Inlägg

Inlägg som hag har skrivit i forumet
Av hag
Skrivet av lanbonden:

Ser bra ut ok ska bli intressant att följa men reagerade lite på följande delar.

* tillräcklit god ventilation för att kunna köra hetl passiv kylning (tror dock inte att det kommer uppnås :/ )

Jag kommer dock inte få in några 120 milimetersfläktar fram eller bak. Men jag skulle ju köra helt passivt så det spelar ju ingen roll.
Hade tänkt försöka köra en Noctua NH-C12P SE14 utan fläkt, är det någon som vet hur många watt (tdp?!) den klarar passivt?

Nu vet jag inte vilka komponenter du hade tänkt använda i ditt bygge eller vad den ska användas till men ska du köar helt passivt med en processorkylare som är designad att användas med fläkt gissar jag på att du bör gå under 25W om ens det. Kan vara värt att tänka över det och köra med en fläkt till cpu som dessutom fixar lite förflyttning av luft i chassit. Den behöver verkligen inte snurra snabbt för att göra enorm skillnad utan att du kommer kunna höra den!
Ska du tvunget köra helt passivt bör du skaffa en kylare som är designad för det samt se till så du får så optimalt naturligt luftflöde genom chassit som möjligt men räkna ändå inte med att du kommer kunna ha en direkt snabb cpu.

Jag börjar faktiskt också tvivla allvarligt på om det kommer fungera med passiv kylning. Tycker ändå att det skulle vara så himla häftigt och så, men om jag försöker mig på det någon gång i framtiden måste jag nog ha komponenter med väldigt låg värmeutveckling, enorma kylflänsar och något chassi med bra luftflöde. Varför inte ha ett litet chassi där flänsen sticker ut utanför, (finns ju någon här på swec som gjort en passivt kyld dator så) då måste man ju ha optimalt flöde naturligt.
Tillbaks till det här chassit måste jag nog som du säger ha åtminstone CPUfläkt, drar man ned den till 250 rpm kan den som du säger inte låta mycket.
Skulle ju dessutom vara nice att ha lite mer krävande komponenter i den, men då måste man ha GPU och kraftfulla grafikkort har då jag aldrig sett passiva.

BTW, citera nästa gång, då får du nog fler svar.

**************************************************************************************

Nu till vad som är gjort idag.

http://i.imgur.com/SekH0.jpg

Hål för I/Opanel samt nätaggerigat utsågat.

http://i.imgur.com/AAKJV.jpg

Efter lite filande passade I/Opanelen riktigt bra. Dock sprack plasten längst ned under nätaggerigatet. (NOOOOOOOO :'( ) Det kanske går att limma...

Nu kommer jag åka bort i nästan en vecka, (:() så det lär inte bli mycket updates under den tiden, tyvärr. Men som sagt, kommentera gärna om ni har frågor, synpunkter eller förslag över något!
Ses nästa gång!

Av hag

Hello again.

Moderkortsplåt tillverkad idag. Här kommer några bilder.
Kan för övrigt konstatera att hela lådan med komponenter och allt i väger en hel del, det blir en liten tungviktare.

http://i.imgur.com/QuNF9.jpg

"Moderkortsplåten" kapad, lite slipad för att passa samt fastskruvad. Skruvarna jag tänkt använda för ytterskivorna sticker upp lite väl mycket, så måste använda några som är lite mindre. Inte speciellt snygga och hopplösa att få i eller ur, ska försöka få tag på några med insex eller torx på måndag.

http://i.imgur.com/LC81A.jpg

Som ni kanske inte ser finns det ganska mycket plats för CPU-kylare, ungefär 135 mm. Inga riktigt stora tornkylare går in men ganska stora i alla fall.
Jag kommer dock inte få in några 120 milimetersfläktar fram eller bak. Men jag skulle ju köra helt passivt så det spelar ju ingen roll.
Hade tänkt försöka köra en Noctua NH-C12P SE14 utan fläkt, är det någon som vet hur många watt (tdp?!) den klarar passivt?

http://i.imgur.com/BBidS.jpg

Gott om plats för kabeldragning på baksidan.

http://i.imgur.com/mtbda.jpg

Slutbild på dagens arbete. Gängat överallt för distanser (hade bara fyra med mig så jag satte i vanlig skruv i de andra hålen), nu kan man sätta i moderkortet om man skulle vilja det.

Om någon undrar så är moderkortsdistanser ca 6 mm höga och har uppskattningsvis 4 mm lång M4*70 gänga.

