Inlägg

Inlägg som fiskebulle har skrivit i forumet
Av fiskebulle

Styrs ju ofta via en separat drivrutin för just musplattan. Googla din laptops märke och modell och leta efter drivrutiner på tillverkarens hemsida.

Av fiskebulle
Skrivet av Lodisen:

Riktigt starkt skulle jag säga med en laptop.
För egen del så tappar jag markant när jag skriver på en laptop, då tangentbordsplaceringen är annorlunda.

Att skriva 100 WPM på laptop är i mina ögon en riktig prestation.

Sen kanske man är någon som kör laptop +90% av tiden, så blir det väl enklare. Men samtidigt så är det mycket svårare att skriva på ett tangentbord som oftast är undermåligt.

Skriver egentligen inte så mycket på min laptop, men det är det enda tangentbordet som alltid är detsamma. Jobbar som it-tekniker och jag skriver säkert på 10 olika tangentbord i veckan, det suger för hastigheten, men framförallt när man skriver riktiga meningar, med skiljetecken och sådant så blir jag riktigt långsam i jämförelse med dessa tester där man bara skriver en massa slumpmässiga, vanliga ord, på engelska dessutom.

Av fiskebulle

Fick 94wpm med jobbets Elitebook 14". Brukade kunna skriva 110 med min gamla Sony Vaio 13"

Av fiskebulle

Lirar Solitaire för att döda tid. Inte speciellt "immersive" men det går lätt att dra av några omgångar medan man lyssnar på en podcast, enkelt att fokusera på vad som sägs i podden också.

Av fiskebulle
Skrivet av Fenrisulvfan:

5700X är mycket mer prisvärd än 5800X, precis som 5600 är mot 5600X. I övrigt håller jag med.

Har man is i magen kan man dock vänta tills X3D CPU'erna kommer i januari och antingen hoppa på AM5 tåget då, eller köpa prissänkt 5800X3D.

Stämmer såklart, men det är väl typ 4-500 hundra som skiljer inte som att gå upp på X3D som kostar nästan 2000 mer.

Av fiskebulle

Jag har upplevt att moderkort/CPU/RAM tillsammans är ganska lättsålt här på forumet. Så det är ju inte orimligt att behålla ditt chassi, PSU(som är relativt ny), samt diskar. Fattar dock att det är skönt att köpa helt nytt, vilket det är en bra tid för att göra nu.

Av fiskebulle

Om det finns möjlighet inom vissa leasingavtal att avbryta så kanske det kommer få ut lite fler bilar på andrahandsmarknaden i Sverige, det kan ju göra gott för priserna. Fast det kanske är för mycket att hoppas på

Bilmarknaden är så lustig nuförtiden. Först blev leasing plötsligt så jäkla prisvärt, alla man pratade med sa att det var idioti att köpa elbil, då man aldrig vet vilka nya revolutionerande modeller som finns runt hörnet... Nu är det tvärt om, alla önskar de köpt, för värdeökningen gör att bilköpet betalar för sig självt nästan. Vi var nästan redo att klicka hem Mazdas nya hybrid-SUV, men fick sedan reda på av säljaren att samtliga dragkrokar tillverkas i Ukraina, och de kommer sannolikt inte kunna leverera bilar med dragkrok på riktigt lång tid. Även problem att få fram hjul och däck.

Av fiskebulle

Det är ju inte förbjudet att uppgradera delvis.

Varför inte uppgradera allt förutom grafikkortet och vänta lite på recensioner, eventuella prissänkningar osv.

Man kommer ju väldigt långt idag på både i5'or och r5'or, men visst, 5800x, 12700(utan K) ligger ju väldigt nära prismässigt idag. Värt att ta sig en funderare över i varje fall.

Av fiskebulle
Skrivet av Endahl:

Körde in en ny SSD i burken för något år sedan, så sitter nu en 240gb med Windows 7 installerat.
Han sitter inne på 4GB ram från stenåldern, så att uppgradera dom kändes rimligt och ett nytt 8gb sett kostar 500-800, så är skillnaden liten men existerande kändes det rimligt!

Tack för tipsen på komponenter!

Aha,

Då skulle jag rekommendera att ni byter plattform helt enkelt, orka leta efter DDR3 på ebay eller något.

Köp ett uppgraderingskit (färdigt från typ Webhallen eller välj delar fritt)!

Av fiskebulle

Det bästa i den där burken är ju grafikkortet. Jag har aldrig spelat minecraft, men det ser ju förjäkligt ut så det borde ju räcka med ett 2060, kan jag tycka

Det kanske kan vara värt att kolla vilka diskar det finns i maskin? Uppgradera bort ifrån mekaniska till enbart SSD.

