Inlägg

Inlägg som fiskebulle har skrivit i forumet
Av fiskebulle
Skrivet av Aktsu:

Med tanke på att regeringen satsar nästan 7 miljarder på att subventionera bensin och diesel ännu mer än tidigare så tycker jag borttagandet av miljöbonusen blir bisarr.

Att sänka en skatt är inte att subventionera.

Tycker många här saknar perspektiv när det kommer till bilägande och vad folk i gemen har råd med för bilar. Inse att ni har haft lite flyt nu och fått få tillbaka lite av all den skatt ni betalt i livet.

Av fiskebulle

Gör stor skillnad för bandbredden om du får ut och upp antennen.

Av fiskebulle
Skrivet av Wiinis:

En one-liner på en komplicerad fråga är väl ändå lite naivt. Plus att vi är i en elbilstråd så du kanske kan försöka hålla dig till ämnet.

I sådana fall så är ju hela ämnet kring borttagandet av skatten OT. Någon sådan snäv definition har det inte varit tidigare i denna tråd.

Det har publicerats granskningar från början till slut av detta bonus-system. Till och med Riksrevisionen har ju varit ute och vevat i frågan.

Av fiskebulle

Att subventionera elbilsköp är inte effektiv klimatpolitik. Vilket var syftet från början

Av fiskebulle

Varför alla dessa artiklar om Twitter och Musk på Swec? Går fan inte att undkomma farsen på twitter, inte ens på Swec.

Av fiskebulle

Om inte Model Y Performance kommit med 21" som standard så hade det varit en no-brainer i mina ögon.

Sen finns ju Volvo XC40 och Mercedes EQA, men de kanske inte riktigt räcker till i räckvidd och utrymme?

Av fiskebulle
Skrivet av Lidodido:

Frågan är väl det mer konkreta behovet. Luleå - Sundsvall är en bit, är det den sträckan som kommer köras med släpvagn? Är det en gigantisk släpvagn vi pratar om? Eller är släpvagnen en normalstor kåpvagn som bara kommer åka de där 10 milen (som jag antar är till stugan)?

10 mil med släp tur och retur är nog inget problem med nån elbil med 40+ mil räckvidd ens i vintern. Till Sundsvall skulle det dock kräva några stopp, och då är ju aerodynamik-fördelen hos en Model Y ändå förlorad. Snabbladdning torde då vara det viktigaste, och trots mindre bagage är nog Ioniq 5 ett bra val då. Handlar det om resa till/från Sundsvall utan släp däremot så kan ju aerodynamiken vara avgörande för om ett laddstopp behövs eller inte.

Å andra sidan vill man kanske inte åka bil så långa sträckor utan en enda längre bensträckare med små barn så det kanske kvittar, men där kommer det ju in hur dom vill resa och så.

Men ja, jag skulle nog säga att den enda gången en laddhybrid skulle vara vettig är om just resorna till och från Sundsvall ska ske med ett stort släp.

Skrivet av Flipper:

Har funderat på laddhybrid och det är ett någorlunda intressant alternativ. Ska sägas att vi inte drar släpvagn särskilt mycket men det förekommer, särskilt på vintern. Har kikat lite på V90 hybrid men elbil lockar mer eftersom att vi sannolikt kan köra kuststräckorna på 0-1 laddningar (beroende på hur långt vi ska) och således slipper vi betala för diesel.

Ladda fullt hemma - köra norr/söderut - ladda hos vänner/släktingar.

Allting beror ju på ens användningsmönster. Om det är undantag att ni kör med släpvagn hade jag inte tvekat att köpa elbil. Laddhybrid är ju mer ett alternativ för att hålla bränslekostnader nere i vardagen (arbetspendling 30-90km typ) och ändå hålla inköpskostnaden låg, vilket den inte kan sägas vara för laddhybrider som får dra tungt.

Har ni tittat på Hyundai Ioniq 5? Den får dra 1600kg, finns med 4WD.

Av fiskebulle
Skrivet av johnnyfors:

Tack! men om budget är ca 8500 kr, vad skulle man kunna bygga ihop då som skulle kunna lira några roliga spel iaf ?

I min mening ligger undre gränsen runt 10k för nybyggen just nu. Så jag hade tittat på begagnade datorer som denna: https://www.sweclockers.com/marknad/220571-gamingdator-med-30...

Varning för att köpa begagnat på blocket eller liknande, det är ofta folk som tar totala överpriser.

Av fiskebulle

Om du nu inte vill bygga själv, så hade jag beställt av t.ex. Inet som erbjuder tjänsten att bygga åt dig. Du kan få en rätt så mycket mer ösig dator än de du länkade.

Exempelvis

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1328931/johnnyfors

Av fiskebulle

Om du söker på "Datornamn" i startmenyn och väljer "Visa Datorns Namn" så får du upp en meny där det finns en knapp för att byta namnet på enheten.

Av fiskebulle
Skrivet av Flipper:

Det är det vi är inne på. Kommer i princip endast ladda hemma/stugan (förutom på semestern) och elen är billig i Norrland.

