Inlägg

Inlägg som PatrickP har skrivit i forumet
Av PatrickP

Jag ställer mig bland de som inte riktigt förstår varför det här är ett problem. Det finns väl ingenting som än så länge pekar på att de strömsnåla och energieffektiva korten försvinner från marknaden, utan det här är väl mer en utvidgning av prestanda och strömförbrukning uppåt pga att Nvidia känner press på att AMD för första gången på forever faktiskt har något att konkurrera med (och att Nvidia eventuellt tappar prestandakronan om de inte ökar prestandan och därmed strömförbrukningen rejält)?

De som vill köpa kort i 100-300W kategorin kommer väl fortfarande att kunna göra det? Och de kommer med största sannolikhet ha bättre prestanda per watt än dagens kort.

Av PatrickP
Skrivet av westrandy:

alla mina kryptovionster hamnar på mitt revolut kort som jag sen "brukar" upp... betalade inte ett öre i skatt

Då följer du inte lagen?
Kanske inte är det smartaste att skriva det offentligt på ett forum isåfall. Man ska betala 30% skatt på sina vinster

https://skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/andratillg...

Av PatrickP

Tack för länken, kan nog vara så att jag missförstår andra saker de skriver, men på dessa två länkar tycker jag det ser ut som att de säger att SEK stöds i appen

https://help.crypto.com/en/articles/4660061-how-to-change-my-...
https://blog.crypto.com/nok-sek-dkk-are-now-available-on-cryp...

Möjligen menar de att de håller valutan i EUR men att de visar ens balans i SEK? Förmodligen är det solklart om man laddar ner appen.

Oavsett är ju problemet väldigt enkelt. Är det SEK hela vägen är det ingen skatt. Är det valutaväxling är det skatt på vinsten.

Av PatrickP
Skrivet av Petterk:

Går det att överföra och använda SEK på crypto.com? Tror det är nej på den. Håller du t.ex. EUR som du köpt med SEK och sedan växlar till SEK när du använder kortet får du räkna ut valutavinster och förluster för att få fram vad du ska skatta.

Han säger ju att han överför kronor, så det tolkar jag som att han har överfört kronor, vilket man kan göra på väldigt många kryptobörser. Har dock ingen aning om man kan göra det på crypto.com. Om det är en konvertering till EUR (eller USD etc) så är det såklart skatt på valutakursvinst.

Av PatrickP
Skrivet av Petterk:

Då skatter du på valutakursvinsten.

Fast det är väl ingen valutakursvinst att tala om?
Verkar ju vara överföring av SEK till ett konto och sedan betala i SEK? Det är väl motsvarande om man överför pengar från sin SEB/Swedbank etc till sin ICA bank och sedan betalar med det kortet i butiken?

Av PatrickP
Skrivet av Knotvillage:

Den har Vega 8 och tittar man på tester så ligger Vega 11 några FPS före.

Får man fråga vilka tester du har tittat på? Sök på Youtube efter 3400G vs 5600G så ser du att när det kommer till iGPU är 5600g generellt något bättre. Ja, den har färre GPU kärnor (Vega 7 vs Vega 11), men de är klockade så mycket högre att prestandan ändå är något bättre i de flesta fall

Av PatrickP

Sjukt snygg, speciellt med två fläktar!

Av PatrickP
Skrivet av ronnylov:

OK Jag köpte tjänsten för 2021. Hoppas det går att importera äldre data utan deklarationstjänst för tidigare år då jag ju redan deklarerat dessa på egen hand. Ja det tar ca 3 veckor att räkna ut allt själv. Jobbigaste är just att hämta gamla data då det ofta är sisådär med kryptobörsernas historik. Blir lite detektivarbete. Fördelen att upodatera automatiskt via API är ju att man kan logga in då och då och göra detta innan kryptobörserna tappar gammal info.

Att den kraschar alla gamla data ibland verkar inte så bra. Man skulle vilja ha möjlighet till snabb och enkel backup. Tyckte det var dåligt med exportmöjligheter.