Får se om jag bygger något i morgon, har lite annat för mig då också...

Kommentera gärna, jag valde att lägga upp byggloggen i ett forum delvis för att kunna föra en bättre dialog, någon sådan har jag inte sett mycket av.;)

Av hag

Ny update från idag.

http://i.imgur.com/5DUls.jpg

Började med att såga ut "plåten" som ska sitta längst bak vid I/O panelen mm. När jag köpte min akrylskiva var jag lite jobbig mot de som jobbade där och frågade dem vad man skulle kapa den med. Till slut hittade de en såg de hade liggande bakom disk som var speciellt gjord för plast, och som jag fick med gratis! (tackar!) Denna sågade jag ut det hela med, blev väl inte alltför fina snitt men hade tänkt slipa ned kanterna senare.

http://i.imgur.com/QXRYW.jpg

Sedan kom mamma och skulle ha med mig till stan', där blev det att köpa lite mer skruv samt färg!:) Kom hem med en vanlig sprayflaska, någon plastgrundfärg samt fler skruvar.

http://i.imgur.com/eVxe9.jpg

Borrat ut och gängat för skruv. Tror personligen att dessa skruvar blir riktigt snygga!

http://i.imgur.com/2BxmM.jpg

Moddade "pelarborren" så att jag skulle kunna borra genom både akrylen och ramen samtidigt. Stiligt!

http://i.imgur.com/h5s77.jpg

....
3,5mm borrarna var tydligen ganska sköra, jag lyckades ha sönder en till. Snart har jag slut på raka 3,5mm. :/

http://i.imgur.com/2V4IK.jpg

http://i.imgur.com/aKbVW.jpg

En ganska frekvent återkommande figur bland mina byggen, min far! Säga vad man vill, men han är faktiskt riktigt grym på trä (han är ju i och för sig finsnickare så det är väl kanske inte så konstigt...). Han tog hand om min bakplåt och efter någon minut i rikthyveln var kanten alldeles rak, slät och passade mycket bra!

http://i.imgur.com/FtJY3.jpg

Slut för idag! Bakplåt fastskruvad.

I morgon ska jag nog försöka göra moderkortsplåten och såga ut för nätagg mm i bakplåten.
Ses!

Av hag

Ser supersnyggt ut! Nu fick jag också lust att beställa en, varför har jag inte gjort det tidigare?
En liten fråga bara, hur sitter pi'n fast i chassit? inga skruvar?

Av hag

Hej igen!

Var uppe i ottan idag igen för att bygga, här är en uppdatering som jag lovade.

Förresten, glömde helt bort det! Innan bygget började var jag till min mycket snälla farbror som gått ut teknikska linjen på gymnasiet, och han ordnade en riktig ritning åt mig!

http://i.imgur.com/pMPTD.png

Skelettet, använde det när jag fogade ihop hela skapelsen.

http://i.imgur.com/AcoS6.png

Och så en lite halvseriös bild på slutprodukten, vet fortfarande inte riktigt hur jag ska ha allt så den stämmer nog inte helt.

http://i.imgur.com/0GAj6.jpg

Ungefär där jag slutade igår.

http://i.imgur.com/DCFDM.jpg

Det passar!
Eftersom jag borrar för hand blir alla hål inte 100% centrerade, så jag tänkte att om jag roterar stängerna och basen så att jag får maximalt med utrymme i hålet för nätagget kanske det går in. Nu jagar vi tiondelar.
Och till slut gick det i, utan att jag behövde fila (där i alla fall)!

http://i.imgur.com/R137G.jpg

Drilling...
Kom på att jag inte lagt upp någon bild på själva borrningen av ändarna, det kanske det är någon som är intresserad av.

http://i.imgur.com/LPaly.jpg

Ganging...

http://i.imgur.com/ZsYfK.jpg

Det passar!:D
några av stängerna var för långa hur jag än gjorde, så jag fick be min snälla pappa om hjälp med att slipa ned ändarna på dem. Nu passar de riktigt fint!

http://i.imgur.com/WJ1Rt.jpg

Frankenstein! (innan "försänkning" av skruvskallarna)

http://i46.tinypic.com/3465m5i.jpg

Skit också...
Sista hålet hände det något med. Borren högg eller något och gick knappt att borra alls med efter, som tur var var det bara ett halft hål kvar att borra. Men resultatet av det blev ju inte sådär jättesnyggt...

http://i.imgur.com/gtnGw.jpg

Hela skelettet ÄNTLIGEN klart!!

http://i.imgur.com/5CYU6.jpg

Nu: Akryl!

http://i.imgur.com/5mraV.jpg

Utritnign av kapning. Kommer dock få göra om det mesta. Kan inte ha tänkt mycket när jag gjorde det där...

http://i.imgur.com/EiTsT.jpg

...och där slutade det för idag. Kommer antagligen fortsätta i morgon, har inget planerat än i alla fall.