Tack alla för tipsen! Ska kolla mer på bagageutrymmet i Model Y. Får väl åka till Tesla med barnvagn, resväskor och golfset.

Kanske att svära i kyrkan, men har ni funderat på laddhybrid? Om man klarar sig med 1,6 ton finns det väldigt många alternativ att välja mellan - Om ni åker långa sträckor med vindfång på släp så hade jag åtminstone inte velat köra med bara el.

Av fiskebulle
Skrivet av Flipper:

Behöver råd utifrån följande scenario:

Familj, två barn små barn, dragkrog minst 1200kg, kör mycket längs kusten Luleå - Sundsvall samt kortare resor om 10 mil enkelväg, gärna 4x4. Kör strax över 2000 mil/år. Hur vi vrider och vänder på det verkar Model Y vara ett vettigt val.

Stor bil och stort bagage. Vore magiskt när allting ska in på fjäll/sommarresor.
1600 dragvikt
Bra WLTP
"Allt" ingår i grundkonfigurationen

Har sneglat på Skoda Enyaq men med lite tillägg kommer vi upp i 700tkr och då är Tesla en mycket bättre bil för lite mer pengar.

Vi har utan tvekan råd med en Model Y eftersom vi driver varsitt egna AB som går bra men samtidigt tar det emot att köpa en dyrare bil för 750-800tkr. Just nu äger vi en begagnad diesel som är för liten och service/reparationskostnaderna har börjat dra iväg... Alternativet är väl en begagnad V90 för att vara ekonomiskt "smart" men vi funderar på att bara unna oss en Model Y och leva lite. Det vore även optimalt att få in mer kostnader i våra AB gentemot att ta det på nettolönerna utanför AB. Nu belastar det oavsett företagets ekonomi men ni fattar.

Finns det något vettigt elbilsalternativ förutom en Model Y för en familj med två små barn? Kia EV6 verkar bra men betydligt mindre bagageutrymme och leveranstiderna verkar vara minst 12 mån...

De som driver bloggen rikatillsammans gjorde ett par avsnitt förra året angående bilköp. De trodde också att det rimligaste alternativet var en bättre begagnad V90 - Men efter genomförd TCO-kalkyl så är den begagnade bilen lika dyr eller dyrare än en ny elbil (Förvisso leasad). https://rikatillsammans.se/kopa-bil-och-myter-vid-bilkop/#h-d...

Av fiskebulle

Gigabytes 32" 4k med 144hz har ju inbyggd KVM-switch, det är en funktion som för mig är en riktig gamechanger som släpar hem jobblaptoppen och vill kunna enkelt arbeta på samma plats, med samma kringutrustning.

Denna köpte jag när den kom: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5830407 - Verkar som den kanske utgått.

Av fiskebulle
Av fiskebulle

Kanske ett script som skriver i användarnamn & lösenordet åt dig i UAC?

Av fiskebulle
Skrivet av Dhanjel:

”Bästa” familjebil, 50kWh+ batteri och <=400k efter bonus med hyfsat snabb laddning både via ccs och typ2. Inte så intresserad av lull-lull

Leverans nästa sommar. Vad finns för alternativ mer än tex MG4/MG5?

Definiera familjebil… i ordets rätta bemärkelse så finns ingen sådan bil som du efterfrågar.

Av fiskebulle

Låter dyrt.

Av fiskebulle
Skrivet av Ollessons:

Du verkar ju kunnig inom detta - blir det här betydligt bättre eller mer prisvärda datorer än de jag länkade till?

När jag kollar lite på burkar från större märken så tycker jag ofta det klagas på kylningen, antingen att den är otillräcklig eller att det låter mycket då de får gå på högvarv...

Bägge de länkade byggena är mer prisvärda, och har bättre prestanda. Denna som du länkade är ju inte så dum, men för 20k så bör man kunna få ett snabbare grafikkort i min mening. Jämför RX 6900XT med RTX 3070.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/22495?key=a8a45d3ff8...

När det kommer till värmen så har ju alla de "märkesdatorer" du länkat en ganska tillstängd front. Det är nästan alltid fronten där luftens sugs in, och om det är i stora delar stängd så påverkar det antingen prestandan eller ljudnivån(eller båda om det är riktigt illa).

Av fiskebulle
Skrivet av Ollessons:

Betyder det här att Inet bygger ihop datorn för 799 kr..?
Är det inklusive allt som behövs?

Exklusive Windows, men det kanske ni kan installera själva med den licensen ni använder till hans nuvarande dator.

Skrivet av Ollessons:

Och den blir inte för varm...?

Chassit som är länkat är tänkt för bra luftflöde, och det är inga överdrivet varma komponenter heller. Så det fungerar fint.

Av fiskebulle
Skrivet av lptrp:

Bra förklaring, tack! Är det då overkill med 6 fläktar i fronten/sidan?

Helst vill man ju uppnå positivt tryck i en datorlåda (för att hålla dammet ute). Dvs. mer insug än utblås, det kan vara svårt att uppnå det om du ska ha 3st fläktar i toppen av datorn som alla blåser ut om du inte också har 3st fläktar som suger in luft i fronten.