Att importera äldre data är inga problem, du kan bara inte få ut en fullständig K4-blankett för dem, men det behöver du ju inte

När man har betalat så finns det väldigt många exportmöjligheter under "pick a report type". Jag räknar till 12 st. Har ärligt talat bara använt K4-blanketten, men jag gissar på att du kan få ut väldigt mycket matnyttigt ur de andra

Av PatrickP
Skrivet av ronnylov:

Testade Koinly lite med gratisversionen för att jag hade problem att få ut data från Kucoin. Med Koinly kan man ansluta till API och hämta ut information från kryptobörser med mera men fick ändå problem med att hitta allt på Kucoin (har lagt in supportärende). Jag löser nog det ändå men blev lite intresserad av Koinly för att få bättre koll på helheten.

Såg att deras betalplaner kan generera K4 blankett för skatteverket. Någon som vet hur det funkar? Man skulle ju behöva alla historiska data importerat till deras app för att få ihop det i slutändan. Tänker om man kan ange egna anskaffningspriser och sådant om det saknas äldre historik? Tror i och för sig att det kan vara möjligt att importera vilka data man vill (man kan skapa egna CSV-filer).

Funkar det med alla transaktionsavgifter och tradingavgifter i Koinly? Dessa är ju avdragsgilla från vinsten (ökar kostnaden för affären)? Jag är less på att lägga 3 veckor varje år på att deklarera så det är nog värt priset om det verkligen fungerar.

Jag körde Koinly i år och förra året. Jag tycker det fungerar bra. Precis som du säger så behöver de ha tillgång till all historiska data (kör man inte en deklarationstjänst så behöver man ju själv hålla koll på allting). I princip importerar man ALLA sina adresser och alla sina börsers API:er. Om något saknas får man ju i Koinly meddelandet att de saknar ett inköpspris för blaha och blaha, då kan man antingen gå med på att de antar att inköpspriset var noll (mer skatt) eller så kan man manuellt importera/skriva in inköpspriset.

En nackdel som har hänt mig några gånger är att Koinly har fuckat upp helt och krävt att man tar bort allting och lägger in det igen från början. Då behöver man komma ihåg alla sina manuella importer, för de försvinner ju såklart... Har hänt mig två eller tre gånger. Annars räknar Koinly oftast rätt. Jag har hittat några småfel ibland, men överlag fungerar tjänsten bra skulle jag säga

Om man i börserna använder "savings-tjänster" och får utbetalning dagligen eller får staking rewards ofta eller minar och får mining-inkomster regelbundet blir det väldigt fort ohanterbart (om man inte är villig att lägga 3 veckor på det.. XD) tycker jag.

Av PatrickP

Aldrig sett något liknande. Men det känns som att de siffrorna är så höga att de (väl?) omöjligen kan stämma? Om han tar upp aktivitetshanteraren med datorn på, säger den att disken jobbar? Isåfall med vad och hur många MB/s?

Av PatrickP
Skrivet av CE71:

Jasså, så du kan använda bitcoin för att plätera kontakter, göra smycken av eller för att använda som värmesköld på rymdfarkoster?

Det har jag absolut inte sagt, och det tror jag att du vet. Jag sa väldigt liknande egenskaper, inte identiska egenskaper

Av PatrickP
Skrivet av ronnylov:

Trevligt! Detta kan väl inte Sweclockarna ha så mycket emot då det inte är gaminghårdvara som går åt utan sådant som annars skulle hamna på soptippen?

Jag tycker också det är jättebra att kretsarna används till något vettigt istället för att slängas. Men det är ändå Sweclockers vi pratar om. Jag har då aldrig stött på ett forum med fler mining- och kryptohatare än detta forumet

Av PatrickP
Skrivet av forcevision:

Mmm.. men inte swap:a utan lägga köp och sälj orders ?

Så en DEX som använder orderbookmodellen istället för likviditetspoolmodellen alltså. De är ju lite färre, och eftersom jag endast använder DEXes med likviditetspoolmodellen är jag ute på lite djupt vatten nu, men är inte dydx en börs med orderbookmodellen som man kan använda metamask med? Har aldrig använt den, och har för mig att det är en hybrid mellan CEX och DEX, men är inte säker så du får nog googla

Har även för mig att jag testade en för några månader sedan på zkSync, men då var det i testnet, googla om den är live nu, det borde den nog vara

Av PatrickP
Skrivet av forcevision:

Tjo,

Finns det kryptobörser där man kan handla från sin metamask wallet direkt ?
Även från sin ledger wallet via ledger live ?