Jag har fortfarande inte hört något om färgerna eller namnet! Vad ska lådan heta?

Och så har jag ett till problem... hur ska fronten se ut? Jag har gjort stora hål i skisserna, dessa är för perforerad plåt. I mellanrummet mellan skelettet som håller uppe moderkortet och "ytterskelettet" ska kontakter sitta, som USB och eSATA. Men vart ska startknappen sitta? (hade tänkt mig en sådan där från kjell o co, som nästan alla andra här också har. snygg och stilren. Går dioden att byta ut tro?)

Av hag
Skrivet av spiderwolf:

Hur får du in moder kortet och detta in i google sketchuP^^lite nybörjare här

Just det moderkortet som syns i den här skissen är hämtat från nätet, det finns en funktion i sketchup för att hämta och dela ut skapelser. Kommer inte riktigt ihåg vad det hette dock. PSUn och SSDn har jag gjort själv, det är bara ritat med många vinklar etc och pålagd bild. Har gjort lite fler sådana skapelser, som ett mini-itx mobo, där är det bara en bild av moderkortet uppifrån och sedan upphöjda rektanglar som ram-hållare eller I/O kontakter, med bild på just detta också.

Gör du egna delar rekomenderar jag att du gör dessa till "components", smidigt att hantera då.

Av hag
Skrivet av ripper_viruset:

borde du inte göra detta till ett galleri istället?

Kanske det, men valde att göra byggloggen i forumet i stället. Blir bygget värt ett galleri kommer ett sådant på slutresultatet!

Av hag

Bygglogg Scratchbygge

Halloj!

Här har jag tänkt ha en liten bygglogg över mitt bygge. När den här tråden skapades hade jag redan kommit en bit, är nästan klar mede stommen. Men nu från början.

Det hela börjae med att jag upptäckte sweclockers i början av året, och blev extremt inspirerad av några gallerier. På påsklovet försökte jag mig på mitt första bygge, ett chassi i trä (Nej, ni behöver inte kolla upp det, det ser för j*vligt ut...). I slutet av terminen började jag planera ett lite mer seriöst projekt under sommarlovet, laddade ned Sketchup och caddade för fulla muggar. Efter några versioner kom jag fram till en design som jag beslöt var värd att satsa på. Kriterierna jag hade för bygget var:

* Litet
* Snyggare än mitt förra bygge
* tillräcklit god ventilation för att kunna köra hetl passiv kylning (tror dock inte att det kommer uppnås :/ )

Får se hur det blir med snyggheten, men det känns snyggt än så länge. förhoppningsvis blir det inte bara kattskit den här gången också...

Här är några bilder jag gjorde i google sketchup.

http://i.imgur.com/gK9yC.jpg

Skelettet i hela bygget. Tänkt att vara av 10*10 mm fyrkantsstål ihopfogade med vanlig skruv.

http://i.imgur.com/lXtGd.jpg

Med "plåt", tänkte klä hela med akrylplast och måla/lacka svart...

http://i.imgur.com/t7xxX.jpg

Från baksidan...

http://i.imgur.com/0vNM0.jpg

http://i.imgur.com/kue5T.jpg

Hade tänkt sätta en LED-list med gröna dioder på insidan av glaset, och ha hela temat i grönt/svart. Dock finns det inte speciellt många komponenter (speciellt moderkort som jag hittat) som förljer det färgchemat, så jag funderar på att byta till rött och svart. Vad tycker ni, hjälp uppskattas!
Och så måste jag ju ha ett namn på bygget, det har jag inte än! Förslag?