Du nämner RAM-minnet, men inte hur mycket som sitter i för närvarande. Det är ovanligt, eftersom RAM var så billigt på den tiden datorn är i från, men att han kanske bara har 4gb eller 8gb. Då kanske det hade varit värt att inhandla ett kitt med 16gb (OBS. Måste vara DDR3).

Svårt att säga exakt vad som kommer ge mest skillnad, eftersom du inte skrivit ut alla specs, men sannolikt kommer en ominstallation av Windows på en bra SSD göra stor skillnad. Om det dessutom är så att hans spel ligger sparade på en mekanisk hårddisk så kommer det göra stor skillnad att ersätta den med SSD stor nog för både Windows och spel.

Alternativet är ju såklart ett plattformsbyte. Något i stil med nedan:

Bygge från Komponentkoll

CPU: AMD Ryzen 5 5600X (2 490 kr hos Proshop)
Moderkort: Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 (1 634 kr hos Amazon)
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) (699 kr hos Amazon)
SSD: Samsung 970 EVO Plus series 1TB M.2 (MZ-V7S1T0BW) (1 286 kr hos Amazon)
Totalt: 6 109 kr

Av fiskebulle
Skrivet av Phod:

Problemet ligger nog mer i otryggheten ni går och bär på

Problemet är att du tillåts slänga ad hominem till höger och vänster ut att bli tillsagd av moderator. Du vet ingenting om mig, eller någon annan här förutom att vi inte håller med dig i frågan.

Argumentet du för, att bara folk skulle köpa andra hundraser istället är så konstigt. Bara för att en lösning inte har 100% täckning, behöver inte betyda att det är en dålig lösning. Att tvätta och sprita händerna dödar visst bara 99% av bakterier, men vi gör det ändå, och det gör en mycket stor skillnad.

Av fiskebulle

Finns ju många bra och smidiga molntjänster nuförtiden, ett SD-kort i sidan på mobilen är knappast att räkna som datasäkert.

Av fiskebulle

Fick en Samsung A71 som jobblur, och kan säga aldrig igen. Redan från start känns telefonen långsam, speciellt i jämförelse med min dåvarande privata telefon vilken var en Oneplus 7t Pro. Deras version av Android var heller ingen höjdare, det som på en iPhone känns som användarvänlighet framstår som fördummande av användaren på min A71.

Med det sagt, har aldrig ägt en Sony-telefon - Hade nog hellre svalt att Pixel inte har minneskortplats och köpt en sådan, men om det hänger på det så kanske det inte finns så mycket att välja på.

Av fiskebulle
Skrivet av Phod:

Det är så här: Du har fått för dig att vissa raser är oerhört mycket farligare än andra, när det i verkligheten inte alls är så.

Skrivet av D34D_L33T:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/kamphundsraser-over...

"Sirkku Sarenbo som är docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitetet har gjort två större studier om hundars angrepp mot andra hundar. Det handlar dels om överklagade tillsynslagsbeslut och dels om polisomhändertagna hundar."

Citat:

Kamphundar, som pitbullterrier, är överrepresenterade i statistiken över attacker mot andra hundar.

Kan vi sluta låtsas som om hundraserna i fråga inte är en del av problemet?

Av fiskebulle

Vi har vapenlagar som reglerar vilka typer av vapen man kan köpa. Varför inte reglera hundägande? Trots att du sannolikt kan bli dödad av någon med ett luftgevär så är det tillåtet för vem som över 18 att köpa ett sådant. Jämför med ett helautomatiskt vapen, där krävs både utbildning och licens vilket ställer speciella krav på redlighet och personligt ansvar.

Varför kan det vara så? Kanske för att vem som helst förstår att den ena har mycket större potential att åsamka stor skada och om den hamnar i fel händer kan vad som helst hända. Det är farligare med en automatkarbin än ett luftgevär. Det är farligare med en Pitbullterrier än en Jaktterrier. Förstår man inte skillnaden, så tycker jag det kan vara gott nog underlag för att bli underkänd i en hypotetisk lämplighetsprövning för hundägande.

Av fiskebulle

Kanske värt att dra igång Pingplotter och låta den köra något dygn eller så. Om det är ju att pingen är "orolig" som du beskriver.

Av fiskebulle
Av fiskebulle

Någon som prövat Sony Linkbuds S? Snart dags för mössväder och jag drar mig för att slänga iväg 3200kr på ett par Airpods Pro 2.

Av fiskebulle

Vad ska du göra med datorn då? Om svaret är spel, vilken upplösning är det du lirar i?

Av fiskebulle

Ofta har man ju ett helt tangentbord som också har knappar, kanske värt att testa?