Mvh Force

Om jag inte missuppfattar din fråga letar du alltså efter vilken decentraliserad börs som helst, typ Uniswap, Sushiswap etc etc?

Av PatrickP
Skrivet av real_NiKeMaN:

Två fläktar fram som suger in luft, och en bak som blåster ut luften.
Alla tre fläktar är chassiets originalfläktar.

Det är komponenter som genererar väldigt mycket värme totalt. Gissar på att tre chassifläktar kan vara lite klent. Jag skulle börjat med att köpa 3 till. 1 st 140 mm till som insug i fronten, 1 st 140 mm som insug i botten, 1 st 140 mm som utsug i toppen (längst bak). Försök även kontrollera så mittenfläkten på CPU-kylaren fungerar och även så den är monterad åt rätt håll. Har sett folk med två fläktar på CPU-kylaren som är monterade åt olika håll så de motarbetar varandra. Då brukar man dock få totalt katastrofala temperaturer

Av PatrickP
Skrivet av NoNamesWayne:

Jag nämnde det då andra i tråden nämnden det tidigare att dom börjar ha uppe emot 12/16GB ram vilket egentligen är helt onödigt på en mobil.
Windows allokerar RAM beroende på hur mycket du har ifrån början med och det är bara bra RAM används.
Det är väl klart spel använder ram men i inlägget jag citerade så påstods det att 16GB var minimum oavsett vad man gör men det stämmer ej.

Ska vi vara helt korrekta skrev jag "16 GB är minimum, nästan oavsett vad man gör skulle jag säga :)"
Dvs absolut finns det en tid och plats för datorer med 8 GB RAM, men då snackar vi enligt mig datorer i 5000-kr klassen där man vet med sig att man inte ska ha så höga förväntningar och där man vet på förhand att man inte kan ha många program uppe samtidigt osv. Jag tror de flesta vill kunna surfa utan några större lagg och kanske ha några flikar Youtube uppe. Då är vi snabbt uppe i mer än 8 GB RAM, därav "16 GB är minimum, nästan oavsett vad man gör skulle jag säga :)"

Av PatrickP
Skrivet av Techlab:

Jo just 8GB skulle nog kunna klara av rdr2 med kanske med endast 38fps (det går dock att lira utan lagg) men jag undrar om inte alla program drar ner minne i framtiden?

Då menar jag samma program som vi har nu (Edge, chrome osv) med kontinuerliga uppdateringar kommer att dra mer på RAM.

Det är det som jag är mest orolig för.

Söker man lite på Youtube på folk som spelar RDR2 på Youtube (typ denna) verkar datorn vilja använda typ 13-15 GB RAM. Hittade en annan video med 8 GB RAM och då låg som förväntat minnesanvändningen och var fullständigt maxad, förmodligen med försämrad prestanda.

Ja, historiskt har ju uppdateringar, nya program etc alltid använt mer minne än tidigare, så det känns ju väldigt säkert att vad som precis räcker idag inte kommer räcka inom en nära framtid.

Skrivet av NoNamesWayne:

Vadå oavsett vad man gör?
Jag har fortfarande en surface pro (5) med 4GB ram och den klarar sig bra med Windows 11.
Allt beror ju på vad man gör. Ska man göra kontorsarbete så fungerar till och med det med 4GB ram.

Att androidlurar har så mycket ram har väl mer att göra att Android börjar bli väldigt krävande.

Androidlurar har jag inte nämnt, du kanske pratar om någon annan?
Men Windows använder jäkligt mycket RAM, speciellt om man ska dra igång något spel och har en iGPU utan dedikerat grafikminne. Som länkat ovan kan man lätt hamna på 13-15GB då. Några flikar i Chrome/Firefox/Edge så är man lätt uppe i många GB enbart för webbläsaren. Min jobblaptop sitter på 8 GB RAM och trots att jag inte gör något krävande med den ligger den nästan alltid och tuffar på och använder 7-7.5 GB, måste ofta begränsa mig (stänga av powerpoints, word, flikar i Edge etc etc) för att den inte ska braka ihop totalt.

