har en del, så även andra Kina-siter. Egentligen allt som säljs av svenska ÅF funkar med, typ Fibaro. Xiaomi/Aqara går bra, likaså Neo Coolcams Z-Wave om du bill importera.

Ok men om man nu ska börja från grunden vad ska man ha? Beror så klart på vad man ska göra men till att börja med styra lampor, mäta temp, har ett gäng nexabrandvarnare som man hade velat få med men det kanske är svårt för de lär inte kunna kommunicera med hubitat. Vi har inget larm och är inte helt sugna på att binda upp oss på ett dyrt abonnemang men det skulle vara bra med någon egen lösning med kameror med mera.

Lås till dör, Yale eller Idlock? Behöver man något extra för att få ihop dem med hubitat? Kommer det någon ny version av dem, Yale har väl funnit i många är nu till exempel?

Är det bäst att satsa på zigbeeprylar (tänker nu när större företag gått ihop för att satsa på den standarden)?

Av ottoangel
Skrivet av Aeqvist:

Det är absolut en startsträcka. Men när man kommit över den tycker jag inte det är så krångligt. Kolla på Node Red om YAML skrämmer dig. Inte rört yaml sedan jag upptäckte Node Red (Mer grafisk flödesprogrammering). Endast för att lägga till nya integrationer men det är oftast bara copy-paste från HA dokumentationen.

Tänker du nu på HA?

Av ottoangel
Skrivet av ktd:

Det tycker jag. Jag började med HA på en RPi men då bara wifi-enhete och en Hue Bridge.
När jag vill börja med Z-wave och ZigBee (mer än bara lampor) så skaffade jag en Homey Pro. Delvis också för att jag var trött på allt yaml.
Homey funkar bra men är lite för ”enkel” och har inte lika bra stöd för enheter som Hubitat.
Jag är supernöjd så här långt med HE. HA har bättre stöd och är nog lite mer flexibel men HE vinner imho ändå för att den har ett brett stöd för enheter och en aktiv community (Homeys är så där). Dessutom gillar jag HEs UI framför HAs yaml.
Men som alltid, smaken är som...

[EDIT] Har inga 433-enheter så ingen aning om stödet för det iom att Hubitat inte har stöd för 433 out-of-the-box.

433-enheterna är väl inte hela världen om jag inte kan använda mer.
Funkar det med Deltacos prylar: https://www.deltaco.se/produkter/deltaco/smart-home

Finns det några vettiga produkter på banggood?

Av ottoangel

Jag kör en Raspberry Pi, Domoticz med en RFLink. Endast 433 MHz-prylar. Funderade på en Conbeesticka och Home Assistant. Men det verkar väldigt krångligt att få ordning på saker. Orkar inte sitta och krångla i timmar med allt hela tiden. Är Hubitat ett vettigt alternativ där saker fungerar någorlunda lätt?

Av ottoangel

Finns det några jämförande tester ännu?

Av ottoangel

För er som inte orkar läsa på Copyswedes hemsida.

Copyswede licensierar vidareanvändning av tv- och radioprogram i en rad medier. Bakom Copyswede står fjorton kulturskaparorganisationer som företräder svenska upphovsmän och utövande konstnärer. Genom samarbete med Filmproducenternas Rättighetsförening (FRF), Ifpi och radio- och tv-företagens samarbetsorganisation UBOS kan Copyswede erbjuda heltäckande licenser. Copyswede administrerar också det svenska kompensationssystemet för privatkopiering.

Av ottoangel

Jag tycker att Lightroom kan upplevas rätt så segt ibland. När man bläddrar bland bilder och man väljer en bild. Då justeras ju kvaliteten, det går rätt segt tycker jag. Även när man exporterar med mera.

Skrivet av bran:

Sitter lite i samma båt, spelar allt mindre men redigerar en del och även film. Man börjar ju bli lite sugen på uppgradering, men kanske är lite onödigt med 920n i 4GHz?

Av ottoangel

Någon som har rekommendationer för en stackare som sitter på en i7-920? Använder Photoshop/Lightroom/Illustrator/Ableton/Filemaker/Visma Administration samt lite officeprylar. Spelar minimalt. Möjligen att det blir lite redigering av film med i framtiden.

Är det värt att vänta på 4820K? Har ju redan väntat länge så lite till klarar man ju

Av ottoangel

Kan inte Sweclcockers ha en avdelning för spelrelaterade produktnyheter och en för oss som använder våra datorer även till annat så som bildbehandling med mera? Skulle vara trevligt och enklare att läsa i forumet då man slipper allt 16:9- och 120snack.

Av ottoangel

Äntligen försökte de laga tv:n. Två kretskort byttes ut. Dock verkar det inte ha gjort någon skillnad. Upplever buzzingen lika störande i stort sett. Lösningen är nog att sätta fast någon form av ljuddämpande mattor på den tunna plåten på baksidan.

Av ottoangel

Felanmält min TV idag. Servicetekniker beräknas höra av sig nästa vecka. Får se hur de löser det hela.

Buzzingen var helt galen igår oavsett om det var vit bild eller kolsvart.