För ungefär en vecka sedan hade jag jobbat helt klart och (äntligen efter ca en månad!) fått delarna till stommen. Fick lite kalla fötter alldeles innan bygget började eftersom jag trodde att jag hade underdimensionerat stålet och tagit alldeles för stora skruvar så att det skulle varit omöjligt att få ihop det hela. Men det blev till min förvåning riktigt stiligt!
Fyrkantsstålen var ganska rostiga när de kom så jag började slipa dem. Började med vanligt sandpapper för hand, men fick sedan låna pappas slipmaskin ist.

http://i.imgur.com/vNW8Z.jpg

Hälften slipade för hand!

http://i.imgur.com/IfPrD.jpg

Alla slipade och klara. de var ihopbuntade med silvertejp när jag fick dem, det var snudd på omöjligt att få bort allt klister från dem... Tror jag fick bort det mesta.

http://i.imgur.com/oWDyQ.jpg

Man blev lagom svart av att slipa för hand!

http://i.imgur.com/sNhqg.jpg

Första delen av stommen klar! Det tar för övrigt sjuukt lång tid att borra och gänga överallt...

http://i.imgur.com/5ZGPu.jpg

http://i.imgur.com/PuOS0.jpg

Det börjar arta sig.

http://i.imgur.com/qndCH.jpg

"Pelarborren" och radion i bakgrunden. P3 för fullt!

http://i.imgur.com/cDcDs.jpg

Hmm...

http://i.imgur.com/0IFyC.jpg

Datorburen!

http://i.imgur.com/g7CC2.jpg

Neeee..
Det kanske inte syns, men hålet för nätaggerigatet är för litet... får fila till det så att nätagget går in senare...

http://i.imgur.com/Lr90Z.jpg

Rörig setup på ungefär hur det kommer se ut när det är klart, det är dock bara ditplacerat på den här bilden! (dessutom är det uppochned) idag har jag satt ihop det också, kommer update i morgon!

http://i.imgur.com/YIREG.jpg

Rotade runt i en burk full med diverse skruv som pappa hade stående på bänken och hittade till min förvåning TUMSKRUV!:D Dessutom passade den perfekt till nätagget, jag var såå lycklig!!
MEN jag hittade bara tre stycken. Efter mycket letande (kände mig som ett barn som gräver i legolådan igen) hittade jag... en till... tumskruv. Tja, den kan ju komma till användning någon gång om jag får för mig att bygga en 70talslåda.
Hittade en till burk nästa dag och hittade där fyra snygga och två fula skruvar till. Så nu har jag sju snygga och tre fula, måste leta på de sista så att jag kan ha två nätagg i olika datorer samtidigt.

Det var allt jag hade att komma med för tillfället, fortsätter såklart bygget i morgon! Update kommer som sagt då. (förhoppningsvis iaf.)

Av hag
Skrivet av Ant3:

Synd att du bor så långt bort. Hade lätt gett dig en peng för chassit redan i kväll annars.

Jo, på det avståndet skulle nog frakten äta upp vad det skulle kosta att köpa ett nytt. :/

Av hag
Skrivet av Ant3:

Hoppas på att få se ett fint bygge i detta chassi nu så man får se hur de blir och sen höra dina åsikter som kylnings förmåga och ljudnivå.

Då hoppas du nog tyvärr på för mycket. :/ tycker inte riktigt att min budget är stor nog för en stationer dator, laptopen duger fortfarande till det jag gör.
Dock kanske min farbror ville köpa/använda det till sitt bygge. Eller så skulle jag ju kunna slänga i några gamla delar från en dator som inte används om ni skulle vilja det. ( med typ 400 mhz processor och 30 mm fläkt, så jag kommer nog inte kunna uttala mig om kylning. )

Av hag

Silverstone KL04, tävlingsvinst

Vann nyligen i en tävling här på sweclockers, och nu har vinsten kommit. Ett miditower, närmare bestämt silverstone Kublai series KL04. Här följer några bilder på chassit samt mina åsikter om det.

Över lag är det ett riktigt trevligt chassi. Det har gott om hårddiskplatser, kabeldragningsmöjligheten är riktigt bra, verktygslösa 5,25" platser, i toppen finns uttag för ljud in och ut samt USB 3.0. Dessutom medföljde 3 st 120 mm fläktar (weii ).