Sen är det ju såklart så att mycket är vanesak. Sitter man alltid på en dator med endast 8GB (eller 4GB) RAM så vänjer man sig att man inte kan ha många saker uppe samtidigt, men sitter man vanligtvis med en datorn med 16 eller 32GB så är man ju van med att utan problem kunna ha några program i bakgrunden utan att datorn ballar ur.

Av PatrickP
Skrivet av Techlab:

Jag kör mest surf och spel och aldrig Photoshop eller Sony Vegas

Surf kör jag nog Edge med kanske max 5 - 10 tabs
När det gäller spel så blir det CSGO, rdr2, gta V (kan tänka mig att köra på lägsta inställningar såklart).

Jag har en annan desktop som jag kör med i normala fall och där har jag redan 64 GB så det räcker och blir över men just Surface Pro kommer jag att använda vid soffan och ibland tar jag det med mig till plugget (Word, Onenote, etc).

På din stationära dator, sätt igång RDR2 i de inställningar du tänker köra i på laptopen och se vad RAM-användningen hamnar på
Tänk på att en surface pro (väl?) inte har dedikerad grafik med dedikerat grafikminne, dvs GPU:n kommer använda RAM som grafikminne.

Av PatrickP
Skrivet av Techlab:

Jag tänkte köpa antingen:

1) Surface Pro 8 i5 med 8GB ram och 256 GB SSD för 13k

Eller

2) Surface Pro 8 i7 med 16GB ram och 512 GB SSD för 20k

Tycker ni att det är värt 7k extra för kanske 10% bättre processor och grafikkort + 8Gb extra ram + 256 GB extra ssd hårddisk?

Ram-minnet hos SP är tyvärr fastlöddat så det går inte att uppgradera.

Skulle man kunna klara sig med 8GB ram det här året och nästa år?

Jag kan tänka mig att sälja plattan om några år och köpa en ny istället.

Vad säger ni?

Jag skulle personligen aldrig köpa en dator i dagsläget med enbart 8 GB RAM. Speciellt inte om det inte går att uppgradera. 16 GB är minimum, nästan oavsett vad man gör skulle jag säga

Av PatrickP
Skrivet av Fredron:

Tack för tipset!
Betyder det här då att min CPU och minne/RAM knappt klarar vad jag gör, så jag skulle behöva uppgradera dem?
och hur bra saker/dyr dator behöver jag för att den ska klara det jag håller på med på mer normala nivåer?

https://gcdnb.pbrd.co/images/93rFKgA1DRs9.jpg?o=1

Yes, både din CPU och minnet slår i taket. Det vi kan se är att du har en tvåkärnig CPU från 2016 i kombination med endast 4 GB RAM. Detta är väldigt klent i dagsläget.

Vanlig slösurf (även med många flikar) använder inte så mycket CPU-kraft, men kan käka en del minne. När det kommer till spel är det bra om du tydligare specificerar vilka titlar och vad för spel det handlar om. Är det äldre spel som CS och liknande så klarar typ vilken modern laptop som helst det, men börjar vi titta på moderna spel behövs dedikerad grafik för att kunna driva det utan lagg. Videoredigering kan använda mycket av allt (CPU, GPU och minne), så det beror på hur tunga saker du tänker.

Det jag skulle sikta på är detta:
Processor: Minst 4 kärnor, gärna 6
Minne/RAM: 16 GB (8GB är ofta tyvärr för lite i dagsläget)
Lagring: Endast SSD, möjligen med en sekundär hårddisk om du behöver mycket lagringsutrymme
Dedikerad grafik: Ja, helst, framförallt om vi pratar hyfsat moderna spel.
Skärm: Minst 1920x1080 i upplösning, ej TN-skärm (de flesta skärmar i dagsläget är IPS, vilket är bra)

EDIT: För att vara tydlig med det jag säger. Nu när vi har sett mer information om datorn tycker jag inte längre du ska uppgradera den, utan det är ny dator som gäller