Av ottoangel
Skrivet av kraash:

Hej.

Jag har även jag problem med att bilden blir något nedtonad när det blir för mycket vitt på tvn, tex när man öppnar utforskaren, någon som löst detta?

Jag har ett annat störande problem, jag vet inte om det är Telia eller tvn det är fel på, förmodligen det förstnämda.
När jag ställer in telias digitaltv box på 1080 50p så flimrar det till ibland, detta kan komma med 5minuters intervall eller en gång varje halvminut, ställer jag in bilden på 720p på digitalboxen uppstår ej detta problem,
Någon med Telia Digitaltv som har samma bekymmer? Jag har Motorola boxen.
Vid film via min HTPC i 1080p har jag inte detta problem så det känns som det är något med telia boxen.

Annars är jag väldigt nöjd över tvn för det priset jag betalade.

Något jag blev positivt överaskad över var att tvn hade cinema smooth, en funktion som den ej skall stödja enligt specen, på samsung.com står det att den inte har det.
Förmodligen har dom lagt in den funktionen i senaste firmware för dom fått för mycket klagomål..

Buzzningen är inget som stör mig, jag hör att det låter ibland, speciellt vid ljusa bilder, men har aldrig så låg volym på tvn så jag upplever det som ett problem. Tvn sitter på väggen.
Tvn är tillverkad januari 2012

Min blir nedtonad på samma sätt som din. Tyvärr inte löst det.

Av ottoangel
Skrivet av Arginj:

Stiligt inne i chassit. Plus för fina bilder!

Tack så mycket.

Av ottoangel
Skrivet av taliz:

Har du mätt strömförbrukningen? Jag kör själv FreeBSD 9 på en gammal 1,8ghz c2d och 4gb ram, sitter 5 diskar i och den drar 80w. Funderar på att byta till nått lite mer strömsnålt.

55W i idle.
80W vid skrivning/läsning.
Plus minus en del Watt

Av ottoangel
Skrivet av taliz:

Ja, RAM är första nivån av cache i ZFS(likt de flesta filsystem, även om ZFS är ett av de hungrigaste). Rekommenderas minst 4GB och ca 1GB per TB data man hanterar. Sen kan man välja att ha SSD som nivå 2 cache, såkallad l2arc. Men 4GB räcker faktiskt väldigt långt, särskilt för hemanvändare där det är mycket sekvensiella läsningar och skrivningar. Jag kör själv 4GB RAM till 8TB storage och det funkar utmärkt.

ZFS stödjer tyvärr inte att man lägger till ytterligare diskar i en exiterande raidz, kanske i framtiden iom en sk block pointer rewrite. Däremot kan man ju lägga till nya raidz volymer i poolen, eller att man stegvis byter ut diskarna i sin raidz till större.

Själv anser jag, likt många andra, ZFS vara överlägset alla andra filsystem och volymhanterare, inkl dedikerade raidkort, särskilt för hemanvändare. Det är så enkelt att hantera, det skalar bra, det förhindrar sk "bitrot"(dvs att data gradvis blir korrupt) osv + att det är gratis.

Jag kanske är helt ute och reser men det känns som att utöka med fler diskar vore en väldigt naturlig funktion de flesta skulle vilja ha? Är det inte något de verkligen borde satsa på att få fram? Nu är ju inte jag särskilt insatt i hur det hela fungerar, det kanske är väldigt svårt att få till det. Känns dock som om det inte borde vara mycket svårare än när man byter ut en trasig disk till exempel.

Av ottoangel

Köpt ifrån Norek/Komplett samt står på foten.

Av ottoangel
Skrivet av Linkus:

har felanmält mig till Samsung nu iaf, skall ta och uppdatera firmwaren idag när jag kommer hem, det KANSKE hjälper, vem vet... det känns så underligt att vissa har problemet och vissa har de inte som ändå har köpt tv i samma veva. Iofs kan det vara från nån annan batch...

men iaf...

Jag uppdaterade men det gjorde ingen skillnad.

Av ottoangel
Skrivet av magnuso:

FreeNAS använder det minne den hittar som cache så den kommer alltid att ligga högt, så RAM skadar inte

Har du undersökt om det är enkelt att lägga till en disk och utöka raiden eller är de samma strul som med all raid? Har för mig ZFS och Raid z ska kunna göra de.

Jag har för mig att det är rätt så krångligt som vanligt tyvärr.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ottoangel
Skrivet av Lento:

Televerket-orange ftw!

Tänker nog bygga något liknande själv, då det börjar bli en del 3.5" dockningsstationer lite här och var, blir nog ingen ren nas-burk dock.

Hehe Telverket rules

Skrivet av plainSailing:

Ricktigt snyggt!

Har gått lite i samma tankar och nu blir man sugen. Har du någon motivering till varför det blev AMD llano framför t.ex. Sandy Bridge i3? Strömförbrukningssifror skulle också vara intressant att se.

Skickades från m.sweclockers.com

Motivering är väl egentligen priset samt att det kändes bra att det är 6Gb/s på SATA.