Vid upppackningen var min första tanke: oj, vilket extremt välbyggt chassi! (dock kan tilläggas att jag aldrig har varit i kontakt med något chassi av prisklassen > ~ 300kr...) Allt svartlackat, löstagbara dammfilter vid alla luftintag, tumskruv för sidoplåten, osv.
Men, när jag kom hem och granskade allt lite närmare hittade jag några saker som verkade mindre bra... Fläktarna till exempel. De var fastskruvade med rejäl skruv direkt i plåten och satt stenhårt, ingen dämpning där inte. Har inte testat dem igång i chassit men om de inte är alldeles extremt tysta borde chassit ta upp vibrationer alldeles väldigt. Sedan var hållaren för fläktfiltret i botten lite konstig. Det är samma hållare som för det under nätagget, men "vingarna" som ska hålla i filtret är aningens för grunda (ni förstår nog bättre på bilden), vilket medför att det är svårt att få i och ur filtret. Det repar även plasten. Hur det har blivit så har jag ingen aning om, det jag kan tänka mig är att de är dåligt konstruerade eller har fått sig ett slag någon gång (hur de nu skulle ha kunnat det...).

Silverstone KL04, tävlingsvinst

Av hag

Lite dålig form, tar mycket plats. Dock udda som någon sade, och dessutom snyggt gjort, särskilt för att vara första gången. (till skillnad från mitt första bygge xD )

Av hag

En liten fråga bara, varför behöver man egentligen två nätverksportar?
Liksom, antingen har man väl nätverk eller så har man det väl inte?... kopplar man ens båda portarna direkt till routern?

Nice bygge annars, älskar verkligen system som är antingen små, tysta eller strömsnåla.

Av hag

Intressant resonrmang. Men har du/han tänkt på att man faktiskt ser hur bra grafik man har eller om det laggar även om man har en billig skärm?
själv har jag inte ens någon speldator då jag inte tycker det är värt det med tanke på hur lite jag spelar och vad det är jag spelar när jag väl gör det. men hade jag det skulle jag antagligen vilja ha en så bra maskin som möjligt för pengarna så att jag kan spela med tillfredsställande grafik etc. Och då blir det inte så mycket pengar kvar till tillbehör tuvärr.
Dock finns det vissa saker man inte kan vara utan. Riktig spelmus och bra ljud,t Ex

Av hag

5/5 pga historian!

Av hag

Det är ändå helt omöjligt, det säger ju sig självt. Har du 18° processortemp med 25° i rummet skulle ju processorkykaren värma processorn till rumstemp.
Det är helt enkelt mätfel.

Av hag
Skrivet av swesen:

Vill gärna höra din motivation till varför det inte skulle behövas något motstånd, för 10/(10*0,02=0,2)=50Ohm man skulle alltså begränsa med 68Ohm som är standarden, fast det finns nog inga motstånd som klarar (2*0,02=0,04)*60=2,4W. Men det bästa är att begränsa varje serie till 20mA(0,04*6=0,24W)de flesta klarar bara 0,25W. LED-lampornas livslängd förbrukas mycket snabbare utan motstånd då de drar mer än vad de är byggda för. Vet inte exakt men en LED som ska ha 20mA kanske drar 30mA om den inte är begränsad, vilket försämrar livslängden mycket.

Skrev fel i mitt förra inlägg det ska naturligtvis inte vara 5st utan 6st.

Nu hängde jag inte riktigt med, hoppas att jag fattade rätt.
Eftersom man kan blanda serie- och parallellkopplingar kan man även begränsa strömmen till lämplig nivå?

Jag kan bekräfta att det inte går så bra med de där motstånden och med typ 2v leds.
Köpte likadana motstånd som du länkade till och dessa: http://www.kjell.com/sortiment/el/elektronik/optokomponenter/led-normalintensiva/lysdioder-50-pack-5mm-p89269
Visst gick det att köra det på 12v, men motståndet blev helt galet hett, du brände dig på det efter bara några sekunder. Som tur var hade jag något slags högeffektsmotstånd med ungefär samma resistans hemma, så det gick ändå.

Av hag
Skrivet av swesen:

Så om man kopplar i serie så får båda LED:s på något magiskt sätt 20mA? Ampere*Volt=Watt. Man behöver väll fortfarande 40mA för att driva två st. Eller? Om jag missförstått något får någon gärna lära mig.

Edit: Eller menar du att det fungerar med 4v också i seriekoppling men inte i parallell? Du får gärna förklara för mig.

Från den ellära jag läst har jag fått lära mig att parallellkopplingar delar på strömmen och seriekopplingarbdelar på spänningen. Så parallellkopplar du två dioder på 2v 20mA kommer du behöva mata dem med 2v 40mA, och seriekopplar du dem vill de ha 4v 20mA.
Rätt så säker på att det stämmer iaf.. Någon annan som också hört det?

Av hag

4D?

Av hag

Tack så mycket, grymt bra förklarat!